Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Εκλογή Προεδρείου στον ΕΝΙΑΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟ

Τη Δευτέρα 27/5/2013 την 1 μ.μ. συνεδριάζει, για 1η φορά, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Ενιαίου Συλλόγου με θέμα την εκλογή Προεδρείου (Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος, Γραμματέας, Αναπληρωτής Γραμματέας και Ταμίας). Η Αυτόνομη Παρέμβαση, όπως είναι γνωστό, έχει 2 μέλη στο 9μελές Δ.Σ.

Βασική μας θέση είναι ότι τα Προεδρεία πρέπει να συγκροτούνται στη βάση κοινών πολιτικών και συνδικαλιστικών απόψεων, αντιλήψεων και πρακτικών. Τα αποτελέσματα των εκλογών στον Ενιαίο Σύλλογο επιτρέπουν τη δυνατότητα εκλογής ενός αριστερού αντιμνημονιακού αντικυβερνητικού Προεδρείου με βάση ένα κείμενο αρχών από τις δυνάμεις της ΕΑΚ, της Αυτ. Παρέμβασης και της ΔΑΣ (ΠΑΜΕ).

Η Αυτόνομη Παρέμβαση είχε περιγράψει ένα πολιτικό και συνδικαλιστικό πλαίσιο στην προεκλογική της διακήρυξη. Αυτό το πλαίσιο, το καταθέτουμε και ως πρόταση συμβολής στην κατεύθυνση συγκρότησης ενός προγραμματικού Προεδρείου

  • Διεκδικούμε άμεση ανασύσταση αυτόνομου Υπουργείου Πολιτισμού με όλες τις αρμοδιότητες, το προσωπικό και τους πόρους, προκειμένου να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του πολιτισμού ως κοινωνικού αγαθού, ενάντια σε κάθε μορφή άμεσης ή έμμεσης ιδιωτικοποίησης.
  • Απαιτούμε την ακύρωση της δυνατότητας “fasttrack” παράκαμψης του Αρχαιολογικού Νόμου και καταστροφής αρχαιοτήτων από το Υπ. Ανάπτυξης.
  • Μαχόμαστε κατά των διαδικασιών «αξιολόγησης» και των οργανογραμμάτων, που οδηγούν σε κινητικότητα, διαθεσιμότητα και απολύσεις. Απορρίπτουμε τον διαχωρισμό των εργαζομένων σε «αναλώσιμους» και μη, με βάση τη σχέση εργασίας. Έστω και μία απόλυση, οποιασδήποτε μορφής, αποτελεί «αιτία πολέμου».
  • Παλεύουμε για αξιοπρεπή διαβίωση ενάντια στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Αρνούμαστε οποιαδήποτε μείωση μισθών και συντάξεων, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
  • Αγωνιζόμαστε ενάντια στη διάλυση και την εκποίηση του Δημοσίου.
  • Απορρίπτουμε τις ελαστικές και χαμηλά αμειβόμενες σχέσεις εργασίας - νέας ομηρίας (ΜΚΟ, «εποχιακή απασχόληση», κλπ). Στόχος μας είναι η αποκατάσταση των μισθών και των συντάξεων, των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και του εργατικού δικαίου.
  • Υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία στους χώρους εργασίας και στην κοινωνία, ενάντια στη «μονιμοποίηση» του κράτους εκτάκτου ανάγκης. Καταγγέλλουμε την «επίδειξη ισχύος» των κυβερνόντων, τη βίαιη καταστολή των κοινωνικών αγώνων και τις επιστρατεύσεις εργαζομένων.
  • Αρνούμαστε την επιχειρούμενη κατεδάφιση της συνδικαλιστικής νομοθεσίας και αγωνιζόμαστε για την επαναθεμελίωση και την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος.

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ
  • ανατροπή της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ με τη σφραγίδα των λαϊκών αγώνων
  • ακύρωση των μνημονίων της οικονομικής καταστροφής, της κοινωνικής εξαθλίωσης και της πολιτικής υποταγής και αντικατάστασή τους από ένα πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης της χώρας
  • απαλλαγή από τους επαχθείς όρους των δανεικών συμβάσεων και διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους
  • δημόσια ιδιοκτησία και κοινωνικό έλεγχο των τραπεζών, που ανακεφαλαιοποιούνται με δημόσιο χρήμα.


Η συγκρότηση του Προεδρείου και οι διαφαινόμενες δυσκολίες δεν πρέπει να οδηγήσουν τον Ενιαίο Σύλλογο σε μια παρατεταμένη περίοδο εσωστρέφειας και "αναστολής" της δράσης του. Οι εξελίξεις σε μια σειρά από ζητήματα (Οργανισμός, "Αξιολόγηση", Περιγράμματα θέσεων, "Κινητικότητα" - "Διαθεσιμότητα" κ.λπ.) απαιτούν την κινητοποίηση όλων μας για να μην επιτρέψουμε να υλοποιηθούν τα σχέδια της συγκυβέρνησης. 

Θεωρούμε ότι η διαδικασία για τη συγκρότηση του Προεδρείου δεν πρέπει και δεν μπορεί να εξελιχθεί και να ευτελιστεί είτε σε "μοίρασμα τίτλων και καρεκλών", είτε σε παιχνίδια εντυπώσεων.

Μετά την 1η Συνεδρίαση, θα υπάρξει αναλυτική ανακοίνωση της Αυτόνομης Παρέμβασης.

23 σχόλια:

  1. Συντομη Ενημέρωση
    (όπως μου μεταφέρθηκε από διάφορες πηγές)
    ---------------(Ο Δικηγόρος του διαβόλου)

    Η σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. δεν οδήγησε στην εκλογή Προεδρείου, εξέλιξη η οποία ήταν λιγο πολύ αναμενόμενη. Διατυπώθηκαν δυο, επί της ουσίας, προτάσεις.
    1η) ΕΑΚ-Αυτόνομη Παρέμβαση: Προγραμματικό Προεδρείο (δηλ. συγκρότηση στη βάση συγκεκριμένων προγραμματικών συμφωνιών σε πολιτικοσυνδικαλιστική βάση, με την ΕΑΚ να καταθέτει ένα αναλυτικό κειμενο και την Παρέμβαση να συμφωνεί επί της αρχής και να μνημονεύει το προεκλογικό της κείμενο και
    2η) ΠΑΣΚΕ-Συσπείρωση-ΔΑΚΕ-ΔΑΣ: αντιπροσωπευτικό - αναλογικό Προεδρείο σε διάφορες "παραλλαγές" για το πως εννοεί η κάθε παράταξη τη σύνθεση του Προεδρείου χωρίς κάποιο προγραμματικό κείμενο ή ότι αλλο.
    Ενδιάμεσα παραιτήθηκαν και αντικαταστάθηκαν από από την ΕΑΚ η Δέσποινα Κουτσούμπα, την ΕΑΣΚΕ (δηλ. ΠΑΣΚΕ) ο Γιαννης Παπαγεωργόπουλος, από τη Συσπείρωση ο Γιώργος Αλβανός.
    Ετσι η συνθεση του ΔΣ έχει ως εξής:
    ΕΑΚ: Γκότσης, Τσιτούρη
    ΠΑΣΚΕ: Οικονόμου, Παπανδρέου
    Παρέμβαση: Στεφάνου, Κατσιμίχας
    Συσπείρωση: Βαφειάδης
    ΔΑΚΕ: Φωτόπουλος και
    ΔΑΣ (ΠΑΜΕ): Παπαθεολόγου


    Η συζήτηση διακόπηκε (κάπως άδοξα;) για την επόμενη Δευτέρα.

    Υπήρχε πρόταση από ΕΑΚ και Αυτόνομη Παρέμβαση για να εκδοθεί μια ανακοινωση του Ενιαίου για 3 ζητήματα:
    α) Για το πόρισμα των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης (παρουσίες - "επίορκοι")που έχει φτάσει στο Διοικητικό του Υπουργείου
    β) Για τα περιγράμματα θέσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη όπως όλοι γνωρίζουμε (δεν συμπληρώνονται από μας αλλά απο Τμηματάρχες και πάνω) και
    γ) Για συμμετοχή στη διαδήλωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή το απόγευμα, ενάντια στις επιστρατεύσεις που διοργανώνουν από κοινού ΟΛΜΕ (καθηγητές), ΠΝΟ (ναυτεργάτες), εργαζόμενοι στο metro.

    Μετά από πολλές "μουρμούρες" και συζητήσεις (βασικά δεν υπήρχε διάθεση να βγει αυτή η ανακοινωση) αποφασίστηκε να υπάρξει ηλεκτρονική αλληλογραφία μεταξύ των παρατάξεων σε μια προσπάθεια να υπάρξει κοινά αποδεκτό κείμενο.
    Η πληροφορία που έχει κάποια αξία (;) είναι οτι για τα δυο πρώτα θέματα έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη - συζήτηση - ενημέρωση μεταξύ ΠΟΕ ΥΠΠΟ και πολιτικής ηγεσίας (αυτά μεταφέρθηκαν σε γενικές γραμμές και χωρίς ιδιαίτερες λεπτομέρειες).

    Περιμένουμε ανακοινώσεις από τις παρατάξεις για να εχουμε μια αποψη και απο αυτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δικηγόρε εισαι οφσάϊντ...
      Δες το παρασκήνιο.
      1) Τέλος εποχής για τη Συσπείρωση (δεν πέρασαν και άσχημα). Ερχεται η μεταγραφή απο την παλιά ΠΑΣΚΕ που ειχε διαφωνήσει με την επισημη ΠΑΣΚΕ και παει λέγοντας. Η Συσπείρωση κάνει οτι θελει να κανει η ΔΗΜΑΡ με το ΠΑΣΟΚ απλά νωρίτερα. Είναι σημα για εξελιξεις.
      2) Απαράδεκτη η στάση της ΔΑΣ, δηλαδή η δεν καταλαβαινει τι παιζεται ή κάνει πλατες. Θέλει "ταξικά συνδικάτα" με "αντιπροσωπευτικά προεδρεια". Παράλογο; Δεν απαντά κανεις... άρα λογικό; Απλά ειναι η αποθέωση της "γραμμης" κι ο κοσμος ας χαλάσει. Ας προβληματιστουν ΕΑΚ και Αυτόνομη Παρέμβαση που φαντάζονται ή θελουν την ενότητα της αριστεράς. Πλακα κάνουμε;
      3) Η επόμενη συνεδρίαση θα έχει καπνό (μη σου πω και φωτιά). Έγιναν ολες οι κινησεις για να κάτσει η μοιρασιά. Μπηκαν οι σκληρές γραμμες, εφυγαν τα φθαρμένα πρόσωπα κλπ. Αν καποιος ειναι λιγο εμπειρος σε αυτά το Προεδρείο ψήνεται. Βεβαια στο ξεφουρνισμα υπάρχει θεμα αλλά ολα λύνονται (λες να μην βρεθουν επιχειρήματα;).
      4) Η Αυτονομη Παρέμβαση αν μαντευω ετοιμάζεται για party. Το πρόβλημα μοιαζει να το έχουν αυτη τη στιγμή η ΕΑΚ που θα ηθελε αλλα πως; και η ΠΑΣΚΕ που δεν μπορει να φανταστει τον Ενιαίο στους αλλους αλλά πως κι αυτή... Η ΔΑΣ στην κοσμάρα της και ολοι οι αλλοι φτωχοι συγγενείς δορυφοροι...
      5) Αμφιβάλλεται οτι γυρω απο τα περιγράμματα στήνεται το νέο παιχνιδι εξυπηρετήσεων, ρουσφετιών, φωτογραφιών και υποσχέσεων; Οταν εχεις καταπιει τον Οργανισμό σαν αντιληψη στο περίγραμμα θα διαφωνήσεις; Πλακα κάνουμε;
      6) Η Αυτονομη Παρέμβαση τα λέει αλλα ακομη επισημη ανακοινωση τιποτα. Δεν λέω για προσωπικά κειμενα αυτά υπάρχουν αλλά για ανακοινωση. Περιμένει για να τα χώσει ή... το σκέφτεται; Πάντως οποιος κανει πίσω θα καει χοντρα κι αυτο το ξερει και η ΕΑΚ και η Παρέμβαση. Και σου λένε να παμε χερι χερι να μοιραστουμε τη μουτζουρα. Βλέπω αποχωρήσεις αν γινει το κολπο.
      7) Τι θα αλλάξει ως την Πέμπτη που θα ξαναγίνει ΔΣ; Θα έχουν απλά χρόνο για μαγειρέματα; Ποιοι καλε δεν μας λετε και μας; Δεν διατυπώθηκαν δημόσια ολα σημερα ; Κρατάνε και άλλα για την Πέμπτη;

      Διαγραφή
  2. Περιμενα πιο πικάντικο σχόλιο απο το δικηγόρο του διαβόλου αλλα τουλάχιστον κατι μαθαμε. Αφηνω το θεμα του ΔΣ (το μοιρασμα καρεκλών) και παω στην ουσια δηλ. στα 3 θεματα που εβαλαν και δεν κατέληξε το ΔΣ. Σωστά τα εθεσαν αλλά έπεσαν σε ντουβάρι (προς γνώση και συμμόρφωση). Κανενας δεν ξερει τι έχει παιχτει και που πάει η δουλεια αλλά ολοι ξέρουμε...
    Χέσ@@@@καν για το ωράριο, απλά ψάχνουν να βρουν λόγους για να μιλανε για επίορκους
    Το οργανόγραμμα για το οποιο κανεις δεν έχει πει τι τελικη μορφή έχει (κοκκαλα έχει;) δεν εχει ψηφιστεί η υπογραφει ως ΠΔ αλλά με βαση αυτο το φάντασμα κάνουν Σχέδια για θεσεις κλπ.
    Ως προς την διαδηλωση ενάντια στην επιστράτευση σιγά που θα ψηφιζαν τα μπλοκ της συγκυβέρνησης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγω ξέρω οτι ολες οι παρατάξεις έχουν αποφασισει για το θεμα του ΔΣ και μενει απλά το σερβίρισμα. Ο κοσμος εχει βαρεθεί τους παλιους και φθαρμένους. Κι ετσι και οι αποχωρήσεις άμεσες ή εμμεσες. Μπας και διασωθει το μαγαζι γιατι η φθορά ειναι μεγαλη και ολοι πια βλεπουν οτι δεν περπατά το θεμα.
      1η δυναμη η ΕΑΚ, 360 ψηφοι η Παρέμβαση... το μαγαζι που λεγεται Ενιαίος εχει αλλαξει χέρια. Απλα εδώ παιζονται οι καθυστερήσεις. ΤΕΛΟΣ γραφει η οθόνη αλλα εδώ αλλαξανε ονομα στο Προεδρείο θα κολανε τώρα;

      ΕΑΚ και Αυτονομη Παρέμβαση πρέπει να κανουν αυτο που θελει και περιμενει ο κοσμος περα απο παρατάξεις. Να αναλάβουν το Σωματειο και να το πανε μαζι και ενωτικά παρακάτω. Οι αλλοι απλά θελουν τα ιδια και τα ιδια, αντε να τραβηξουν αλλαγη τους ντεφορμε

      Διαγραφή
  3. Λέτε χαζομάρες; Δυο λυσεις υπάρχουν! Οι αλλες ειναι για να γελάνε ως την Ομόνοια. Η προεδρείο ΕΑΚ - Αυτονομη Παρέμβαση ή προεδρείο ολοι οι αλλοι μαζι. Απλά ειναι. Προεδρείο σημαινει τουλάχιστον 5 ψηφους στους 9. ΕΑΚ και Παρέμβαση εχουν 4. Οι αλλοι έχουν 5. Άρα;;;
    Οσοι φαντάζονται αλλα σενάρια εχουν μεσάνυχτα. Κανενας σ' αυτη τη φαση δεν θα κανει τη μ@λ@κια να βγει εξω απο τη γενικη γραμμη γιατι αυτο θα τον κανει καραγκιοζη στον κοσμο. Δεν μπορεις να γλυψεις εκει που εφτυνες και το λεω για ολους. Τα αλλα ειναι για τα ματια του κοσμου δηλ. τρεχα γυρευε.
    Ειναι απαράδεκτοι αν δεν δεχτηκαν την ανακοινωση που ηθελε η ΕΑΚ για κάρτες και για περιγράμματα θεσεων και επιστρατευσεις. Δειχνει ποσο χοντρα ειναι στο παιχνιδι και ποσο απροκαλυπτα στηριζουν τη συγκεκριμενη συγκυβέρνηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. To DS pige gia epomeni Deftera. Tsekarismeno apo Aytonomi Parembasi. H protasi itan gia Pempti alla den perase. Pige Deftera. Ok?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστός! Πήγε για Δευτερα το ΔΣ.
      Ως τοτε ο ΕΝΙΑΙΟΣ δεν θα λεει τιποτα ουτε για το θεμα του ελεγχου των καρτών, ουτε για τα περιγράμματα, ουτε για τιποτα. Γιατί ;;; ΔΣ υπάρχει. Εγιναν εκλογές, βγηκε αποτελεσμα. Γιατι δεν μπορει να αποφασισει ; Τι βλακειες ειναι αυτές; Δικαιώνει την Αυτονομη Παρεμβαση που ελεγε να μην γινει εσωστρεφεια και να μην διαλυθει το Σωματειο. Αυτο θελουν. Αφου έχασαν το σωματειο θελουν τώρα να το διαλυσουν να μην λειτουργει. Καμενη γη θελουν. Αλλα τους ξερουμε.

      Διαγραφή
  5. Εμένα μου κανει εντυπωση το ενδιαφερον για το θεμα του Ενιαίου. Δειχνει οτι ο κοσμος πια κατι θελει να δει αλλο. Τωρα για την Αυτονομη Παρέμβαση δεν εχω να πω κατι. Νικάει η σκληρη γραμμη που στο κατω κατω εφερε και το αποτελεσμα. Εχουν και συνέδριο με τις συνιστώσες θελουν να πανε με τα χιλια. Καλα κανουν γιατι εξ αρχης δεν το εκρυψαν και καλα οπως οι αλλοι.

    Για την ΕΑΚ το θεμα ειναι ζορι μην γελιεστε. Μπειτε στη θεση τους. 1η δυναμη ειναι. Να αφησουν τον Ενιαιο; Ζορικη απόφαση εγώ τους καταλαβαινω. Η ΑΠ τους κανει αβαντα λογικο αλλα τους εγκλωβιζει κιολας.

    Εγω πιστευω οτι τελικά κανενας δεν θα κανει πισω και οι παλιοι θα κανουν κουμαντο και παλι. Απλα θυσιάζουν και κανεναν για να χαρει το πληθος οτι και καλα πηρε το μηνυμα της αποδοκιμασιας και της ανανέωσης. Κουτοχορτο για το λαο δηλαδη.

    Το Παμε τι το συζητάτε; Δηλαδη θα ελεγε τιποτα αλλο; Πατε καλα; Ειναι απλά αυτοι που ειναι. Οσοι φανταζονται οτι θα βαλουν το παμε σε αριστερο προεδρειο δεν εχουν καταλαβει τη γραμμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ρε παιδιά τι συζητάτε; Έχετε πάρει χαμπάρι ότι γίνονται τοποθετήσεις τμηματαρχών σε θέσεις που αύριο θα καταργηθούν ή θα λήξουν; Έχετε πάρει πρέφα ότι οι επιστημονικοί δήθεν αριστεροί σύλλογοι το βουλώνουν γιατί εξυπηρετούνται λίγοι "δικοί τους"; Πρόκειται για νέου ύφους κυβερνητικού συνδικαλισμού. Μας κοροϊδεύουν. Μας αφήνουν να ασχολούμαστε με τα μικρά (σύνθεση ΔΣ) που θα έπρεπε να έχουν λήξει (απίστευτο: 15 μέρες μετά τις εκλογές και δεν υπάρχει προεδρείο, ο καθένας το χαβά του, λες και θα κυβερνήσει τη χώρα ή θα ρίξει το μνημόνιο, ή θα συγκροτήσει το μέτωπο του ευρωπαϊκού νότου). Με τις παλινωδίες μας και τις ομφαλοσκοπήσεις μας, περνάνε τέλεια. Εμείς ψάχνουμε για προγραμματικές συγκλίσεις και ταξικούς συλλόγους, ξεσκιζόμαστε στις συζητήσεις κι αυτοί απλά ρυθμίζουν τα πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ΔΣ ειναι σημαντικο γιατι ειναι η εκφραση του Συλλόγου προς τα εξω. Ποιος θα πάει να μιλησει με την πολιτική ηγεσία; Αυτοί που συμφωνούν με τον Οργανισμό και παζαρευουν τα περιγράμματα θεσεων ή αυτοί που έχουν εξ αρχης πει τι παιζεται; Θα το διαχειριστουν αυτοί που σιγοντάρουν την Κυβέρνηση ή όσοι την κοντράρουν; Θα πανε να μιλησουν όσοι έχουν σοβαρή αποψη και αναλυση ή οσοι το βλέπουν επιφανειακά και συχνά δεν ξερουν καν το ζητημα; Το ΔΣ ειναι σημαντικό κι αυτο το ξερουν ΟΛΕΣ και ΟΛΟΙ.
      Πρέπει τελικά να καταλαβουμε ΟΛΟΙ οτι τα Σωματεία πρέπει να ξαναθυμηθούν να κάνουν συνδικαλισμό και πολιτική κι οχι δημοσιες σχέσεις και παρέες.

      Διαγραφή
  7. Ο Δικηγορος του Διαβολου
    ----ξενυχτά μαζι σας ---

    Το ΔΣ παει για Δευτέρα. Τσεκαρισμένο
    Πέμπτη ελεγε η ΕΑΚ και η Παρέμβαση αλλα δεν ηθελαν οι αλλοι. Δεν μπρουσαν δεν εκαναν δεν ηθελαν τι σημασια εχει. Αρα ως τη Δευτέρα θα πάρουν φωτιά τα μπατζάκια ολων

    Εχουν ολοι συζητήσει με ολους παρασκηνιακα. Προσωπικά δεν εχω ζητημα να μιλανε οι παρατάξεις αν ειναι να βγει κατι σωστο κι οχι απλα να μοιράσουν τις καρεκλες βολικα.

    Για την Αυτονομη Παρέμβαση νομιζω οτι δεν εχει τιποτα να πει γιατι απλα ειναι 3η δυναμη και επιπλέον έχει πολυ ξεκαθαρο πλαισιο που το ανεβασε στο post. Τα ειπε ολα και τα ειπε χωρις να το κανει και μεγαλο θεμα. Επισης σιγα που τα στελεχη της θα καιγονται για θεσουλα. Τι να την κάνουν;

    Για την ΕΑΚ ειναι αδικο να μην παρει τη θεση του Προέδρου. Σ αυτο συμφωνουμε ΟΛΟΙ και το καταλαβαινουμε ΟΛΟΙ. Δεν θελει και πολυ μυαλο. Αλλα δεν βγαινουν τα κουκια. Και οτι και να λεμε η ΔΑΣ του ΠΑΜΕ αυτο ειπε απ την αρχη και αρεσει δεν αρεσει αυτο ειναι. Αρα;

    Εγω συμφωνω οτι το Προεδρειο θα βγει απλά το θεμα ειναι πως θα το εμφανισουν

    Τελειως απαραδεκτοι οτι δεν βγηκε ανακοινωση για τα θεματα καρτών και περιγραμματος θεσεων. Δειχνει τι Σωματειο καταλαβαινουν οι οπαδοι της αντιπροσωπευτικοτητας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αντιπροσωπευτικο - Αναλογικό - Προγραμματικό κλπ.
    Ειναι απλό και ας το καταλαβουμε.
    Να συγκροτηθεί ενα Προεδρείο με ευθύνη της ΕΑΚ και της Αυτονομης Παρέμβασης. Εχουν δειξει οτι ειναι συγκροτημενες και με αποψη παρατάξεις. Ο Συλλογος θελει δουλειά και οχι απλά καρέκλες.
    Εκτός αν θελουμε να ειναι σαν ολους τους αλλους

    Αυτή τη στιγμή παιζονται σοβαρά πράγματα για το μελλον μας με βαση τα οργανογράμματα και τις θεσεις που θα περιγραφουν. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΘΕΑΤΕΣ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΑ ΟΧΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εγω δεν καταλαβαινω γιατι δεν βγηκε ανακοινωση γι' αυτα τα ζητήματα. ΔΕΝ ήθελαν ; Δεν ψηφίστηκε; Δεν συμφωνούν; Οσο για το πως θα γινει Προεδρείο ειναι φανερό ότι ο συνδικαλισμός που απέτυχε κι εχει την ευθυνη που φτασαμε ως εδω δεν παραδιδει τα οπλα και προσπαθει να συνεχισει να ελεγχει τα Σωματεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σύντομη Ενημέρωση για τη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ
    (Γιαν. Στ.)

    α) Κατά την έναρξη της συνεδρίασης υπήρξαν παραιτήσεις - αναπληρώσεις (συνηθισμένο φαινόμενο). Το 9μελές Δ.Σ. είναι: Γκότσης, Τσιτούρη (ΕΑΚ), Οικονόμου, Παπανδρέου (ΠΑΣΚΕ), Στεφάνου, Κατσιμίχας (Αυτόνομη Παρέμβαση), Βαφειάδης (Αγ. Συσπείρωση) και Παπαθεολόγου (ΔΑΣ/ΠΑΜΕ).
    β) Στο θέμα της συγρότησης του Προεδρείου διατυπώθηκαν δύο βασικές προτάσεις.
    --> Η πρόταση της ΕΑΚ για "προγραμματικό προεδρείο" με βάση ένα κείμενο συμφωνίας που κατατέθηκε. Στην πρόταση αυτή συμφώνησε η Αυτόνομη Παρέμβαση. Η ΔΑΣ/ΠΑΜΕ δεν συμφώνησε και επέμεινε στο "αντιπροσωπευτικό / αναλογικό" Προεδρείο.
    --> Η πρόταση των ΕΑΣΚΕ (ΠΑΣΚΕ), Συσπείρωσης, ΔΑΚΕ ήταν περίπου ταυτόσημες: "αντιπροσωπευτικό και αναλογικό" Προεδρείο. Οι διάφορες μικροδιαφορές στην διατύπωση εκτιμούμε ότι δεν συνιστούν σοβαρή διαφοροποίηση.
    Όπως όλοι γνωρίζαμε και περιμέναμε η 1η Συνεδρίαση ήταν μάλλον διερευνητική και δεν κατέληξε. Απλά κατέγραψε τις λίγο πολύ γνωστές θέσεις των παρατάξεων. Η συνεδρίαση διακόπηκε για να συνεχιστεί την επόμενη Δευτέρα 3 Ιουνίου (12 μεσημέρι στα γραφ. του Ενιαίου Συλλόγου).

    Από την ΕΑΚ και την Αυτόνομη Παρέμβαση επισημάνθηκε η ανάγκη να βγει μια ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ πάνω σε 3 ζητήματα
    1) Το θέμα του Πορίσματος των επιθεωρητών (κάρτες, ωράρια κλπ) το οποίο έχει κατατεθεί στη Δ/νση Διοικητικού
    2) Το θέμα της διαδικασίας (και της ουσίας) των περιγραμμάτων θέσεων που συντάσσονται την περίοδο αυτή (με τρόπο και διαδικασίες που εύλογα γεννούν ερωτηματικά για μια σειρά απο θέματα)
    3) Τη συμμετοχή στο απογευματινό συλλαλητήριο την Παρασκευή 31/5 που καλείτai από ΟΛΜΕ , ΠΝΟ (Ναυτεργάτες) και Μετρό ενάντια στην επιστράτευση.
    Για τα τρια αυτά ζητήματα δεν κατέληξε το ΔΣ και συμφωνήθηκε να ανταλλαγούν email με παρατηρήσεις και συμπληρώσεις πάνω στο αρχικό κειμενο πρότασης.

    Αυτά ήταν τα κύρια σημεία από τη συνεδρίαση του ΔΣ του Ενιαίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Exoυμε πληροφορηθεί ολοι τι έγινε και τι δεν έγινε. Οκ! Η ουσία ειναι αυτή που ειπε στο post η Παρέμβαση. Να μην γινει το θέμα αφορμή για εσωστρέφεια και αδράνεια. Η Παρέμβαση σωστά για μενα ειπε ΝΑΙ στην ΕΑΚ γιατι δεν πρέπει να ειναι πρόβλημα αλλα η λύση και η σταθερή αναφορά.
      Το θεμα απαιτεί ΡΕΑΛΙΣΜΟ. Σε πρώτη φάση από την ΕΑΚ και σε επόμενη απο την Παρέμβαση. Να αποφασίσουν δηλ. αν θα ειναι μεσα ή έξω απο ένα Προεδρείο. Τόσο ωμό ειναι το θεμα. Αν ειναι μεσα ας ψάξουν τον 3ο της παρέας διότι το ΠΑΜΕ δεν... Αν δεν ειμαι μεσα ας αφήσουν τους αλλους να κανουν οτι θελουν.

      Διαγραφή
  11. Ok! Η ενημέρωση είναι δεκτή και μετρημένη
    Επί της ουσίας έχουμε κάποια εξέλιξη; Ειτε για το θεμα του Προεδρείου είτε για τα υπόλοιπα που ειναι επίσης σημαντικά ή και σημαντικότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το εκλογικό αποτέλεσμα στον Ενιαίο Συλλογο ήταν καταλυτικό. Ο Σύλλογος ΑΛΛΑΞΕ ΣΕΛΙΔΑ.

    Για 1η φορά σε ένα τοσο ΜΑΖΙΚΟ και ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ Σωματείο μια παράταξη της αριστεράς η ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ βγαινει 1η δύναμη. Επισης το εξαιρετικά καλό (στα ορια της εκπληξης) αποτελεσμα της ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ δείχνει ότι σε μεγάλο τμήμα των συναδέλφων υπάρχει διάθεση για μια αλλη πορεία στο Σύλλογο.

    Επιπλέον το αποτέλεσμα αποτελεί σαφή αποδοκιμασία των "παραδοσιακών" παρατάξεων και του παραδοσιακού μοντέλου συνδικαλισμού και συνδικαλιστών. Η μεγάλη συμμετοχή (η μεγαλύτερη των τελευταίων 12 ετών) δειχνει την αγωνία και το ενδιαφέρον των συναδέλφων αλλά και τη ζωντάνια που έχει ο ΕΝΙΑΙΟΣ.

    Το αποτέλεσμα των εκλογών δίνει σε συγκεκριμένες απόψεις ένα προβάδισμα καθόλου αμελητέο. Οι απόψεις αυτές κυρίως απο πλευρά ΕΑΚ και ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΣΑΣΗΣ ειναι σαφώς πιο πολιτικές και πολύ πιο ξεκάθαρες στο συνολικό θεμα της Δημόσιας Διοικησης (Οργανισμοί, Αξιολόγηση, Περιγράμματα Θέσεων κλπ κλπ). Μάλιστα θα έλεγα οτι η ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ τοποθετείται πιο πολιτικά και δεν έχει αντιφάσεις που εμφανιζει κατά καιρούς η ΕΑΚ (π.χ. Οργανισμός)
    Αλλά αυτά ειναι λεπτομέρειες.

    Η συγκρότηση Προεδρείου είναι μια πολιτική διαδικασία ειτε μας αρέσει ειτε οχι. Και καλά κάνει και ειναι γιατι διαφορετικά ας έμπαιναν οι διάφορες θέσεις σε κλήρωση. Είναι εξαιρετικά αρνητικό ότι με εξαιρεση την ΕΑΚ και την ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ δεν υπάρχουν δημοσιευμένα κάποια κείμενα θέσεων ή αρχών για το παρακάτω του Σωματείου αυτού. Με τα κειμενα μπορεις να συμφωνεις ή να διαφωνείς αλλά σου επιτρέπει να γνωρίζεις και τι λέει ο αλλος και απο ποια αφετηρία ξεκινάς.

    Προσωπικά πιστεύω οτι η εποχή των αντιπροσωπευτικών προεδρείων έχει τελειωσει και έχει εκ του αποτελεσματος αποτυχει. Ειναι ταυτόσημα με τα φαινόμενα παρακμής στη λειτουργία των Σωματείων. Στον Ενιαίο Σύλλογο πρέπει τελικά να δοκιμαστεί η αλλη πρόταση. Πολλοι συνάδελφοι, πέρα απο παρατάξεις και προτιμήσεις, συμφωνούν σε αυτο γιατί θελουν να δουν το διαφορετικό που τοσα χρόνια ήταν η "αντιπολίτευση".

    Δυο προτάσεις:
    1) Να δεσμευτεί το νέο ΔΣ ότι τα πρακτικά των συνεδριάσεων θα τα δημοσιεύει, δηλ. να μαθαίνουμε τι λέει η καθε παραταξη στις συνεδριάσεις.
    2) Να δεσμευτεί το νέο ΔΣ ότι θα αξιοποιήσει τα χρήματα του Ταμείου για να φτιάξει ένα σύγχρονο και λειτουργικό site.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ας μην το κουράζουμε.
    Αν δεν συμφωνεί η ΔΑΣ Προεδρείο ΕΑΚ + Παρέμβαση δεν βγαινει
    Αρα οι παρατάξεις που συμφωνούν για το αντιπροσωπευτικό αναλογικό ας πάρουν την ευθύνη να συγκροτήσουν το Προεδρείο με όσες παρατάξεις συμφωνούν. Αν ΕΑΚ και Παρέμβαση δεν θέλουν ας μην συμμετέχουν. Αυτο λεει η λογική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αν κρίνω από τις παραιτήσεις κάποιες ειναι "αδιάφορες" και κάποια έχει ενδιαφέρον. Ειναι η παραίτηση του Γ. Αλβανού και η αντικατάστασή του από τον Γρ. Βαφειάδη. Η παραίτηση αυτή μπορεί να σηματοδοτεί μια συμβιβαστική πρόταση που μενει να δουμε από ποια παράταξη και με ποιο τροπο θα διατυπωθεί. Δηλ. Προεδρείο από ΕΑΚ, Παρέμβαση και Συσπείρωση. Το σενάριο αυτό βασικά θα μεταφέρει το πρόβλημα στην ΕΑΚ και στην Παρέμβαση ενώ ειναι απολύτως συμβατό με τη λογική της "υπεύθυνης παράταξης" που προβάλει η ΔΗΜΑΡ. Απ' την αλλη μια τετοια λυση κουτσά στραβά μπορει να γινει αποδεκτή και από τις αλλες παρατάξεις με την άποψη των "αντιπροσωπευτικών" προεδρείων. Το θέμα ειναι αν θα δεχθεί η ΕΑΚ και η Παρέμβαση. Νομιζω οτι η ΕΑΚ ειναι πολύ πιο κοντά να δεχθεί μια τετοια λύση "ανάγκης" θελει ομως και το "Ναι" της Παρέμβασης για προφανείς λόγους. Θα πιεστεί η Παρέμβαση και πόσο; Μια τετοια λύση θα φέρει τριγμούς στο εσωτερικό και της ΕΑΚ και της Παρέμβασης και αυτό κάνει το σενάριο ελκυστικό για όλους τους άλλους.
    Κατά τη γνώμη μου το θέμα δεν ειναι αδιάφορο ή κουτσομπολιστικο αλλά δειχνει ποσο σοβαρό και κρισιμο θεωρούν ΟΛΟΙ μα ΟΛΟΙ τον Ενιαίο Συλλογο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνω συνάδελφε. Οτι εχουν συνασπιστεί ολες οι παρατάξεις απέναντι στο ενδεχόμενο να γίνει Προεδρείο από ΕΑΚ και Αυτόνομη Παρέμβαση. Οπότε έχουν μια τακτική καθυστερήσεων για να φανεί και καλά στον κόσμο οτι η αριστερά δεν αναλαμβάνει ευθύνες και δεν λειτουργεί το Σωματείο (οποία υποκρισία). Από την άλλη αν δεν μπορέσουν να το αποφύγουν θέλουν το Προεδρείο ΕΑΚ - Παρέμβαση να ειναι υπό έλεγχο και κάποιο ειδος "κηδεμονίας" άρα θέλουν και έναν ακόμη. Με δεδομένη τη στάση του ΠΑΜΕ το ΔΣ θα είναι συνεχώς σε μια κατάσταση 4-4 και 1 το ΠΑΜΕ δηλ. θα δυσκολεύεται πολύ να λειτουργεί με ταχυτητα και αποφασιστικότητα.
      Αυτά μπορεί να λυθούν ΜΟΝΟ αν ο λόγος δοθεί στους εργαζόμενους με κάθε ευκαιρία και για κάθε θέμα. Δηλ. το ΔΣ να περιοριστεί σ' ενα εκτελεστικό ρόλο των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων. Από κει και πέρα δεν θα υπάρχει θέμα. Ομως υπάρχει η συνηθεια ότι συχνά λογω εξελιξεων η δυσκολίας να κανεις συνέλευση για καθε θέμα το ΔΣ γίνεται και αποφασιστικό. Αυτά για να ξέρουμε τι λέμε διότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι πιστεύουν οτι το ΔΣ αποφασίζει όπως τυχει γι' αυτο και υπάρχει αυτή η λογική που τη λεμε ανάθεση.
      Στο ΔΣ πρέπει να ανατίθεται ενα πράγμα. Η σωστή και συνεπής υλοποίηση των αποφάσεων που παίρνουν οι εργαζόμενοι.

      Διαγραφή
  15. Εγώ καταλαβαινω ως πιο προβληματικό ένα άλλο σημειο.
    Οκ Πρόεδρο Γραμματέα κλπ δεν έχουμε. Έχουμε ομως ΔΣ. 9 μέλη που εκλέχτηκαν και ειναι το επίσημο ΔΣ. Αυτά μπορουν τυπικά και ουσιαστικά να αποφασίσουν για τα διαφορα τρέχοντα. Αρκεί να υπάρχει πλειοψηφία δηλ. να ισχύσει οτι θα ίσχυε κι αν υπήρχε Πρόεδρος κλπ.
    Αρα για ποιο λογο δεν βγηκε η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ;
    Δεν υπήρχε πλειοψηφία απο ΕΑΚ και Παρέμβαση; ΟΚ!
    Άρα ειχαν πλειοψηφία ολοι οι άλλοι; Τι ειπαν για τα θέματα αυτα;
    Που διαφώνησαν; Μυστήρια πράγματα και το post του Γ. Στ. δεν το ξεκαθαρίζει απλά λέει οτι θα στειλουν email μεταξύ τους.
    Εγώ ξέρω οτι υπάρχει κατι απλό. Λέω "Α". Αν ο αλλος διαφωνεί λέει την άποψή του και είτε τροποποιείται το Α είτε περνά η άλλη αποψη. Τα αλλα ειναι ραβε ξηλωνε δουλεια να μην μας λειπει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πολλά σχολια και πολυ συνομωσία πέφτει
    Ας σκεφτόμαστε και ας λειτουργούμε περισσότερο πολιτικά και λιγότερο ως reality. Δεν υπάρχουν καλά ή κακά πρόσωπα αλλά καλες και κακές πολιτικές για τους εργαζομενους. Αυτο έχει σημασια. Αρα σημερα το θεμα εχει αν η Κυβέρνηση κάνει θετικά ή αρνητικά πράγματα για ολους εμάς. Η απάντηση ειναι προφανής έτσι; Μέτρα μέτρα μετρα φοροι και μειώσεις στο μισθο χαράτσια κλπ. Από την άλλη το ΥΠΠΟ έγινε Γραμματεία σε ενα ας πουμε υπερυπουργείο χωρίς κανένα προγραμματισμό. Αυτό που δεν καταλαβαινουν πολλοί ειναι οτι το ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ είναι προϋπόθεση για να έχουμε εργασία κι όχι συρρίκνωση και απολύσεις ή υποχρεωτικές μεταθέσεις και κινητικοτητα σε αλλα Υπουργεία και Υπηρεσίες.
    Από τη στιγμή που δεν υπάρχεις ως ΥΠΠΟ το πράγμα ειναι μπερδεμένο. Ειδικά οταν δεν εχεις και προϋπολογισμό δικό σου αλλά κρέμεσαι απο το Παιδείας. Επίσης τα περιγράμματα θέσεων, οι δεικτες κλπ ειναι θέμα μεγάλο γιατι γίνονται για να δώσουν επιχειρήματα στη μειωση του δημοσίου. Κι αυτο σημαινει απολύσεις. Τοσο απλά.
    Προσωπικά εκτιμώ τις μετρημένες αντιδράσεις της Παρέμβασης. Ειπε τις θεσεις της και εχει αποφυγει να μπει στα κουτσομπολια και στα ειπε και δεν ειπε και ετσι κι αλλιως και το σενάριο και το ταδε και το δεινα. Προφανώς εκτιμά οτι το θεμα ειναι ρευστο ακομη. Αυτο σημαινει σοβαρότητα. Νομιζω οτι το ζητημα ειναι οσο κι αν φανταζει απλό: ή η ΕΑΚ θα αλλάξει λιγο πολυ αποψη και θα πάει και με αλλες δυνάμεις ή οι αλλες δυναμεις θα κάνουν Προεδρείο. Τα αλλα ειναι για κουβέντα και εντυπώσεις και δεν βγαζουν καπου. Απλα τα λεμε εδώ και τα σχολιάζουμε για να λεει ο καθενας μας την αποψη του. Σαν ψυχαναλυση δηλαδη το εχουμε δει το θεμα.
    Ευχαριστώ
    Τ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΣΤΙΚΟ!
    Η ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΣΕ ΣΩΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ. ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΑΠΛΑ ΤΙ "ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ":
    (*) ΤΟ ΠΩΣ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΕ ΤΟ "ΟΛΟΙ ΝΙΚΗΣΑΜΕ", ΟΎΤΕ "ΟΛΑ ΩΡΑΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ". ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΑΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ
    (*) ΤΟ ΤΙ ΣΤΥΛ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ή ΘΕΛΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΥΤΟ
    (*) ΠΟΙΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΘΑ ΒΓΑΛΕΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΞΩ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΠΑΖΑΡΙΩΝ ή ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΘΑΡΕΣ ΚΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΣ;
    (*) ΤΙ ΣΤΑΣΗ ΘΑ ΚΡΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΛΠ ΚΛΠ
    (*) ΤΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ [ΑΝΑΘΕΣΗΣ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΓΝΗΣΙΑΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ;]
    (*) ΤΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΜΕ Β ΒΑΘΜΙΑ ΚΑΙ Γ ΒΑΘΜΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ.

    ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΛΟΓΟ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΑ
    ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΙ ΑΠΟΨΗ ΚΑΙ ΤΙ ΣΤΥΛ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ Η ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ή ΝΑ ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΣΩΣΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή