Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Το γαϊτανάκι των απολυσεων

Το πρωτοσέλιδο της εφημ. "ΕΘΝΟΣ" (Δευτέρα 25/2) επιμένει: η ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ (όπως κομψά η συγκυβέρνηση ονομάζει τις απολύσεις) έρχεται. Αυτή τη φορά το νέο σενάριο αφορά σε "οριζόντιες απολύσεις" υπαλλήλων ΙΔΑΧ (αορίστου χρόνου - "ΠΔ Παυλόπουλου") των κατηγοριών ΥΕ και ΔΕ. 
25.000 εργαζόμενοι θα βρεθούν ως το τέλος του έτους στην ανεργία, προκειμένου η συγκυβέρνηση του ΔΝΤ και της ΕΕ να συνεχίσει να υπηρετεί (και να εξυπηρετεί) τα Μνημονιακά προγράμματα.

Όσα ακούμε και διαβάζουμε τις τελευταίες μέρες έχουν αρχίσει να έχουν και μια άλλη "μυρωδιά": του κοινωνικού κανιβαλισμού και της αυστικής βλακείας να πιστεύουμε "πως θα σώσουμε το τομάρι μας αν δώσουμε τον διπλανό μας".
- Να φύγουν όσοι μπήκαν χωρίς ΑΣΕΠ, λες και το ΑΣΕΠ συνιστά για κάθε περίπτωση το ευαγγέλιο της "αξιοκρατίας" τους.
- Να φύγουν όσοι είναι κοντά στη σύνταξη (δηλ. οι "γέροι"). Και γιατί να μην φύγουν οι "νέοι" απαντούν οι άλλοι.
- Να φύγουν όσοι είναι ΥΕ (γιατί απλά "έτυχε" (;) να έχουν χαμηλά προσόντα)
- Να φύγουν όσοι ειναι ΔΕ (γιατί που πας με ένα Λύκειο ρε Καραμήτρο... ενώ με ένα ΙΕΚ "ΤΑΔΕ" (επειδή έτυχε (;) νά' χει φράγκα ο μπαμπάς ή τέλος πάντων με ένα ΤΕΙ "Κάτω Παναγιάς" έχεις επίπεδο...)
- Να φύγουν όσοι δεν έχουν μεταπτυχιακό, διδακτορικό και πιστοποίηση πληρωμένη με 300€. Γιατί να μην φύγουν όσοι ΠΕ δεν έχουν πτυχίο με άριστα; (Ως πότε στο δημόσιο θα εργάζονται οι αιώνιοι φοιτητές που πήραν πτυχίο με "Καλώς";).
- Να φύγουν όσοι δεν έχουν μπόλικα σεμινάρια από τη Σχολή Δημόσιας Διοικησης. (ασχολίαστο γιατί θα πικραθούν πολλοί...)
- Να εξαιρεθώ "ΕΓΩ" που βολεύομαι να πιστεύω ότι τυγχάνω ο περιούσιος κλάδος του Υπουργείου.
(Πήξαμε στους αυτάρεσκα αυτοοριζόμενους ως κρίσιμους κλάδους, λες και υπάρχουν άχρηστοι κλάδοι... Ας τους πουν να τους μάθουμε κι εμείς) 
- Να εξαιρεθώ "ΕΓΩ" γιατί έχω κοινωνικά κριτήρια: έχω γυναικα, έχω παιδιά, έχω σκυλιά κλπ (Ναι αλλά σου έκοψαν το επίδομα γάμου, σου κόψαν και το αφορολόγητο για τα παιδιά, πληρώνεις χοντρά για τα σχολεία και τα φροντιστήρια και πολλά ακόμη... και δεν αντέδρασες "έντιμε Κυρ Παντελή")
- Να εξαιρεθώ "ΕΓΩ" γιατί έχω καλύτερη αξιολόγηση από τον (κολλητό) προϊστάμενό μου (και συμπτώματα οσφυοκαμψίας ίσως... αλλά αυτό είναι επιχείρημα για άνω του 67% αναπηρία σε μια άλλη κοινωνία)

Το παιχνίδι μοιάζει με την κολοκυθιά. Ο στόχος είναι προφανής (δυστυχώς πρέπει να τον υπενθυμίζουμε): Θέλουν να διασπάσουν τους εργαζόμενους, να στρέψουν τον έναν κλάδο ενάντια στον άλλον, τη μια γενιά ενάντια στην άλλη, τον πτυχιούχο ενάντια στον απόφοιτο Λυκείου, τον εργαζόμενο των 800 € ενάντια στον εργαζόμενο των 1000€ ... Έτσι διεσπασμένους, με την καχυποψία να θριαμβεύει, με τη ρουφιανιά να λιπαίνεται καθημερινά όλοι θα είμαστε εύκολοι στόχοι. Κι όταν τελειώσουν με τους αορίστου ή τους ΔΕ ή τους ΥΕ, θα έρθει η σειρά του επόμενου κλάδου... Κι όταν θα φτάσουν σε μας; Θα έχει μείνει κανένας να απεργήσει, να διαμαρτυρηθεί;

Μήπως είναι η ώρα να αφήσουμε κατά μέρος του μίζερους προσωπικούς λογαρισμούς (που στο κάτω κάτω δεν βγαίνουν...) και να ξαναθυμηθούμε την "αλφαβήτα" της αλληλεγγύης, της αξιοπρέπειας, της συλλογικότητας, της ενότητας, της αντίστασης; Πριν ειναι αργά και πριν βρεθούμε να κυκλοφορούμε με το κίτρινο αστέρι στο πέτο.

(Γιαν. Στεφ)



9 σχόλια:

  1. Συμπληρωματικά σε όλα αυτά που γράφει ο Γιάννης,θα έχουμε σκηνές απείρου κάλους με τους "ράμπο" της επανεξέτασης των φακέλων για την αυθεντικότητα των πτυχίων η άλλων δικαιολογιτικών,που κατέθεσαν οι συνάδελφοι μας για να ενταχθούν σε κάποιο κλάδο η να πάρουν κάποια προαγωγή.
    Εκεί θα ήθελα να δω την στάση της ΠΕΥΦΑ,που σκίζει τα ιματια της για μη απολύσεις, σχετικά με την φουρνιά των φυλάκων που ως απαραίτητο προσόν για την πρόσληψη τους ήταν η πιστοποιημένη γνώση της αγγλικής γλώσσας.
    Και επειδή αρκετοί απο τους προσληφθέντες τα πιστοποιητικά που προσκόμησαν είναι απο ανύπαρκτα εως αστεία,να δω τι θα πούν σ αυτούς τους συναδέλφους όταν τους δείξουν την πόρτα της εξόδου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαιρέκακο σε βρίσκω. Ή είσαι ή πρέπει να προσέξεις το ύφος σου.

      Διαγραφή
  2. Είναι προφανές οτι σε πολλούς κλάδους υπάρχει πραγματικό και ουσιαστικό ζήτημα από τη διαδικασία αξιολόγησης που επιχειρει να φέρει το Υπ. Διοικ. Μεταρρύθμισης. Δεν ξέρω αν το θέμα είναι τα Αγγλικά ή κάποιο άλλο χαρτί για οποιοδήποτε κλάδο, αλλά σίγουρα υπάρχει θέμα ειδικά με τις παλαιότερες σειρές. Τότε κακά τα ψέματα όλοι βρισκαμε δουλειά με ένα χαρτί Γυμνασίου ή Λυκείου (και έφτανε και περίσσευε). Δεν μιλάω για πολύ παλιά, αυτά ήταν μεχρι το 1990 (και βάλε). Από την άλλη το κείμενο του Γ.Σ. λέει και πολλές αλήθειες (πικρές;) για τους ΠΕ που συχνά νιώθουν οτι ειναι σιγουροι.
    Τέλος πάντων η ουσία ειναι οτι σήμερα θα λένε τους ΥΕ, αύριο τους ΔΕ κι αν δεν βγαινουν τα νουμερα των Μνημονίων τους ΠΕ. Μας πάνε φέτα φετα σαν σαλάμι κι εμείς δεν αντιδρούμε. Περιμένω περισσότερα από σας και νομιζω οτι πολλοί συνάδελφοι το ίδιο σκέφτονται. Προσωπικά λυπάμαι ιδιαίτερα για τη στάση όσων έχουν πάει στη ΔΗΜΑΡ που είναι πιο κυβερνητικοί απ' όλους τους.
    Νομιζω οτι στα Σωματεία υπάρχει σοβαρή κριση. Και η λύση θα έρθει από το νέο κόσμο που δεν ειναι μεσα στα κολπα των παλιών και βολεμένων. Απλα πρέπει να πεισετε κι εσεις και σαν ατομα και σαν πολιτικός χώρος. Το περιμενει πολυς κοσμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το θέμα ειναι ταμπου και το ξέρουμε
    Γι' αυτο και οποιος το αγγιζει στα ισια γινεται ο κακος και ο περιεργος. Η αναρτησή μας λεει πολλα οχι μονο απ' αυτά που γράφει αλλα και απο αυτά που εννοει. Ο Γιαννης για μια ακομη φορά δειχνει οτι ειναι συγκροτημενος και αυτο ειχε φανει απο το Σωματείο Εκτάκτων. Δυστυχώς δεν ειναι πολλοί άνθρωποι στο ιδιο μηκος κύματος και λεω γενικά για τις παρατάξεις. Δυστυχώς και στην αριστερά βλέπω πολύ να κυριαρχουν φιλοδοξίες και προσωπικές προβολές.

    Πρέπει να γράψετε αναλυτικα για τα ξεφτιλικια των δυο ΓΣ (Ενιαίου και Φυλάκων). Να μάθει ολος ο κοσμος τι γινεται και τι δεν γινεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. θα ήταν χρήσιμο να έχουμε και ονομαστικές αναφορές οσο αναφορά τους συναδέλφους της παράταξης μας που βάζουν πάνω απο την παράταξη τις προσωπικές φιλοδοξίες και προβολές.
      πιστεύουμε οτι κάποια φαινόμενα εφ οσον υπάρχουν καλό θα είναι να τα προλαβαίνουμε εν τη γεννέσει τους.

      Διαγραφή
  4. O Yπ. Οικονομικών κ. Στουρνάρας μιλώντας στο MEGA ("Aνατροπή", Πρεντεντέρης) δήλωσε σαφώς ότι το θέμα των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων είναι ΑΝΟΙΚΤΟ. Νομίζω οτι αυτό τα λέει όλα. Είπε χαρακτηριστικά: «Είναι ένα θέμα ανοιχτό, το οποίο θέτει η τρόικα. Εμείς δεν θα θέλαμε απολύσεις και η εξέλιξη όσον αφορά την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, είναι καλύτερη από ότι περιμέναμε. Είναι ένα θέμα δύσκολο». Νομίζω οτι και η λεγόμενη "κινητικότητα" οδηγεί στις απολύσεις απλά το πάει πιο καμουφλαρισμένα. Αυτά για να μην λέμε οτι πρόκειται για διαδόσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απο στοιχεία που δόθηκαν από το Μανιτάκη σε απάντηση ερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για τον αριθμό των Δημοσίων Υπαλλήλων.

    29/2/2012 658.309
    1/10/2012 667.733 (Δημόσιο + ΝΠΔΔ + ΟΤΑ)
    Εκ των οποίων:
    * Μόνιμοι 571.123
    * ΙΔΑΧ 54.646

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. «Η δική μου θέση είναι ότι οι απολύσεις δεν πρέπει να είναι ταμπού. Οφείλουμε να έχουμε αξιολόγηση. Η αξιολόγηση μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμό των εργαζομένων στο δημόσιο, ανάλογα με τις ανάγκες του δημοσίου. Κατά τη δική μου άποψη, οποιαδήποτε αντίθετη θέση είναι μη ορθολογική γιατί στην πραγματικότητα σημαίνει ότι μη αναγκαίοι, μη χρειαζούμενοι εργαζόμενοι πληρώνονται από τον Έλληνα φορολογούμενο» δήλωσε το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης. - See more at: http://topontiki.gr/article/49678/Boridis-Oi-apoluseis-sto-dimosio-den-einai-tampou#sthash.6PpkCf6j.dpuf

    ΑπάντησηΔιαγραφή