Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΠΡΟΣ Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ: ΟΧΙ ΣΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΝΠΔΔ

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Διεθνούς κύρους επιστήμονες, εργαζόμενοι στο κρατικό Μουσείο Κλασικών (Ελληνορωμαικών) Αρχαιοτήτων του Βερολίνου (Antikensammlung – Staatliche Museen zu Berlin), όπως ο Διευθυντής του Μουσείου, αρχαιολόγος, Andreas Scholl, απευθύνονται στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και ζητούν να μην προχωρήσει το κυβερνητικό σχέδιο για την μετατροπή των μεγάλων δημόσιων Μουσείων της Ελλάδας σε ΝΠΔΔ.

«Η επιλογή μιας τέτοιας θεσμικής αλλαγής για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο δεν είναι αυτόχρημα ορθή, ειδικά όταν το μοντέλο της κρατικής διαχείρισης έχει λειτουργήσει ως τώρα επιτυχημένα, όπως στην προκειμένη περίπτωση. Πιστεύουμε ότι, εάν εξασφαλιστεί η επαρκής στελέχωση (π.χ. τεχνικό,  διοικητικό προσωπικό, προσωπικό επικοινωνίας και δημιουργικού), το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία στις ανάγκες της κοινωνίας και στις προκλήσεις του 21ου αιώνα.

Στα πολλά χρόνια της ιστορίας του, οι υπάλληλοι (αρχαιολόγοι, συντηρητές, μηχανικοί, χημικοί, διοικητικοί, λογιστές, φύλακες, καθαριστές, εργατοτεχνίτες) του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου υπηρέτησαν και διαφύλαξαν τις αρχαιότητες από πολλές περιπέτειες, ακόμη και με κίνδυνο της ζωής τους, σε εποχές ιδιαίτερα χαλεπές, όπως κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής.»

Δείτε την επιστολή εδώ στο πρωτότυπο και σε μετάφραση

Πηγη: www.anyteart.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: