Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

Ανακοίνωση ΑΡΜΕ για πρόσκληση ενδιαφέροντος για την κάλυψη θέσης Υπεύθυνου Αρχιφύλακα ΕΦΑΠΑ

25/05/2020
Στις 18.5.2020 με ορθή επαναληψη στις 21.5.2020, εκδόθηκε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την προσωρινή κάλυψη θέσης Υπεύθυνου Αρχιφύλακα Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών για τον Αρχαιολογικό Χώρο της Ακροπόλης σύμφωνα με το άρθρο 46 παρ. 5 και 7α του ν. 4608/2019.

Πρόκειται για εσκεμμένη αποσπασματική εφαρμογή του παραπάνω Νόμου που είχε εκδόσει η προηγούμενη πολιτική ηγεσία, στον οποίο προβλεπόταν για πρώτη φορά στον κλάδο προκήρυξη, αξιοκρατικά κριτήρια και αντικειμενική διαδικασία για τους Επικεφαλής Γραφείων Φύλαξης αλλά και για τους αρχιφύλακες των Εφορειών στις οποίες συστήνονταν Γραφεία Φύλαξης, όπως και για τους αρχιφύλακες των μεγάλων μουσείων που είναι ειδικές περιφερειακές υπηρεσίες, σε επίπεδο διεύθυνσης σύμφωνα με τον Οργανισμό του ΥΠΠΟΑ.

Η νυν Υπουργός Πολιτισμού απ’ όλο το αξιοκρατικό και αντικειμενικό πλαίσιο δεν εφαρμόζει παρά μόνο τη μεταβατική διάταξη για δυνατότητα πρόσκλησης και επιλογής από τον Υπουργό (άρθρο 46 παρ. 5), που προβλέπεται από το νόμο για την ολιγόμηνη κάλυψη των θέσεων που είναι κενές μέχρι την ολοκλήρωση της κανονικής διαδικασίας, χωρίς όμως να έχει καν ξεκινήσει την κανονική διαδικασία!  Έχει γίνει πλέον σαφές, πως εννοεί η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ την αριστεία και πως εφαρμόζει τις διατάξεις περί επιτελικού κράτους: όταν η νομοθεσία δεν συμφωνεί με τις ανάγκες των πρόθυμων και των αρεστών τόσο το χειρότερο για την νομοθεσία!

Η νυν Υπουργός Πολιτισμού αμέσως μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά της το καλοκαίρι του 2019, παραβίασε το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο προχωρώντας με σκανδαλώδη τρόπο στην αντικατάσταση του Αρχιφύλακα του Αρχαιολογικού Χώρου της Ακρόπολης και συνέχισε ως το τέλος του 2019 και στην υπόλοιπη Ελλάδα τις αναξιοκρατικές και παράνομες αλλαγές αρχιφυλάκων με απευθείας ορισμό.

Η παράταξη του ΑΡΜΕ ΑΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΩΝ είχε καταγγείλλει τις παλαιοκομματικές αυτές πρακτικές διορισμών «ημετέρων» της ΝΔ που έχει κάνει σημαία της την «αριστεία» καθώς θεωρούμε ότι πισωγυρίζουν τον κλάδο των αρχαιοφυλάκων ολόκληρες δεκαετίες. Ζητούσαμε την άμεση ανάκληση όλων των παράνομων «ορισμών αρχιφυλάκων» και την εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας.

Η νυν Υπουργός Πολιτισμού όχι μόνο αρνείται πεισματικά να εφαρμόσει το ισχύον νομικό πλαίσιο, όχι μόνο αυθαιρετεί για άλλη μια φορά αλλά αλαζονικά φερόμενη νομίζει ότι απευθύνεται σε «ιθαγενείς». Έρχεται όψιμα, υποκριτικά και επιλεκτικά να εφαρμόσει μόνο τα άρθρα του νόμου που τη βολεύουν και μόνο για την κάλυψη της θέσης του Αρχιφύλακα της «καρδιάς της». Με φαστ- τρακ δήθεν προσωρινές διαδικασίες και έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού της το «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού».

Πρόκειται για επίφαση και à la carte εφαρμογή του νόμου. Υπό τον φόβο και την πίεση μιας πιθανής εξόδου από το κυβερνητικό σχήμα σπεύδει να αναβαπτίσει μια αυθαίρετη «κομματική» επιλογή, ενδύοντας την με τον μανδύα της θεσμικότητας.

Ένας νόμος που για πρώτη φορά εισάγει αξιοκρατικά κριτήρια στον κλάδο συνεχίζει να μην εφαρμόζεται από την κυβέρνηση των Α(χ)ρίστων ένα χρόνο σχεδόν μετά την εκλογή της, διατηρώντας το γνώριμο σε αυτούς σύστημα αναξιοκρατίας και διαπλοκής.

Όπως στο παρελθόν έτσι και σήμερα η παράταξή του ΑΡΜΕ ΑΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΩΝ ζητά την ολοκληρωμένη  εφαρμογή του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου και την πλήρωση των Αυτόνομων Γραφείων Φύλαξης και των Αρχιφυλάκων βάσει αξιοκρατικών κριτηρίων και αντικειμενικών διαδικασιών.

Είμαστε αντίθετοι με διαδικασίες που γυρίζουν τον κλάδο στο παλαιοκομματικό παρελθόν του φαβοριτισμού, της δημιουργίας πελατειακών δικτύων, των κομματικών επιλογών-ενεργούμενων της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας, που θα συναινέσουν ευκολότερα στις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις του κλάδου και οι ιδιωτικοποιήσεις των μεγάλων δημόσιων Μουσείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: