Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021

Ανακοίνωση ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΥΠΠΟΑ για τις απολύσεις στο ΤΑΥΠΥΠΠΟ 31.5.21

 



ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ… ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ

Την Δευτέρα 31.5.21 έξι  εργαζόμενοι στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας, του ΥΠΠΟΑ ενημερώθηκαν εγγράφως από τον εκκαθαριστή του φορέα, κ. Β. Χουντάλα, ο οποίος είναι επίσης υπάλληλος στο Υπουργείο και έχει οριστεί σ’ αυτή τη θέση με απόφαση της Υπουργού κ. Λ. Μενδώνη, ότι σύμφωνα με απόφασή του απολύονται…. Πρόκειται για τις πρώτες απολύσεις στο Δημόσιο, έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη!

Είχε προηγηθεί η πρωτοφανούς εκδικητικής έμπνευσης «αναστολή των συμβάσεων εργασίας» επτά εργαζομένων έως τις 31.8.21. Οι ευθύνες βαραίνουν ακέραια την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία αντί να προχωρήσει στην εφαρμογή του ισχύοντος νόμου για το Ταμείο Αλληλοβοήθειας ειδικά όσον αφορά στην κατάταξη των εργαζομένων του φορέα σε προσωποπαγείς θέσεις ΙΔΑΧ από τον Ιούλιο του 2019 κωλυσιεργεί συστηματικά. Με δική της απόφαση τέθηκε το Ταμείο Αλληλοβοήθειας σε «εκκαθάριση εν λειτουργία» και τα αποτελέσματα αυτής της απόφασης τα βιώνουν σήμερα οι  εργαζόμενοι.

Με τις ενέργειες και παραλείψεις της Υπουργού Πολιτισμού, μένουν άνεργοι εργαζόμενοι μετά από πολυετή (άλλοι 24 και άλλοι 18 χρόνια) προϋπηρεσία στον φορέα και μάλιστα αφού για διάστημα 10 μηνών τους άφησαν χωρίς μισθό και χωρίς δικαίωμα στο επίδομα ανεργίας σε συνθήκες πανδημίας. Μοναδική αιτία η εκδικητικότητα και το μένος προς τους πολιτικά διαφωνούντες. Μοναδικός στόχος η σκαιότατη και παραδειγματική τιμωρία όσων συνέβαλαν στις υποθέσεις που σχετίζονται με τη δικαστική διερεύνηση και την αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών από τους υπεύθυνους του ταμείου.

Βαρύτατες φυσικά και οι ευθύνες της συνδικαλιστικής ηγεσίας της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ. Θυμίζουμε ότι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των εργαζομένων,  παρουσιάστηκαν στην αίθουσα του δικαστηρίου όχι ως μάρτυρες από την πλευρά των απολυμένων αλλά για να παρακολουθήσουν την διαδικασία άφωνοι-συμπαραστάτες της άλλης πλευράς. Μια ντροπιαστική στιγμή για την ιστορία του συνδικαλισμού στο ΥΠΠΟΑ αλλά κι ευρύτερα στο Δημόσιο. Πρωτάκουστη ενέργεια, που ανάλογό της δεν γνωρίζουμε να έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν. Κι έκτοτε σιγή ιχθύος για την υπεράσπιση του δίκαιου όσων έχουν χάσει την δουλειά τους. Χρησιμεύουν μόνο ως ξεσκονιστήρια και λιβανιστήρια της πολικής ηγεσίας. Διαστρεβλώνουν το νόημα του συνδικαλισμού, της αλληλεγγύης μεταξύ των εργαζομένων και τελικά ρίχνουν νερό στον μύλο της αντεργατικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Οι απολύσεις αυτές φέρουν λοιπόν, τη σφραγίδα της Πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου αλλά και της ηγεσίας της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ, που σε αγαστή συνεργασία προχώρησαν σε πολιτικές διώξεις και προγραφές μη αρεστών στη νέα τάξη πραγμάτων που έχει διαμορφωθεί στο ΥΠΠΟΑ. Βεβαίως βαρύνουν και το… βιογραφικό του «συναδέλφου»-εκκαθαριστή (Βικιλεξικό «εκκαθαρίζω»: (λόγιο) διώχνω όσους θεωρούνται ανεπιθύμητοι…) που υπέγραψε και εξέδωσε την απόφαση απόλυσης συναδέλφων του.

Τους καταγγέλλουμε και ζητάμε την άμεση ακύρωση των απολύσεων καθώς και  την ολοκλήρωση  της διαδικασίας κατάταξης του συνόλου των συναδέλφων στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας σε προσωποπαγείς θέσεις ΙΔΑΧ. Δεν θα επιτρέψουμε τις αναιτιολόγητες, εκδικητικές, ανάλγητες και παράνομες απολύσεις των συναδέλφων μας που τους στέλνουν στον καιάδα της ανεργίας, εν μέσω πανδημίας παρά την πολυετή προσφορά και εμπειρία τους στον Β/Ν σταθμό.

Καλούμε τις υγιείς συνδικαλιστικές δυνάμεις στο ΥΠΠΟΑ να υπερασπιστούμε τους αδίκως και παρανόμως απολυμένους συναδέλφους. Συλλογικά και συγκροτημένα θα συνεχίσουμε να είμαστε το ανάχωμα στην διαφθορά, σε εκδικητικές, παράνομες, στοχευμένες προγραφές της πολιτικής και συνδικαλιστικής ηγεσίας.

Η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ στο ΥΠΠΟΑ υπερασπίζεται τους εργαζόμενους,  το δικαίωμα στην εργασία, τη διαφάνεια και τη χρηστή δημόσια διοίκηση χωρίς εκπτώσεις και μικροϋπολογισμούς!!!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: