Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Για τις κάρτες και την τήρηση του ωραρίου






204 συνάδελφοι & συναδέλφισσες καλούνται να «απολογηθούν» για την τήρηση του ωραρίου του μήνα Νοέμβριο 2012. Πρόκειται για την επόμενη φάση του ελέγχου καρτών των «Επιθεωρητών»!


Ως ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ είχαμε εξ αρχής καταγγείλει την προσπάθεια της συγκυβέρνησης να κατασκευάσει «κοπανατζήδες» & «επίορκους» υπαλλήλους, προκειμένου σε επόμενη φάση να έχει τα «επιχειρήματα» και τη «νομιμοποίηση» για τις πειθαρχικές διώξεις και μελλοντικές απολύσεις που σχεδιάζει.


Είχαμε, επίσης, αναφερθεί αναλυτικά στο θέμα του ωραρίου αλλά και του νέου τρόπου ελέγχου (μαγνητικές κάρτες). Τότε πολλοί είχαν σπεύσει να μας κατηγορήσουν ως υπερβολικούς ή κινδυνολόγους. Να όμως που η ζωή επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις μας για μια ακόμη φορά και διαψεύδει όσους σπεύδουν να καθησυχάσουν τους εργαζόμενους πως «δεν τρέχει τίποτα» και πως «όλα είναι υπό έλεγχο».


Είχαμε, επίσης, αναφερθεί στο κρίσιμο πόρισμα των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και την ανάγκη αυτό, αυτούσιο, να δοθεί στη δημοσιότητα (μέσω των Σωματείων). Ακόμη το κρατούν στο συρτάρι τους. Γιατί;



Κάποιες βασικές παρατηρήσεις:


1)      Ο έλεγχος τήρησης του τυπικού ωραρίου αποτελεί κατ’ αρχήν υποχρέωση του Προϊσταμένου κάθε υπαλλήλου και εν συνεχεία της Διοίκησης. Εκ των υστέρων «έλεγχοι» (ένα εξάμηνο μετά) δεν έχουν κανένα άλλο νόημα από το να εκφοβίσουν, να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους και να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή «κοπανατζήδων».


2)      Το σύστημα των μαγνητικών καρτών δεν επιτρέπει στον εργαζόμενο να έχει άμεση και σαφή εικόνα της ώρας προσέλευσης και αποχώρησης, όπως είχε με το «παραδοσιακό» σύστημα σήμανσης (χάρτινες κάρτες – ρολόι). Άρα οποιοδήποτε πρόβλημα θα εντοπιστεί (αν εντοπιστεί) αρκετό χρόνο μετά με ότι αυτό συνεπάγεται. Επιπλέον, συχνά το σύστημα παρουσιάζει αστοχίες (π.χ. "δεν πιάνει την κάρτα") χωρίς ο εργαζόμενος να μπορεί άμεσα να καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά.


3)      Η φύση της εργασίας στο ΥΠΠΟ αλλά και η γεωγραφική κατανομή των κτιρίων – Υπηρεσιών επιβάλλει συχνά μετακινήσεις και είναι φυσικό πολλές φορές αυτές να οδηγούν σε αστοχίες του συστήματος ελέγχου παρουσιών.


4)      Ο μήνας Νοέμβριος ήταν μήνας μεγάλων απεργιακών κινητοποιήσεων (Μνημόνιο ΙΙΙ). Οι Ιαβέρηδες της συγκυβέρνησης αυτό το μήνα επέλεξαν «τυχαία» για έλεγχο

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Πέμπτη 1/11:             Έκτακτη Γ.Σ.  Ενιαίου Συλλόγου
Δευτέρα 5/11:             Στάση εργασίας Ενιαίου 12 – λήξη ωραρίου
Τρίτη 6/11:                  48ωρη απεργία (ΑΔΕΔΥ)
Τετάρτη 7/11:             ->>-
Πέμπτη 8/11:             24ωρη απεργία Ενιαίου Συλλόγου
Παρασκευή 9/11:       Έκτακτη Γ.Σ. Ενιαίου Συλλόγου
Τρίτη  13/11:              Πανελλαδική στάση εργασίας ΑΔΕΔΥ από τις 12 το μεσημέρι έως το τέλος ωραρίου
Τετάρτη 14/11:           24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ (πανευρωπαϊκή μέρα δράσης των συνδικάτων)
Παρασκευή  30/11:    Στάση Εργασίας ΑΔΕΔΥ από 11:30 έως τέλος ωραρίου



5)      Η υπόθεση δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί «ατομικά», ούτε να «μπαλωθεί» όπως - όπως (γιατί θα τα ξαναβρούμε μπροστά μας). Πρέπει να υπάρξει ενιαία και σταθερή στάση από όλους τους συναδέλφους. Δεν πρέπει ούτε να «ψαρώσουμε», ούτε να τους κάνουμε το χατίρι να τρομοκρατηθούμε. Η ενιαία συλλογική στάση αποτελεί την καλύτερη απάντηση – ασπίδα των εργαζομένων.



6)      Μέχρι την Παρασκευή δεν πρέπει να σπεύσουμε να δώσουμε γραπτές εξηγήσεις που θα δεσμεύσουν και θα αποτελέσουν προηγούμενου. Οι κλήσεις σε «άτυπες ή τυπικές» απολογίες «δι’ υπόθεσή σας» πρέπει να μας βρουν ΟΛΟΥΣ απέναντι.



Την Παρασκευή το πρωί (9 π.μ. στο Αμφιθέατρο της Μπουμπουλίνας) θα συζητήσουμε όλοι μαζί και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας.  

2 σχόλια:

  1. Η ανακοινωσή σας λέει πολλά σωστά αλλά πρέπει να πειτε και να πουμε ολοι τα πραγματα οπως ειναι κι οχι οπως φαινονται. Εγω λεω οτι οκ σιγουρα υπάρχουν περιπτώσεις με διπλοχτυπήματα ή που δεν έπιασε η καρτα και ολα αυτα. Επισης λογικο ειναι καποιες μερες να εχεις ξεχάσει το πορτοφολι ή να ξεχασεις φευγοντας να χτυπήσεις. Ολα οκ! Δεν βγαινει όμως μόνο απο αυτά το προβλημα.
    Υπάρχουν και αλλα ζητηματα χαλαρά και καλα και δεν βαριέσαι. Και τώρα απλά ζορισε το συστημα. Ενταξει καποιοι μπορει να εχουν λογους να τρεξουν να προλαβουν το σχόλασμα παιδιών κλπ. Σε αυτούς κανεις δεν λεει τιποτα και να κοιταξουμε ολοι να βοηθησουμε χωρίς να το κανουμε θεμα. Διπλανοι μας ειναι ξέρουμε αν πχ εχει παιδια ή αλλη υποχρεωση και να βοηθησουμε. Ομως ειναι και οι αλλοι που δεν εχουν καμια δικαιολογια.
    Κι ουτε συναδελφοι της Παρέμβασης ειναι οτι βρεθηκαν με προβλημα μια μερα απεργίας. Αυτοί είναι ελάχιστοι ή και κανενας. Ασε τωρα τι λενε οτι και καλα απεργουσαν ή οτι. Ξερουμε ολοι τι παιζει.
    Απο την αλλη εδω παει ο ενας να τα φορτώσει στον αλλον με τη γνωστη νοοτροπια που εχουμε. Το Διοικητικό στις Κάρτες, οι Κάρτες στο Διοικητικό και παει λεγοντας. Ο καθενας θελει να τα φορτώσει στον αλλον. Εσεις σωστα λετε να το δουμε και καλα συλλογικά αλλα μην μασαμε κι εμεις το παραμυθι.
    Εδω το ζητημα ειναι απλο. Βρισκουν 200 σημερα ενδεικτικά, 200 αυριο απο αλλες υπηρεσίες, 200 μεθαυριο και παει λεγοντας. Ετσι ολοι νιωθουν εκτεθιμένοι ζορισμενοι και τους λενε κοιτατε κατσε καλα θα σε δώσω. Γιατι κανεις δεν απολυεται τωρα αν εχει αργησει η δεν παει 1-2 μερες στη δουλεια. Αλλα μπαινει στον φάκελο και καλα η επιπληξη και ετσι αυριο αν χρειαστει μπορει να πει όσοι εχουν 2 επιπλήξεις φεύγουν. Αυτα ειναι τα σχεδια και ολα τα αλλα ειναι μπουρδες.

    Οι εξηγησεις αν δινονται ατομικά θα μας κανουν ολους σαλάμι και ο καθενας θα τρεχει να σωσει την πάρτη του. Ομως δεν ειναι ετσι. Γιατι αν παει ο καθενας μονος στο τελος όλοι θα εχουν προβλημα. Να βρουμε ολοι μια απάντηση και να γραφουμε ολοι τα ιδια. Και ας πανε να κοψουν το λαιμό τους να μην μπουμε στο αν το διοικητικό ή οι καρτες ή ο ταδε ατομικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΧΑΜΕ ΑΠΕΡΓΙΑ
    ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΧΑΛΑΡΟΙ ΚΑΙ ΜΑΓΚΕΣ ΗΤΑΝ ΑΠΕΡΓΟΣΠΑΣΤΕΣ
    ΔΟΥΛΕΥΑΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΟΛΩΝ ΕΜΑΣ
    ΤΗΡΟΥΣΑΝ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ
    ΑΣ ΕΛΕΓΧΘΟΥΝ ΟΙ ΚΑΡΤΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΠΕΡΓΟΣΠΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΚΟΠΑΝΑΤΖΗΔΕΣ.
    ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΕ ΔΗΘΕΝ ΜΑΓΚΕΣ ΠΟΥ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΝΟΜΙΜΟΦΡΟΝΕΣ ΚΑΙ ΑΠΕΡΓΟΣΠΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΚΟΠΑΝΑΤΖΗΔΕΣ ΜΥΞΟΚΛΑΙΝΕ ΚΑΙ ΖΗΤΑΝΕ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΟΥΝ. ΝΤΡΟΠΉ

    ΑπάντησηΔιαγραφή