Σάββατο 13 Απριλίου 2013

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

Η καραμέλα των "επίορκων" έλιωσε!

Η σύσκεψη της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, το Σάββατο13/4/2013, ξέμεινε από προσχήματα και αποκάλυψε τα πραγματικά σχέδια της: απολύσεις εδώ και τώρα. Οπως έγκαιρα είχαμε επισημάνει, οι απολύσεις θα έρθουν υπό την κάλυψη της "αξιολόγησης" υπηρεσιών και προσωπικού. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες το σχέδιο θα προβλέπει και κάποιας μορφής εθελούσιας εξόδου - πρόωρης συνταξιοδότησης. Οι απολύσεις υπολογίζονται σε 15.000 μόνο για φέτος (!) και 180.000 ως το 2015 συμπεριλαμβανομένων των συνταξιοδοτήσεων (βλ. δηλώσης Φ. Κουβέλη). Είναι προφανές ότι οι δημόσιες υπηρεσίες θα "αδειάσουν", θα συρρικνωθούν σε προσωπικό και αντικείμενο / αρμοδιότητες. Το οριστικό τέλος του "κοινωνικού κράτους" είναι προ των πυλών.

Οι μάσκες όμως έπεσαν και σε ένα άλλο επίπεδο. Ενώ μέχρι σήμερα υπήρχε η γνωστή παραφιλολογία περί "μεγάλου" και "υπετροφικού" δημόσιου τομέα, σήμερα σε επικοινωνιακό επίπεδο επιλέγεται το γνωστό και αποδοτικό "αλληλοφάγωμα". Η συγκυβέρνηση προβάλλει το επιχείρημα ότι στη θέση των απολυμένων θα προσληφθούν άλλοι ("ικανότεροι", "τιμιότεροι") μέσω ΑΣΕΠ. Χιλιάδες άνεργοι με "προσόντα" αλλά κυρίως ελπίδα και προσδοκία θα ελπίζουν και θα πιέζουν για μια θέση μέσω ΑΣΕΠ. Οι απολύσεις και το εμπόριο ελπίδας χέρι - χέρι.

Φυσικά, αυτό που πάνω απ' όλα προσπαθούν να εγκαθιδρύσουν είναι το γενικευμένο κλίμα φόβου, ανασφάλειας, πειθάρχησης, υποταγής και εντατικοποίησης στο εσωτερικό της δημόσιας διοικησης. Οι πολλαπλές και επαναλαμβανόμενες κρίσεις και αξιολογήσεις δεν θα επιτρέπουν σε κανέναν να νιώθει ασφαλής, πάντα θα υπάρχει ο κίνδυνος στην επόμενη αξιολόγηση να βρεθεί "απ' έξω".

Σε ότι αφορά το ζήτημα της "αξιολόγησης" είναι σημαντικό να αποκαλύψουμε το πραγματικό της περιεχόμενο. Ας αναρωτηθούμε ποιος θέτει τους όρους, με ποια κριτήρια και προτεραιότητες, ποιος αξιολογεί ποιον και σε τι και τέλος ποιος θα αξιολογεί τους αξιολογητές. Με απλά λόγια η "αξιολόγηση" είναι μια απάτη που επιχειρεί να ντυσει με εναν μανδύα "αντικειμενικότητας" και ουδετερότητας την κυβερνητική επιλογή των απολύσεων. Είναι το μονοπάτι που ο καθένας είναι μόνος και έχει απέναντι μόνο ανταγωνιστές και αντιπάλους κι αν αποτύχει (και απολυθεί) η ευθύνη είναι ατομική και βαραίνει αποκλειστικά αυτόν (ας διάβαζε, ας δούλευε, ας προσπαθούσε περισσότερο...).

Την ίδια στιγμή όσο η σχετική ασφάλεια στο Δημόσιο Τομέα θα περιορίζεται και θα ακυρώνεται, τόσο περισσότερο θα θεριεύει η εργοδοτικός αυταρχισμός και οι συνθήκες κάτεργου στον Ιδιωτικό Τομέα. Η έντεχνα καλλιεργούμενη σύγκρουση μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών υπαλλήλων επιχειρεί να συγκαλύψει τη φτώχεια και την εξαθλίωση που δεν κάνει διακρίσεις και διαλύει όλη την κοινωνία.



19 σχόλια:

  1. μα γιατί;
    Τα παιδιά θα αντικαταστήσουν... τις απολύσεις (ΑΣ) αποχωρήσεις (ΦΚ) απομακρυνσεις (ΕΒ) με άλλους με το ΑΣΕΠ ίσως και με διαδικασίες ΑΣΕΠ μέσο ΜΚΟ όπως γίνεται τώρα τελευταία ...

    Πόσες προσλήψεις μέσο ΜΚΟ έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα;
    Αλλά δεν πειράζει μπαίνουν και γνωστοί και φίλοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκτός απο τη νέα φάμπρικα με τις προσλήψεις μεσω ΜΚΟ και το τυράκι προς τους ανέργους οτι θα γίνουν νέες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ (εμπόριο ελπίδας και εισπραξη παραβόλων) το θέμα έχει και μια ουσιαστική πλευρά.

      Στο δημόσιο που θέλουν μια σειρά απο ειδικότητες και κλάδους είναι "άχρηστοι" και "βάρος". Ειδικά οι απόφοιτοι Λυκείου που αποτελούν τον κορμό των διοικητικών και συναφών Υπηρεσιών. Οι εργαζόμενοι αυτοί μπορούν ευκολα να αντικατασταθούν από υπαλλήλους ΠΕ και ΤΕ που κι αυτοί υπό το φόβο της απόλυσης θα είναι οι άνθρωποι για ολες τις δουλειές.

      Ήδη πολλές διαδικασίες που παλαιότερα ασκούνταν και σχετίζονταν με αυτό το προσωπικό έχουν περάσει σε άλλες βαθμίδες. Πιο χαρακτηριστική περίπτωση: ψηφιακά έγγραφα (και αρχεία), ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων κ.λπ. Άρα ειδικότητες όπως δακτυλογράφοι, κλητήρες κλπ εύκολα θα περισσέψουν σε μια πορεία εκσυγχρονισμού.

      Είναι μια μεγάλη δεξαμενή εργαζομένων, που εύκολα λόγω έλλειψης αυξημένων τυπικών προσόντων, μπορεί να μπει σε μια διαδικασία αποψίλωσης και απομείωσης.

      Επίσης η κοινωνική προέλευση των στρωμάτων αυτών τα καθιστά ακόμη πιο ευάλωτα, αφού και τα ιδια έχουν αφομοιώσει την προπαγάνδα και τις ενοχές περί "ρουσφετιών", περί "εκτός ΑΣΕΠ" κλπ. Πρόκειται για μερίδες εργαζομένων προσδεδεμένες με πιο παραδοσιακά χαρακτηριστικά στα κόμματα (ειδικά ΝΔ/ΠΑΣΟΚ) και στη συνδικαλιστική γραφειοκρατία. Τα κόμματα αυτά έχουν διαρρήξει οριστικά τις παραδοσιακές σχέσεις εκπροσώπησης και επομένως ουδόλως θα ενδιαφερθούν για να "διασώσουν" την πάλαι ποτέ "εκλογική βάση και πελατεία" τους. Απο την άλλη η συνδικαλιστική γραφειοκρατία έχοντας -εσφαλμένα- προσχωρήσει στη λογική του "εκσυγχρονισμού" και του comme il faut (καθωσπρέπει) διεκδικητισμού αδυνατούν να διαπραγματευτούν αποτελεσματικά τα επιμέρους (και συχνά αντικρουόμενα) συμφέροντα.

      Στο φόντο αυτών των εξελίξεων πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι θα υπάρξει ένα σύντομο διάστημα "αναμονής" (μια σύντομη άνοιξη) που τα διάφορα σχέδια θα οριστικοποιούνται και θα τροποποιούνται ανάλογα τις επιμέρους πιεσεις που θα ασκούνται. Αυτό αφήνει ένα μικρό περιθώριο για "εξαιρέσεις" που σε επόμενη φάση θα εξαιρεθούν της εξαιρέσεως.

      Ως παράταξη της αριστεράς έχετε έναν κρίσιμο ρόλο. Θα κληθείτε να δώσετε μια δύσκολη μάχη που θα απονομιμοποιεί στη συνείδηση των εργαζομένων μια σειρά απο βασικά ιδεολογήματα: αξιολόγηση, παραγωγικότητα, "συνέπεια", "αποδοτικότητα", "εκσυγχρονισμός δημ. διοικησης" κλπ.

      Καλά κουράγια

      Διαγραφή
    2. Έτσι είναι. Οπως λέει και ένας γνωστός ο αρχαιολόγος εύκολα θα κάνει (θελει δεν θελει) και το διοικητικό κομμάτι. Ο ΔΕ Διοικητικός δεν μπορεί (όσο κι αν θέλει) να κάνει το αρχαιολογικό κομμάτι. Αρα σε μια πορεία μπορεί να βρεθεί στον κουβά με τους πλεονάζοντες. Αλλωστε το ότι λένε να φύγουν οι Χ,Ψ για να πάρουμε μεσω ΑΣΕΠ άλλους με προσόντα επιστήμονες κλπ αυτό δειχνει. Πτυχία, μεταπτυχιακά, διδακτορικά, αγγλικά και... σουαχίλι θα οδηγούν σε επισφαλή εργασία στο δημόσιο (κι αυτοί θα αξιολογηθούν και ποτε δεν ξέρεις...) με 600 € και μεσα στην ανασφάλεια και το φόβο. Αντε μετά να σηκώσεις κεφάλι και να λειτουργήσεις χωρίς πολιτικές εξαρτήσεις. Έτσι ο δημόσιος τομέας θα παραμένει κομματικό φέουδο και λάφυρο της εκάστοτε κυβέρνησης.

      Διαγραφή
  2. Εμπρός για μια νέα περίοδο ρουσφετιού!
    Ολοι στα τέσσερα και η γλώσσα έξω... Οσφυοκαμψία και γλύψιμο για να γλιτώσεις απο την αξιολόγηση, για να προσληφθείς μέσω ΜΚΟ με ελεγχο ΑΣΕΠ. Ο Βαγγέλης και ο Φώτης συμφώνησαν με τον Αντώνη. Για το καλό μας. Και για το καλό των δικών τους παιδιών.
    Επίορκοι, άχρηστοι, κοπανατζήδες, "γέροι" κάντε τόπο να έρθουν τα δικά μας παιδιά ξανά. Αυτά θα είναι με 500€ (κι αν) και ακόμη πιο πειστά και πρόθυμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΠΡΩΤΑ ΘΑ ΣΕ ΑΠΟΛΥΣΟΥΝ
      ΜΕΤΑ ΘΑ ΣΕ ΑΦΗΣΟΥΝ ΚΑΝΑ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΨΗΝΕΣΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ. ΜΕΤΑ ΘΑ ΕΡΘΕΙ Η ΜΚΟ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΣΟΥ ΚΑΙ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΚΡΗ. ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΜΙΣΘΟ ΑΛΛΑ ΦΙΛΟΔΩΡΗΜΑ. ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΜΠΟΛΙΚΕΣ ΧΕΣΜΕΝΕΣ ΠΟΔΙΕΣ ΝΑ ΓΛΥΨΕΙΣ. ΑΛΛΑ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΣΤΑΥΡΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΛΕΣ ΠΑΛΙ ΚΑΛΑ.
      ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΚΕΣ Η ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΣΕ ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
      ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ.
      ΚΑΙ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΟΣΜΟΣ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΠΕΙ Ε ΚΑΙ; ΟΚ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΘΑ ΤΑ ΒΟΛΕΨΟΥΜΕ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ; Ε ΟΧΙ! ΚΑΛΕΣ ΟΙ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ. Η ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ Η ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ. ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΝΑ Γ@Μ...

      Διαγραφή
  3. Εμένα με ενθουσιάζει που πάντα ειστε ενημερωμένοι στο blog. Αυτό δειχνει διάθεση και μεράκι κι οχι απλά ένα παραταξιακό blog που μπαίνουν ανακοινωσεις μια στο τοσο. Δυστυχώς θα έχουμε απολύσεις! Τώρα πως θα γίνουν τι σημασία έχει; Αλλος δεν θα εχει χτυπημένη κάρτα, άλλος θα ειναι άρρωστος, άλλος θα ειναι κοντά στη συνταξη, άλλος δεν θα έχει προσόντα. Η απόλυση δεν κάνει διακρίσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχει μια παλια ανάρτηση για την αξιολόγηση
      Την ξαναδιάβασα και ειναι μεσα στην επικαιρότητα
      Τη σημαινει αξιολόγηση κλπ
      Ειναι κείμενο που αξιζει να ξαναβγεί στις πρώτες αναρτήσεις
      Κάντε τον κοπο να το κάνετε
      Φιλικα
      Δημήτρης

      Διαγραφή
  4. Υποκρισία και βλακεία απο σαλτιμπάγκους καιροσκόπους... Αφού μας έπρηξαν για τα δευτεροβάθμια συμβούλια τα οποια και τα οποία τωρα θα τα καταργήσουν γιατί δεν τους κάνουν γρήγορες απολύσεις. Εντάξει! Ας καταργήσουν τα πάντα και ας απολύει ο Υπουργός κι ακόμη καλύτερα το κόμμα. Να μοιράσουν απολύσεις και προσλήψεις ο Αντωνάκης, ο Βαγγέλαρος και ο κυρ Φώτης και να μας αφήσουν να πάμε στο απογευματινό συσσίτιο.

    Μαζεύεται ο θυμός. Φουσκώνει η απόγνωση. Και αντε να δουμε που θα σας βρει η κρισιμη ώρα. Σε ελικόπτερο; Βγαλτε κανενα διαβατήριο στο ονομα Τριανταφυλλίδης που ειχε προνοήσει και ο θείος Καραμανλής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ας δούμε στα διάφορα video το λόγο των δυο (Βενιζέλος & Κουβέλης). Ο λόγος και ως περιεχόμενο και ως ύφος και ως τρόπος εκφοράς είναι γλοιώδης, εμετικός και κυρίως "κακός" και εγωιστικός. Πρόκειται για ένα λόγο που μισεί την κοινωνία, που τη βλέπει ως εχθρό, που της κουνά απειλητικά το δάκτυλο. Είναι ένας λόγος που είναι έντεχνα αόριστος, θολός, ένα παράδειγμα στρεψοδικίας και βερμπαλισμού. Είναι ο λόγος των δυο εταίρων που έχουν μπει στην κωλότσεπη του Αντώνη Σαμαρά και κυρίως έχουν καταπιεί αμάσητο το χάπι του φιλελευθερισμού.
    Κατάντια θα πειτε μερικοί. Φυσική κατάληξη θα ανταπαντήσετε κάποιοι άλλοι. Οπως και νά χει ο λόγος αυτός προκαλεί κράμπα στο στομάχι. Είναι ο λόγος της "εξουσίας" που αποφασίζει και διατάζει, που εκφωνεί φιλιππικούς ενάντια στους δημόσιους υπαλλήλους.
    Τηρουμένων των αναλογιών πόσο απέχει απο το λόγο (όταν διατυπώνεται) των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΔΗΜΑΡ στο ΥΠΠΟ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ
      ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΤΑ ΛΕΣ
      Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥΣ ΒΓΑΖΕΙ ΚΑΚΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟ (ΒΑΓΓΕΛΗΣ)
      ΜΙΣΟΛΟΓΑ ΕΝΟΧΗΣ ΚΑΙ ΓΛΙΤΣΑ (ΦΩΤΗΣ)
      ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟΣ ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΤΣΙΜΠΟΛΟΓΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΟΓΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ, ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΟ ΦΟΒΟ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. ΕΤΣΙ ΒΓΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΕΝΑΝ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑ ΠΟΥ ΑΝ ΤΟ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΣΟΒΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΚΑΡΠΑΖΙΕΣ. ΟΙ ΧΑΤΖΙΑΒΑΤΕΣ ΤΗΣ ΕΕ ΠΟΥΛΑΝΕ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑ ΚΑΙ ΜΟΥΡΗ ΣΤΟΥΣ ΚΟΛΗΓΟΥΣ.
      ΑΛΛΑ ΕΜΕΙΣ ΦΤΑΙΜΕ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΔΙΩΞΑΜΕ
      ΚΙ ΟΣΟ ΑΚΟΥΩ ΚΑΤΙ ΚΟΥΛΑ ΟΤΙ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΑΥΡΙΟ ΝΑ ΒΡΕΙ ΑΚΡΕΣ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΞΕΡΝΑΩ. ΟΥΤΕ ΓΙ' ΑΣΤΕΙΟ!

      Διαγραφή
  6. Η μόνη λύση που εγώ βλέπω για να μην μας τσακίσουν οι μυλόπετρες ειναι να ενωθούν ΟΛΕΣ οι δυνάμεις της Αριστεράς. Είναι το λιγότερο που μπορεί να γίνει και πρέπει να γίνει. Στο ΥΠΠΟ (ΓΓΠ) τόσο η Παρέμβαση όσο και η Ενωτική μπορούν και πρέπει να κάνουν μια αρχή. Αυτά που έρχονται δεν αντιμετωπίζονται απο τον καθένα μονο του. Να καθησετε σε ενα τραπέζι και να τα βρειτε. Αλλιώς θα κλαιμε πάνω απο απολύσεις και θα τρέμουμε απο φόβο μηπως και μπει κανενας έλεγχος καρτών ή μηπως δεν εχουμε πιστοποιηση τάδε για την αξιολόγηση. Να μην μείνουμε σε οτι έχουμε ως σημερα. Γιατι δεν εχουμε τιποτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Με κείμενα καρμπον τα περισσότερα site αναπαράγουν κάποιο non-paper (;) του Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το θέμα των απολύσεων.
    Βλέπουμε, επίσης, το βασικό επιχείρημα που θα παίξει το επόμενο διάστημα: και παλι καλά να λέτε που δεν κάναμε οριζόντιες απολύσεις (θα σας απολύσουμε λιγους λίγους δοση με τη δοση...)
    http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=203573&catid=9
    http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231244132
    http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=225375&catID=11
    Οσοι τα διαβάσουν ας κρίνουν μόνοι τους τι παιχνιδι παιζεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ας ειμαστε ρεαλιστές. Οι απολυσεις ειναι δεδομένες. Το πως θα τις σερβιρουν ειναι αυτο που καιει. Και το πανε γύρω γυρω για να μην ερθει αποτομα. Τωρα στο Υπουργειο γινουν η δεν γινουν απολυσεις μικρος ο καημος στο γενικο χαμο. Νοιαζεται η Κυβέρνηση για το αν χασουν τη δουλεια τους μερικοι στη ΓΓΠ; Σιγά!
    Αυτά περι ΑΣΕΠ ειναι χαζομάρες για ιθαγενείς. Τα λενε για να δινουν ελπιδες και να τσιμπανε κανα ψηφαλακι απο κανα ανεργο που φανταζεται οτι εχει καλα προσόντα. Μα οι θεσεις ειναι λιγες κι οι αποφοιτοι πολλοι ελεγε ο Λουκιανος Κελαηδονης παλιά.

    Κάτσε βεβαια να το δεχτει και η τρόϊκα γιατι οι δικοι μας ειναι υπαλληλοι. Τις αποφάσεις θα τις παρει η Τροικα. Εχετε αμφιβολια γι' αυτο;

    Στο μεταξυ φοβος τρομος και πανικος. Βοηθεια ηρθαν οι επιθεωρητες καρτών. Σε μια γελοια χώρα οι επιθεωρητές γίνανε θεμα. Δεν παμε καλά. Δηλ. αν εγω παω 7-5 και κοιταζω το ταβανι για τους επιθεωρητές ειναι ολα οκ! Υποκρισια; Μπα μην το λετε. Θα μου δώσουν και υπερωρίες στο τελος! Διοτι ολοι εχουμε μαθει στο τυπικο και οχι στην ουσια. Και μολις φυγουν οι επιθεωρητές αυριο θα το εχουμε ξεχασει και ξανα η γνωστη γυφτομαγκια της λουφας και παραλλαγής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το παραμύθι με τους "επίορκους" τελείωσε. Για την ακρίβεια τροποποιήθηκε και διευρύνθηκε. Θα περιλαμβάνει "κοπανατζήδες" και όσους δεν έχουν πολλά ή κατάλληλα "προσόντα" (ένας συνδυασμός που εύκολα χωρά τους πάντες). Κερασάκι θα είναι η "αξιολόγηση" και η "παραγωγικότητα" του κάθε εργαζόμενου.
      Αποδεικνύεται ότι τα περίφημα "οργανογράμματα" είναι ο κρίσιμος κρίκος αφου από εκεί θα προκύψουν οι θέσεις που "περισσεύουν". Τα υπόλοιπα είναι για κατανάλωση από τους ιθαγενείς.

      Διαγραφή
  9. Μια σύντομη ανασκόπηση του θέματος των απολύσεων
    ------------------------------------------------
    (Γ. Στεφ.)

    Από τη σύσκεψη της Τρόϊκα εσωτερικού το Σάββατο 13/4 προκύπτουν αρκετά νέα στοιχεία γύρω από το θέμα των απολύσεων στο δημόσιο τομέα. Το τελικό «πακέτο» φαίνεται να διαμορφώνεται σε 15.000 απολύσεις και 25.000 «διαθεσιμότητες» (δηλ. έμμεσες απολύσεις που τις βαφτίζουν ως «κινητικότητα»). Πρόκειται για δύο διαδικασίες που θα κινηθούν παράλληλα και «ανεξάρτητα» καταλήγοντας ωστόσο στο ίδιο αποτέλεσμα: συρρίκνωση του Δημόσιου Τομέα σε προσωπικό και αρμοδιότητες.

    Το σχέδιο «κινητικότητα» συνδέεται άμεσα με τις διαδικασίες αξιολόγησης (δομών και προσωπικού) και τα νέα οργανογράμματα. Ήδη στο Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπάρχει μια εκτίμηση ότι από τις διαδικασίες αυτές θα προκύψει «πλεονάζον προσωπικό» της τάξης του 5%. Οι 25.000 έμμεσες απολύσεις («διαθεσιμότητα – κινητικότητα») θα αφορούν το στενό δημόσιο (δηλ. τα Υπουργεία).
    Το στίγμα και τα «επιχειρήματα» εκφωνήθηκαν από τον Πρωθυπουργό με μια συνέντευξη στην Εφημερίδα «Ημερησία του Σαββάτου». Έτσι ο Α. Σαμαράς αναφέρει ότι οι μαζικές απολύσεις θα προκύψουν μέσα από τις καταργήσεις χιλιάδων οργανικών θέσεων στο πλαίσιο του προγράμματος της «αναδιάρθρωσης των δημοσίων υπηρεσιών» (δηλ. τα νέα οργανογράμματα) και συμπληρώνει πως το «…το Σύνταγμα δεν απαγορεύει να απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι που η οργανική τους θέση καταργείται».

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες, που αναπαράγουν όλα τα ΜΜΕ, η συμφωνία προβλέπει την απόλυση 4.000 εργαζομένων ως το τέλος του 2013 και 15.000 ως το τέλος του 2014. Οι απολύσεις θα προκύψουν από την «αξιολόγηση», την «κινητικότητα», τις συγχωνεύσεις ή καταργήσεις οργανισμών (ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ) και κάποιο, ασαφές για την ώρα, πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου («πλασματικά έτη» κ.λπ.).

    Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών κατά την έξοδό τους από τη σύσκεψη είναι ενδεικτικές και εξόχως αποκαλυπτικές. Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ (Φ. Κουβέλης) δήλωσε ότι οι επίορκοι θα αποχωρήσουν με βάση τις αποφάσεις των δικαστικών συμβουλίων που θα ενεργοποιηθούν περισσότερο και θα επιταχύνουν τις εργασίες τους. Για τους μη επίορκους δημοσίους υπαλλήλους είπε ότι θα κριθούν με την αξιολόγηση και την κινητικότητα. Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι θα αξιολογηθούν οι οργανισμοί, όπου χρειάζεται, κι αν δεν έχουν λόγο ύπαρξης θα κλείσουν. Όσο για το προσωπικό τους, αφού αξιολογηθεί και δεν ανταποκρίνεται, θα βγαίνει «εκτός».

    Συνοψίζοντας , οι απολύσεις θα προκύψουν:

    (α) Από τους οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου του ευρύτερου δημόσιου τομέα που θα καταργηθούν διότι δεν θεωρούνται "βιώσιμοι" (με ποια κριτήρια) και δεν εξυπηρετούν ανάγκες επιτακτικές (ποιος ορίζει ποιες ανάγκες είναι «επιτακτικές»;). Η κατάργησή τους θα αποφασιστεί μετά από αξιολόγηση σκοπιμότητας της ύπαρξής τους (από ποιους και με ποια κριτήρια;). Στους υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου που υπηρετούν θα παρασχεθεί πρόσθετη προστασία ως αντιστάθμισμα της απόλυσης τους (δεν διευκρινίζεται, ακόμη, σε τι ακριβώς θα συνίσταται η «πρόσθετη προστασία»)

    (β) Από οργανισμούς του δημοσίου που θα συγχωνευθούν, έπειτα από αξιολόγηση των δομών τους (από ποιους, με ποια κριτήρια;). Οι υπάλληλοι που αντιστοιχούν σε πλεονάζουσες θέσεις θα αξιολογηθούν, αφού αποτιμηθούν τα προσόντα τους και είτε θα μετακινηθούν (που;) είτε θα αποχωρήσουν οικειοθελώς με αντιπαροχή κινήτρων.

    (γ) Από πειθαρχικά υπόλογους υπαλλήλους (Πειθαρχικά συμβούλια).

    (δ) Από υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, μετά από αξιολόγηση δομών, διαπίστωση θέσεων που πλεονάζουν, αποτίμηση προσόντων και εφόσον επιλέξουν να αποχωρήσουν αντί να μετακινηθούν, με κίνητρα οικειοθελούς αποχώρησης (εξαγορά πλασματικών χρόνων).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ καλή και ολοκληρωμένη "ανασκόπηση". Επικρατεί μεγάλη συγχυση πάνω στο θεμα. Σωστά προσπαθείτε να τα βάλετε σε μια σειρά. Προσωπικά περιμένω από την Παρέμβαση να αναδείξει το θέμα στη συνολική του διάσταση και να κινητοποιήσει τους συναδέλφους. Δύσκολο το έργο αλλά νομιζω οτι καθε εποχή έχει τα μεγάλα στοιχηματά της. Προσωπικά πιστεύω οτι η άποψή σας για το πόσο κρισιμο ειναι το θέμα των Οργανισμών επιβεβαιώνεται πανηγυρικά. Είναι η πόρτα που θα οδηγήσει τώρα ή αργότερα πολλούς εργαζόμενους εκτός.

      Δυστυχώς στο ΥΠΠΟ δεν βλέπω τα πράγματα με ιδιαιτερη αισιοδοξία. Οι περισσότεροι συνάδελφοι θέλουν να ζήσουν την ψευδαίσθηση οτι το ποτάμι θα περάσει απο πάνω τους κι αυτοί θα μείνουν στεγνοί. Λάθος ή σωστό αυτό ισχύει.

      Διαγραφή
  10. H ανακοινωση του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις δηλώσεις Σαμαρά:


    "Με περίσσιο θράσος ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε τα νέα εγκληματικά μέτρα που συναποφάσισε με την τρόικα.

    Ο πρωθυπουργός μιλά για μείωση των φόρων όταν μονιμοποιεί την εξοντωτική υπερφορολόγηση των ασθενέστερων και μεσαίων στρωμάτων μέσα από το χαράτσι της ΔΕΗ. Επαίρεται ότι θα εξεταστεί τον Ιούνιο η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση για την οποία ο ίδιος είχε προσωπικά δεσμευτεί πως θα υλοποιούσε αμέσως μετά τις εκλογές.

    Μίλησε για ρυθμίσεις των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ενώ ό,τι έχει δει το φως της δημοσιότητας αφήνει εκτός όσους πραγματικά αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ενώ κινείται στη λογική της διασφάλισης των συμφερόντων των τραπεζών.

    Αναφέρεται στη μείωση του δημόσιου χρέους όταν αυτό όχι μόνο δεν καθίσταται βιώσιμο, αλλά η αναδιάρθρωση του με το περίφημο PSI είχε ως αποτέλεσμα την καταλήστευση των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία σκοπεύει να αποτελειώσει με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

    Υπερηφανεύεται για 15.000 προσλήψεις νέων δημοσίων υπαλλήλων, αλλά επιμελώς ξεχνά ότι αυτές έρχονται στη θέση των 150.000 θέσεων εργασίας που χάνονται μέχρι τα τέλη του 2015, σύμφωνα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Μόνο στο μυαλό του πρωθυπουργού συνιστά «ποιοτική αναβάθμιση» του δημοσίου ο ακρωτηριασμός του, μέσα από τις απολύσεις και τη συνολική υποβάθμιση των υπηρεσιών προς τους πολίτες.

    Ξέχασε όμως ο κ. Σαμαράς να αναφέρει πως επί της κυβέρνησής του η χώρα μας κατέστη πρωταθλήτρια στην ανεργία εντός της Ευρώπης και ανάμεσα στις τρεις πρώτες χώρες ως προς το μέγεθος της φτώχειας.

    Τολμά να αποκαλεί μεταρρυθμίσεις «που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες» τα εξοντωτικά μνημονιακά μέτρα λιτότητας και διάλυσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ο κ. Σαμαράς είναι ο μόνος που βλέπει σταθεροποίηση και θωράκιση της χώρας εκεί που όλοι βλέπουν τα μνημονιακά συντρίμμια μιας κατάφωρα άδικης και αναποτελεσματικής πολιτικής".

    Στο μόνο που έχει δίκιο ο κ. Σαμαράς είναι ότι σε λίγο καιρό η Ελλάδα δεν θα εξαρτάται από τα μνημόνια. Ούτε από τον ίδιο για τη σωτηρία της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ANAKOINΩΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΣΗΣ (ΚΕΝΤΡΙΚΗ)
    =============================================
    Οι μάσκες έπεσαν, αποφάσισαν δεκάδες χιλιάδες απολύσεις

    Η τρικομματική συγκυβέρνηση παράτησε τα χαρακώματα των «αντιστάσεών» της και τις κόκκινες γραμμές και συμμορφώθηκε μ’ αυτά που είχε συμφωνήσει με την τρόικα και είχε ψηφίσει στο 3ο μνημόνιο δηλαδή την απόλυση δεκάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων.

    Τα νούμερα που ανακοίνωσαν χθες (15.000) δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, αφού έχουν συμφωνήσει με την τρόικα και έχουν ψηφίσει να απολύσουν μέχρι το 2014 πάνω από 25.000 εργαζόμενους στο Δημόσιο, και να περιορίσουν τουλάχιστον μέχρι το 2015 κατά 150.000 τους Δημοσίους υπαλλήλους.

    Οι μάσκες λοιπόν έπεσαν και έτσι αποκαλύπτονται οι πραγματικοί στόχοι της συγκυβέρνησης, ενώ την ίδια ώρα εξαϋλώνονται οι ψευδαισθήσεις και οι αυταπάτες που καλλιεργούνταν μέσα στις γραμμές του Συνδικαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ), σχετικά με τις προθέσεις και το ρόλο του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Μανιτάκη.

    Μοναδική απάντηση πλέον για τους εργαζόμενους και το Συνδικαλιστικό Κίνημα είναι η ένταση του αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και των φορέων που την υπηρετούν.

    Η κυβέρνηση αυτή την ώρα γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνη, αφού προκειμένου να αποφύγει το πολιτικό κόστος των «καθαρών» απολύσεων που ανακοίνωσε, ξεδιπλώνει μια επιχείρηση συκοφάντησης των εργαζομένων, κατασκευάζει επίορκους, με στόχο τη διάλυση των Δημόσιων Υπηρεσιών, ιδιαίτερα των υπηρεσιών που παρέχουν τα κοινωνικά αγαθά της Παιδείας της Υγείας της Πρόνοιας. Μετατρέπει έτσι τη χώρα μας σε τριτοκοσμικό παρία, χωρίς καμιά προστασία για τους πολίτες και προετοιμάζει το έδαφος για την καταλήστευση του δημόσιου πλούτου της.

    Η Αυτόνομη Παρέμβαση καλεί όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα να αντισταθούν και να αποκαλύψουν τις επιπτώσεις αυτών των πολιτικών, που θα σημάνουν εκτίναξη της ανεργίας, νέα μείωση των μισθών και των συντάξεων, κατάργηση και εμπορευματοποίηση των δημόσιων κοινωνικών αγαθών της υγείας, της παιδείας και της πρόνοιας.

    Στα πλαίσια αυτά η παράταξή μας έκανε πρόταση να συνεδριάσει έκτακτα η Ε/Ε της ΑΔΕΔΥ, συνεδρίαση που προσδιορίστηκε για την Δευτέρα 15/4 το πρωί, με στόχο την οργάνωση της αντίστασης των εργαζομένων και τη λήψη αποφάσεων για κινητοποιήσεις εντός της εβδομάδας.

    Η Αυτόνομη Παρέμβαση τέλος καλεί τα πρωτοβάθμια σωματεία και τις Ομοσπονδίες να συνεδριάσουν άμεσα, να πάρουν αποφάσεις για κινητοποιήσεις και συντονισμένα όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο να αποτρέψουμε τους σχεδιασμούς της συγκυβέρνησης και τρόικας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΡΕΕΕΕ ΛΑΜΟΓΙΑ ΑΡΚΕΤΑ.....ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή