Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

ANAKOINΩΣΗ ΣΥΡΙΖΑ για την Έκθεση στις ΗΠΑ

Ανακοίνωση ΕΕΚE Παιδείας-Πολιτισμού-Αθλητισμού

Παρά την κατακραυγή και τις αντιδράσεις που προκάλεσε το 2010 η εξαγγελία της διοργάνωσης έκθεσης βυζαντινών αρχαιοτήτων στις ΗΠΑ, από το Υπουργείο Πολιτισμού και  το Μουσείο Μπενάκη, λόγω του υψηλού  κόστους που έφτανε τα 3 εκ. ευρώ,  η έκθεση τελικά διοργανώθηκε και επρόκειτο να εγκαινιαστεί επισήμως στις 2 Οκτωβρίου στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον, γεγονός που αναβλήθηκε προσωρινά λόγω των τελευταίων εξελίξεων στο αμερικανικό δημόσιο. Η έκθεση που έχει προγραμματιστεί να ανοίξει για το κοινό στις 6 Οκτωβρίου, θα παραμείνει στην Ουάσιγκτον έως τον Μάρτιο του 2014 και μετά θα μεταφερθεί στο  Μουσείο Ζαν Πωλ Γκετί, του Λος Άντζελες, γνωστό από την εμπλοκή του σε διάφορα σκάνδαλα αρχαιοκαπηλίας, όπου θα παραμείνει έως τον Αύγουστο του 2014.
Αν και, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου,  το κόστος της διοργάνωσης μειώθηκε κατά 1,5 εκ ευρώ, εξακολουθεί να είναι τεράστιο το χρηματικό ποσό που απαιτείται και το οποίο θα καταβάλει η ελληνική πλευρά και όχι η χώρα που φιλοξενεί την έκθεση, ως είθισται.  Στις πλείστες των περιπτώσεων εκθέσεων ελληνικών αρχαιοτήτων στο εξωτερικό, λόγω της σημαντικότητας των αρχαιοτήτων,  η ελληνική πλευρά όχι μόνο δεν επιβαρύνεται καθόλου οικονομικά αλλά συνήθως έχει και  αντισταθμιστικά οφέλη που είναι η δυνατότητα   έκθεσης σε ελληνικά  μουσεία έργων τέχνης του εξωτερικού. Στην έκθεση αυτή όμως, το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού επέλεξε να επωμιστεί το ίδιο το κόστος και μάλιστα σε περιόδους οξύτατης οικονομικής κρίσης, προβάλλοντας ως  δικαιολογία ότι αυτό θα καλυφθεί κυρίως από   χορηγία του ΟΠΑΠ και όχι από κρατική χρηματοδότηση.
Τα ελληνικά μουσεία αδειάζουν από  σημαντικότατα εκθέματα, το ελληνικό κοινό και οι τουρίστες που θα επισκεφθούν τη χώρα μας θα στερηθούν για  10 μήνες εξαιρετικές αρχαιότητες, τα αρχαία αντικείμενα τίθενται στους κινδύνους της μεταφοράς, και για όλα αυτά το ελληνικό δημόσιο αντί να αποζημιώνεται , όπως συνήθως συμβαίνει, πληρώνει 1,5 εκ ευρώ!
Όταν 200 υπάλληλοι του υποστελεχωμένου και υποχρηματοδοτούμενου Υπ. Πολιτισμού τίθενται σε διαθεσιμότητα, προκειμένου, όπως διακηρύσσεται,  να  καλυφθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, όταν ο πολιτισμός πλήττεται βάναυσα από την υποχρηματοδότηση, όταν οι σπουδαιότατες αρχαιότητες που αποκαλύφθηκαν στο Μετρό της Θεσσαλονίκης κινδυνεύουν να καταστραφούν, λόγω έλλειψης κονδυλίων, αποτελεί τεράστια πρόκληση να δίνεται 1,5 εκ ευρώ για τη διοργάνωση έκθεσης ελληνικών αρχαιοτήτων  στο εξωτερικό.
Αποδεικνύεται δυστυχώς με τον τρόπο αυτό περίτρανα, ότι «λεφτά υπάρχουν» αλλά όταν δεν διατίθενται σε όφελος ημετέρων, κατασπαταλούνται σε ανώφελες επιδείξεις μεγαλείου που στη συνέχεια πληρώνονται ακριβά από τον ελληνικό λαό.
 Επιτροπή Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου Παιδείας – Πολιτισμού- Αθλητισμού       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου