Τρίτη 3 Απριλίου 2018

Η Αυτόνομη Παρέμβαση Αρχαιολόγων για την κινηματογράφηση στο Σούνιο



Η Αυτόνομη Παρέμβαση Αρχαιολόγων για την κινηματογράφηση στο Σούνιο

Με αφορμή την αρνητική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) για τα γυρίσματα της σειράς «The Little Drummer Girl» σε σκηνοθεσία του κορεάτη σκηνοθέτη Παρκ Τσαν Γουκ στον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου και την επίθεση που δέχτηκε από αναρμόδιους με το Υπουργείο Πολιτισμού πολιτικούς παράγοντες, αλλά και από τα ΜΜΕ, η Αυτόνομη Παρέμβαση σημειώνει τα παρακάτω:

Δεν συμφωνεί με τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ. Τα μνημεία μας πρέπει να τυγχάνουν προβολής μέσα από κινηματογραφικές παραγωγές ή άλλες εκφάνσεις της σύγχρονης τέχνης. Το ΚΑΣ κατά τη γνώμη μας, θα έπρεπε να έχει έτοιμη μια εναλλακτική πρόταση προς τον παραγωγό και να αναβάλλει τη συζήτηση, έως την συζήτηση της εναλλακτικής. Με την αρνητική απόφασή του αυτοεγκλωβίστηκε και έδωσε τη δυνατότητα σε κυβερνητικούς παράγοντες να επιτεθούν για μια ακόμη φορά αναίτια κατά της Αρχαιολογικής υπηρεσίας.

Συνέπεια των παραπάνω δεν αποδεχόμαστε και καταδικάζουμε την ωμή πολιτική παρέμβαση στο έργο του ΚΑΣ ανεξάρτητα αν συμφωνούμε με τις γνωμοδοτήσεις. Αυτού του είδους οι παρεμβάσεις, στοχοποιούν το ανώτατο γνωμοδοτικό όργανο και την αρχαιολογική Υπηρεσία και προκαλούν κοινωνικούς αυτοματισμούς καθώς και μεταβίβαση των όποιων αδυναμιών των θεσμών και της λειτουργίας τους στους ανθρώπους της αρχαιολογικής υπηρεσίας μετατρέποντάς τους σε εξιλαστήρια θύματα απαξιώνοντας το έργο τους. Το ΚΑΣ και οι αρχαιολόγοι ακολουθώντας πιστά τον αρχαιολογικό νόμο έχουν αποδείξει, ότι αγωνίζονται υποδειγματικά για την προστασία, ανάδειξη και προβολή των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της χώρας μας.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα πρέπει να υπερασπιστεί δημόσια τόσο το ΚΑΣ όσο και τους ανθρώπους της αρχαιολογικής υπηρεσίας από τις συχνές επιθέσεις που δέχονται τελευταία. Ας σημειωθεί, ότι οι συνεχείς τελευταίες παρεμβάσεις από αναρμόδιους στο έργο της αρχαιολογικής υπηρεσίας έχουν μείνει αναπάντητες. Ας ελπίσουμε, ότι αυτή θα είναι η τελευταία.

Η Αυτόνομη Παρέμβαση μειοψήφησε στη τελευταία ανακοίνωση του ΣΕΑ για το θέμα, διότι διαφώνησε με το γεγονός ότι η ανακοίνωση όχι μόνο υπερασπίζεται την αρνητική απόφαση του ΚΑΣ αλλά επιχειρηματολογεί εκτενώς και ασκόπως.

Η Αυτόνομη Παρέμβαση αρχαιολόγων σε καμιά των περιπτώσεων δεν αποδέχεται, όπως είναι σαφές τις όποιες παρεμβάσεις. Ούτε όμως στο πλαίσιο της όποιας επίθεσης δικαιολογούμε τις λάθος αποφάσεις. Δεν είμαστε αντίθετοι με την ένταξη των αρχαιολογικών χώρων ή μνημείων σε μικρές ή μεγάλες παραγωγές. Άλλωστε από αυτή την προβολή βγαίνουν κερδισμένα τα μνημεία και η χώρα. 

Το θεσμικό πλαίσιο και συγκεκριμένα τα τέλη κινηματογράφησης, τα κίνητρα η προβολή και η ένταξη σε κινηματογραφικές παραγωγές πολλών αρχαιολογικών χώρων εκτός των γνωστών, είναι κάτι που θα έπρεπε ήδη να έχει σχεδιάσει χθες το ΥΠΠΟΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου