Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

Συνάντηση του Γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, με το Συντονιστικό 7 Σωματείων Εργαζομένων του Υπουργείου Πολιτισμού

Επιδεικνύοντας, για άλλη μια φορά, γερά αντανακλαστικά ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης συναντήθηκε πρώτος από τους πολιτικούς αρχηγούς με αντιπροσωπεία φορέων του Πολιτισμού αναφορικά με το ζήτημα της μετατροπής των δημόσιων/κρατικών Μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου με δοτό και διορισμένο Διοικητικό Συμβούλιο. Το ΜέΡΑ25 στρέφεται πάντα με ευαισθησία και ακρόαση στο χώρο του Πολιτισμού, συσπειρώνοντας γύρω του πολλούς από τους εργαζόμενους των Τεχνών.

Στη συνάντηση με τους φορείς παρέστησαν, εκτός από το Γιάνη Βαρουφάκη, οι βουλευτές του ΜέΡΑ25 Μαρία Απατζίδη και Κρίτων Αρσένης, ενώ από τη συνεργάτιδά του Ελένη Σπετσιώτη εκπροσωπήθηκε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης, ο οποίος έχει ήδη καταθέσει σχετική επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή. Τη συνάντηση διοργάνωσε ο Τομέας Πολιτισμού του ΜέΡΑ25 και συντόνισε ο Νίκος Καναρέλης, εικαστικός και συντονιστής του εν λόγω Τομέα.

Από την πλευρά των εκπροσώπων φορέων έλαβαν το λόγο θεσμικοί εκπρόσωποι, αλλά και απλά μέλη ΔΣ συλλόγων, που θέλησαν να εκφράσουν την έντονη ανησυχία και την αγανάκτησή τους για τις αλλεπάλληλες αυθαιρεσίες και επικίνδυνες πρωτοβουλίες της παρούσας κυβέρνησης στο χώρο του Πολιτισμού. Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση κινούμενη με τρόπο ηγεμονικό πληγώνει βαθιά τον Πολιτισμό και ανατρέπει δοκιμασμένα και επιτυχημένα καθεστώτα δεκαετιών, που διασφαλίζουν την ύπαρξη των εθνικών θησαυρών. Την εξαιρετικά ανησυχητική κατάσταση εξέθεσαν με σαφήνεια και ενάργεια οι Δέδες Λιώνης, πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, Δέσποινα Κουτσούμπα, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Γιάννης Βερροιόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Συντηρητών Αρχαιοτήτων, Νίκος Τότσιος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Υπαλλήλων Πτυχιούχων Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης του ΥΠΠΟ, Γιάννης Θεοχάρης, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Κατερίνα Σπανού, αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Υπαλλήλων Πτυχιούχων Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης του ΥΠΠΟ, Δήμητρα Αντωνίου, γραμματέας του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων, Στάθης Γκότσης, γεν. γραμματέας του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, Αργυρώ Καραμπερίδη οργ. γραμματέας του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Κέρκυρα Χαρχάλου, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων.

 

Screenshot-7
 

Ανάμεσα στα ζητήματα που έθεσαν, αναφέρθηκαν στον πρόσφατο νόμο, που επιτρέπει στα αριστουργήματα των Μουσείων να περνούν σε ένα ακραίο καθεστώς δανεισμού σε ξένους χωρίς επαρκείς διασφαλίσεις για 50 ολόκληρα χρόνια! Σήμερα, με πρόσχημα την οικονομική βιωσιμότητα, η οποία στην πράξη δεν είναι εφικτή για κανένα Μουσείο στον κόσμο απλά από τα έσοδά του, η κυβέρνηση σκοπεύει να επιβάλει στα μεγαλύτερα Μουσεία της χώρας διορισμένα Διοικητικά Συμβούλια που θα γίνουν στέγη για τις χορείες γαλάζιων παιδιών, τα οποία περίσσεψαν από τους διορισμούς των διοικήσεων στα Νοσοκομεία! Το καθεστώς των ΝΠΔΔ, το οποίο σημερινά μέλη της κυβέρνησης έκριναν ακατάλληλο για τα Μουσεία μας σε παρελθούσες εποχές, μεταξύ αυτών και η ίδια η σημερινή Υπουργός, μετατρέπει αναίσχυντα το αγαθό του Πολιτισμού σε εμπορικό, χρηματιστικοποιημένο προϊόν. Όμως, τι θα σημάνει η μετατροπή των μεγάλων Μουσείων μας σε ΝΠΔΔ για τα μικρά μουσεία που δεν μπορούν να έχουν ικανούς πόρους τα ίδια; Πώς θα διασφαλιστεί ο εκπαιδευτικός και επιστημονικός ρόλος των Μουσείων μας; Ποιος θα κρατήσει μακριά από τους δημόσιους θησαυρούς μας κάθε είδους εργολάβους, με το προηγούμενο του τσιμεντώματος της Ακρόπολης; Πώς θα διασφαλιστεί ο ενιαίος χαρακτήρας της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, του δημόσιου φορέα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς που είναι δημόσιο αγαθό; Ποιος θα διασφαλίσει υγιείς συνθήκες διορισμών και εργασιακών σχέσεων στα Μουσεία;

Από όσα εκτενώς συζητήθηκαν στη συνάντηση αυτή, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 δεσμεύτηκε το ΜέΡΑ25 να καταθέσει επίκαιρες ερωτήσεις και τροπολογίες, ώστε να υποχρεώσει την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να πάψει να κατακρεουργεί, όπως πράττει καθημερινά με σύστημα, κάθε έννοια κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Δεν θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να μιλάει για χειραφέτηση και να προχωράει ανεξέλεγκτη σε ακραία χειραγώγηση και καταστροφή των δημόσιων αγαθών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: