Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόγραμμα και δεν το κρύβει από το λαό

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόγραμμα και δεν το κρύβει από το λαό

Δημόσιος τομέας

-      Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε, αυτά τα 4 χρόνια διακυβέρνησης, όχι μόνο να σταματήσει τις απολύσεις που έχει ήδη πραγματοποιήσει -εξαγγέλλοντας βέβαια και τη συνέχειά τους ο τότε αρμόδιος Υπουργός της Νέας Δημοκρατίας και νυν αρχηγός της, Κυριάκος Μητσοτάκης- αλλά να επαναπροσλάβει όλους τους απολυθέντες, ακόμα και αυτούς που με νόμιμες διαδικασίες είχαν επιτύχει σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ έως και 20 χρόνια πριν.

-      Ο ΣΥΡΙΖΑ σταμάτησε την ολιστική πορεία των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, που με περισσή χάρη εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και, δυστυχώς, και του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ.

-      Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να φέρει την εργασιακή γαλήνη και ειρήνη στους δημοσίους υπαλλήλους με την εγγύηση των μη απολύσεων, την έστω και μικρή αύξηση των μισθών, την πάταξη των μεσαιωνικών εργασιακών κανόνων που ήθελε να εφαρμόσει η «πεφωτισμένη δεξιά».

-      Ο ΣΥΡΙΖΑ, θέλοντας να ενισχύσει τη διαφάνεια διαδικασιών επιλογής Προϊσταμένων και δημοσίου συμφέροντος και να πατάξει τις πελατειακές σχέσεις που κατά κόρον είχαν εφαρμοστεί από τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ (νυν ΚΙΝΑΛ), επέλεξε ένα σύστημα αξιολόγησης που σαν κορμό έχει την αξιολόγηση δομών και όχι ατόμων.

-      Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρ’ όλες τις δυσκολίες, έβαλε σε εφαρμογή πιλοτικά την ηλεκτρονική μορφή λειτουργίας του Δημοσίου, έτσι ώστε οι υπάλληλοι και οι πολίτες να αποφεύγουν τη γραφειοκρατία.

-      Μέσα σε αυτά τα τέσσερα χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όλοι οι κλάδοι δημοσίων υπαλλήλων επωφελήθηκαν και οικονομικά και εργασιακά. Για πρώτη φορά ίσως, ο δημόσιος υπάλληλος δεν είναι ο κατ’ εξοχήν αντιπρόσωπος του τεμπέλη που αμείβεται χωρίς ουσιαστικά να εκτελεί εργασία. Οι πολίτες κατάλαβαν επιτέλους ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι επιτελούν έργο και μάλιστα δύσκολο.


 Εξωτερική πολιτική

Χρόνια ολόκληρα η εξωτερική πολιτική της Ελλάδος, με κυβερνήσεις δεξιάς και ακροδεξιάς, ήταν πολιτική υποτέλειας, δουλοπρέπειας, εξευτελισμού και ανικανότητας. Τρανταχτά παραδείγματα που αποδεικνύουν τα παραπάνω είναι ο εμπαιγμός της χώρας μας από την τουρκική ηγεσία με την εισβολή και κατάκτηση της μισής Κύπρου, η ύψωση της τουρκικής σημαίας στα Ίμια, η «αρπαγή» του Οτσαλάν και οι καθημερινές παραβιάσεις εναέριου και θαλάσσιου χώρου της Ελλάδας. Η κυβέρνηση των Τιράνων οραματιζόταν χρόνια ολόκληρα την ανόρθωση της «Μεγάλης Αλβανίας», βασιζόμενη στην ανικανότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Βεβαίως, να μην ξεχνάμε και την καθολική αποδοχή του ονόματος της Δημοκρατίας των Σκοπίων ως «Μακεδονία» από όλες τις κυβερνήσεις και τους οργανισμούς του κόσμου όλα αυτά τα χρόνια.

Η Ελλάδα, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κατάφερε, για πρώτη φορά στην ιστορία της ως έθνος, να παίξει ηγετικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, να γίνει παράγων σταθερότητας, ειρήνης και ευημερίας και οικονομικής δύναμης στα Βαλκάνια και γενικότερα στην ανατολική Μεσόγειο. Για πρώτη φορά καταδικάζονται οι αλλοπρόσαλλες τακτικές της Τουρκίας από Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ ξεκάθαρα και δραστικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με την εξωτερική πολιτική του, κατάφερε να δείξει το δρόμο της λογικής και της ευημερίας των λαών Ελλάδας και Αλβανίας στην κυβέρνηση των Τιράνων. Με τη συμφωνία των Πρεσπών, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να γίνει διεθνώς αποδεκτό το όνομα των Σκοπίων ως «Βόρεια Μακεδονία», που εμπεριέχει  γεωγραφικό προσδιορισμό. Ελέγχοντας ακόμη και τον εναέριο χώρο του κράτους των Σκοπίων με πτήσεις ελληνικών μαχητικών αεροπλάνων και όχι τουρκικών, που θα υπήρχαν σε περίπτωση μη συμφωνίας.

Κοινωνικο-οικονομική πολιτική

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με την υλοποίηση του προγράμματός της, πέτυχε:

- Ενίσχυση κοινωνικού κράτους: πρόσβαση σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας για  όλους τους πολίτες.

- Προσλήψεις εκπαιδευτικών, ενίσχυση της δημόσιας παιδείας, επέκταση ενισχυτικών προγραμμάτων για όλους τους μαθητές.

- Προγράμματα επιδοτήσεων ενοικίου και δανείων για τους πολίτες.

- Ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

- Εποπτική διαδικασία της κρατικής μηχανής διατήρηση κανόνων εργασίας και κοινωνικής επάρκειας για ελέγχους, έτσι ώστε να παταχθεί η νεοφιλελεύθερη αντίληψη της αχαλίνωτης κερδοσκοπίας.

- Αύξηση κατώτατου μισθού, νέες θέσεις εργασίας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.


Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της ανάπτυξης για το σύνολο της κοινωνίας  και όχι για μία μικρή ελίτ.

-      Ο ΣΥΡΙΖΑ, στο πρόγραμμά του, δηλώνει την αντίθεσή του στην 7ήμερη εργασία θέμα που στηρίζει ξεκάθαρα η Νέα Δημοκρατία, δια του στόματος του αρχηγού της Κυριάκου Μητσοτάκη.

-      Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβερνών κόμμα, έχει εμπειρία στη χάραξη του δρόμου για την έξοδο από τα μνημόνια, σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία, που έδειξε, με την καθαρά αντιλαϊκή της πολιτική, τον δρόμο προς τα μνημόνια.

Τα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε:
-        Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για όλους.
-        Μείωση του ΕΝΦΙΑ.
-        Μείωση ΦΠΑ και φορολογικών συντελεστών.

-      Ο ΣΥΡΙΖΑ εστιάζει στην πάταξη της φοροδιαφυγής και συγχρόνως προωθεί νόμους για  την ανακούφιση από φόρους των μεσαίων και χαμηλών εισοδηματιών, έχοντας πάντα κατά νου το διπλασιασμό των άμεσων ξένων επενδύσεων και την εκτόξευση των εξαγωγών.

-      Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει με προγράμματα χρηματοδότησης τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους νέους επαγγελματίες, έχοντας ως οδηγό τον εκσυγχρονισμό και τις καινοτόμες ιδέες ανάπτυξης.

-      Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι το αργότερο μέχρι το 2021 θα έχει ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο για ολόκληρη την επικράτεια, ένα θέμα το οποίο χρονίζει από τη γέννηση του ελληνικού κράτους, και που βέβαια η Νέα Δημοκρατία, πιστή στα αφεντικά της (βλέπε καταπατητές, υποτιθέμενους επιχειρηματίες, κομματικούς χορηγούς) σκέφτεται να παρατείνει επ’ αόριστον.

-      Ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε, δίνοντας αγώνα τα 4 χρόνια διακυβέρνησης, ότι θέλει να αποδοθεί δικαιοσύνη σε όλα τα θέματα που έχουν δημιουργηθεί από την παραβατική διακυβέρνηση της δεξιάς (Νέα Δημοκρατία) με όλους τους  διακυβερνήτες της.

-      Ο ΣΥΡΙΖΑ, πιστός στις ιδέες της σύγχρονης ανανεωτικής οικολογικής αριστεράς, είναι υπέρ της κλιματικής σταθερότητας, δημιουργώντας κίνητρα για πράσινη ανάπτυξη και εξοικονόμηση ενέργειας.

Το μέλλον μας ανήκει και δεν το χαρίζουμε σε κανέναν, πόσο μάλλον σε αυτούς που έβαλαν υποθήκη τις ζωές μας και αυτές των παιδιών μας, για να πλουτίσουν.
Μη ξεχνάμε ότι η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ είναι υπεύθυνη για την αβάσταχτη ταλαιπωρία του λαού μας - καλό είναι να μην έχουμε τόσο κοντή μνήμη ….

Σταύρος Τσάβαλος 

Μέλος του συντονιστικού του ΣΥΡΙΖΑ του ΥΠΠΟΑ 
Μέλος του συντονιστικού της ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ του ΥΠΠΟΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου