Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021

Ψηφοδέλτιο & Πρόγραμμα Δράσης ΑΡΜΕ ΑΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΩΝ 2021

 


Από την πρώτη μέρα της κυβέρνησης της ΝΔ όλη η Ελληνική κοινωνία βιώνει μια πρωτόγνωρη, Οργουελική πραγματικότητα, και καλείται να αντιμετωπίσει τις ολέθριες επιπτώσεις ενός τεράστιου υγειονομικού, οικονομικού, εργασιακού και κοινωνικού τυφώνα. Η ΝΔ έχει επενδύσει σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι και συνεπικουρούμενη από την πλειοψηφία των ΜΜΕ δημιουργεί μια παράλληλη, εικονική πραγματικότητα. Εφαρμόζει αντεργατικές και αντικοινωνικές πολιτικές δίνοντας το τελειωτικό χτύπημα στον κόσμο της εργασίας που δεινοπαθεί σε μια περίοδο βαθειάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, μείωσης εισοδημάτων, επισφάλειας και ανεργίας. Η ΝΔ εκμεταλλευόμενη προσχηματικά την πανδημία, αναβιώνει τη λογική των μνημονίων και επανέρχεται δριμύτερη για να αποτελειώσει όσες κατακτήσεις των εργαζομένων δεν καταστράφηκαν την προηγούμενη 10ετία: ωράριο, μισθούς, συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες.

Στο ΥΠΠΟΑ η πολιτιστική πολιτική της ΝΔ εμφορείται από τις ίδιες φιλελεύθερες αρχές που εφαρμόζονται σε όλους τους τομείς: κατάργηση κρατικών δομών, ιδιωτικοποίηση δημόσιων αγαθών, παράδοση κάθε κερδοφόρας λειτουργίας του δημοσίου στους ιδιώτες. Έτσι και στον Πολιτισμό, η κ. Μενδώνη συνεπικουρούμενη από τις συνδικαλιστικές παρατάξεις της ΔΥΣΗΠ/ΠΑΚ & της ΔΑΚΕ, μεθοδικά και με συνέπεια εμπορευματοποιεί τον Πολιτισμό, εργαλειοποιεί τα μνημεία, εκχωρεί την διαχείριση της Πολιτιστικής κληρονομιάς σε ποικίλα επιχειρηματικά και εργολαβικά συμφέροντα. Παράλληλα αναβιώνει ένα στυγνό, πελατειακό και αυταρχικό καθεστώς, επιδιδόμενη σε πογκρόμ διώξεων υπαλλήλων που θυμίζει άλλες, σκοτεινές εποχές του παρελθόντος. Στόχος τους να εξυπηρετήσουν πολύ συγκεκριμένα συμφέροντα εις βάρος των εργαζομένων και του δημόσιου χαρακτήρα της πολιτιστικής κληρονομιάς.

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΩΝ

δεχόμαστε μια ασύμμετρη και χωρίς προηγούμενο επίθεση προκειμένου να πάψουμε να αντιστεκόμαστε στα σχέδια τους για ιδιωτικοποίηση των Αρχαιολογικών Χώρων και Μουσείων, που θα επιφέρει αλλαγές εργασιακών σχέσεων, κυλιόμενο πενθήμερο, αλλοπρόσαλλα ωράρια πολλών ταχυτήτων, μείωση μισθού αφού τα εξαιρέσιμα & πέραν του πενθημέρου στο τέλος του 2022 θα φύγουν από τον ΟΔΑΠ, με απώτερο στόχο την ιδιωτικοποίηση και της υπηρεσίας της φύλαξης. Βήμα-βήμα 0 πολυπληθέστερος κλάδος στο ΥΠΠΟΑ αφήνεται να συρρικνωθεί, να φθίνει αριθμητικά και εργασιακά, καθώς παρά τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις δεν υπάρχει προγραμματισμός για προσλήψεις, για αναβάθμισή του με καταρτισμένο προσωπικό, για κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων, για αξιοκρατική στελέχωση κατ΄ εφαρμογή του Ν. 46ο8/2019, για την παροχή επιδόματος στους διαχειριστές και τους ταμίες, για επίλυση του χρόνιου θέματος της 6ης μέρας εργασίας και τόσα άλλα.

ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΣΥΠ/ΠΑΚ & ΤΗΣ ΔΑΚΕ ΣΤΗΝ ΠΕΥΦΑ

 Τα κυβερνητικά εξαπτέρυγα και λιβανιστήρια με πρόσχημα την Πανδημία έχουν ρίξει σε πλήρη αδράνεια το σωματείο. Παρά τις αλλεπάλληλες έγγραφες εγκλήσεις του ΑΡΜΕ, δεν συγκαλούν τα όργανα (Γεν. Συμβούλια, Γεν. Συνελεύσεις), ούτε απαντούν στα υπομνήματα του ΑΡΜΕ που έχει προτείνει από το 2019 πρόγραμμα δράσης ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των μεγάλων Μουσείων.

 Το νομοσχέδιο για τη μετατροπή των Μουσείων σε ΝΠΔΔ είναι έτοιμο να κατατεθεί στη Βουλή και η ΔΗΣΥΠ/ΠΑΚ & η ΔΑΚΕ σε αγαστή συνεργασία με την Πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ το έχουν πληροφορηθεί έγκαιρα, αφού ως προνομιακοί συνομιλητές της είναι σε θέση να γνωρίζουν σε πρώτο χρόνο τις εξελίξεις.

Η ΔΗΣΥΠ/ΠΑΚ & η ΔΑΚΕ, στην ΠΕΥΦΑ και στην ΠΟΕ-ΥΠΠΟ, με πιθανά ανταλλάγματα ή ξεπληρώνοντας παλιές αμαρτίες, από την πρώτη στιγμή έχουν συμφωνήσει να βάλουν πλάτη στην ιδιωτικοποίηση των Μουσείων, εις βάρος των εργαζομένων και του δημόσιου χαρακτήρα της πολιτιστικής κληρονομιάς. Έχουν δεσμευτεί να ψηφιστεί το νομοσχέδιο χωρίς να γίνει η παραμικρή διαμαρτυρία από όλους τους εργαζόμενους, που τα Μουσεία είναι η δύναμη και η προμετωπίδα τους στις απεργιακές κινητοποιήσεις! Χαρακτηριστικό είναι ότι στη Γεν. Συνέλευση καταψήφισαν το πρόγραμμα κινητοποιήσεων που πρότεινε η ΑΡΜΕ και αποφάσισαν μόνο μια 24ωρη απεργία!

Η ΔΗΣΥΠ/ΠΑΚ επιμένει να κάνει εκλογές πάση θυσία αγνοώντας την Πανδημία, ενώ τα κρούσματα κοντεύουν 10οοο & δεν ξέρουμε που θα φτάσουν έως τα τέλη Νοέμβρη, βάζοντας σε κίνδυνο τις ζωές όλων μας. Μόνη έγνοια της ΔΗΣΥΠ/ΠΑΚ από την πρώτη στιγμή της εξαγγελίας για τα ΝΠΔΔ το 2019, είναι η επικοινωνιακή διαχείριση και να έχει ανανεώσει τη θητεία της μέσω εκλογών για άλλα 3 χρόνια, εξασφαλίζοντας απόλυτη πλειοψηφία και στην ΠΕΥΦΑ και στην ΠΟΕ –ΥΠΠΟ.

 ΤΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ (ΑΡΜΕ)

 Με προμετωπίδα την συλλογική δράση, επέλεξε έναν άλλο συνδικαλισμό, χωρίς παραταξιακές δεσμεύσεις, ο οποίος ανέδειξε τα προβλήματα του κλάδου των αρχαιοφυλάκων και συγκρούστηκε με την κάθε εξουσία για την επίλυσή τους, προς όφελος των εργαζομένων.

Αποτέλεσμα ήταν επί ΣΥΡΙΖΑ σε μόλις 4 χρόνια και με την μέγιστη συμβολή του ΑΡΜΕ να επιλυθούν κάποια από τα χρονίζοντα προβλήματα όπως: για πρώτη φορά δημιουργήθηκε ιεραρχική δομή, έστω και ανολοκλήρωτη, στον κλάδο: τμήμα σε κεντρικό επίπεδο/αυτόνομα γραφεία στις Εφορείες/θεσμοθέτηση του αρχιφύλακα/αξιοκρατική στελέχωση με το Ν. 46ο8/2019 και αντικειμενικά κριτήρια, καθηκοντολόγιο, ενίσχυση του κλάδου με μόνιμο προσωπικό: προσλήψεις μέσω της προκήρυξης 8Κ/μονιμοποίηση με Νόμο των συναδέλφων με τα ένδικα μέσα/προγραμματισμός προσλήψεων για μια 3ετία (2020-2022) με 500 μόνιμες προσλήψεις κάθε χρόνο (που πάγωσαν από την ΝΔ)/επιστροφή συναδέλφων που είχαν μπει σε διαθεσιμότητα και οι αιτήσεις θεραπείας τους συνειδητά είχαν παγώσει από τις προηγούμενες κυβερνήσεις/μονιμοποίηση των απολυμένων από τον Ιππόδρομο/οι αρχαιοφύλακες στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης έγιναν υπάλληλοι του ΥΠΠΟΑ, αποτροπή απολύσεων, αποσύνδεση της αξιολόγησης από απολύσεις, βαθμολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας των ΙΔΑΧ συναδέλφων από τον ιδιωτικό τομέα μέχρι επτά έτη, ένταξη των ΙΔΑΧ στο νέο βαθμολόγιο, σταμάτημα ψευδεπίγραφων κι εκδικητικών ελέγχων του ΣΕΕΔΔ στους συναδέλφους με το ΠΔ 164/2004, κατάργηση υποχρεωτικής δυνητικής αργίας και επαναφορά συναδέλφων στις θέσεις τους, επίδομα δήλου, κ.α.

Οι παρατάξεις της ΔΗΣΥΠ-ΠΑΚ & ΔΑΚΕ, ενώ είχαν δυνατότητα με δικές τους κυβερνήσεις να επιλύσουν όλα αυτά τα θέματα και δεν έκαναν τίποτα, έρχονται τώρα εκ των υστέρων, παρασιτικά να καπηλευτούν τα θετικά αποτελέσματα του αγώνα του ΑΡΜΕ υπέρ των συναδέλφων και να τα εμφανίσουν ως δικές τους νίκες.

Εμείς στο ΑΡΜΕ συνεχίζουμε δυναμικά και ενωμένοι τον αγώνα για την αποκατάσταση του κύρους των αρχαιοφυλάκων, την αναβάθμιση του κλάδου, ενάντια στην μετατροπή των Μουσείων σε ΝΠΔΔ και την ιδιωτικοποίηση της Πολιτιστικής κληρονομιάς.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ - ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΜΑΣ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ & ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

ΘΕΣΜΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

 • ΟΔΑΠ: διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του και να παραμείνει ο φορέας πληρωμής των εξαιρέσιμων και πέραν του πενθημέρου
 • Άμεση έκδοση προκήρυξης 1000 θέσεων εργασίας για μόνιμο προσωπικό, με διαδικασίες ΑΣΕΠ, ώστε να στελεχωθούν τα υποστελεχωμένα Μουσεία και οι Αρχαιολογικοί Χώροι με καταρτισμένο φυλακτικό προσωπικό (ΙΕΚ αρχαιοφυλάκων) για να διασφαλιστεί η επιβίωση του κλάδου
 • Διεύθυνση Φύλαξης-Πληροφόρησης, Τμήμα Φύλαξης-Πληροφόρησης σε όλες τις Εφορείες, θεσμοθέτηση αρχιφύλακα. Σε όλες τις θέσεις να προΐσταται αρχαιοφύλακας.
 • Αξιοκρατία στις θέσεις ευθύνης: εφαρμογή του Ν. 46ο8/2019 με θέσπιση αντικειμενικών κριτήριων
 • Προστασία του δημόσιου χαρακτήρα των Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων
 • Θεσμική κατοχύρωση του επαγγέλματος: νομική κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων του κλάδου, με την έκδοση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ 

 • Παροχή του επιδόματος των διαχειριστών και τους ταμίες
 • Να δοθεί σε όλους τους αρχαιοφύλακες το επικίνδυν0 & ανθυγιεινό επίδομα
 • Αύξηση του νυχτερινού επιδόματος στους νυχτοφύλακες
 • Άμεση κάλυψη των ελλείψεων υλικοτεχνικής υποδομής για καλύτερη 24ωρη φύλαξη αλλά και για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών
 • Άμεση διεκδίκηση της 6ης μέρας εργασίας και υπολογισμός της ως συντάξιμος χρόνος

ΚΑΛΕΣΜΑ

Συναδέλφισσα, συνάδελφε σε καλούμε να υποστηρίξεις το ψηφοδέλτιό μας, για:

 • Να δώσουμε όλοι μαζί τον αγώνα για να ανοίξει ένας νέος κύκλος καινούριων διεκδικήσεων, με πρώτιστη την επαναφορά του χαμένου εδάφους και την αποκατάσταση του κύρους του κλάδου των αρχαιοφυλάκων.
 • Πρέπει να αλλάξουμε την ΠΕΥΦΑ, να τη βγάλουμε από την εσωστρέφεια, τον παραγοντισμό και τη λογική της προσωπικής εξυπηρέτησης και να πιστέψουμε στη δύναμη του ακηδεμόνευτου, μαχητικού και ανυποχώρητου αγώνα, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες του κλάδου των αρχαιοφυλάκων
 • Γιατί αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων και την ενότητα του κλάδου χωρίς συμβιβασμούς και υποχωρήσεις, μακριά από προσωπικά ή κομματικά παιχνίδια
 • Για να παλέψουμε μαζί, ενάντια στην μετατροπή των Μουσείων & Αρχαιολογικών Χώρων σε ΝΠΔΔ και για να μην δοθεί η φύλαξη σε ιδιωτικές εταιρίες σεκιούριτι (όπως στο Λόφο Φιλοπάππου, Θερμοπύλες)
 • Γιατί είμαστε οι μόνοι που έχουμε ως πολιτικό στίγμα όχι την κομματική μας ταυτότητα αλλά τα δικαιώματα των συναδέλφων
 • Γιατί είναι ο μόνος τρόπος να έχεις φωνή και να υπερασπίσεις τα δικαιώματα σου με αξιοπρέπεια

 Συμμετέχετε δυναμικά και μαζικά στις εκλογές της ΠΕΥΦΑ: είναι χρέος μας, αντλώντας από τα διδάγματα του παρελθόντος, να δημιουργήσουμε ένα νέο συνδικαλιστικό κίνημα, που θα λειτουργεί με όρους δημοκρατίας, διαφάνειας και συλλογικότητας και θα είναι απαλλαγμένο από τα βαρίδια του παλαιού ανυπόληπτου πελατοκεντρικού συνδικαλισμού.

Υποστηρίξτε και δυναμώστε την φωνή του

 ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ (ΑΡΜΕ)

 για ένα νέο ξεκίνημα ενότητας, αλλαγής και αντίστασης στη διάλυση του κλάδου

 ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΝΠΔΔ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΟΛΩΝ

ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΑΡΜΕ ΑΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΩΝ

 1Αθανασόπουλος Γιώργος του ΙωάννηΟλυμπιείο,ΕΦΑΠΑ
 2Αραβαντινός Νικόλαος του ΦωτίουΕφ Αχαϊας
 3Ανδριανόπουλος Νικόλαος του ΔημητρίουΕπίδαυρος, ΕφΑ Αργολίδας
 4Βαγενάς Κων/νος του ΑγγελήΜουσείο Αιγίου
 5Βογιατζής Αθανάσιος του ΝικολάουΕφΑ Πέλλας
 6Γκέτσος Απόστολος του Κων/νουΑκρόπολη, ΕΦΑΠΑ
 7Γώτης Διονύσιος του ΓεωργίουΧώρος Επικούρειου Απόλλωνα
 8Δευτεραίος  Γεώργιος του ΑλεξάνδρουΚεραμεικός, ΕΦΑΠΑ
 9Ζαγοραίος Δημήτριος του ΕυάγγελουΑρχαία Αγορά, ΕΦΑΠΑ
 10Ζαγοραίος Ευάγγελος του ΔημήτριουΒιβλιοθήκη Αδριανού, ΕΦΑΠΑ
 11Ζαμιούδη Άννα του ΑναστασίουΕφΑ Πέλλας
 12Ζαχαροπούλου Παγώνα του ΛουκάΜουσείο Δελφών, ΕφΑ Φωκίδος
 13Ιγγλίζ Βασίλειος του ΕυαγγέλουΚεραμεικός, ΕΦΑΠΑ
 14Κανδρή Ευτυχία του ΑποστόλουΜουσείο Θήβας, ΕφΑ Βοιωτίας
 15Κάνος Πέτρος του Κων/νουΕφΑ Πέλλας
 16Καραθανάσης Γεώργιος του ΒασιλείουΕθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
 17Καραπαναγιώτη Θεοδώρα του Κων/νουΕθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
 18Καρράς Κων/νος του ΣωτηρίουΟλυμπιείο, ΕΦΑΠΑ
 19Καστρετσίου Μαρία του ΑναστασίουΜουσείο Πολύγυρου Χαλκιδικής
 20Κατζάρας Βασίλειος του ΒασιλείουΕΦΑΠΟΘ
 21Κατσαρού Νίκα του ΔημητρίουΟλυμπιείο, ΕΦΑΠΑ
 22Κατσιφαράκη Αναστασία του ΙωάννηΕθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
 23Κατσουράνη Καλλιόπη του ΝικολάουΕθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
 24Κρασσάκη Ιωάννα (Λιάνα) του ΔημητρίουΒυζαντινό & Χριστιανικό  Μουσείο Αθηνών
 25Κόκκος Παναγιώτης του θεόδωρουΜουσείο Τρίπολης
 26Κοντονίκας Σταύρος του ΔημητρίουΜνημεία Πόλης Ιωαννίνων
 27Κοντοπούλου Στεριανή (Στέλλα) του ΦωτίουΆργος Ορεστικό, ΕφΑ Καστοριάς
 28Κουτσός Γεώργιος του ΔημητρίουΕφΑ Πέλλας
 29Κρητικός Αντώνιος του ΕμμανουήλΑσκληπιείο Κω, ΕφΑ Δωδεκανήσου
 30Κότσαλης Λεωνίδας του Κων/νουΑρχαία Αγορά Αθήνας, ΕΦΑΠΑ
 31Λαϊου Αλεξάνδρα του ΔημητρίουΕφΑ Κοζάνης
 32Λουκίδης Ανδρέας του Κων/νουΜουσείο & Χώροι Δράμας
 33Μακρυπίδη Όλγα του ΧρήστουΜΕΛΜΟΦΑΚΕ
 34Μαραθιά Βασιλική του ΙωάννουΘέατρο Διονύσου, ΕΦΑΠΑ
 35Μαυρομανωλάκης Γεώργιος του ΧριστοφόρουΜουσείοΝεωτ. Ελλην. Πολιτισμού (ΜΝΕΠ)
 36Ματζιάρης Αθανάσιος του ΧαραλάμπουςΕφΑ Πέλλας
 37Μελίδης Χαράλαμπος του Κων/νουΚεραμεικός, ΕΦΑΠΑ
 38Μητσικάκου Σταματίνα του ΔημητρίουΧώροι Σουνίου, ΕΦΑΝΑΤ
 39Μπαρτά Παναγούλα του ΕυθυμίουΜουσείο Δελφών, ΕφΑ Φωκίδος
 40Μπεζάς Φώτιος του ΧρήστουΧώρος Ηφαιστείας Λήμνου, ΕφΑ Λέσβου
 41Μπέσης  Νεκτάριος του ΣπυρίδωναΜουσείο Πειραιά
 42Ξυπτεράς Παναγιώτης του ΜιχαήλΜουσείο και χώρος Δήλου
 43Τεσίου Όλγα του ΓεωργίουΕθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
 44Παπαδόπουλος Ιωάννης του ΠαναγιώτηΑκρόπολη, ΕΦΑΠΑ
 45Παπαϊωάνου Λαμπρινή του ΑναστασίουΕθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
 46Ρώτας Αντώνιος του ΔημητρίουΜΕΛΜΟΦΑΚΕ
 47Σαρηγιαννίδης Γεώργιος του ΙωάννηΌλυνθος, ΕφΑ Χαλκιδικής και Αγίου Όρους
 48Σπανού Φωτεινή του ΣοφιανούΜουσείο Λαυρίου, ΕΦΑΝΑΤ
 49Σταθόπουλος Διονύσιος του ΓρηγορίουΜουσείο Ολυμπίας
 50Στασινού Αντιγόνη του Κων/νουΕθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
 51Στεργιοπούλου Αθανασία του ΙωάννηΜουσείο & Χώρος Ολυμπίας
 52Σωληναραίου Ζωή του ΑθανασίουΕθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
 53Τασσόπουλος Ιωάννης του ΓεωργίουΕφΑ Ηλείας
 54Τάταρη Μαρία του ΑνδρέαΕθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
 55Τσίμα Σωτηρία του ΚυριάκουΜουσείο & Χώροι Καβάλας
 56Τσιγάρας Νικόλαος του ΓεωργίουΜουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
 57Τσιντώνης Παναγιώτης του ΓεωργίουΑρχαία Αγορά Αθήνας, ΕΦΑΠΑ
 58Φίλη Μαρία του ΙωάννηΑρχαία Αγορά Αθήνας, ΕΦΑΠΑ
 59Χαρχάλου Κέρκυρα του Γεωργίου Αρχαία Αγορά Αθήνας, ΕΦΑΠΑ