Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Ο εχθρός intra muros (εντός των τειχών)



Τις τελευταίες μέρες, στον τέταρτο όροφο του Κεντρικού Κτηρίου του ΥΠΠΟΑ, βρίσκεται σε εξέλιξη μία γενικευμένη διαδικασία ελέγχου ΟΛΩΝ των ατομικών φακέλων των εργαζομένων, των οποίων οι συμβάσεις μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου σύμφωνα με το Π.Δ. 164/2004. Αφορμή και ταυτόχρονα πρόσχημα για την εισβολή των Ιαβέρηδων της Δημόσιας Διοίκησης στο ΥΠΠΟΑ, υπήρξαν «επώνυμες» και «ανώνυμες» καταγγελίες,  που, ενώ υπήρχαν στα συρτάρια εδώ και καιρό, επιλέχθηκε η σημερινή συγκυρία  για να τις θυμηθούν και δήθεν να τις διερευνήσουν. Γιατί;


Διότι, οι μνημονιακοί μηχανισμοί θέτουν σε εφαρμογή τις δεσμεύσεις  της συγκυβέρνησης, προς αναζήτηση τις επόμενης λίστας απολύσεων.   Από ό,τι φαίνεται το ΥΠΠΟΑ,  λόγω του μεγάλου αριθμού των υπαλλήλων ΙΔΑΧ που υπηρετούν σε αυτό, αποτελεί  πρόσφορο έδαφος  για τη γενική δοκιμή ενός νέου μέτρου, με μια και μόνη στοχοθεσία, να δείξει την πόρτα της εξόδου σε εργαζόμενους αορίστου χρόνου στο σύνολο του  δημόσιου τομέα. 


Είμαστε ξεκάθαροι: Οι έλεγχοι είναι προσχηματικοί και απλά θα χρησιμοποιηθούν και επικοινωνιακά ως άλλοθι για τις απολύσεις. Η επίκληση των κατ΄ όνομα ανεξάρτητων αρχών ή των εντολών της «ανεξάρτητης δικαιοσύνης» είναι απλά γελοία. Πρόκειται για απολύτως ελεγχόμενους κυβερνητικούς μηχανισμούς, για μαριονέτες που υλοποιούν τις εντολές της συγκυβέρνησης της Τρόικα. Ο στόχος της κρυπτόμενης πολιτικής ηγεσίας είναι να παρουσιάσει το success story της για τις απολύσεις στους δανειστές εταίρους της και να υποβαθμίσει το ΥΠΠΟΑ στην κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης του αρχαιολογικού έργου,  χωρίς να χρεωθεί το πολιτικό κόστος. 


Εμείς, ως εργαζόμενοι, είχαμε εξαρχής καταγγείλει το ΠΔ164/2004 ως ένα «τσιγγούνικο» διάταγμα που προσπαθούσε απλά να «μπαλώσει» το πρόβλημα των συμβασιούχων στο δημόσιο. Με μεγάλους και γνωστούς σε όλους μας πολιτικούς και συνδικαλιστικούς αγώνες οι εργαζόμενοι στο Υπουργείο Πολιτισμού επέβαλαν την αναγνώριση των αντιφάσεων και των ιδιαιτεροτήτων στο καθεστώς των συμβασιούχων του Υπουργείου, που εξυπηρετούσε και τις ανάγκες της ίδιας της Υπηρεσίας. Η αναγνώριση δεν έγινε με αυθαίρετο τρόπο, αλλά απολύτως θεσμοθετημένα, καθώς σφραγίστηκε από αποφάσεις της Ολομέλειας του ΑΣΕΠ και εγκυκλίους του ΥΠEΣΔΑ


Σήμερα οι ελεγκτές επιδιώκουν να ξαναορίσουν τα κριτήρια, να αλλάξουν τον πήχη. Πρόκειται για μία απαράδεκτη μεθόδευση που ετεροχρονισμένα επιχειρεί να αλλάξει όρους και προϋποθέσεις που ετέθησαν σε ισχύ. Η μεθόδευση γίνεται σε παράβαση κάθε δικαιικού κριτηρίου.


Εμείς λέμε:                    Οι εργαζόμενοι δεν φοβόμαστε τίποτα. Ούτε τη συγκυβέρνηση των απολύσεων, της εξαθλίωσης και της διάλυσης των δημοσίων υπηρεσιών, ούτε τους  παραμηχανισμούς της κουκούλας, ούτε τους Ιαβέρηδες του σώματος ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.  

Τους λέμε ξεκάθαρα:     Δεν δεχόμαστε το ρόλο και τη θέση του εργαζόμενου υπόπτου! Δεν θα μπούμε στη διαδικασία να αποδεικνύουμε κάθε φορά ότι δεν είμαστε «ελέφαντες». Δεν δεχόμαστε τη ρετσινιά ότι η δουλειά μας, μας χαρίστηκε. Τις δουλειές μας τις κερδίσαμε κόντρα στις λογικές του ρουσφετιού, ομηρίας και συνδιαλλαγής στα παρασκήνια. Δεν θα παίξουμε στο νέο επεισόδιο των πελατειακών σχέσεων που οι ίδιοι σκηνοθέτησαν κατά το παρελθόν.

Τους επαναλαμβάνουμεΤο δικαίωμα στην εργασία ΔΕΝ είναι ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΙΜΟ, δεν παζαρεύεται, δεν τελεί υπό συνεχή αναίρεση ανεξάρτητα από προσχήματα και λόγους.   


Η ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ:

Καλεί κάθε εργαζόμενο να υπερβεί την ηττοπάθεια, την ανάθεση, τον φόβο, τη μοιρολατρία,

να μην παραμένει θεατής,

να μην υιοθετήσει τη λογική της ανθρωποφαγίας,

να μην αποδεχθεί τη νέα ομηρία,

να μην ανεχτεί μια ακόμα συνδιαλλαγή.  


Ας μην ξαναζήσουμε τα φαινόμενα των διαθεσιμοτήτων, τη λογική του «μικρότερου κακού». Κανένας εργαζόμενος δεν χρειάζεται λιγότερο από άλλον. Όλοι μαζί θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα σε μόνιμη, σταθερή και αξιοπρεπή εργασία.



Καλούμε την πολιτική ηγεσία και την Κυβέρνηση να σταματήσει το κυνήγι μαγισσών και να επιχειρεί να «ξεπλύνει» τις τροϊκανές πολιτικές στις πλάτες των εργαζομένων.


Οι εργαζόμενοι δεν θα «τσιμπήσουμε» σε περιπτωσιολογικές συζητήσεις, δεν θα μπούμε στη συζήτηση αν και ποιοι πρέπει να απολυθούν. Η συζήτηση αυτή είναι και αδιέξοδη και επικίνδυνη. Και πρέπει επιτέλους να τελειώνει η καραμέλα των «επίορκων» υπαλλήλων! Καμία μεμονωμένη περίπτωση δεν μπορεί να γίνει το επιχείρημα γενικής σπίλωσης και θεωρίας συλλογικής ευθύνης.


Η κατάσταση αυτή δεν έχει τέλος αν ο λαός και οι εργαζόμενοι δεν ανατρέψουν την συγκυβέρνηση, αν δεν επιβάλλουν την ακύρωση των μνημονίων  και των εφαρμοστικών νόμων.

Προτείνουμε:

Α) Γενικές Συνελεύσεις σε όλους τους Πρωτοβάθμιους Ενιαίους και Κλαδικούς Συλλόγους εντός της επόμενης βδομάδας.

Β) Η Ομοσπονδία να οργανώσει Πανελλαδική Απεργιακή κινητοποίηση την Πέμπτη 12/12/2013 με κάλεσμα και συμμετοχή από όλη την Ελλάδα.



ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ – ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από την Κυβέρνηση να σταματήσει τις απολύσεις, τη διάλυση του ΥΠΠΟΑ και τις διαδικασίες συρρίκνωσης, απόσπασης του  έργου και των αρμοδιοτήτων με στόχο την ιδιωτικοποίηση.


ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΛΥΣΟΥΜΕ ΠΡΙΝ ΜΑΣ ΑΠΟΛΥΣΟΥΝ!!!


13 σχόλια:

  1. Η ανακοινωση ειναι σωστή και λέει τα πράγματα οπως έχουν. Ομως πρέπει κι εσεις να σκεφτειτε πανω στο θεμα της μικρης συμμετοχής. Το θέμα δεν είναι σαν τα αλλα. Εδω αν δεν μπει ο κοσμος στο χορό δεν μπορούμε να πιέσουμε σοβαρά.
    Επίσης, καλή κινηση να έρθει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Ας φέρει και η ΔΑΚΕ τον Παυλόπουλο να τα πει χαχαχα. Κι ας φέρει και το ΠΑΣΟΚ τον Βαγγελη που ξέρει και το ΥΠΠΟ καλαααααααα πολυ καλαααααα
    Το ΠΔ δεν εχει κλεισει οπως λενε πολλοί. Οποτε θελουν το ανοίγουν και αμεσως έχουν καμια 30.000 για απολυση. Απλά θελουν να το κάνουν εχοντας βρει καποια προσχήματα για να λενε. Οποτε ψαχνουν παλι τιποτα "επιορκους".
    Μην ακουσω πάλι γιατί να απεργήσω τι με αφορά... 2700... κανονικά πρέπει να διαλύσει το ΥΠΠΟ απο συμμετοχη να μην εχουν ουτε κλητήρα για ΦΕΑ. Για να δουμε.
    Ο Ενιαίος πότε θα κάνει συνέλευση. Γιατί κακα τα ψεματα ο κοσμος στον Ενιαίο έχει ελπίδα. Τα αλλα ειναι για να λεμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Ενιαίος έχει Τετάρτη Συνέλευση. Το που δεν εχει κλείσει ακόμη το ψάχνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ περιμενω να απεργήσουν οι Φυλακες και οι εργατοτεχνιτες (κατι λιγοι απο ακροπολη εχουν κινητοποιηθεί οι αλλοι ... που ναι;)

      Διαγραφή
    2. Ειναι κρυμένοι μολις δοσει το συνθημα η ομοσπονδια θα πεσουν με αξελιπτοτα. Παιζουμε μπακοτερμα...

      Διαγραφή
    3. Αχα... εχουμε σχεδιο; Οκ! Ας μεινει κρυφο κρυφακουνε εχτροι τριγυρω.

      Διαγραφή
    4. Εγω προτεινω απεργια πεινας... (τ' ακουσαμε και αυτο)

      Διαγραφή
  3. Πισσα και πουπουλα στους Ιαβέρηδες τι... τους κοιταμε ρεεεε βαράτε τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλε εμεις ειμαστε και του ΑΣΕΠ (αυτο με τα μηδεν μορια στη μοριοδοτηση). τι εχουμε να φοβηθουμε; Ετσι δεν ειναι. Ας κοιταξουμε τη δουλιτσα μας, αφου η προϊσταμένη μας (που ναι στα πραγματα) μας ειπε στ αυτι να μην ανησυχουμε εμεις ειδικα. Ασε που οι απεργίες ειναι χαμενα λεφτα. Να απεργησουν οι αλλοι για μενα. Τι τους ψηφισα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγω ειμαι καθαρός ο διπλα ειναι βρωμικος τι με νοιαζει;
      κι ο παραδίπλα ειπε... χαχα αυτοί ειναι βρωμικοι εγώ ειμαι πιο καθαρός τι με νοιαζει; Κι ολοι μαζι την καμπουρα μας βλεπαμε καθαρή και τον διπλανο βρωμιαρη. Και ντροπή δεν ειχαμε.

      Διαγραφή
    2. Καθαρός - Καθαρότερος - Καθαρότατος έβαλα κι ενα μπουκαλι αζαξ στο φακελο ... Ο αλλος ο αλλος ο διπλα. Οχι εγώ κυριε τ' αλλο το παιδακι... Καρφώστε και σκυφτε. Εχει ζορια η δουλιτσα ... θελει θυσίες και γλώσσα επιδέξεια.

      Διαγραφή
    3. Μπα τι να κανει μια γλωσσα
      Θελει και αλλα προσόντα ... οι προτιμησεις στην ανατομια εχουν διευρυνθεί

      Διαγραφή