Πέμπτη 22 Απριλίου 2021

Ανακοίνωση ΑΡΜΕ ΑΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΩΝ για ωράρια αρχαιολογικών χώρων 22.4.21

 

 

*      


  22.4.21

*       

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τα ωράρια λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων, για άλλη μια φορά η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ αποδεικνύει ότι βρίσκεται σε vertigo

Συνεχίζοντας το αλαλούμ που δημιουργήθηκε στις περσινές εποχικές προσλήψεις, και με την συμμετοχή της ΔΗΣΥΠ (ΠΑΣΚ) & ΔΑΚΕ σε κοινές συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία, όπως είναι κοινό μυστικό πια για όλους μας στο ΥΠΠΟΑ, φέτος αφού πρώτα εκδόθηκαν οι προκηρύξεις για την πρόσληψη των εκτάκτων συναδέλφων μας μετά τις ανέστειλαν! Αφού κατανόησαν εκ των υστέρων, ότι εξαιτίας των περυσινών παλινωδιών,  δεν θα μπορέσει φέτος να αιτηθεί  το περσινό έκτακτο φυλακτικό προσωπικό.

Παρολαυτά, και την πρωτοφανή προχειρότητα όσον αφορά τον απαιτούμενο προγραμματισμό, για πρώτη φορά στην ιστορία του ΥΠΠΟΑ, θα υπάρχει εφαρμογή των θερινών διευρυμένων ωραρίων, από το Σάββατο 24.4. λειτουργώντας  έτσι τους περισσότερους αρχαιολογικούς χώρους διπλοβάρδια 8:00 – 20:00, ενώ δεν έχουν προσληφθεί οι έκτακτοι. Συνεπακόλουθα, λόγω των τρομερών ελλείψεων που υπάρχουν στους μόνιμους, δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα στην ασφάλεια των αρχαιολογικών χώρων, που καλούνται να λειτουργήσουν με ελάχιστο προσωπικό, χωρίς άδειες και με δεδομένη την πανδημική έξαρση και τα αυξανόμενα κρούσματα σε εργαζόμενους.

Ταυτόχρονα φημολογείται ότι τα Μουσεία θα ανοίξουν μετά το Πάσχα και πριν την πρόσληψη του έκτακτου προσωπικού. Μέσα στον πανικό τους ετοιμάζουν και πάλι μετακινήσεις προσωπικού δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα ασφάλειας  στους χώρους με δεδομένο τις ελλείψεις που προαναφέρθηκαν.

Η Υπουργός Πολιτισμού σφιχταγκαλιασμένη με τις ηγεσίες της ΔΗΣΥΠ (ΠΑΣΚ) και ΔΑΚΕ παίζει επικίνδυνα παιχνίδια με την ασφάλεια των Μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων θυσιάζοντας  τη στον βωμό της επικοινωνιακής πολιτικής της κυβέρνησης. Αντί να μείνει στην ουσία, που είναι η ασφάλεια και η ομαλή λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, προσπαθεί με επικοινωνιακά παιχνίδια να διορθώσει το προφίλ της που έχει πληγεί από αλλεπάλληλα λάθη.

Την ίδια επικοινωνιακή τακτική ακολούθησε σε μια σειρά από άλλες περιπτώσεις. Στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης χρησιμοποίησε το τσιμέντωμα, υποτίθεται για τους ΑμεΑ, και άνοιξε ο χώρος για το κοινό, χωρίς σημάνσεις, γιατρό, ασθενοφόρο,  με αποκορύφωμα το τραγικό συμβάν με τον τραυματισμό ενός συμπολίτη μας με αμαξίδιο.

Επίσης, τρεις μέρες πριν την 25η Μαρτίου, ξαφνικά και χωρίς να έχει προηγηθεί καμία προετοιμασία, αποφάσισε να ανοίξουν οι αρχαιολογικοί χώροι για επικοινωνιακές φιέστες , ενώ ήταν ανέτοιμοι να υποδεχτούν επισκέπτες. Διασυρθήκαμε για άλλη μια φορά από τα αρνητικά δημοσιεύματα στα ΜΜΕ.

 

Στο ΑΡΜΕ ΑΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΩΝ πιστεύουμε ότι:

§  Πρέπει μέχρι την πρόσληψη του έκτακτου φυλακτικού προσωπικού να μην ισχύσουν τα θερινά διευρυμένα ωράρια

§  Καθιστούμε υπεύθυνους, την Υπουργό και τους υπεύθυνους των οργανικών μονάδων, για οτιδήποτε συμβεί στους αρχαιολογικούς χώρους

§  Πρέπει άμεσα όλα τα σωματεία να πάρουν θέση για το σοβαρό αυτό θέμα.

Δεν μπορούμε να ελπίζουμε στην «καλή» προαίρεση οποιουδήποτε επιβουλεύεται την Πολιτιστική κληρονομιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου