Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

H πολιτική ηγεσία του Υπουργείου πολιτισμού σε Vertigo….

7.5.2020
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού είναι ικανή μόνο να δημιουργεί αλαλούμ, είτε στην πολιτιστική κληρονομιά είτε στο σύγχρονο πολιτισμό.

Η κ. Μενδώνη ξαναχτύπησε….. Με το ξέσπασμα της πανδημίας δύο μήνες πριν,  «αδυνατούσε» να κλείσει συντεταγμένα τα Μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους και τώρα να τα ανοίξει.

Πρώτα έσπευσε να κάνει βαρύγδουπες δηλώσεις στα ΜΜΕ για τα πρωτόκολλα που θα εφαρμοστούν με το άνοιγμα αρχικά των αρχαιολογικών χώρων (18 Μαϊου) και κατόπιν των Μουσείων για την καλοκαιρινή περίοδο, έκανε επικοινωνιακές αυτοψίες, ανακοίνωσε ωράρια λειτουργίας 8:00-20:00, και μετά θυμήθηκε τις προσλήψεις έκτακτου φυλακτικού προσωπικού.

Αποφάσισε λοιπόν άρον-άρον σε μια νύχτα να αλλάξει τους όρους των προκηρύξεων και την υπάρχουσα κατανομή και τις ανακάλεσε παρόλο που πολλές Εφορείες αρχαιοτήτων τις είχαν ήδη αναρτήσει στον Τύπο, στην Διαύγεια και βρίσκονται στη φάση των αιτήσεων. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, μετά από πιέσεις άλλαξε και πάλι γνώμη. Τελικά οι προκηρύξεις δεν θα αλλάξουν και οι διαδικασίες θα συνεχιστούν κανονικά σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό.

Η κ. Μενδώνη είχε 2 μήνες στη διαθεσή της να εκπονήσει και να εφαρμόσει αναθεωρημένο πρόγραμμα εύρυθμης επαναλειτουργίας των Αρχαιολογικών Χώρων και των Μουσείων της επικράτειας για την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο, αλλά για άλλη μια φορά επιδεικνύει έλλειψη οργάνωσης, επιπολαιότητα, προχειρότητα και ανικανότητα.

Επιπρόσθετα αδιαφορεί για την χρονική καθυστέρηση, τις κοινωνικές συνέπειες αλλά και την εργασιακή αναστάτωση που προξενούν οι ξαφνικές παλλινωδίες της στις υπηρεσίες και τους εργαζόμενους.

Αλλά που να βρεθεί η λογική κι η ευαισθησία όταν περισσεύει η έπαρση….

Τελικά η κ. Μενδώνη αποδεικνύεται ανεπαρκής και για τον πιο απλό χειρισμό. Όπως και στην περίπτωση των εργαζομένων του σύγχρονου πολιτισμού έτσι και στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς, η πολιτική ηγεσία στερείται παντελώς επιτελικών, ηγετικών χαρακτηριστικών, συνολικού σχεδίου και οράματος για την επόμενη μέρα.