Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Η Κύπρος εάλω ;;;

Για τις εξελίξεις στο Eurogroup και στην Κύπρο
(Γ. Στεφ.) 

 «Το Eurogroup είπε ότι υπάρχει πολιτική συμφωνία για την Κύπρο και το πρόγραμμα. Υπάρχουν κάποιες αλλαγές από την προηγούμενη συμφωνία της 16ης Μαρτίου. Σε γενικές γραμμές είναι ίδιες. Υπάρχουν όμως κάποιες διαφορετικές παράμετροι, τα εργαλεία όμως έχουν βελτιωθεί» δήλωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Eurogroup.

Mάγκα το μαχαίρι σου
για να το κουσουμάρεις
πρέπει να έχεις την ψυχή
καρδιά για να το βγάλεις
(Μουρμούρικο του Ανέστη Δελλιά)

Οι εξελίξεις στο Eurogroup για την Κύπρο είναι εξόχως αρνητικές και επί της ουσίας σηματοδοτούν έναν ΑΤΙΛΛΑ ΙΙΙ για το νησί. Σηματοδοτούν μια πλήρη αναδίπλωση – υποχώρηση με καταστρεπτικά αποτελέσματα για το λαό της Κύπρου και συνολικά για τους λαούς του Ευρωπαϊκού Νότου. Γιατί είναι προφανές ότι το μήνυμα από τις εξελίξεις στην Κύπρο έχει πρωτίστως αποδέκτες εκτός νησιού.

Τα συμπεράσματα από την κρίση και την τραγωδια της Κύπρου είναι πολλά. Θα σταθούμε σε κάποια κρίσιμα σημεία.

  1. Όταν λες “ΟΧΙ” πρέπει να είσαι αποφασισμένος να το ακολουθήσεις μέχρι τέλους. Παλινωδίες, αμφιταλαντεύσεις, συμβιβασμοί, ψευτομαγκιές, υπαναχωρήσεις κλπ οδηγούν στην καταστροφή και μάλιστα με όρους άτακτης υποχώρησης, συντριβής και πλήρους παράδοσης.
  2. Όταν λες “ΟΧΙ” πρέπει να έχεις ήδη εκπονησει ένα εναλλακτικό σχέδιο, που να απαντά στους εκβιασμούς της ΕΕ και του ΔΝΤ και να σου επιτρέπει με σχετικά συγκροτημένο τρόπο να πας παρακάτω. Οι αστικές τάξεις σε Ελλάδα και Κύπρο έχουν αποδεδειγμένα αποτύχει να εκπονήσουν ένα υποτυπώδες εναλλακτικό σχέδιο, με στοιχεία αυτονομίας από τις επιταγές ΕΕ-ΔΝΤ.
  3. Όταν λες “ΟΧΙ” αυτό πρέπει να εκφωνείται από το λαό, ο οποίος και θα το υπερασπιστεί και θα επιβάλλει την υλοποίησή του. Η στάση του ΑΚΕΛ, δηλ. της αριστεράς, στην Κύπρο ακύρωσε εν μέρει (;) αυτή τη δυνατότητα.
  4. Δεν μπορείς να περιμένεις θετικές εξελίξεις από τις διαπραγματεύσεις αν δεν είσαι πειστικός και αποφασισμένος να συγκρουστείς και να επιλέξεις μια άλλη πορεία, εκτός €. Με απλά λόγια δεν υπάρχουν πραγματικά και ρεαλιστικά περιθώρια “εντίμων” ή “ρεαλιστικών” συμβιβασμών και αργά ή γρήγορα θα κληθείς να απαντήσεις στο κρίσιμο ερώτημα της συμμετοχής στην Ευρωζώνη. Σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύεις να δεχθείς εκτός από τον πολιτικό εξευτελισμό, ακόμη χειρότερους οικονομικούς και πολιτικούς όρους, να εκπέσεις σε ένα καθεστώς μειωμένης κυριαρχίας που θα τελεί υπό τον έλεγχο και τις εγγυήσεις διαφόρων εγγυητριών δυνάμεων, δηλ. σ' ενα καθεστώς προτεκτοράτου.
  5. Η γνωστή “καραμέλα” περί του ρόλου της Ρωσίας (πασπαλισμένη με διάφορους “εθνικισμούς”, “ορθοδοξίες” κλπ) όχι μόνο δεν συνιστά σοβαρή αντιπρόταση, αλλά δείχνει να αγνοεί (ή έστω να υποτιμά) τι σημαίνει ιμπεριαλισμός και τι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, ανταγωνισμοί κλπ.
  6. Τα περίφημα “πετρέλαια” της Κύπρου, τα οποία ακούμε συχνά και για την περίπτωση της Ελλάδος, όχι μόνο δεν αποτελούν “εγγύηση” ή “όπλο” αλλά αντίθετα, στο βαθμό που υπάρχουν, αποτελούν έναν πολύτιμο ενεργειακό πόρο που το κεφάλαιο θέλει να ελέγξει (με όρους λεηλασίας – αποικιοκρατίας).
  7. Δεν μπορεί στα σοβαρά να ισχυρίζεται κανένας ότι μπορεί να στηρίζεται στέρεα σε μια οικονομία βασισμένη στον τομέα των Υπηρεσιών, είτε μιλάμε για Τράπεζες, είτε για Τουρισμό. Μια διαφορετική πορεία σε σύγκρουση με τους μηχανισμούς ελέγχου και επιβολής ΕΕ και ΔΝΤ προϋποθέτει, τουλάχιστον, ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυκρότησης.
  8. Τα διαφορα μνημόνια και συμφωνίες συνοδεύονται από μία άμεση υποχώρηση στα ζητήματα δημοκρατίας (βλ. η συμφωνία στο Eurogroup δεν θα παει στην Κυπριακή Βουλή!) και ταυτόχρονα σφραγίζει μια πορεία προς ένα ιδιότυπο κράτος εκτάκτου ανάγκης.
  9. Το μήνυμα των εξελίξεων στην Κύπρο συνιστά καμπανάκι για όσες απόψεις επιμένουν ότι μπορεί να υπάρχουν εναλλακτικοί δρόμοι παραμένοντας ταυτόχρονα δέσμιοι ενός δηθεν “ευρωπαϊσμού”, χωρίς να καταννοούν τους συσχετισμούς, εντός (και εκτός) ΕΕ και τα όρια που αυτοί θέτουν.

Επιπλέον:
  1. Με δεδομένη τη διασύνδεση που υπάρχει μεταξύ της ελληνικής και κυπριακής οικονομίας (κι οχι μονο στον τραπεζικό τομέα) ας μην έχουμε αμφιβολία ότι αργά ή γρήγορα οι οποιες εξελιξεις στην Κυπρο θα επηρεάσουν και την Ελλάδα. 
  2. Υπάρχουν σημαντικές καταθέσεις ελληνικών συμφερόντων στην Κύπρο (αλλά και σε κυπριακές τράπεζες εκτός Κύπρου). Αν ειναι σωστοί οι υπολογισμοί ανέρχονται σε περίπου 6 δισ. € και λόγω μεγέθους θα υποστούν το “κούρεμα”. Οι καταθέσεις αυτές δεν ειναι μόνο αποταμιεύσεις που είχαν πάει στην Κύπρο για “ασφάλεια”, αλλά και χρήματα επιχειρήσεων (κεφάλαια κίνησης). Αυτό αναδεικνύει οτι στόχος δεν ειναι μόνο τα ρωσικα κεφάλαια (περ. 25% του κυπριακού τραπεζικού συστήματος). Στο στόχαστρο δηλ. της ΕΕ και του ΔΝΤ μπαίνουν έστω και δια της πλαγίας και ελληνικά κεφάλαια.
  3. Οι εξελίξεις καταδεικνύουν οτι συνολικά το τραπεζικό σύστημα στον ευρωπαϊκό νότο μπαίνει στο στόχαστρο μεγάλων αναδιαρθρώσεων. Το κούρεμα 3 ο/οο στις Ισπανικές Τράπεζες, η ανασφάλεια που φαινεται να κυριαρχεί, θα οδηγήσει σε μαζικές μετακινήσεις κεφαλαίων προς “ασφαλέστερους προορισμούς”, οπως λ.χ. οι Γερμανικές Τράπεζες. Η Γερμανία δηλαδή θα αντλήσει άμεσα και φτηνά (“τζάμπα”) κεφάλαια την ίδια στιγμή που οι περιφερειακές χώρες θα στραγγαλίζονται.
  4. Μεγάλα τμήματα (πιθανόν εξαιρετικά ενδιαφέροντα) των Τραπεζών της Κύπρου “σπάνε” σε “καλα” (υγιή) και “κακά” και αλλάζουν χέρια με διαδικασίες express και υποχρεωτικές. Η περίπτωση των υποκαταστημάτων των Τραπεζών της Κύπρου στην Ελλάδα είναι χαρακτηριστική. Παράλληλα, με υπαρκτή την απειλή του κουρέματος στις καταθέσεις και μελλοντικά για κάποια άλλη χώρα (π.χ. Ελλάδα) η χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών θα μειωθεί και οι “ενδιαφέρουσες” ελληνικές τράπεζες θα εξαγοραστουν από άλλες (Γερμανικές;) φτηνά μέσα από τις γνωστές διαδικασίες της ανακεφαλαιοποίησης (που ας σημειωθεί είναι ακομη σε εκκρεμότητα).
  5. Οι εξελίξεις στην Κύπρο θα λειτουργήσουν ως απειλή και “παραδειγματικά” για άλλους λαούς και ειδικά στην Ελλάδα. Θα χρησιμοποιηθούν για να δικαιολογήσουν αναδρομικά στα μάτια του κόσμου τη στάση της συγκυβέρνησης και να νομιμοποιήσουν τη λογική των μνημονίων στο όνομα ότι αποφύγαμε τα χειροτερα (“Δειτε τι επαθε η Κυπρος”). Αποτελεί μεγάλο ερώτημα αν μετά τις εξελίξεις αυτές δεν ακυρώνονται πλευρές (τουλάχιστον) της πολιτικής και των απόψεων μιας σημαντικής μερίδας στο εσωτερικό της αριστεράς, οπως ειχαν εκφραστει το τελευταιο διάστημα.
  6. Αποτελεί ερώτημα η στάση που θα κρατήσει η Κυπριακή Εκκλησία κι αυτό γιατί παραδοσιακά έχει να επιδείξει εναν πολύ διαφορετικό ρόλο απο αυτόν που εμεις γνωρίζουμε για την αντίστοιχη Ελληνική (θα μπορουσαμε να πουμε οτι αποτελεί μια παρακαταθήκη ή έναν απόηχο μιας προηγούμενης περιόδου “Μακαρίου” με έντονα πατριωτικά στοιχεία και μεγάλα περιθώρια επηρασμού των εξελίξεων). Ωστοσο δεν πρέπει να ξεχνάμε οτι η Κυπριακή Εκκλησία έχει συμφέροντα στις Κυπριακές Τράπεζες και δεν παύει να ειναι ένας “επιχειρηματίας”. Από την άποψη αυτή οικονομικά συμφέροντα και πολιτική επιρροή βρίσκονται υπό τον άμεσο κίνδυνο να υποστούν “κούρεμα”.
(Το κείμενο απηχεί τις απόψεις του υπογράφοντος)

24 σχόλια:

  1. Πολύ ευστοχα οσα λετε. Αυτά ειναι κοινή λογική και οχι καμια επαναστατική ας πουμε θεωρια. Αν δεν εισαι σοβαρός και αποφασισμένος αστα να πανε. Και σωστά το λετε οτι στο τελος το ερωτημα ειναι παντα το ιδιο. Μεσα η εξω απο το ευρω; Αν θες να εισαι σοβαρος πρεπει να λες οτι αν με ζορισεται θα διαλεξω το ΟΧΙ. Διαφορετικά τα κεφάλια μέσα. Και βεβαια πρεπει να εισαι προετοιμασμενος και ετοιμος. Ας πουμε ενα πχ. Η εμπειρια απο την Κυπρο έδειξε οτι μπορεις να ζησεις μια βδομάδα με κλειστες τραπεζες χωρις να καταστραφει το συμπαν. Αρα ας πουμε εχεις 1 βδομαδα περιθώριο να κανεις πέντε πράγματα. Επισης εβαλαν οριο αναληψης. Ουτε εκει εγινε η μεγαλη καταστροφή. Αρα θεωρητικα σε μια αποφαση για εξοδο απο το ευρω μπορεις να βαλεις περιορισμους στη διακινηση χρηματος.

    Νομιζω οτι το θεμα της Κυπρου πρεπει να μας βαλει μυαλο και να μας κανει να βλεπουμε τα πραγματα οπως εχουν. Δεν εχει μισολογα μεσα εξω και ετσι κι αλλιως. Η έτσι η αλλιως

    Πάντως σωστά κανετε και γραφετε και πράγματα χρησιμα γενικώς και δεν μενετε στα ιδια και στα ιδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχει μια τεράστια ταύτιση ...σκοπιμότητας....ευρωζώνης με ΕΕ....μάλλον ως άλλοθι για μερικούς .Ξεχνούν πολλοί ότι το πρώτο είναι απλά αριθμητικό υποσύνολο του δεύτερου...Το € δεν είναι μονόδρομος, υπάρχει και η λίρα και αρκετά άλλα νομίσματα...η δε Κύπρος το 2008 μπήκε στην ευρωζώνη...
      Βέβαια το να μιλάει για το € / οικονομία όποιος (ως χώρα)διαφοροποιούσε τον ΦΠΑ της ...μπουγάτσας (νομοθετώντας για να μην ξεχνάμε) δεν είναι παρά η αποκάλυψη της ελληνικής πραγματικότητας ...

      Είναι δε θετικά ... αποπροσανατολιστικό η ομαδοποίηση και η δαιμονοποίηση κάθε άποψης που ξεστρατίζει από το ΝΑΙ σε όλα της Βουλής μας.

      Διαγραφή
  2. Θα πρέπει όμως πρώτα από όλα να αποσαφηνιστούν οι θέσεις και να μην γίνονται κωλοτούμπες:
    -Όταν λοιπόν λες ΟΧΙ πρέπει να λες στον λαό που θα το στηρίξει ότι βγαίνεις από την Ευρωζώνη ως εναλλακτική λύση...
    -Όταν αποκαλείς κάποιους γκάνγκστερ τότε δεν μπορείς να συνομιλείς (θεσμικά...) μαζί τους...
    -Όταν ακόμα και το Die Linke συμπορεύεται στο θέμα της Κυπριακής οικονομίας με την ...ΕΕ και το ΔΝΤ κάτι πάει λάθος
    -Οταν συγκρίνεις το ΟΧΙ με το ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν ...κάτι ξεχνάς αναφορικά με θέσεις...
    -Όταν θέτεις ΟΧΙ (ως θέση) δεν δίνεις συνεντεύξεις με τον θα πάρουμε την Πόλη και μας ψεκάζουν...

    Γιατί πάνω από όλα η θέση δεν είναι και δεν μπορεί να είναι ευκαιριακό εκκρεμές...τουλάχιστον όταν κάποιοι θέλουν να εκπροσωπούν μια χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. προφανώς οι παρατηρήσεις σου έχουν νοημα και σημασία και αν καταλαβαινω σωστά γίνονται απο μια σκοπιά που πονά το πράγμα. κατ' αρχην επειδη κι εγώ πονάω το πράγμα, άσχετα αν δεν ειμαι στην πρώτη γραμμή, εγώ θα συμφωνήσω μαζί σου. Προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποσαφηνίσει θέσεις και πρέπει να ξεφύγει απο την παγίδα να στρογγυλεύει τις θέσεις του στο ονομα κάποιου εκλογικού ακροατηρίου (οι νοικοκυραίοι, αν θεωρήσουμε οτι αντιστοιχούν στη "μεσαία τάξη", συντρίβονται απο την κρίση και "τελειώνουν" ως ακροατήριο).

      Εγώ απο το κειμενο -που σημειωτεον ειναι προσωπικό και οχι της παράταξης κι εγώ το εκτιμώ να βγαινουν ελεύθερα οι απόψεις ΟΛΕΣ- κάνει σαφη αναφορά στο θέμα.

      Λέει: "Αποτελεί μεγάλο ερώτημα αν μετά τις εξελίξεις αυτές δεν ακυρώνονται πλευρές (τουλάχιστον) της πολιτικής και των απόψεων μιας σημαντικής μερίδας στο εσωτερικό της αριστεράς, οπως ειχαν εκφραστει το τελευταιο διάστημα"

      Νομιζω οτι αυτο αποτελεί μια αναγνώριση απο την πλευρά του υπογράφοντα το κειμενο οτι υπάρχουν αντιφάσεις κλπ κλπ.

      Το ΟΧΙ δεν νομιζω οτι ειναι συγκρισιμο με το Σχέδιο ΑΝΑΝ ή με το οποιο αλλο "ΟΧΙ". Σχετίζεται αν κατάλαβα καλά την αναφορά στο κειμενο, με μια παράδοση που έχει κεκτημένο ο κυπριακός λαός να ανατρέπει τη συναίνεση σε επίπεδο κορυφής (που υπήρχε στο σχεδιο Αναν και υπάρχει σε διάφορες αποχρώσεις και σήμερα).

      Νομιζω οτι το κειμενο ειναι εξαιρετικά ευστοχο στις επισημανσεις του και μακάρι να μας κάνει να βγάλουμε τα σωστά συμπεράσματα για το παρακάτω.

      Διαγραφή
    2. Προφανώς πρέπει να λες στο λαό την ΑΛΗΘΕΙΑ και να τον καλείς να βγει στην πρώτη γραμμη για να στηρίξει αυτή την άλλη πρόταση και πορεια.

      Δεν νομιζω οτι ειναι κρυφό ότι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν διάφορες απόψεις και οτι το κειμενο του Γιάννη, οπως και σε πολλές συνελεύσεις έχει δημοσια πει τάσσεται υπερ μιας συγκεκριμένης αποψης. Καλά κανει και δικαιωμά του. Επισης, εκτιμώ οτι η παράταξη αυτη φαινεται να ειναι ανοικτη και δημοκρατική και να αντέχει και αποψεις και σχολια και βλακειες και σοφίες. Εγώ νομιζω οτι πρέπει να παραδειγματιζομαστε απο αυτο και ειναι και ενα δειγμα για το παρακατω.

      Για μενα το πιο ενδιαφέρον σημειο στο κειμενο δεν ειναι αν και τι λεει η δεν λεει ο ΣΥΡΙΖΑ. Εχει μια φράση τα λεει ολα και ενταξει. Το πιο ενδιαφέρον ειναι οτι διαβαζουμε ενα κειμενο αποψη εδώ σε ενα μικρο blog μιας παράταξης και θα περιμέναμε αυτές τις αναλύσεις να τις διαβάζουμε ακομη κι αν διαφωνούμε στα site του ΣΥΡΙΖΑ ή να τις ακουμε στα ΜΜΕ. Δειχνει οτι στο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν άνθρωποι που κάτι εχουν να πουν και δεν βλεπουν μόνο το κοντινο μέλλον.

      Διαβάζω πολλά σχολια στο blog. Να πω οτι με ενθουσιάζει αυτος ο διάλογος. Εστω και ανώνυμος τις περισσότερες φορές βγαζει πολλά συμπεράσματα. Νομιζω οτι ειναι θετικό που γινεται και μας βοηθά και στο ΥΠΠΟ.

      Μακάρι να ειχαμε εναν τοσο σοβαρο διάλογο για τον Οργανισμό και για τα συναφή θεματα. Να βγει καποιος να πει 1-2-3 λογους γιατι και πως ειναι σωστο ή λαθος το "Α" ή το "Β" και οχι να κουβεντιάζουμε με όρους μιας δεκαετίας πριν. Δεν συμφωνω με ολα, αλλά χαιρομαι που επιτέλους υπάρχουν απόψεις και οχι μονο δηθεν.

      Διαγραφή
    3. Συμφωνω κι εγώ σ' αυτο που λες.
      Αλλά δεν αρκει και δεν επαρκει μετά απο τις διαπιστώσεις αυτές να καταλήγεις σε μια αποψη τυπου "Plan B" (Αποψη Αλαβάνου). Η άποψη αυτή έχει κοινά στοιχεια με απόψεις μεσα στο Αριστερό Ρευμα του ΣΥΡΙΖΑ, στην Ανταρσύα αλλά και σε κάποια κομμάτια εντός ΚΚΕ.
      To οποιο Plan B έχει σημασία και αξία αν μπορεί να διατυπωθεί πέραν απο το επίπεδο της προπαγάνδισης της θεσης για εξοδο απο ΕΕ - € (σεβαστη κατ' αρχην). Επισης, ενα Plan B μπορεί να ειναι και επιλογή ενός τμήματος της ελληνικής αστικής τάξης (για πολυ διαφορετικούς λόγους).
      Αρα πέραν απο το plan B εχει σημασια ποιος το εκφωνει (ο λαός ή...), ποια κυβέρνηση το επιλέγει και το υλοποιεί (προφανώς για μενα μονο μια κυβέρνηση της αριστεράς) και ποιος εγγυάται (προφανώς μόνο ο λαός). Κι εδώ αρχίζουν τα δύσκολα για την αριστερά.

      Το πρόβλημα δεν ειναι για μενα αν ο ΣΥΡΙΖΑ μιλησε ή είδε τον Χ παράγοντα αλλά αν απόψεις "αναδιαπραγμάτευσης" (ή οπως την πουμε) κερδίζουν μεσα στο ΣΥΡΙΖΑ. Προσωπικά χωρίς να ειμαι ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ηθελα να συμβει αυτό γιατι θα σημανει μεγάλη υποχώρηση και ηττα για την αριστερά (εντός και εκτος ΣΥΡΙΖΑ κλπ).

      Με αφορμή ενα προσωπικό άρθρο με άποψη είδα καποιες απαντήσεις που είναι πίσω ακομη και απο τις απόψεις και τον προβληματισμό των επίσημων ΜΜΕ. Δηλαδή λεγονται επιχειρήματα που δεν τα λένε πλέον ουτε οι παρατάξεις του Τζήμερου. Δεν ειναι περίεργο; Προσωπικά εχω μεγάλο σεβασμο για κάθε αποψη αλλά οχι και για κάθε βλακεια

      Διαγραφή
    4. Διδαγμα 1ο και σημαντικοτερο.
      Δεν πας πουθενα αν δεν εχεις εναλλακτικο σχέδιο και αν δεν εισαι αποφασισμενος να το κανεις πράξη.
      Διδαγμα 2ο
      Η σκληρη διαπραγματευση και αλλα παρόμοια κατασκευάσματα ειναι καλά αν έχεις εξασφαλίσει το προηγούμενο
      Διδαγμα 3ο
      Οπως ειπε και ο συγγραφεας αργα η γρηγορα το ερωτημα που ξορκιζεις θα πρέπει να το απαντησεις, δηλ. το μεσα ή εξω απο το € (και οσα αυτο συνεπάγεται για ευρυτερα θεματα ΕΕ) δεν ειναι ιδεολογική εμμονη. Ειναι πραγματικο ερώτημα.

      Χωρις να προτρέπω σε λογοκρισια πιστευω οτι η διαχειριση μπορει να διαγράφει ασχετα (εκτος θεματος) σχόλια. Ειναι τοσο δυσκολο να συζητάμε εντός θεματος κι οχι οτι μας έρθει;

      Διαγραφή
    5. Οι εξελιξεις αν και αρνητικές δεν ειναι "οριστικές". Το θεμα που ανοιξε στην Κυπρο ειναι απλά μια προβα τζενεράλε για ευρύτερες εξελιξεις πανω στο πως η Ευρ. Ενωση τοποθετείται απέναντι στην κριση. Η Κυπρος ειναι μαλλον ενα φτηνο πεδιο δοκιμών και ο πομπος που στέλνει το μηνυμα σε αλλους αποδέκτες.
      Δεν ξερω αν οι εξελιξεις αυτές δικαιώνουν μια αποψη "Plan B" (σιγουρα τις ενισχυουν) αλλά σε καθε περίπτωση η αριστερα πρεπει να συζητησει πανω σε αυτο συγκροτημενα και χωρις ευκολες καταγγελιες των μεν ή των δε.

      Διαγραφή
  3. Η απολυτη κωλοτουμπα του συριζα ! Απ το ηρωικο οχι και τα συγχαρητηρια στους αδερφους κυπριους στο απολυτο κραξιμο !Στην αποκαλυψη της δραχμολαγνειας και στην δηθεν επανασταση με μοναδικο απωτερο σκοπο το προσωπικο συμφερον .ποιος ελληνας δε φωναζε ολο αυτο το διαστημα...να πληρωσουν οι πλουσιοι,να πληρωσουν οι τραπεζες ? Μα φυσικα ολοι !Και οταν πηγε αυτο να εφαρμοστει στην Κυπρο ξεκινησε η πρωτη επανασταση στην ιστορια υπερ των πλουσιων ! και φυσικα με τις ευλογιες και τις ευχες του συριζα !Φαινομενο μη κατανοητο για τον μεσο ελληνα πολιτη της χωρας μας κι ομως υπαρχει εξηγηση ... Τελικα απ οτι αποδυκνυεται ολο το χαρτι ειναι στα χερια των συριζαιων και με μια πιθανη επιστροφη στη δραχμη φερνοντας τα χρηματα απ το εξωτερικο θα μπορεσουν να γινουν τ αυριανα μας αφεντικα !ΟΛΟΙ οι υπολοιποι φυσικα αν γυρισουμε στη δραχμη θα τρωμε ριζες απ τα δεντρα !!!ΤΟ ΙΔΙΟ φυσικα γινεται και στο υπουργειο μας , ελπιζουν σε απολυσεις συναδελφων για να πουν τα λεγαμε εμεις ...με μοναδικο σκοπο να καταλαβουν την εξουσια εκφοβιζοντας μετα οσους απομεινουν ! Μονο οργη και θλιψη μπορει να προκαλεσει η σταση του συριζα αν και μερικες φορες και αστειρευτο γελιο ! ΒΕΒΑΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΛΕΜΕ ΟΛΑ δε φταιει ο συριζα , φταιμε εμεις που μας αρεσει να μας χαιδευουν τ αφτια , φταιμε εμεις που δε θελουμε να κουρασουμε το μυαλο μας να σκεφτει , φταιμε εμεις που δεν καταλαβαινουμε το οτι λαμπει δεν ειναι χρυσος ! ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΜΑΣ ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. To OXI ή το ΝΑΙ (και χειρότερα απ' όλα το "ΙΣΩΣ") δεν σχετίζεται με το αν θα "φορολογηθούν" τα χρήματα των πλουσίων (μόνο;) στις Κυπριακές Τράπεζες. Οι "θεσμικοί" επενδυτές ασφαλώς δεν έχουν τα χρήματά τους στην Κύπρο αλλά σε κάποια πιο "ασφαλή" καταφύγια όπως τα διάφορα νησιά τύπου "Κεϊμαν".

      Δεν υπάρχει καμια δραχμολαγνεια. Το νόμισμα ειναι μέσο και τιποτα περισσότερο. Θα μπορούσε με € ή μνα η σχέση με την ΕΕ και το ΔΝΤ να ειναι ακριβώς η ίδια. Ομως προϋποθεση για να μην υπάρχει αυτή η σχέση υποταγής κι αυτή η πορεία εξαθλίωσης είναι να διαρρήξεις τα δεσμά με το ΔΝΤ και την ΕΕ. Αν αυτό σημαίνει και εθνικό νόμισμα, προφανώς μικρή επί της ουσίας σημασία έχει.

      Δεν νομίζω οτι η Κυπρος έφαγε ριζες δέντρων αυτές τις μέρες. Αντίθετα βλέπω συσσίτια στην Ελλάδα του yes και του οτι πειτε, βλέπω αστέγους, βλέπω σπίτια σε πλειστηριασμούς, βλέπω ενεχυροδανειστήρια, βλέπω πτώση της υγείας, βλέπω συντάξεις να κουρεύονται κλπ.

      Θυμίζω οτι προεκλογικά όταν ο Γλέζος μιλησε για φορολόγηση των μεγάλων καταθέσεων πέσανε πάνω στο ΣΥΡΙΖΑ να τον φάνε. Τώρα εμφανιζονται πασοκοδημαρίτες να λένε γιατί δεν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ τη φορολόγηση των καταθέσεων. Πρόκειται για αμνησία ή απλά ξετσιπωσια. Επιπλέον το ερώτημα δεν ειναι αν θα φορολογήσεις τις μικρές μεσαίες ή μεγάλες καταθέσεις. Το ερώτημα ειναι τι θα κάνεις αυτά τα λεφτά. Θα πανε στις τσέπες των δανειστών ή θα πάνε για να χρηματοδοτήσουν μια άλλη πορεια για το λαό; Προφανώς αυτή η μικρή λεπτομέρεια διαφεύγει από τους ΠΑΣΟΚοΔΗΜΑΡίτες που βρίσκουν την ευκαιρία να κάνουν λαθροχειρίες.

      Στο ΥΠΠΟ δεν ξέρω αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει απολύσεις. Προς το παρόν τη διάλυση του ΥΠΠΟ την κάνει το ΠΑΣΟΚ η ΝΔ και η ΔΗΜΑΡ χέρι χέρι. Το επιχείρημα για το συνδικαλισμό αυτών των παρατάξεων είναι τι με νοιαζει το υππο αν έχω δουλίτσα. Αδυνατεί να σκεφτεί οτι η δουλίτσα εξαρτάται απο το αν υπάρχει το υππο κι οχι το ανάποδο.

      Θα καταλάβει την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ και θα φοβίζει οσους απέμειναν; Σου ξεφεύγει ή έχεις πιστεί οτι θα υπάρχουν απώλειες και θα υπάρχουν και "εναπομείναντες"; Προς το παρόν πάντως ρουσφετάκια και διασώσεις τάζονται απο τα γνωστά απο παλιά γραφεία που έχουν το θράσος να λένε σε συναδέλφους οτι η καρέκλα τους θα σωθεί μαζί με το ονοματεπώνυμο γραμμένο πανω. Κι αυτο δεν το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά το γνωστό ενιαίο λόμπυ του ΥΠΠΟ.

      Τ' αυτιά τοσα χρόνια τα χαιδεύει ο ΣΥΡΙΖΑ; Δεν το θυμάμαι. Εγώ θυμάμαι πάντα ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και πέριξ αυτών να σουλατσάρουν σε διαδρόμους, να φτιάχνουν συσχετισμούς, να διορίζουν διευθυντές ενώ τσιμπολογάνε καμια ποικιλία, να μοιράζουν θέσεις σε ΔΣ κλπ κλπ.

      Κωλοτούμπα πάντως δεν έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά ο υπέρμαχος του σχεδίου Αναν Αναστασιάδης. Ο ΣΥΡΙΖΑ απ' ότι κατάλαβα οχι έλεγε πριν οχι λεει και τώρα. Αλλοι ψελίζουν για ρεαλισμό κι αλλοι ξαναλένε το γνωστό απο τον Καραμανλή "Η Κύπρος είναι μακρια".

      Φυσικά ο πανικός της συγκυβέρνησης απο τις εξελίξεις δεν οφείλεται στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά στο γεγονός οτι καταλύονται γρήγορα και με πάταγο οι αυταπάτες και οι μύθοι για δηθεν διαπραγματεύσεις, για δήθεν ευρωπαϊκά κεκτημένα, για δήθεν ευρωπαϊκή οικογένεια κλπ. Δεν περιμένει κανένας να πει οχι σε τιποτα η ελληνική συγκυβέρνηση.

      Ασχετο: το IP οταν ειναι "καρφωτο" δειχνει και τον αποστολέα

      Διαγραφή
    2. χαριζονται παρωπίδες σε τιμη ευκαιρίας...
      δηλαδη εκτος απο εμπαθής εισαι και τελειως για γελια με αυτά που γράφεις. Ο Συριζα σου φταιει και για την ΚΥΠΡΟ και για το ΥΠΠΟ. Επειδή εχω πυτιρίδα γίνεται να φταιει ο ΣΥΡΙΖΑ;
      Οκ! ζητω η ενδοξη ελληνική συγκυβέρνηση που λεει σε ολα ναι με τη μια και δεν τα λέει με τη δευτερη... δεν ξερω αν θα φάμε ριζες στην ελλάδα αλλα κουτόχορτο δεν τρώμε...

      Διαγραφή
    3. Μα οι βουλευτες του συριζα δεν ηταν αυτοι που εκαναν παρελαση απ τα καναλια της ελληνικης τηλεορασης και διεψευδαν οτι προτεινε ο συριζα να φορολογηθουν οι καταθεσεις? η μερος αυτων ? Ας συννενοηθουν επιτελους μεταξυ τους καποια στιγμη για να μπορει να τους κατανοησει κι ο λαος .Ε κτος κι αν γινεται εσκεμμενα για να ναι παντως καιρου...Οσο για τη σημασια του νομισματος ολοι γνωριζουν οτι στην πρωην ανατολικη Γερμανια το πληθωριστικο χρημα χρησιμοποιοταν μονο ως καυσιμη υλη στις σομπες των νοικοκυριων .Η μαρτυρικη κυπρος αντιμετωπισε μεσα σε επτα μερες τεραστιο προβλημα απ την ελλειψη βασικων αγαθων ( κρεας, ψωμι , γαλα , φαρμακα κ.τ.λ ) χωρις καν να εχει εγκαταλειψει το ευρω ... ΟΛΟΙ επισης γνωριζουμε το ποσο μεγαλη δυναμη εχει το νομισμα της Αλβανιας η της βουλγαριας ! Για της απολυσεις δε, φροντισανε καποιες παραταξεις μεσω του τρομου να μας πεισουν οτι θα γινουν . Επισης ο ορος συγκηβερνηση δε καταλαβαινω γιατι χρησιμοποιηται ως μομφη. Δε δοθηκε και ΣΤΟ ΣΥΡΙΖΑ η εντολη να σχηματισει κυβερνηση απ τον προεδρο της δημοκρατιας και την αποποιηθηκε ? Τοσα χρονια ολοι οιελληνες δε ζητουσαμε πιο δημορατικες κυβερνησεις απ τις μονοκομματικες ? Το οτι εχει πληγει ο τοπος μας κι ο ελληνικος λαος ειναι πανθομολογουμενο ! ΣΗΜΑΣΙΑ εχει ομως να να ψαχνουμε και να προτεινουμε λυσεις κι οχι να επαναπαυομαστε σε μια στειρα αρνηση για ολα και για ολους ! Να μην διασπατε ο ελληνικος λαος αναμεταξυ του σε δηθεν μνημονιακους και αντιμνημινιακους μονο και μονο για τη συλλογη ψηφων .Δε μπορω να φανταστω οτι υπαρχουν ελληνες μνημονιακοι οταν εχουν υποστει τα πανδεινα , οταν εχει κοπει ο μισθος τους , η συνταξη της μανας τους , οταν ο αδερφος τους εχει μεινει ανεργος... Η εξευρεση λυσης ειναι αυτο που πρεπει να κυριαρχησει και αυτο σ ολους τους πολιτισμενους λαους γινεται μεσα απ το διαλογο , μεσα απ τη καταθεση εξυπνων πρ οτασεων και οχι μεσα απ τον ΔΙΧΑΣΜΟ ! Ασχετο δεν ξερω τι ειναι το IP ουτε το καρφωτο γιατι δεν εχω ποτε στη ζωη μου ΚΑΡΦΩΣΕΙ .

      Διαγραφή
    4. O SYRIZA ftaiei ok! kala den paizontai oi pasokoi kai oi dimarites. den ftanei pou mas exoun ferei s' afti ti 8esi exoyn kai mouri kai milane. Nai tha fame rizes alla den tha exoume ti Merkel sto kefali mas, oute tha akoume oti poulame ta panta di8en na so8oume kai ousia akomi pio ba8ia ston pato. An panta ola itan kai kala logiki realismos kai pios einai pio dinatos klp oute 21, oute 40 oute tipota den 8a eixame. Alla ti na perimeneis apo aftous olous pou mono nai se ola lene kai dernoun ton kosmo sto Syntagma.

      Διαγραφή
    5. ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΣΟΚΟΔΗΜΑΡΙΤΕΣ... ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΘΥΜΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ. ΟΚ! ΑΥΤΟΙ ΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΚΑΙ ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΗΣΥΧΙΑ ΤΗΣ. ΑΛΛΩΣΤΕ ΟΣΟ ΞΕΡΩ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΑΥΤΟΥ. ΑΠΛΑ ΧΥΔΑΙΟΤΗΤΑ ΒΓΑΖΕΙ Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΓΙΑ "ΑΛΒΑΝΙΑ". ΟΙ ΝΕΟΙ ΦΕΥΓΟΥΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΠΑΜΕ ΩΣ ΝΕΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΟΠΩΣ ΕΡΧΟΝΤΟΥΣΑΝ ΕΚΕΙΝΟΙ ΚΑΠΟΤΕ. ΑΛΒΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΜΑΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ Ο ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ, Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΙ Ο ΦΩΤΗΣ.
      ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ; ΟΥΤΕ ΣΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΜΜΕ ΔΕΝ ΕΔΕΙΞΑΝ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΕΙΚΟΝΑ. ΕΣΥ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΙΔΕΣ; ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΑΙ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΨΕΜΑΤΑ;

      ΛΕΣ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙΣ ΛΥΣΕΙΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΔΙΑΛΟΓΟ. ΚΙ ΕΞΥΠΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. ΠΟΣΟ ΑΡΛΟΥΜΠΟΛΟΓΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΣ? ΕΞΥΠΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΣΑΝ ΤΟΥ ΓΑΠ, ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΑΚΗ ΣΤΑ ΖΑΠΕΙΑ ι, ιι, ιιι Η ΤΟΥ ΔΗΜΑΡ ...

      Ο ΣΥΡΙΖΑ ΦΤΑΙΕΙ... ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΕΙ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ (ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΣΑΣ ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ), ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΕΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ (ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΣΤΑ ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ Ο ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ) ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΥΣΙΜΑ. ΜΕΓΑΛΕ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΛΕΦΤΑ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΒΕΝΖΙΝΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΘΑ ΜΑΣ ΛΕΙΨΕΙ Η ΒΕΝΖΙΝΑ. ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΕΧΩ ΛΕΦΤΑ (ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ) ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΩ ΓΝΗΣΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΩ ΑΝΤΙΓΡΑΦΑ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΠΕΙΔΗ ΚΡΕΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΑ ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΡΩΩ ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΜΕ ΑΛΟΓΟ ΑΠΟ ΤΟ ΙΚΕΑ

      ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΑΠΛΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΥ
      ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ; ΜΗΠΩΣ ΕΧΕΙΣ ΑΚΟΥΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΤΗ ΒΟΥΛΗ; ΜΗΠΩΣ ΘΥΜΑΣΑΙ ΠΟΣΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΟΥ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ;

      ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΥΣ. ΑΝ ΘΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΒΛΕΠΕΙΣ ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ ΔΕΙΣ ΤΑ ΣΚΟΥΡΑ ΕΙΣΑΙ ΚΟΝΤΑ ΓΙΑ ΧΑ. ΤΟ ΕΧΕΙΣ ΩΣ ΑΠΟΨΗ ΧΑΛΑΡΑ.

      Διαγραφή
    6. Καρφωτη ΙP ειναι η σταθερή ακολουθια αριθμών της μορφής χχχ.χχχ.χχχ.χχχ που έχει κάθε υπολογιστής στο διαδικτυο. Καρφωτη ειναι μια λεξη "αργω" μεταξυ των κομπιουτεράδων και υποννοεί το αντίθετο της δυναμικής συνδεσης. Για να μην εξηγώ (αδιαφορο και ασχετο με το θέμα έτσι κι αλλιως) μια σταθερή IP φανερώνει απο ποιον υπολογιστή (και εν δυνάμει χρήστη) γράφτηκε το σχόλιο.

      Να παρακαλέσω να μην γραφουμε στα greekenglish ή με κεφαλαια δυσκολευει την αναγνωση των υπολοίπων.

      Και κάτι τελευταιο. Οτι υπάρχουν ανθρωποι που λιγο πολυ πιστεύουν οτι για ολα φταιει ο ΣΥΡΙΖΑ ή το μόνο θεμα είναι η "Α" ή "Β" αποψη του ΣΥΡΙΖΑ δεν ειναι σοβαρο και μαλλον δειχνει πολύ επιφανειακή προσέγγιση. Αν καποιος διαφωνει με το οποιο θεμα ας φέρει επιχειρήματα κι οχι να λεει οτι του κατεβει στο κεφαλι. Εγω λεω έχουμε μια κυβέρνηση απο 3 κομματα που αρχικά ειχε και γραπτο κειμενο συμφωνιας αρχών (πάει αυτο ξεχάστηκε) και η οποια εχει την ευθυνη για οτι γινεται στην Ελλάδα σημερα. Και αυτο που γινεται ειναι αστα να πανε. Εχουμε γινει μπανανια. Ετσι απλά. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τα κανει καλα ως αντιπολιτευση να το δεχτω αλλά αυτο δεν αναιρεί τις ευθυνες της Συγκυβέρνησης, ουτε τις ισοφαριζει. Οτιδηποτε αλλο απλά προσπαθει να στησει "φαντασματα".

      Προσωπικά τον ΣΥΡΙΖΑ θα τον κρινω αν και οταν κυβερνησει και αν και οταν εφαρμοσει το οποιο προγραμμα με βασει το οποιο θα τον εχει ψηφίσει ο λαος. Ως τοτε ολα τα αλλα ειναι το γνωστο ανεκδοτο πια οτι για ολα φταιει ο ΣΥΡΙΖΑ.

      Το blog της Παρέμβασης εχει επιπεδο και αποψη. Μας αρέσει δεν μας αρεσει. Ας μην γινεται σαν επαρχιακό καφενειο με διάφορες αναφορές. Αν υπάρχει καποια παράταξη που εχει αλλη αποψη θα ηθελα να την δω επώνυμα.

      Ευχαριστώ
      Μανώλης Κ.

      Διαγραφή
    7. Επειδη διαβαζω και δεν καταλαβαινω θελω να αναρωτηθω αν έτρωγα ριζες δεντρων η βελανιδια πριν η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - Σημίτη με διάφορα κολπα (λογιστικα) μας βαλει στο ευρω...
      Επισης αναρωτιεμαι αν υπάρχουν ανθρωποι που δεν καταλαβαινουν τη διαφορά μεταξύ της φορολογησης των πλουσιων (απο μια εθνικη κυβέρνηση - αριστερή αν θελετε) και της επιβολής του κουρέματος των καταθέσεων από μια τριτη χώρα (γιατι περι αυτου πρόκειται). Συγχυση;

      Αναρωτιέμαι επισης, αν απολυσεις στο δημόσιο και ιδιωτικο τομέα γινονται επειδη ακολουθούνται συγκεκριμενες μνημονιακες πολιτικες απο συγκυβερνησεις (παλιες και νυν) ή απλα οι χιλιοι τοσοι ανεργοι - απολυμενοι καθε μερα ειναι γιατι ειναι κακοι υπαλληλοι ή τεμπεληδες ή διεφθαρμένοι ή οτι...

      Φιλικά
      Δημητρης

      Υστερογραφο: Για το μεσο ορο του κοσμου στο Υπουργειο το post αυτο συνιστά πολυτέλεια. Δυστυχώς! Οι περισσοτεροι προτιμουν να ακουνε αυτο που θελουν: Ολα πανε καλα, δοξα τω θεω υπαρχουν και χειροτερα, το τσαρδάκι μας η δουλειά μας και μην μιλαμε και να λεμε ευχαριστω, μην εκτιθεσαι θα σε σταμπαρουν, ας σωθω εγώ και ας πνιγει ο διπλανος, δεν ανακατευομαι κοιταζω τη δουλεια μου και αλλα τετοια.

      Διαγραφή
  4. Αντιπαρέρχομαι τα διάφορα σχόλια, δυστυχώς δεν εχω τοσο περιθώριο λέξεων. Θέλω να συμπληρώσω στο αρχικό κειμενο του Γ.Σ.

    1. Μετά τις αποφάσεις αυτές η Κυπρος δεν διαθέτει Τράπεζες. Κι αυτό είναι εξαιρετικά κρισιμο στοιχειο για οποιο μελλον εχει αυτός ο λαός.

    2. Η Κύπρος στο επόμενο τριμηνο και πολύ λεω θα ζησει το φαινόμενο να χάνει το 20-25% του ΑΕΠ της. Η Ελλάδα έχασε ενα αναλογο ποσοστο (25+) σε μια περίοδο τριών ετών (περίπου). Η Κύπρος σε μια νύκτα. Εχει διαφορά και σημασία. Αναρωτιέμαι αν υπάρχει προηγουμενο ακόμη και με τον ΑΤΙΛΛΑ το 74

    3. Η εξέλιξη στην Κυπρο θα βαλει πολλά αγκάθια στην πορεια και στο τελικό αποτελεσμα της ανακεφαλαιοποιησης των ελληνικών τραπεζών. Μην ξαφνιαστουμε αν τα επόμενα μέτρα θα πατήσουν πάνω σε αυτές τις εξελίξεις.

    4. Στην Ελλάδα δεν μιλάμε καθόλου γιατι αραγε για τη σχέση που εχει η ΜΑΡΦΙΝ με την Κυπρο. Η Λαϊκη Τράπεζα αν δεν κανω λαθος είναι η ΜΑΡΦΙΝ που στην Ελλάδα εχει συνδεθεί με συγκεκριμένους επιχειρηματίες και ιδιωτικοποιησεις (σε τροφιμα και συγκοινωνιες).

    5. Στην Κυπρο υπάρχει ένα ανοικτο ζήτημα και αυτο ειναι το "τουρκοκυπριακο κράτος". Προφανώς οι εξελίξεις θα έχουν και γεωπολιτικές συνέπειες. Θυμίζω οτι έστω και στα χαρτιά η Τουρκια, η Ελλάδα και η Αγγλία ειναι εγγυήτριες δυνάμεις στην Κύπρο.

    6. Η Ρωσια παρά τα όσα λέγονται και προπαγανδίζονται ποτέ δεν έλαβε ανοικτά το μέρος της Κυπρου, ακομη και στην περίοδο της εισβολής. Δεν υπήρχε πιθανότητα να το κάνει και τώρα στο βαθμό που τα συμφέροντά της ειναι πολύ πιο συνθετα απ' όσο λεμε στην Ελλάδα (π.χ. πουλά αέριο σε ολη τη Β. Ευρώπη, ειναι μεγάλος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας κλπ). Πιθανόν να υπάρχουν ανταλλάγματα, αλλά να ειναι και χρυση ευκαιρια για να ξεκαθαριστουν λογαριασμοι στο εσωτερικό της Ρωσίας (μεταξύ Πουτιν και παλιών ολιγαρχών της περιόδου του Γιέλτσιν).

    7. Τα θέματα ΑΟΖ και φυσικου αερίου δεν ειναι τοσο προφανή οσο τα καταλαβαινουμε εδώ ή θελουμε να τα καταλαβαινουμε γιατι μας βολεύει να ακουμε την προπαγάνδα. Μιλάμε για αποθέματα ενώ στην ουσία ειναι πιθανά αποθέματα. Το να εχει φυσικό αέριο η Κυπρος ή η Ελλάδα δεν ειναι το μαγικό κουμπί για αυτο που χαζά αποκαλούμε αναπτυξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευστοχες παρατηρησεις. Χωρις τραπεζικο συστημα ειναι απο αυριο η Κυπρος. Κι αυτο σημαινει οτι στην πραγματικοτητα εχει παραδοθει χειροποδαρα στην ΕΚΤ που ελεγχει τη ρευστοτητα. Η παρατήρηση για τη ΜΑΡΦΙΝ στεναχωρει πολυ τους Παναθηναϊκους και θα χασετε ψηφους! (προφανως αστειεύομαι)

      Διαγραφή
  5. Για τα έργα και τις ημέρες της ΔΗΜΑΡ γράφονται πολλά. Ωστόσο κάτι που προσωπικά μου προκαλεί μεγάλη εντύπωση δεν ειναι ο φανατισμός με τον οποιο υπερασπίζεται το μνημονικο και τις πολιτικές που το συνοδευουν. Αυτο μπορει ο καθενας να το κρινει με βαση τις αποψεις του.
    Προσωπικά μου κανει κακιστη εντύπωση και με στεναχωρεί ο τρόπος με τον οποίο "ορμησε" να καταλαβει κι αυτή κάποιες θεσουλες στο Δημόσιο και στα διάφορα κεντρα εξουσίας. Που πήγαν οι καταγγελίες περί κομματικού κράτους και τα συναφή άγνωστο.
    Στη ΓΓΠ ειχαμε αρκετά φαινόμενα (βλ. ΔΣ ΤΑΠΑ) αλλά σκέφτηκα οτι μπορει να ειναι μια εξαιρεση, ενα λάθος που εντοπιζεται και δεν επαναλαμβάνεται.
    Ομως στο φως της δημοσιότητας ήρθε πριν 2 μερες περίπου ενα μηνυμα (επιστολή; email;) του Δ. Χατζησωκράτη προς τα μελη της ΔΗΜΑΡ που ενδιαφέρονται να καταλάβουν θεσεις Διοικητών σε Νοσοκομεία με οδηγίες κλπ. Αν δεν πρόκειται για φάρσα αποτελεί απόλυτη ξεφτίλα για ενα κομμα της αριστεράς που υποτίθεται οτι εδώ και χρόνια ειχε ξεκοψει απο αυτές τις λογικές και πρακτικές.
    Το θεμα ανέδειξαν διάφορα MME (εντυπα και ηλεκτρονικα) φιλικά διακειμενα στο ΣΥΡΙΖΑ (προφανώς τα αλλα ΜΜΕ δεν το θεώρησαν σημαντικό...).

    Αναδημοσιεύω ολο το κειμενο ελπιζοντας να ειναι φάρσα

    ΘΕΜΑ: Στις 27/03/13 λήγει η κατάθεση υποψηφιοτήτων για την εγκατάσταση των Διοικητών (87) και Υποδιοικητών(93) όλων των Νοσοκομείων της χώρας

    Αγαπητοί/ες σύντροφοι/ισσες,
    Προκηρύχθηκαν οι θέσεις για την εγκατάσταση των Διοικητών (87) και Υποδιοικητών (93) όλων των Νοσοκομείων της χώρας σύμφωνα με το Νόμο 4052/12. Προκηρύχθηκαν και οι θέσεις όσων έχουν διορισθεί στο εννεάμηνο της τρέχουσας διακυβέρνησης της χώρας.Οι αιτήσεις για κάλυψη των θέσεων πρέπει να γίνουν μέχρι τις 27/03/13 στα οικεία Νοσοκομεία ή στα οικεία ΠΥΔΕ. Πέραν αυτής της ημερομηνίας δεν θα υπάρχει καμία δυνατότητα άλλης υποψηφιότητας.
    Σας στέλνουμε συνημμένο των κατάλογο των Νοσοκομείων, όπως προέκυψαν από τις συνενώσεις τους, όπου εμφαίνονται και οι θέσεις Διοικητών, Υποδιοικητών. Φροντίστε να κατατεθούν εγκαίρως οι υποψηφιότητες.
    Αποστείλατε και σε μας αμέσως μετά τα ονόματα και τα βιογραφικά των υποψηφίων που κατέθεσαν αιτήσεις και για ποιο νοσοκομείο.

    Με σχ (σ.σ. συντροφικούς χαιρετισμούς)
    Δ. Χατζησωκράτης

    ΥΓ. Φαίνεται πως υπάρχει βάσει του Ν. 3329 ένα πρόβλημα εντοπιότητας (δηλαδή δεν πρέπει να είναι δημότης του νομού). Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρισθεί αν θα ισχύσει. Για το λόγο αυτό ας υπάρχει και μια προετοιμασία με εναλλακτικές υποψηφιότητες , που θα πρέπει προφανώς να έχουν κατατεθεί.»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ειναι εξαιρετικα ενδιαφερον οτι υπάρχει ενα τετοιο αρθρο εδώ. Φυσικά πολλά σχόλια ειναι εκτος θεματος και εκτος κλιματος αλλά ουδείς τέλειος.

    Ως προς το θεμα.

    Οι εξελιξεις στην Κύπρο ακυρώνουν σε μεγάλο βαθμό τις κυρίαρχες απόψεις στο Συριζα. Ειναι πιθανον οι εξελιξεις στην Κυπρο για μια ακομη φορά να πυροδοτήσουν ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Θα ελεγα να μην βιαστουμε να βγαλουμε οριστικα συμπεράσματα ακομη. Παρά τις κακες εξελίξεις το παιχνιδι ειναι αρκετά περίπλοκο και ολα δειχνουν οτι για εναν μηνα ή και περισσοτερο θα υπάρχουν διάφορες εξελίξεις. Πρέπει να κρατήσουμε αυτο που επισημαίνουν και αστοι αναλυτες οτι το "τελικο σχέδιο-αποφαση" του Eurogroup εχει αρκετές ασάφειες.

    Δυο "διαφωνιες"

    Σε πολλές διαπιστώσεις του άρθρου συμφωνω απολύτως. Εχω σοβαρές επιφυλάξεις για το ρολο της Κυπριακης Εκκλησιας αλλά ειναι σωστη η παρατήρηση για προβληματισμο. Επισης, δεν εχω πειστει για το που το πάει η Ρωσια. Νομιζω οτι στο θεμα αυτο (της Ρωσιας) θα δουμε πολλά ακομη, δεδομένου οτι φαινεται να χάνει σημαντικα ερείσματα στην περιοχή (π.χ. Συρια) χωρίς να μπορει ακομη να τα αναπληρώσει ή να τα αντισταθμισει.

    Πάντως το οτι μια συνδικαλιστική παράταξη βγαζει ενα κειμενο για την επικαιροτητα και τις εξελιξεις με 10 σκεψεις ειναι παρήγορο. Αν καποιος ακουσε το μεσο ορο των αποψεων που ακουστηκαν στα ΜΜΕ αυτες τις μερες το κειμενο αυτο συνιστά σοβαρη αναλυση απο αριστερή σκοπιά.

    Σημειωση προς τους υπολοιπους αναγνωστες. Δεν ειμαι εργαζομενος στο υπουργειο-γραμματεια, αλλά επεσα πανω σας απο αναζητηση στο google.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτο το θα σε σταμπαρουν ελπιζω να μην απηχει ως αποψη στο συνολο των ψηφοφορων του συριζα γιατι παραπεμπει σε αλλες μαυρες εποχες !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλα σου λεει ο αλλος. Αλλα διαβασες αλλα κατάλαβες. Κι υστερα φταιει ο αλλος που γραφει... Μια σοβαροτητα; Να καταλαβαινουμε τι διαβάζουμε. Το σχολιο που σε ανησυχησε (έλεος) κανει λογο για κυριαρχες αντιλήψεις αναμεσα στους υπαλλήλους οχι για το ΣΥΡΙΖΑ. Αλλα μιας και μπηκες στο κοπο να ανησυχήσεις μηπως μπορεις να πεις για τις "άλλες μαυρες εποχές"; Εννοείς το μετεμφυλιακό κράτος της δεξιάς με τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων, τις φυλακισεις, τις εξορίες, τις δολοφονίες αγωνιστών της αντίστασης απο τα έκτακτα στρατοδικεία, τη χούντα, το μεταπολιτευτικό κράτος του Καραμανλή με τα ΜΑΤ του Μπάλκου ή μηπως τα πιστοποιητικά του ΠΑΣΟΚ και των σχετικών κλαδικών;

      Διαγραφή
    2. Καλα απαντάς στον καθενα πας καλα;
      Απο ενα σοβαρο άρθρο, απο τοσα σχολια εντος θεματος και απο τοσα αλλα εκτός ενας συνάδελφος διαβασε, κατάλαβε και ανησυχησε μηπως ο ΣΥΡΙΖΑ τον σπαμπάρει... Μιλάμε για εντος αλλου φάση. Αυτος αλλα διαβασε αλλα κατάλαβε αλλα σκεφτηκε να σχολιασει και άλλα έγραψε. Ληγμένα; Πουλάνε ληγμένα ή μηπως τιποτα γενοσημα; Παμε γι' αλλα τώρα!

      Διαγραφή
  8. Μπα δεν καταλαβες. Μιλαγε για αντιληψη οχι για το ΣΥΡΙΖΑ. Αν περιμενεις το ΣΥΡΙΖΑ να σταμπαρει σωθηκες χαχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή