Παρασκευή 16 Αυγούστου 2019

Ανακοίνωση Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής Στερεάς & Νήσων 16.8.2019 ΚΑΣ -ΚΣΝΜ

ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΠ.ΠΟ.
ΑΤΤΙΚΗΣ – ΣΤΕΡΕΑΣ & ΝΗΣΩΝ
ΣΤΟΥΡΝΑΡΗ 25, 101.86, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ.: 210-38.32.080, FAX: 210-38.32.656
                                                                                                                      
Αθήνα, 24/07/2019
                                                                                                                     
 Αρ..Πρωτ. 18


Παραβιάζεται ο Αρχαιολογικός Νόμος με τη νέα σύνθεση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου!

                Στις 13 Αυγούστου δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ (558/ΥΟΔΔ/13-8-2019) η νέα σύνθεση των ανώτατων επιστημονικών συμβουλίων του ΥΠΠΟΑ, του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων.
                Με έκπληξη διαπιστώσαμε, ότι η σύνθεση του ΚΑΣ συμπεριλαμβάνει ευθεία παραβίαση του άρθρου 50 του Ν. 3028/2002, το οποίο ορίζει τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η σύνθεση των συμβουλίων. Συγκεκριμένα, ενώ η παράγραφος (ε) αναφέρει  ως μέλη «Eπτά καθηγητές ή αναπληρωτές καθηγητές Α.Ε.Ι. ή αντίστοιχης βαθμίδας ερευνητές αναγνωρισμένων ερευνητικών ιδρυμάτων ή άλλους έγκριτους επιστήμονες, υπαλλήλους ή μη του Υπουργείου Πολιτισμού, με υπερδεκαετή επαγγελματική και επιστημονική εμπειρία μετά την απόκτηση διδακτορικού διπλώματος στην αρχαιολογία, την αρχιτεκτονική, τη συντήρηση αρχαιοτήτων, την ιστορία της τέχνης, τη γεωλογία, την επιστήμη και τεχνική των υλικών, τη δομοστατική, την εδαφομηχανική ή άλλη επιστήμη σχετική με την προστασία των αρχαίων μνημείων και χώρων, αναπληρούμενους από πρόσωπα με τα ίδια προσόντα», με απόφαση της Υπουργού έχει διοριστεί ως ένας εκ των 7 πρόσωπο το οποίο δεν πληροί αυτές τις προϋποθέσεις.
                Πρόκειται για ευθεία παραβίαση του Αρχαιολογικού Νόμου, κάτι που θίγει όχι μόνο το κύρος του Συμβουλίου αλλά σε κάθε περίπτωση και τη νομιμότητα των αποφάσεών του.
                Η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι «επισπεύδει» τις διαδικασίες για το Ελληνικό με συνεδρίαση του ΚΑΣ στις 21 Αυγούστου. Φαίνεται, ότι ήταν τέτοια η «σπουδή» να φτιαχτεί ένα νέο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο απόλυτα ελεγχόμενο από τη νέα πολιτική ηγεσία, ώστε αγνοήθηκε και ο ίδιος ο νόμος. Νόμος τον οποίο η Υπουργός κ. Λ. Μενδώνη γνωρίζει πολύ καλά, καθώς ήταν γενική γραμματέας κατά το χρόνο συγγραφής και ψήφισής του.
                Δηλώνουμε, ότι οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες του ΥΠΠΟΑ δεν θα αφήσουμε να παραβιαστεί η νομιμότητα. Οποιαδήποτε παρατυπία ή αβλεψία  στη Σύνθεση των Ανώτατων Γνωμοδοτικών οργάνων πρέπει να θεραπευτεί άμεσα προκειμένου η αξιοπιστία και η νομιμότητα των εν λόγω οργάνων και των αποφάσεών τους να είναι δεδομένη.
                Η νέα σύνθεση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου πρέπει να είναι σύμφωνη με τα προβλεπόμενα στον Ν. 3028/2002.
                Να μην τροποποιηθούν σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, αρχαίας και νεότερης, οι αποφάσεις για το Ελληνικό.

     Για το Διοικητικό Συμβούλιο


Ο Πρόεδρος                                                       Ο Γεν. Γραμματέας

Δέδες Λιώνης                                                    Στάθης Γκότσης