Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Πορτογαλία: Επόμενη κίνηση η κυβέρνηση της Αριστεράς

 
Ανάθεση εντολής σχηματισμού κυβέρνησης στον ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αντόνιο Κόστα από τον πρόεδρο Καβάκο Σίλβα "βλέπουν" οι αναλυτές στη Λισσαβώνα μετά την προχθεσινή καταψήφιση της μνημονιακής κυβέρνησης της Δεξιάς του Πέδρο Πάσος Κοέλιο από την αντιπολίτευση της Αριστεράς, ενώ συνεχίστηκαν και χθες οι διαβουλεύσεις του προέδρου με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Το σενάριο της προκήρυξης πρόωρων εκλογών απομακρύνεται, καθώς βάσει του πορτογαλικού συντάγματος νέες εκλογές δεν μπορούν να γίνουν νωρίτερα από το εξάμηνο μετά τη σύσταση σε σώμα της τελευταίας Βουλής και, με δεδομένο ότι η θητεία του Σίλβα λήγει τον Ιανουάριο, θεωρείται απίθανο ο νυν πρόεδρος να καταφύγει σε αυτήν τη λύση. Ο Καβάκο Σίλβα θα μπορούσε πάντως να αφήσει στη θέση της μια υπηρεσιακή κυβέρνηση της Δεξιάς εν αναμονή νέων εκλογών, ένα σενάριο που φαίνεται πάντως να μην επιθυμεί ούτε ο Κοέλιο, που χθες είχε μια ακόμα συνάντηση με τον πρόεδρο. Σε κάθε περίπτωση, το Κοινοβούλιο δεν μπορεί να διαλυθεί μέσα στους έξι πρώτους μήνες της θητείας του, πράγμα που εμποδίζει την άμεση προκήρυξη βουλευτικών εκλογών. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα στο Ευρωκοινοβούλιο έχει ήδη καλέσει τον Πορτογάλο πρόεδρο να διορίσει πρωθυπουργό τον Κόστα, εκτιμώντας πως "έπειτα από τέσσερα χρόνια λιτότητας, είναι καιρός να δοθεί η ευκαιρία σε μια προοδευτική κυβέρνηση".
Επιμένοντας στην τακτική της ακατάσχετης κινδυνολογίας και καταστροφολογίας, ο Κοέλιο προειδοποίησε και πάλι ότι η νέα κυβέρνηση θα οδηγήσει τη χώρα στην «καταστροφή», ενώ, όσον αφορά τον ίδιο, υποσχέθηκε πως θα αντιπολιτευτεί την κυβέρνηση της Αριστεράς "χωρίς συνθηκολόγηση"...
Από την πλευρά της, η υπουργός Οικονομικών Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκι επέσεισε τον κίνδυνο "ελληνοποίησης" της Πορτογαλίας αν αναλάβει την εξουσία μια αντιμνημονιακή κυβέρνηση, καθώς θα χάσει -όπως είπε- την "εμπιστοσύνη των επενδυτών" και μπορεί να ξεσπάσει νέα κρίση χρέους και να χρειαστεί ξανά Μνημόνιο.

Πηγή: η αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου