Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

Ανακοίνωση ΑΡΜΕ 17.12.2019

17.12.2019

Στις 9.12.2019 έγινε συνεδρίαση της εκτελεστικής γραμματείας της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ με αποκλειστικό θέμα την συγκρότησή της σε σώμα.

Προτάθηκε από τη ΔΑΚΕ να γίνει παράσταση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ στην επερχόμενη συνεδρίαση του ΚΑΣ με θέμα την τύχη των αρχαίων του Μετρό Βενιζέλου στην Θεσ/κη, στην οποία το ΑΡΜΕ δεν συναίνεσε.

Η παράταξή μας υποστήριξε ότι αυτό δεν αποτελεί θέμα συζήτησης της παρούσας συνεδρίασης και ότι πρέπει πρώτα να αποφασίσουμε τι θα πούμε στο ΚΑΣ και μετά να αποφασίσουμε αν θα παραστούμε. Επαναλάβαμε δε την θέση του ΑΡΜΕ για την προστασία, ανάδειξη και κατά χώρα διατήρηση των αρχαιοτήτων στο σταθμό Μετρό Βενιζέλου, με την υλοποίηση της μελέτης που έχει ήδη εγκριθεί από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ και εκφράσαμε την αντίθεσή μας στις κυβερνητικές εξαγγελίες για απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων. Ως εκ τούτου συμφωνήθηκε να γίνει εκ νέου συνεδρίαση Τρίτη 17.12.2019.

Σήμερα στην συνεδρίαση δηλώσαμε για άλλη μια φορά την παραπάνω θέση του ΑΡΜΕ. Επιπρόσθετα εκφράσαμε την άποψη ότι η συνεδρίαση του ΚΑΣ πρέπει να αναβληθεί ακόμα και με πρωτοβουλία της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ, ώστε να δοθεί χρόνος για την απαραίτητη διαβούλευση επί της τεχνικής έκθεσης.

Το θέμα των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου στο μετρό Θεσ/κης είναι μείζονος σημασίας και δεν μπορεί να επιλυθεί με διαδικασίες-εξπρές όπως επιδιώκει η κυβέρνηση.

Τελικά με τις ψήφους των παρατάξεων ΔΗΣΥΠ και ΔΑΚΕ αποφασίστηκε η συμμετοχή της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ στην αυριανή συνεδρίαση του ΚΑΣ χωρίς τελικά να διατυπωθεί η σαφής και ξεκάθαρη θέση τους σχετικά με το θέμα.

Καλούμε όλες τις συναδέλφισες και τους συναδέλφους στο ΥΠΠΟΑ να στηρίξουν με την παρουσία τους την αυριανή στάση εργασίας (από τις 12 μ.μ. ως τη λήξη της βάρδιας) που έχουν προκηρύξει τα πρωτοβάθμια σωματεία του ΥΠΠΟΑ και να δώσουν το αγωνιστικό τους παρόν στη συγκέντρωση στη 1 μ.μ., στη Μπουμπουλίνας, όταν θα συζητηθεί το θέμα των αρχαιοτήτων του Μετρό Θες/κης στο ΚΑΣ.

§  για να αποτρέψουμε την καταστρατήγηση του αρχαιολογικού νόμου
§  την καταστροφή των μνημείων
§  την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του  έργου ενάντια στο δημόσιο συμφέρον