Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Β. ΕΛΛΑΔΟΣ για την μετατροπή των μουσείων σε ΝΠΔΔ

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Β. ΕΛΛΑΔΟΣ

ΠΡ. ΚΟΡΟΜΗΛΑ 51 τ.κ. 54622 (Κτίριο Ε.Δ.Ο.Θ.)
ΤΗΛ: 2310/284250
FAX:2310/284251
E- mail: silyppo@otenet.gr
Site: www.silyppo.grΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συναδέλφισσες- συνάδελφοι,
Η κυβέρνηση στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 να φέρει στη βουλή νομοσχέδιο για την μετατροπή των πέντε μεγάλων κρατικών μουσείων σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ).
Τα μουσεία αυτά είναι:
● Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
● Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
● Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
● Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
● Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου
Προχώρησε σε αυτή την απόφαση σε μία δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα και τους εργαζόμενους, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού και χωρίς να έχει ακούσει προηγουμένως την άποψη των κοινωνικών φορέων (συνδικάτα κλπ).
Αυτή η πρόθεση της κυβέρνησης δεν παρουσιάζεται για πρώτη φορά. Ανάλογες προτάσεις είχαν παρουσιαστεί και από τις κυβερνήσεις του 2006 και του 2012χωρίς όμως να πραγματοποιηθούν. Τώρα η πραγματοποίηση της πρόθεσης αυτής είναι πιο κοντά από ποτέ.
Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΠΠΟ Β. ΕΛΛΑΔΟΣ έχει διαχρονικά και πάγια τη θέση «κατά της μετατροπής των μουσείων σε ΝΠΔΔ και υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα τους» και θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για αυτή.
Στο πλαίσιο αυτό, από την αρχή απευθυνθήκαμε σε νομικό ειδικό για θέματα ΝΠΔΔ ο οποίος μας ενημέρωσε, σε συγκέντρωση των συναδέλφων των δύο μουσείων της Θεσσαλονίκης, τα ενδεχόμενα και τις πιθανές αλλαγές που θα υπάρξουν με την μετατροπή.
Στις 29/12/2020 με δελτίο τύπου που εκδώσαμε, αμέσως μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης της κυβέρνησης, επαναλαμβάνουμε την πάγια θέση μας.
Στο Δ.Σ που πραγματοποιήθηκε στις 15/1/2021 μετά από εισήγηση του προέδρου αποφασίστηκε ομόφωνα (7 μέλη) το πλάνο δράσης για να κλιμακώσουμε και να εντείνουμε τον αγώνα μας.
 Οι δράσεις που θα πραγματοποιήσουμε άμεσα σε πρώτη φάση είναι:
● Αίτημα ακρόασης από την υπουργό για να αναπτύξουμε την θέση μας
● Αποστολή δελτίων τύπου● Πραγματοποίηση συνέντευξης τύπου
● Συναντήσεις με τα κόμματα της Βουλής και των βουλευτών της Α & Β΄ Θεσσαλονίκης για ενημέρωσή τους και επίδοση φακέλου με τις θέσεις μας, την προσφορά των μουσείων και τους λόγους μη μετατροπής τους σε ΝΠΔΔ.
● Ενημέρωση φορέων (πολιτιστικών, συνδικαλιστικών κλπ)
● Συνεργασία με εξειδικευμένο νομικό για την εξέταση του νομοσχεδίου.
Ανάλογα με τις εξελίξεις θα αναπροσαρμόζουμε τις δράσεις μας. Συναδέλφισσες- συνάδελφοι
Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΠΠΟ Β. ΕΛΛΑΔΟΣ όπως κάνει διαχρονικά, μακριά από κομματικά παιχνίδια και καθοδήγηση, ανεξάρτητος και χωρίς κανένα πατρονάρισμα, πάντα εντός της νόμιμης και θεσμοθετημένης συνδικαλιστικής δομής και όχι λειτουργώντας εξωθεσμικά και σε ομαδούλες που λειτουργούν με μόνο γνώμονα την κοινή κομματική ή ιδεολογική βάση και την άγρα ψήφων, θα κλιμακώσει και θα εντείνει τον αγώνα για την μη μετατροπή των μουσείων σε ΝΠΔΔ και την διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα τους.
ΚΑΛΟΥΜΕ
όλους τους συναδέλφους που είναι μέλη του συλλόγου, και όχι μόνο, σε όποια υπηρεσία και αν εργάζονται να στηρίξουν και να συμμετέχουν στον αγώνα του συλλόγου και των συναδέλφων που υπηρετούν στα υπό μετατροπή μουσεία. Θα σας ενημερώνουμε τακτικά για τις όποιες εξελίξεις και για τις δράσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: