Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

Ανακοίνωση ΑΡΚΙ για τα Κριτήρια Στελέχωσης Αυτόνομων Γραφείων & Αρχιφυλάκων



ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ (ΑΡΚΙ)
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
ΑΥΤΟΝΟΜΗ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

www.neapnyka.gr
apyppo.blogspot.gr

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Στο Σχέδιο Νόμου “Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και προσέλκυση Στρατηγικών Επενδύσεων και άλλες διατάξεις” του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, ψηφίστηκε η υπ’ αρ.  2088/66 12.4.2019 τροπολογία του ΥΠΠΟΑ, που ρυθμίζει τα παρακάτω Θέματα:

  •  Καθορίζεται ο τρόπος επιλογής των επικεφαλής των Γραφείων Φύλαξης – Πληροφόρησης και των υπευθύνων Αρχιφυλάκων καθώς και οι ομάδες κριτηρίων που λαμβάνονται υπόψη για την στελέχωσή τους
  • Επικαιροποιούνται οι αρμοδιότητες  του Τμήματος Υποστήριξης Θεμάτων Φύλαξης της ΔΑΜΕΕΠ και δημιουργείται διοικητική διασύνδεση, καθώς το Τμήμα αναλαμβάνει τον κεντρικό συντονισμό και την εποπτεία των Γραφείων Φύλαξης – Πληροφόρησης και των υπευθύνων Αρχιφυλάκων
  • Προστίθενται Γραφεία Φύλαξης – Πληροφόρησης στις Εφορείες της  Κέρκυρας και του Λασιθίου 
  •   Καθορίζεται 10ετής προϋπηρεσία για τον Επικεφαλής του Γραφείου Φύλαξης – Πληροφόρησης και 5ετής για τον Αρχιφύλακα

Επιτρέψτε μας να χαρούμε για την έστω και μερική δικαίωση θέσεων και αγώνων δεκαετιών. Δεν θυμηθήκαμε τώρα την θέσπιση κριτηρίων. Την παλεύουμε χρόνια.

Επιτρέψτε μας να μην συμμεριστούμε την θλίψη και την απόγνωση άλλων παρατάξεων τώρα που χάνουν κεκτημένα προνόμια δεκαετιών. 

Ας θέσπιζαν εκείνοι πρώτοι κριτήρια. Είχαν δεκαετίες να το πράξουν. Και δεν το έκαναν επειδή τα κριτήρια είναι «υποκειμενικά και φωτογραφικά» και οι απευθείας διορισμοί «αντικειμενικοί» !!!

Επιτρέψτε μας να μην λυπηθούμε γι’ αυτούς οι οποίοι ορίζονταν με κομματικά κριτήρια, χωρίς καν τα τυπικά προσόντα και διασφάλιζαν την εργασιακή ειρήνη με την πολιτική ηγεσία εις βάρος της εύρυθμης λειτουργίας των Αρχαιολογικών Χώρων και Μουσείων. Που κατά περίπτωση γίνονταν γρανάζι του συστήματος το οποίο εκβίαζε για ψήφους,  ευνοούσε ή καταπίεζε τους ίδιους τους συναδέλφους κατά το δοκούν των παραταξιακών και προσωπικών του συμφερόντων. Του ίδιου συστήματος που ήθελε τους αρχαιοφύλακες χωρίς αξιοπρέπεια, φοβισμένους και καταπιεσμένους, πειθήνιο όργανο για τον εκβιασμό της πολιτικής ηγεσίας και για ίδιον όφελος.

Επιτρέψτε μας να μην ξεχνάμε, ούτε η παράταξή μας αλλά ούτε και οι συνάδελφοι, ότι ο Οργανισμός του ΥΠΠΟΑ του 2003 προέβλεπε ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΝΑ ΕΦΟΡΙΑ (δηλαδή ανώτερη διοικητική βαθμίδα από τα Γραφεία) τα οποία δεν επανδρώθηκαν ποτέ λόγω μικροπαραταξιακών συμφερόντων των ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ και τελικά καταργήθηκαν ως ανενεργή δομή. Είναι λοιπόν τεράστια η ευθύνη των παρατάξεων ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ γι’ αυτό το πισωγύρισμα και δεν καλύπτεται με ψευδεπίγραφες ανακοινώσεις που μιλούν για αξιοκρατία. 

Μιλούν για αξιοκρατία και διαφάνεια αυτοί που βούλιαξαν τον κλάδο μας και τους συναδέλφους στην ανυποληψία. 

Μιλούν για αξιοκρατία και διαφάνεια υποκριτικά μόνο όταν κυβερνούν άλλοι!
Τους προτρέπουμε να σιωπήσουν και να κάνουν αυτοκριτική. Ήδη η εποχή τους ξεπερνά!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,    

Για πρώτη φορά στον Οργανισμό του ΥΠΠΟΑ θεσμοθετήθηκαν Αυτόνομα Γραφεία Φύλαξης και η θέση του Αρχιφύλακα. Δημιουργήθηκε έτσι μαζί με το Τμήμα Υποστήριξης Θεμάτων Φύλαξης μια δοικητική δομή στον κλάδο μας.

Η δομή αυτή παραμένει ελλιπής και όχι ικανοποιητική. Οι θέσεις θεσμοθετήθηκαν μεν αλλά εξακολουθούν να μην αποτελούν θέσεις ευθύνης. Δεν ολοκληρώθηκε η ανεξαρτητοποίηση του κλάδου μας και η διοικητική του αυτοτέλεια. Είναι όμως μια αρχή.

Η παράταξή μας ζητάει κι είναι εδώ, για να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την καλύτερη δυνατή αναβάθμιση της δομής αυτής που υπάρχει πλέον.

Διαχρονικά η παράταξή μας υποστήριζε ότι ο κλάδος μας πρέπει να αποκτήσει ιεραρχική δομή. Ζητούσαμε την θεσμοθέτηση των θέσεων και την πλήρωσή τους βάσει αντικειμενικών, αξιοκρατικών κριτηρίων. Καταγγέλαμε και είμασταν αντίθετοι με τις κομματικές, πελατειακές τοποθετήσεις Αρχιφυλάκων που κατέληγαν ενεργούμενα της διοίκησης και της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας, που τους όριζε, επιβαρύνοντας με δεινά τον κλάδο και όλους τους αρχαιοφύλακες.

Δεν μπορούμε παρά να δούμε θετικά την θέσπιση για πρώτη φορά αξιοκρατικών και διαφανών διαδικασιών στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας. Είμαστε εδώ για να εντοπίσουμε τυχόν αδυναμίες και ελλείψεις του και να το συμπληρώσουμε  κάνοντας  καλύτερο το πλαίσιο που τώρα υπάρχει.

Καθώς οι θέσεις αυτές δεν είναι αμιγώς θέσεις ευθύνης ακολουθούνται οι βασικές αρχές του Δημοσιουπαλλήλικού κώδικα και του ν. 4369/2016 (Νόμος Βερναρδάκη). Ο τελευταίος θεσπίζει διαδικασίες και εγγυήσεις αποκομματικοποίησης σε ολόκληρο σχεδόν το φάσμα της Δημόσιας Διοίκησης και επιτυγχάνει για πρώτη φορά την εξάλειψη των κάθε είδους πελατειακών σχέσεων μεταξύ πολιτικού συστήματος και δημόσιας διοίκησης, για να πάψει να αντιμετωπίζει η εκάστοτε κυβέρνηση το κράτος ως λάφυρο και φέουδο.  Γι’ αυτό το λόγο τον υποσκάπτουν και τον αντιπαλεύουν όλοι οι εκπρόσωποι του παλαιού καθεστώτος προκειμένου να διατηρήσουν τα προνόμιά τους εις βάρος όλων των άλλων εργαζομένων.

Συνάδελφισσες, συνάδελφοι,    

Δεν σταματάμε την διεκδίκηση για ένα καλύτερο μέλλον με όραμα για τον κλάδο. Δεν μπορούμε όμως και να μην αναγνωρίσουμε τη θετική αυτή προσπάθεια που ανοίγει ένα νέο κύκλο και μας οδηγεί σε μια νέα εποχή που με όρους δημοκρατίας, διαφάνειας, αξιοκρατίας και τους δικούς μας αγώνες, θα μας απαλλάξει από τα βαρίδια του παλαιού ανυπόληπτου πελατοκεντρικού συστήματος.

Θα είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε την ορθή αυτή πορεία χωρίς παρεκκλίσεις.

Μαζί με όλους τους συναδέλφους μας, οι οποίοι θα μπορούν στο εξής να υποβάλλουν ανεμπόδιστα αίτηση για όλες τις θέσεις και τους καλούμε να το πράξουν.