Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Γεν. Συνελεύσεις - 48ωρη Απεργία ΑΔΕΔΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το Γενικό Συμβούλιο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. κατά τη σημερινή, Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013, προγραμματισμένη συνεδρίασή του, έλαβε απόφαση για κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα, ενάντια στην πολιτική των διαθεσιμοτήτων και των απολύσεων που υλοποιεί ευλαβικά η Κυβέρνηση, καθοδηγούμενη από την Τρόικα, με στόχο τη διάλυση των Δημοσίων Υπηρεσιών και των δομών του Κοινωνικού Κράτους
Συγκεκριμένα, το Γενικό Συμβούλιο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αποφάσισε παρατεταμένες, πολύμορφες, συγκρουσιακές αγωνιστικές κινητοποιήσεις που περιλαμβάνουν:
1. Εβδομάδα δράσης απεργιακών και αγωνιστικών κινητοποιήσεων, από τη Δευτέρα 16 έως την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013.
2. 48ωρη απεργία σε όλο το Δημόσιο Τομέα, Τετάρτη 18 και Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013. Στην απεργιακή αυτή κινητοποίηση θα επιδιώξουμε, ύστερα από συνεννόηση με τις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους κοινωνικούς φορείς, με τους οποίους είμαστε σε συνεχή επικοινωνία, να διευρύνουμε τις αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις και με τη δική τους συμμετοχή.
3. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας Δευτέρα 16 έως Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013, καλούμε τις Ομοσπονδίες και τα Σωματεία των εργαζομένων να αποφασίσουν -μέσα από Γενικές Συνελεύσεις- συλλαλητήρια και άλλες μορφές κινητοποιήσεων και να προτείνουν για την παραπέρα πορεία του απεργιακού αγώνα.
4. Την Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2013, θα συνεδριάσει από κοινού, η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. με τα προεδρεία των Ομοσπονδιών, για εκτίμηση των μέχρι τότε εξελίξεων, προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα αγωνιστικά και απεργιακά βήματα στην κατεύθυνση κλιμάκωσης του αγώνα διαρκείας,  στο Γενικό Συμβούλιο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. που θα συνέλθει σε συνεδρίαση το Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2013.
Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.


        **********************************************************************************
Οι προτάσεις της Αυτόνομης Παρέμβασης στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ 
                                             (κατατέθηκαν ως σχέδιο απόφασης)

        **********************************************************************************
 Το Γενικό Συμβούλιο (Γ.Σ) της ΑΔΕΔΥ εκτιμά ότι η υλοποίηση των μέτρων της κυβέρνησης, που είναι σε εξέλιξη, θα οδηγήσουν στην πλήρη διάλυση των δημοσίων υπηρεσιών, στην εξαθλίωση του λαού μας, στην εκποίηση και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και της λαϊκής ιδιοκτησίας, με τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας και στην κατάλυση κάθε έννοιας λαϊκής κυριαρχίας και εθνικής ανεξαρτησίας.

Η χώρα μας μετατρέπεται σε παρία της Ευρώπης και σε προτεκτοράτο των ισχυρών κύκλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι εξελίξεις σε βάρος του λαού και των εργαζομένων, φαίνεται ότι θα έχουν απρόβλεπτο χαρακτήρα, που μπορεί να οδηγήσουν στην υπογραφή και νέου μνημονίου το φθινόπωρο, με αποτέλεσμα νέα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα, νέο κύκλο ύφεσης στην οικονομία, κλείσιμο και άλλων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και έκρηξη της ανεργίας.

Σήμερα πλέον γίνεται φανερό σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα παραταξιακής ή άλλης τοποθέτησης, ότι αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο.

ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ
 
Το συνδικαλιστικό κίνημα επιβάλλεται σήμερα να πολιτικοποιήσει εντονότερα τα αιτήματα της πάλης τους, γιατί μέσα από την πείρα τους οι εργαζόμενοι τα τρία τελευταία χρόνια, συνειδητοποιούν ότι ακόμη και το παραμικρό συνδικαλιστικό τους αίτημα δεν έχει καμιά τύχη επίλυσής του επειδή συγκρούεται με μια σκληρή μνημονιακή πολιτική, που αν δεν ανατραπεί και αν δεν απαλλαγεί η χώρα μας από τα δεσμά της, δεν πρόκειται να επιλυθεί κανένα από τα αιτήματα μας.

Η κατάσταση αυτή επιτάσσει στο συνδικαλιστικό κίνημα να καταθέσει το δικό του σχέδιο προς τους εργαζόμενους και την κοινωνία. 

Είναι ανάγκη να περάσουμε από έναν αμυντικό αγώνα που δόθηκε τα προηγούμενα χρόνια σε μια επιθετική γραμμή, να πρωτοστατήσουμε στην οργάνωση της εργατικής-λαϊκής αντεπίθεσης για την ανατροπή των βάρβαρων μνημονιακών πολιτικών και των πολιτικών τους εκφραστών.

Να απαιτήσουμε την επαναφορά βασικών μισθολογικών, εργασιακών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών κατακτήσεων που αφαιρέθηκαν βίαια στην εποχή του μνημονίου και να διεκδικήσουμε την επαναπρόσληψη όσων απολύθηκαν με το καθεστώς της διαθεσιμότητας, εφεδρείας κλπ.

Ταυτόχρονα πρέπει να προβληθεί η αναγκαιότητα της διαγραφής του χρέους, για το οποίο δεν ευθύνεται ο ελληνικός λαός και που αποτελεί τη θηλιά του, που τον μετατρέπει σε είλωτα, που θα εργάζεται σε μια χώρα χωρίς δικαιώματα για να αποπληρώνονται οι δανειστές και οι τοκογλύφοι.

Να εθνικοποιηθεί το τραπεζικό σύστημα, για να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο ανάπτυξης σε όφελος του λαού. Τα κεφάλαια των τραπεζών είναι λεφτά που δεν ανήκουν στους τραπεζίτες, αιμοδοτούνται από τους έλληνες φορολογούμενους και είναι αυτές που μεταξύ των άλλων έχουν εκτινάξει και το χρέος της χώρας μας, αφού με πάνω από 200 δις € έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Να απαιτήσουμε την αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου υπέρ των εργαζομένων και των φτωχών και την παραγωγική ανάπτυξη της χώρας μας με βασικό κριτήριο τα συμφέροντα του λαού και της χώρας.

Η κυβέρνηση, όπως είναι γνωστό προχωρά άμεσα σε 10 χιλιάδες περίπου νέες διαθεσιμότητες-απολύσεις, σε κλείσιμο νοσοκομείων και σχολείων, σε νέες μειώσεις στους μισθούς, στις συντάξεις και τις εναπομείνασες κοινωνικές παροχές.

Οι δεσμεύσεις δε για την περίοδο του Οκτώβρη-Δεκέμβρη είναι η ένταξη άλλων 12.500 εργαζομένων σε καθεστώς διαθεσιμότητας-απολύσεων, ενώ θα χρησιμοποιηθεί και το μέσο του «ξαφνικού θανάτου» ολόκληρων υπηρεσιών, η έκταση του οποίου μπορεί να είναι και έξω από τις προβλέψεις μας.

Το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να γίνει καθαρό ότι δεν υπερασπίζεται μόνο την εργασία των εργαζομένων. Πιστεύουμε ότι η φύση της εργασίας μας δεν είναι να αναπαράγουμε την εργασιακή μας θέση. Αγωνιζόμαστε για την υπεράσπιση των δημόσιων και κοινωνικών αγαθών, για παροχές και υπηρεσίες προς όλους τους πολίτες της χώρας μας.

Η εκρηκτικότητα των προβλημάτων, η εμπειρία που έχουμε αποκτήσει, αλλά κυρίως το αίτημα της ανατροπής αυτής της πολιτικής, απαιτούν τον συντονισμό του αγώνα των εργαζομένων και με τα άλλα στρώματα της κοινωνίας που πλήττονται, με στόχο τη δημιουργία ενός πλατιού εργατικού, κοινωνικού και πολιτικού μετώπου ανατροπής, που θα δώσει ελπίδα και δύναμη στον αγώνα.

Σ’ αυτά τα πλαίσια η εκφρασμένη πεποίθηση όλων μας είναι η έναρξη ενός πολύμορφου αγώνα διαρκείας μέσα στον Σεπτέμβρη με στόχο να βάλουμε φρένο στον κατήφορο, να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική.
 
Τα βήματα μας θα πρέπει να είναι:

1. Συγκροτούμε παντού, με ευθύνη των Νομαρχιακών Τμημάτων της ΑΔΕΔΥ και των σωματείων, κυρίως των χώρων της παιδείας, της υγείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, επιτροπές αγώνα για την υπεράσπιση του νοσοκομείου, του σχολείου, των υπηρεσιών πρόνοιας κλπ.

Επιδιώκουμε να πάρουν παλλαϊκά χαρακτηριστικά με τη συμμετοχή των Εργατικών Κέντρων, σωματείων του ιδιωτικού τομέα, ανέργων, μικρομεσαίων επαγγελματιοβιοτεχνών, εμπόρων, επιστημονικών οργανώσεων κλπ.

Η διαδικασία αυτή κάνει στον αγώνα μας να έχει πόδια, να υπερβαίνει τον συντεχνιασμό, να παραλύει τον κοινωνικό αυτοματισμό και να βάζει στο ίδιο χαράκωμα όλα τα πληττόμενα τμήματα της κοινωνίας και να δίνει δύναμη και συνέχεια στον αγώνα και να κάνει πράξη τον συντονισμό των εργαζομένων και της κοινωνίας.

2. Ξεκινάμε με ένα πολύμορφο εβδομαδιαίο αγώνα διαρκείας, που το ελάχιστό του θα είναι οι καταλήψεις δημοσίων κτηρίων όλες τις μέρες της εβδομάδας και δύο 24ωρες απεργίες την Τρίτη και την Πέμπτη, με απεργιακές συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις της χώρας.

Είναι σίγουρο ότι δεν θα πετύχουμε από την αρχή σε όλους τους χώρους και τους κλάδους τις ίδιες ταχύτητες, όμως πρέπει να συμφωνήσουμε ότι όλες πχ οι απεργίες ή οι απεργίες διαρκείας που έχουν αποφασιστεί ή θα αποφασιστούν από ομοσπονδίες να εκδηλωθούν την ίδια χρονική περίοδο και όχι μεμονωμένα ο καθένας.

Επιδιώκουμε να σπάσουμε το φόβο, αλλά και να παραλύσουμε κάθε απόπειρα της κυβέρνησης να λάβει αυταρχικά μέτρα ή να κινήσει πειθαρχική διαδικασία, γι’ αυτό οι καταλήψεις να μην είναι μεμονωμένες, αλλά είναι ένα πολλαπλασιαστικό τσουνάμι, αλλά και ετοιμότητα των συνδικάτων, όπου εκδηλώνονται αυταρχικές διαθέσεις, να μετεξελίσσονται οι καταλήψεις σε απεργίες κλπ.

3. Στο τέλος της πρώτης εβδομάδας, το Σάββατο συνεδριάζει το Γ.Σ της ΑΔΕΔΥ, με τη συμμετοχή και των ομοσπονδιών για να εκτιμήσουν την πορεία των κινητοποιήσεων, με στόχο την κλιμάκωσή τους και με βασική επιδίωξη να έχουν δημιουργηθεί οι όροι μιας απεργίας διαρκείας με στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Τέλος θεωρούμε ότι βασικός παράγοντας επιτυχίας του αγώνα είναι να τον πάρουν οι εργαζόμενοι, τα πρωτοβάθμια σωματεία και οι ομοσπονδίες στα χέρια τους. Για το λόγο αυτό το πρόγραμμα αυτό των κινητοποιήσεων μπαίνει από Δευτέρα σε συζήτηση, για έγκριση και εμπλουτισμό του σε γενικές συνελεύσεις και συγκεντρώσεις εργαζομένων και εκδηλώνεται από τη Δευτέρα 16 ή 23 Σεπτέμβρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου