Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΙΩΠΗΛΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ



Περί «εθνικών» κινδύνων και κυβερνήσεων «εθνικής ενότητας»


(Γ.Στ., 12/7/2015. Το κείμενο εκφράζει προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις)




Οι εξελίξεις, ειδικά των τελευταίων ημερών, καθιστούν εξαιρετικά πιθανό, στα όρια της βεβαιότητας, το σενάριο της συγκρότησης «Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας» με την αιτιολογία ότι υπάρχει ο «εθνικός κίνδυνος για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας». Μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι απαραίτητο να προκύψει αποκλειστικά από κάποια εμπλοκή ή κατάρρευση των συνομιλιών για τη σύναψη του «Μνημονίου ΙΙΙ». Μπορεί να αναζητήσει νομιμοποίηση και αιτιολόγηση και στην περίπτωση συμφωνίας, με την επίκληση της ανάγκης για την ταχύτατη ψήφιση και υλοποίηση  των απεχθών – αποικιοκρατικών όρων της. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι από τα χαράματα του Σαββάτου (11/7) η κυβέρνηση είναι υπό την πολιτική κηδεμονία των δυνάμεων του «ΝΑΙ».


Αποτελεί ιστορική παράδοση για τον ελληνικό αστισμό να επιλύει τα αδιέξοδά του μέσα από την επίκληση «εθνικών κινδύνων». Η επίκληση αυτή ουδετεροποιεί τον λαϊκό παράγοντα, προκαλεί σύγχυση και φόβο διότι ο «κίνδυνος» παρουσιάζεται ως κάτι διάχυτο και γενικευμένο, δημιουργεί, αποσπά και τελικά επιβάλλει ευρύτερες συναινέσεις και ανοχές τόσο μέσα στην κοινωνία όσο και στο επίπεδο του πολιτικού προσωπικού Το τελευταίο, υπό την πίεση αυτή, ανασυντίθεται, ανασυγκροτείται και αποκτά γρήγορα σημαντική εσωτερική συνοχή, που επιτρέπει και την κυβερνητική μακροημέρευση και σταθερότητα.


Κατ’ αρχήν μια τέτοια εξέλιξη, σήμερα, πρέπει να γίνει κατανοητή ως ένα ακόμη βήμα, μία κλιμάκωση και επιτάχυνση της πορείας που ξεκίνησε από το 2010 και ουσιαστικά συνιστά μια διαδικασία μετάπτωσης σε μια μορφή κράτους εκτάκτου ανάγκης. Αυτή η μορφή, μέχρι σήμερα έχει αρκετά sui generis χαρακτηριστικά, είναι κεκαλυμμένη, δεδομένου ότι ο αστισμός αισθανόταν την πίεση των λαϊκών αγώνων και την ανάγκη να διατηρήσει μια επίφαση δημοκρατικής λειτουργίας «δυτικού τύπου». Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ εν μέρει ακύρωνε και αντέστρεφε αυτή την κίνηση, με αποκορύφωμα το ιστορικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. 


Μια τέτοια εξέλιξη θα συνοδεύεται αναπόφευκτα με τυπικό και ουσιαστικό περιορισμό στη «λαϊκή κυριαρχία» και την «εθνική ανεξαρτησία». Η Ελλάδα με ταχύτατες και συνοπτικές διαδικασίες θα τείνει να μετατραπεί και να μεταπέσει, και τυπικά, σ΄ ένα κράτος μειωμένης ανεξαρτησίας και κυριαρχίας, που θα «επιβιώνει» υπό τις εγγυήσεις και τον έλεγχο της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, ένα προτεκτοράτο – Ειδική Οικονομική Ζώνη στα Βαλκάνια. Ένα τέτοιο μεταμοντέρνο μόρφωμα θα μπορούσε, κατά περίπτωση, να εξυπηρετεί ευρύτερα γεωπολιτικά συμφέροντα στα Βαλκάνια, στη Μ. Ανατολή, στην Αφρική και στην Ανατολική Ευρώπη. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν άκρως γοητευτική και επιθυμητή για πολλές δυνάμεις εντός της Ε.Ε., που θα διέκριναν την ιστορική ευκαιρία να διεκδικήσουν μια αμεσότερη πρόσβαση στη Μεσόγειο, έστω και σαν συμπληρωματικός παίκτης δίπλα στις ΗΠΑ. Παράλληλα, θα σηματοδοτούσε την πλήρη λεηλασία φυσικών πόρων, ορυκτού πλούτου, υποδομών ενέργειας και μεταφορών, δημόσιας γης και περιουσίας, με φτηνό και πειθαρχημένο εργατικό δυναμικό.


Σήμερα, με τον λαϊκό παράγοντα σε αμηχανία, σε σύγχυση ή και υποχώρηση, με σοβαρή αστάθεια και ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό και με όλες τις αφορμές «πιο κοντά», η κλιμάκωση αυτή δεν πρέπει να αναγιγνώσκεται ως «άσκηση» αλλά ως σοβαρό ενδεχόμενο. Ένα ενδεχόμενο που οριακά μπορεί να εκφραστεί και με την επίκληση και εφαρμογή των συνταγματικών προβλέψεων.


Η Αριστερά, λοιπόν, ψύχραιμα και με διάθεση να υπερβεί χαρακτηριστικά βολονταρισμού και αυτοσχεδιασμού, πρέπει μεθοδικά να προετοιμαστεί πολιτικά και οργανωτικά για την επόμενη μέρα και για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, συντονίζοντας διάσπαρτες δυνάμεις και διαθεσιμότητες σε ένα οιονεί μέτωπο δημοκρατίας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι η πολιτική πρωτοβουλία δεν βρίσκεται στην πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ αλλά στην πλευρά του «ΝΑΙ» και των μηχανισμών που κινητοποιούνται ήδη πέριξ αυτών. Ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη κι αν φαινομενικά διατηρήσει το «κυβερνητικό προβάδισμα», στην ουσία καθημερινά θα σύρεται σε νέους οδυνηρούς συμβιβασμούς και υποχωρήσεις, σε μια πορεία που θα τον οδηγήσει τελικά στην πλήρη αυτοαναίρεση ακόμη και την αυτοκατάργησή του. 


Το μοναδικό όπλο της Αριστεράς σε μια τέτοια εξέλιξη είναι η οργανωμένη κινητοποίηση του λαϊκού παράγοντα (και όχι η υποταγή στο αυθόρμητο). Πρέπει, παρά τις δυσκολίες, να ξεκινήσουν διαδικασίες με τη μορφή εκδηλώσεων – συζητήσεων στις πλατείες, κινητοποιήσεων, θεωρώντας ότι το «κέντρο»  για την ώρα μοιάζει να έχει χαθεί και πρέπει να (ξανα)κινηθούμε από την περιφέρεια προς το κέντρο. Είναι κρίσιμο να αποφύγουμε τον αιφνιδιασμό και την αμηχανία, να μην βρεθούμε πίσω από τις εξελίξεις, ούτε να οδηγηθούμε σε «μάχες» που ο εχθρός θα έχει εκ των προτέρων επιλέξει τους όρους. 


Η άμεση και καθολική λαϊκή κινητοποίηση για να ματαιωθεί – ακυρωθεί η νέα καταστροφική, αποικιοκρατική συμφωνία – Μνημόνιο ΙΙΙ, να αποκατασταθεί η εθνική ανεξαρτησία και η λαϊκή κυριαρχία αποτελεί τη μόνη επιλογή. Αναμφίβολα, βαδίζουμε σε μια σύγκρουση ιστορικής σημασίας, για να αποτραπεί μια νέα «Βάρκιζα» για το λαό μας, για να ηττηθούν με τη σφραγίδα των λαϊκών αγώνων τα σχέδια ντόπιων και ξένων.

4 σχόλια:

  1. Ανάρτηση της ιστοσελίδας iskra.gr, με τίτλο:

    ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

    Μετά από 17 ώρες «διαπραγματεύσεων» οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε ταπεινωτική για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό συμφωνία.

    Πρόκειται για νέο επαχθέστερο μνημόνιο, που επανεγκαθιδρύει και επεκτείνει την τροϊκανή κηδεμονία και τον κοινωνικό εξανδραποδισμό και διατηρεί τη χώρα σε καθεστώς αποικίας χρέους της υπό γερμανική κηδεμονία ΕΕ!

    Πρώτοι έσπευσαν να ανακοινώσουν στο Twitter την τραγική κατάληξη των «διαπραγματεύσεων» οι πρωθυπουργοί του Βελγίου και του Λουξεμβούργου, αλλά και ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος!

    Η επίσημη επιβεβαίωση ήρθε από τον ίδιο τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, μέσω twitter.

    Ως «μεγάλα αγκάθια» παρουσιάζονταν, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, ο ρόλος του ΔΝΤ και η εξωφρενική νεοπαοικιακή απαίτηση της Τρόικα για δημιουργία στο Λουξεμβούργο Ταμείου ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας της χώρας προς αποπληρωμή του χρέους.

    Κι όλα αυτά την ώρα που κατά τη διάρκεια των «διαπραγματεύσεων» χιλιάδες χρήστες του twitter ανά την υφήλιο τόνιζαν ότι οι τροϊκανές απαιτήσεις συνιστούν πραξικόπημα της ΕΕ (##thisisacoup *) και καλούσαν τον Αλέξη Τσίπρα να αποχωρήσει από την εξευτελιστική διαδικασία της δήθεν διαπραγμάτευσης!

    Τούτες τις ώρες έγινε φανερό με τον πλέον τραγικό τρόπο ότι μέσα στην λυκοσυμμαχία της ευρωζώνης δεν υπάρχουν περιθώρια άσκησης ανεξάρτητης και ακηδεμόνευτης πολιτικής με αντιυφεσιακό και φιλολαϊκό πρόσωπο.

    Ο ελληνικός λαός δεν θα πρέπει να απογοητευθεί από αυτήν την εξέλιξη. Αντίθετα πρέπει να πεισμώσει , όπως έκανε με το δημοψήφισμα και τις μεγαλειώδης συγκεντρώσεις που προηγήθηκαν ανά τη χώρα, για ένα «ΟΧΙ» μέχρι τέλους! Ένα «ΟΧΙ» σε σύγκρουση με τα μνημόνια, τον νεοφιλελευθερισμό και την λιτότητα που μέσα στην ευρωζώνη είναι θεσμοποιημένα!

    Οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς, οι εργαζόμενοι , η νεολαία , η πληττόμενη κοινωνική πλειοψηφία στη χώρα σε θέση μάχης θα συνεχίσουν τον αγώνα για να μην περάσουν τα νέα υφεσιακά - αντιλαϊκά μέτρα και να έρθουν στο προσκήνιο ξανά τα λαϊκά αιτήματα, που διαμορφώθηκαν μέσα στους κοινωνικούς αγώνες όλα τα προηγούμενα χρόνια για την πλήρη κατάργηση των μνημονίων, για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και την εθνικοποίηση των τραπεζών, για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την ανακατανομή του παραγόμενου πλούτου υπέρ των εργαζομένων και των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων.

    *Το hashtag #thisisacoup (που σημαίνει αυτό είναι πραξικόπημα) είναι αυτή τη στιγμή δεύτερο «trend» παγκοσμίως και σύντομα αναμένεται να αποτελέσει το πρώτο θέμα συζήτησης στο κοινωνικό δίκτυο.

    (Δευ. 13/07/15 - 10:55)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για το θεμα των διαπραγματευσεων η ΑΥΓΗ δημοσίευσε ενα απόσπασμα που πρέπει να διαβαζουμε ΟΛΟΙ μας για να ξερουμε τι επαιξε χτες και σημερα.
    http://www.avgi.gr/article/5703629/apo-ton-dialogo-athinaion-kai-milion

    (Θουκυδίδη «Ιστορία», Ε 86-111)

    ΜΗΛΙΟΙ: Η καλή σας διάθεση να δώσουμε αμοιβαία εξηγήσεις σε ήρεμο κλίμα δεν είναι κατακριτέα, όμως αυτές οι πολεμικές ενέργειες, που δεν είναι κάτι μελλοντικό αλλά γίνονται ήδη, βρίσκονται σε προφανή αντίφαση με την πρότασή σας. Γιατί βλέπουμε ότι έρχεστε ως δικαστές όσων πρόκειται να ειπωθούν και, όπως είναι το πιο πιθανό, η έκβαση αυτού του διαλόγου, εάν υπερισχύσουμε με το δίκαιο που έχουμε και ως τούτου δεν ενδώσουμε, θα σημάνει για μας πόλεμο, εάν αντιθέτως πεισθούμε και υποχωρήσουμε, θα σημάνει υποταγή.

    ΑΘΗΝΑΙΟΙ: […] ξέρουμε και ξέρετε πως κατά την ανθρώπινη λογική μπορούμε να μιλάμε για δίκαιο όταν και τα δύο μέρη έχουν ίση ισχύ και ότι οι ισχυροί πράττουν ό,τι τους επιτρέπει η δύναμή τους και οι αδύναμοι υποχωρούν και το αποδέχονται. […]

    Θέλουμε όμως να σας κάνουμε σαφές ότι βρισκόμαστε εδώ για τα συμφέροντα της ηγεμονίας μας και ότι αυτά που θα πούμε θα αποσκοπούν στη σωτηρία της πόλης σας, διότι βούλησή μας είναι να σας εξουσιάσουμε χωρίς να υποβληθούμε σε κόπους και να σωθείτε κι εσείς προς όφελός και των δυονών μας.

    ΜΗΛΙΟΙ: Και πώς θα ήταν συμφέρον μας να υποδουλωθούμε, όπως είναι για σας να μας υποτάξετε;

    ΑΘΗΝΑΙΟΙ: Διότι με την υποταγή θα αποφεύγατε τις χειρότερες συμφορές, εμείς πάλι θα είχαμε όφελος να μη σας καταστρέψουμε. […]

    Μην παρασύρεστε από το αίσθημα της τιμής, που τόσο συχνά καταστρέφει τους ανθρώπους όταν βρίσκονται μπροστά σε ταπεινωτικούς και προφανείς κινδύνους. Γιατί είναι πολλοί αυτοί που, ενώ βλέπουν ακόμα καθαρά προς τα πού φέρονται, τους παρασύρει με τη μαγική δύναμη του ονόματος η λεγόμενη τιμή και τους κάνει να πέφτουν με τις πράξεις τους σε συμφορές πραγματικά ανήκεστες και ντροπιάζονται χειρότερα – από ανοησία παρά από ατυχία. Αυτό ακριβώς θα αποφύγετε, εάν σκεφθείτε σωστά και δεν θεωρήσετε εξευτελιστικό να υποκύψετε στη μεγαλύτερη πόλη».



    (από τη μετάφραση του Ν. Μ. Σκουτερόπουλου, εκδ. Πόλις, Αθήνα 2001).



    ΑΘΗΝΑΙΟΙ: […] ξέρουμε και ξέρετε πως κατά την ανθρώπινη λογική μπορούμε να μιλάμε για δίκαιο όταν και τα δύο μέρη έχουν ίση ισχύ και ότι οι ισχυροί πράττουν ό,τι τους επιτρέπει η δύναμή τους και οι αδύναμοι υποχωρούν και το αποδέχονται. […]

    Θέλουμε όμως να σας κάνουμε σαφές ότι βρισκόμαστε εδώ για τα συμφέροντα της ηγεμονίας μας και ότι αυτά που θα πούμε θα αποσκοπούν στη σωτηρία της πόλης σας, διότι βούλησή μας είναι να σας εξουσιάσουμε χωρίς να υποβληθούμε σε κόπους και να σωθείτε κι εσείς προς όφελός και των δυονών μας.

    ΜΗΛΙΟΙ: Και πώς θα ήταν συμφέρον μας να υποδουλωθούμε, όπως είναι για σας να μας υποτάξετε;

    ΑΘΗΝΑΙΟΙ: Διότι με την υποταγή θα αποφεύγατε τις χειρότερες συμφορές, εμείς πάλι θα είχαμε όφελος να μη σας καταστρέψουμε. […]

    Μην παρασύρεστε από το αίσθημα της τιμής, που τόσο συχνά καταστρέφει τους ανθρώπους όταν βρίσκονται μπροστά σε ταπεινωτικούς και προφανείς κινδύνους. Γιατί είναι πολλοί αυτοί που, ενώ βλέπουν ακόμα καθαρά προς τα πού φέρονται, τους παρασύρει με τη μαγική δύναμη του ονόματος η λεγόμενη τιμή και τους κάνει να πέφτουν με τις πράξεις τους σε συμφορές πραγματικά ανήκεστες και ντροπιάζονται χειρότερα – από ανοησία παρά από ατυχία. Αυτό ακριβώς θα αποφύγετε, εάν σκεφθείτε σωστά και δεν θεωρήσετε εξευτελιστικό να υποκύψετε στη μεγαλύτερη πόλη».



    (από τη μετάφραση του Ν. Μ. Σκουτερόπουλου, εκδ. Πόλις, Αθήνα 2001).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πες το ανοικτα οπως ο Κρουγκμαν οτι ειναι πραξικοπημα
    διαβαστε αυτο
    http://www.iefimerida.gr/news/216840/pol-kroygkman-ayto-einai-praxikopima

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αμαν τα σταλινια...
    ουυυυυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή