Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Ανακοίνωση της ΕΕΚΕ Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ

Ανακοίνωση της ΕΕΚΕ Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τη νέα σύνθεση του ΚΑΣ.



Με την υπ’ αρ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΔΥ/ΔΙΟΙΚ/ΤΔΜΝ/120493/16185/14248/7721/ 13.5.2014 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 263/ΥΟΔΔ/14.5.2014), ορίστηκε  η νέα σύνθεση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) μετά τη λήξη της θητείας του απελθόντος. 

Καθώς αποτελεί κορυφαίο γνωμοδοτικό όργανο του Υπουργείου Πολιτισμού και  διαδραματίζει έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο για την διαφύλαξη και προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, το ΚΑΣ θα έπρεπε να είναι ανεξάρτητο όργανο και να μην εμπλέκεται σε πολιτικές σκοπιμότητες. Όμως, σύμφωνα με την καθιερωμένη από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ πρακτική, η επιλογή των μελών που δεν ορίζονται «ex officio» έγινε για άλλη μια φορά αδιαφανώς από την πολιτική ηγεσία, με αποτέλεσμα ορισμένων μελών οι θητείες να ανανεωθούν, άλλων όχι,  χωρίς να διασφαλίζεται η αντικειμενικότητα και η αξιοκρατία της επιλογής. 

Αντίθετα, η αίσθηση που αποκομίζεται είναι ότι η ανανέωση ή μη της θητείας των μελών έχει να κάνει με τη στάση τους σε σειρά θεμάτων που εξετάστηκαν στο Συμβούλιο. Στις περιπτώσεις δε των νέων μελών  έχουμε για άλλη μια φορά, το φαινόμενο του  διορισμού αποκλειστικά κομματικών «ημετέρων» ή προσώπων που έχουν εμπλακεί στο πρόσφατο παρελθόν με πολύ αμφιλεγόμενο τρόπο σε αποφάσεις του ΚΑΣ (πχ αρχαιότητες στο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης).



Τέτοιου είδους επιλογές υπονομεύουν το κύρος και καθιστούν πολλαπλά εξαρτωμένη  από  διαπλεκόμενα συμφέροντα  την γνώμη του Συμβουλίου. Αποδεικνύεται έτσι  πως η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ  επιθυμεί ένα ΚΑΣ πρόθυμο να εξυπηρετήσει τις πολιτικές ξεπουλήματος  του φυσικού περιβάλλοντος και απαξίωσης της πολιτιστικής μας κληρονομίας που προωθεί η κυβέρνηση συχνά μάλιστα με διαδικασίες «fast track».



Ως  ΕΕΚΕ Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουμε ξεκάθαρα πως η Κυβέρνηση της Αριστεράς, που έρχεται μετά τις εκλογές του Μαΐου, θα ανατρέψει τέτοιου είδους παγιωμένες πρακτικές και αντιλήψεις και θα φέρει άμεσα ένα κύμα ριζικών αλλαγών και στο Υπουργείο Πολιτισμού. 

Η αναδιοργάνωση της σύνθεσης και της λειτουργίας των συλλογικών οργάνων (Κεντρικών και Τοπικών Συμβουλίων), η αξιοκρατική και αμερόληπτη ανάδειξη των μελών τους, η αποδέσμευση της επιστημονικής κρίση τους από πολιτικές και άλλες εξαρτήσεις, η αναβάθμιση του ρόλου τους, η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων της πολιτικής ηγεσίας προς τα «κάτω» και οι διαφανείς νομοπαρασκευαστικές διαδικασίες αποτελούν για το ΣΥΡΙΖΑ άμεση προτεραιότητα στο πλαίσιο των ευρύτερων αλλαγών για διαφάνεια, αξιοκρατία, ισονομία και κοινωνικό έλεγχο στο Δημόσιο, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στην πολιτική και εν τέλει στην ίδια τη Δημοκρατία. 

Στα πλαίσια αυτά ως ΣΥΡΙΖΑ  επαναδιατυπώνουμε την πάγια θέση μας ότι το ΚΑΣ πρέπει να είναι ένα ανεξάρτητο όργανο, στο οποίο να εκπροσωπούνται εμπλεκόμενοι με τον πολιτισμό  φορείς και εργαζόμενοι  στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ώστε να επιτελέσει το εξαιρετικής σημασίας έργο του.



Η ΕΕΚΕ Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου