Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΟΕ ΥΠΠΟ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ






Έχοντας διανύσει εφτά περίπου μήνες από το συνέδριο της ΠΟΕ ΥΠΠΟ, όπου εκλέχθηκαν νέο Γενικό Συμβούλιο και νέα Εκτελεστική Επιτροπή και κοντά έναν χρόνο από τις εκλογές του ΕΝΙΑΙΟΥ συλλόγου Αττικής Στερεάς και Νήσων, του μεγαλύτερου πρωτοβάθμιου συλλόγου του ΥΠΠΟΑ, είναι καιρός για ορισμένες παρατηρήσεις σχετικά με τη λειτουργία τους.  
  
 Ως ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ με τους εκλεγμένους αντιπροσώπους μας συμμετέχουμε δημιουργικά με καθαρή επιχειρηματολογία και θέσεις στην προσπάθεια της σύνθεσης των πολιτικών και των δράσεων προς όφελος των εργαζομένων. Σ’ αυτή την κατεύθυνση θεωρούμε θετική και εποικοδομητική την συνεισφορά όλων των παρατάξεων που συμμετέχουν στα συλλογικά όργανα και στην Ε.Ε της ΠΟΕΥΠΠΟ και στο ΔΣ του ΕΝΙΑΙΟΥ, παρά τις κατά καιρούς έντονες διαφοροποιήσεις. 

Για εμάς βασικοί παράγοντες για να εξασφαλιστεί η δημοκρατική λειτουργία των συλλογικών συνδικαλιστικών οργάνων είναι η χρήση ανοιχτής – φανερής ατζέντας και η αποφυγή αποκλεισμών.

Θεωρούμε ολίσθημα του ΕΝΙΑΙΟΥ και κυρίως των παρατάξεων ΔΗΣΥΠ (πρώην ΠΑΣΚΕ), ΔΑΚΕ και ΔΑΣ να προχωρήσουν σε παράσταση διαμαρτυρίας προς την πολιτική ηγεσία για τα ένδικα μέσα χωρίς να ενημερώσουν τις άλλες παρατάξεις του ΔΣ ή χωρίς να έχουν προβεί σε προηγούμενη συνεννόηση. Η μη ενημέρωση των υπολοίπων παρατάξεων για τη συγκεκριμένη κίνηση, όταν για τα υπόλοιπα θέματα ζητείται να τοποθετηθούν όλες οι παρατάξεις που εκπροσωπούνται στο ΔΣ του συλλόγου είναι προφανές, ότι δίνει το δικαίωμα στον καθένα να πιστεύει, πως για άλλη μια φορά το μικροπαραταξιακό συμφέρον προτάχθηκε έναντι της συλλογικής και δημοκρατικής λειτουργίας. 

Επίσης η ΠΟΕΥΠΠΟ σε τέσσερις περιπτώσεις υιοθέτησε την ίδια στρεβλή πρακτική, δηλαδή να οργανώνει δράσεις και να παίρνει θέσεις εκμεταλλευόμενη την απόλυτη πλειοψηφία της ΔΗΣΥΠ (πρώην ΠΑΣΚΕ) αγνοώντας τις άλλες παρατάξεις και γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων της τους εργαζόμενους που εκφράζονται από αυτές. 
Πιο συγκεκριμένα:
α)προχώρησε σε συνάντηση με την υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης με θέμα τις εξελίξεις σχετικά με τον ΟΑΝΜΑ με τη συμμετοχή μόνο μελών της ΔΗΣΥΠ (πρώην ΠΑΣΚΕ)

β) προέβη σε παράσταση διαμαρτυρίας στην επιτροπή για τα Περιγράμματα των Θέσεων Εργασίας παράλληλα με τον ΣΕΑ αγνοώντας και μη ενημερώνοντας τις άλλες παρατάξεις

γ) προκάλεσε σε συνεργασία με την ΔΑΚΕ παγκρήτια συγκέντρωση εργαζομένων στο Ηράκλειο αγνοώντας και μη ενημερώνοντας για άλλη μια φορά τις άλλες παρατάξεις, εκτός κι αν η ΔΑΣ  ήταν ενήμερη και αποκλείστηκε μόνο η ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

δ) τέλος με έκπληξη διαπιστώσαμε, ότι για άλλη μια φορά εκδόθηκε ανακοίνωση από την Ε.Ε. της ΠΟΕ ΥΠΠΟ για γραπτή ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή, χωρίς προφανώς να έχει προηγηθεί σύγκληση της Ε.Ε.,  ώστε να υπάρξει στοιχειώδης διαβούλευση για το συγκεκριμένο θέμα. Παρά ταύτα έχει ενδιαφέρον να απαντήσουν οι εμπνευστές και συντάκτες αυτής της μονοπαραταξιακής ανακοίνωσης, πότε άλλοτε τοποθετήθηκε η Ε.Ε. για την κατάθεση γραπτής ερώτησης, που ως γνωστό αποτελεί μέσο κοινοβουλευτικού ελέγχου; Άραγε, θα αρχίσει η προσφιλής στη ΔΗΣΥΠ (πρώην ΠΑΣΚΕ) από την τακτική της στη ΑΔΕΔΥ εργολαβική έκδοση δελτίων τύπου, τα οποία δεν απαντούν στα προβλήματα του κόσμου της εργασίας, αλλά εξυπηρετούν κομματικές και συνδικαλιστικές σκοπιμότητες; 

Όλα τα προηγούμενα παραδείγματα είναι χαρακτηριστικά της λογικής υιοθέτησης κρυφής ατζέντας και αποκλεισμών. Είναι προφανές, ότι βασική επιδίωξή είναι η ενίσχυση της φθίνουσας ΔΗΣΥΠ (πρώην ΠΑΣΚΕ) καθώς και η προβολή στελεχών της μπροστά στις επικείμενες εκλογές του ΣΕΑ. Όμως πίσω από όλα αυτά, υπάρχει το εμφυτευμένο σπέρμα του κυβερνητικού συνδικαλισμού, που τόσο καλά γνωρίζει η ΔΗΣΥΠ (πρώην ΠΑΣΚΕ) και ΔΑΚΕ, από τις παρελθοντικές φιλικές τους κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που προϋποθέτει το δέσιμο των εργαζομένων στο άρμα των εκάστοτε εκφραστών των κομματικών σχεδίων στο συνδικαλιστικό πεδίο. Αυτή η παθογένεια χαρακτηρίζει την μεταπολιτευτική πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος και οδήγησε σε απαξίωση και μαρασμό κάθε μορφή συλλογικής έκφρασης των εργαζομένων.

Γνωρίζουμε πολύ καλά, γιατί εμείς βρισκόμαστε και αποτελούμε συνάμα μέρος του κόσμου της εργασίας, ότι αυτό το μοντέλο οργάνωσης των συνδικάτων έχει δείξει τα ιστορικά του όρια. Κάθε μέρα παλεύουμε μαζί με τους συναδέλφους μας για να δημιουργηθεί το νέο υπόδειγμα, που φέρνει μαζί του τις καλύτερες στιγμές από τους εργατικούς αγώνες αλλά ταυτόχρονα απαντάει και στα προβλήματα της συγκυρίας. 

Για άλλη μια φορά κάνουμε ξεκάθαρο, ότι όσο και να προσπαθούν κάποια συνδικαλιστικά παράκεντρα, που διαχρονικά λειτουργούν στο ΥΠΠΟΑ να μας αποκλείσουν και να καταπνίξουν την καθαρή και ακηδεμόνευτη φωνή μας, ότι δεν θα πετύχουν. 

Τους έχουμε νέα. 

Προασπίζουμε τα συμφέροντα των εργαζομένων, δημιουργούμε τους όρους για κινηματική δράση πέρα και έξω από τις παρηκμασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που οδηγούν στο τέλμα, τον πελατειασμό και την απαξίωση των συλλογικοτήτων στους χώρους δουλειάς. 

Ας συνεχίσουν να μας αποκλείουν. Εμείς θα συνεχίσουμε να δυναμώνουμε μαζί με τους συναδέλφους μας, κρατώντας την ίδια ακριβώς στάση, όπως διαχρονικά έχουμε αποδείξει.