Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019

Ανοιχτή επιστολή τριών μελών του Δ.Σ. του Ταμείου Αλληλοβοήθειας

Νέα κανονικότητα η παλιά παρανομία

Απευθυνόμαστε με την σημερινή μας ανοιχτή επιστολή σε όλες τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους του ΥΠΠΟΑ, γιατί κρίνουμε απαραίτητο να ενημερωθούν όλοι για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας.

Στις 5.12.2019 συνεδρίασε το Δ.Σ. του Ταμείου Αλληλοβοήθειας με τη νέα σύνθεσή του (7μελές Δ.Σ. κατόπιν της αύξησης του αριθμού των μελών του Δ.Σ. και τον ορισμό 2 νέων μελών, με τις αποφάσεις της υπουργού ΦΕΚ Β’ 3965/30.10.2019 και  Υ.Ο.Δ.Δ.  926/2019, με τις οποίες τροποποιήθηκε το άρθρο 11 της απόφασης  που ορίζει τη λειτουργία του Ταμείου ΦΕΚ Β’ 2868/2019). Είναι αυτονόητο, ότι ενώ ποτέ δεν εξηγήθηκε η αιφνιδιαστική αλλαγή της αριθμητικής σύνθεσης του Δ.Σ., τελικά με την απόφαση που πάρθηκε κατά πλειοψηφία στην συγκεκριμένη συνεδρίαση, πολλά πράγματα βρήκαν την αιτιολόγησή τους, με σκοπό φυσικά την αλλαγή συσχετισμού κι όσα ακόμα περισσότερα προοιωνίζονται.

Πιο συγκεκριμένα, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία από τα  4 άτομα του νέου συσχετισμού,  να συζητηθεί εκτός ημερησίας διάταξης και τελικά να εγκριθεί η  χρηματοδότηση του πρόσφατου συνεδρίου της ΠΟΕ ΥΠΠΟ, από το Ταμείο με ένα ποσό περίπου  100. 000 € (μεταφορικά και διαμονή συνέδρων, φαγητό, τήρηση πρακτικών κλπ). Μετά τις αντιδράσεις μας,  οι τέσσερις σύμβουλοι που όλως τυχαίως προέρχονται από την παράταξη της ΔΗΣΥΠ (πρώην ΠΑΣΚ), δικαιολόγησαν την απόφασή τους για τη δαπάνη αυτή, υποστηρίζοντας ότι το συνέδριο της ΠΟΕ ΥΠΠΟ ήταν μία πολιτιστική εκδήλωση, αφού είχε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή [sic].  O δε επίσης διορισθείς νέος διευθυντής του Ταμείου, μετά την αποπομπή από την πολιτική ηγεσία της προηγούμενης διευθύντριας, συνδικαλιστής και εκλεγμένος με ψηφοδέλτιο που στήριξε η ίδια παράταξη (ΔΗΣΥΠ), υπεραμύνθηκε της πρότασης, επικαλούμενος, ότι η δαπάνη αυτή εμπίπτει στους σκοπούς του Ταμείου στους οποίους συμπεριλαμβάνεται «η ανάπτυξη πολιτιστικών δραστηριοτήτων (εκδηλώσεων, εκθέσεων, συνεδρίων κ.λπ.), σε συνεργασία και με τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που στόχο θα έχουν την αναβάθμιση του μορφωτικού και πολιτιστικού επιπέδου των Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού…».  

Προφανώς σύμφωνα μ’ αυτή την λογική, το 13ο συνέδριο της ΠΟΕ ΥΠΠΟ δεν αποτελεί συνδικαλιστική διαδικασία, τα αποτελέσματα της οποίας η ίδια η υπουργός πολιτισμού τα σχολίασε ευμενώς σε συζήτηση εντός της Βουλής σε συνεδρίαση της επιτροπής Μορφωτικών υποθέσεων, αλλά μια πολιτιστική εκδήλωση, όπως μια κινηματογραφική προβολή ή μια θεατρική παράσταση.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

το ζήτημα όμως είναι πιο σοβαρό από τα γελοία επιχειρήματα που ακούσαμε στην συγκεκριμένη συνεδρίαση. Η απόφαση γι΄ αυτή την δαπάνη είναι νομικά, ηθικά και συνδικαλιστικά απαράδεκτη, την καταψηφίσαμε, δεν την αποδεχόμαστε και θα την αντικρούσουμε με κάθε νόμιμο μέσο (φυσικά θα προσφύγουμε εκτός από τις ελεγκτικές αρχές που διενήργησαν τον έλεγχο στο ΤΑΥΥΠΥΠΠΟ και που έβγαλαν εκτός των σκοπών του ταμείου την παραπάνω δαπάνη και στη δικαιοσύνη καθότι είναι γνωστή η  έκθεση του διαχειριστικού ελέγχου της Ελεγκτικής αρχής ΓΓΠ-ΓΔΔΕ του Υπουργείου Οικονομικών),  για τους εξής λόγους:
  1. Οι πόροι του Ταμείου προέρχονται αποκλειστικά από δημόσιο χρήμα προς όφελος των υπαλλήλων για συγκεκριμένους σκοπούς στους οποίους δεν συμπεριλαμβάνεται η χρηματοδότηση συνδικαλιστικών οργανώσεων. Σημειώνεται ότι ο νέος διευθυντής και η πλειοψηφία του χθεσινού Δ.Σ. αρνήθηκαν την καταβολή του μισθού τριών μηνών της ειδικής παιδαγωγού που απασχολείται στον παιδικό σταθμό. Σημειωτέον ότι η πληρωμή της είχε αποφασιστεί σε προηγούμενα Δ.Σ., ωστόσο, η λήψη της σχετικής απόφασης αναβλήθηκε για επόμενη συνεδρίαση. Παράλληλα, δεν έχουν καταβληθεί τα έξοδα για τις κατασκηνώσεις. Άραγε θα μείνουν απλήρωτοι γονείς και υπάλληλοι για να χρηματοδοτηθεί η ΠΟΕ ΥΠΠΟ; Για εμάς ο φορέας στον οποίο μέχρι πρόσφατα ασκήσαμε διοίκηση, θα πρέπει πρώτα απ΄ όλα να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες των συναδέλφων κι όχι δαπάνες αλλότριες των καταστατικών του σκοπών, με λογικές ακροβασίες που εκτός των άλλων υποτιμούν την νοημοσύνη όλων των εργαζόμενων στο ΥΠΠΟΑ και που σκοπό έχουν τη διατήρηση τα ανώμαλης κατάστασης που έχει καταδικαστεί στη συνείδηση όλων των συναδέλφων, πλην των μελών της διοίκησης της Ομοσπονδίας που  είναι ένας κοινός απολογητής της νέας ηγεσίας του Υπουργείου.Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό του ταμείου για το τρέχον έτος έχουν  προβλεφθεί 20.000 € για αμιγώς πολιτιστικές εκδηλώσεις που αφορούν συγκεκριμένα κάλυψη θεατρικών παραστάσεων και δώρων για τα παιδιά των υπαλλήλων σε όλη την Ελλάδα κι όχι βέβαια την χρηματοδότηση συνδικαλιστικών εκδηλώσεων.  Επομένως, η νέα πλειοψηφία του Δ.Σ. και ο διευθυντής, με την απόφασή τους εντάσσουν τη χρηματοδότηση της ΠΟΕ ΥΠΠΟ στις δαπάνες του Ταμείου αυθαίρετα και κατά παρέκκλιση του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του φορέα. Θυμήθηκαν «παλιές δόξες» από τις οποίες θεωρούσαμε, ότι ο φορέας και συνολικά το συνδικαλιστικό κίνημα είχαν απαλλαγεί οριστικά.
  1. Σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα του υπ΄αριθμ. 7231/2017 έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου στο Ταμείο που διενεργήθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η άμεση και έμμεση κάλυψη δαπανών της ΠΟΕ ΥΠΠΟ από το Ταμείο κρίθηκε μη νόμιμη και είναι σε εξέλιξη, όπως όλοι γνωρίζουμε,  ποινική και διοικητική/οικονομική διερεύνηση της υπόθεσης από τον αρμόδιο Εισαγγελέα
  2. Οι εργαζόμενοι του ΥΠΠΟΑ πληρώνουν συνδρομές στα σωματεία και την ΠΟΕ ΥΠΠΟ, προκειμένου αυτά να είναι οικονομικά ανεξάρτητα. Πολύ πρόσφατα με πρόταση των δύο παρατάξεων ΔΗΣΥΠ (πρώην ΠΑΣΚ) και ΔΑΚΕ προς το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ ΥΠΠΟ και κατόπιν στο συνέδριο αποφασίστηκε η αύξηση των εισφορών των πρωτοβάθμιων σωματείων προς την ΠΟΕ ΥΠΠΟ για να καλυφθούν οι οικονομικές ανάγκες της Ομοσπονδίας. Και αυξήθηκε λοιπόν η εισφορά όλων μας προς το δευτεροβάθμιο όργανο διά των πρωτοβαθμίων συλλόγων και σωματείων και ανερυθρίαστα οι ίδιοι ουσιαστικά αποφάσισαν τα έξοδα του συνεδρίου της ΠΟΕ ΥΠΠΟ (μέτρο σύγκρισης το προηγούμενο 12ο συνέδριο κόστισε κάτι περισσότερο από 100.000 ευρώ) να τα αναλάβει το Ταμείο Αλληλοβοήθειας.
  3. Σκοπός της παρουσίας μας στο ΔΣ από τον Νοέμβριο του 2017 που διοριστήκαμε, είναι να επαναφέρουμε και να διαφυλάξουμε την εκπλήρωση των καταστατικών σκοπών του Ταμείου, να το περιφρουρήσουμε ως πραγματική κατάκτηση των εργαζομένων του ΥΠΠΟΑ και να εξυπηρετήσουμε τη νομιμότητα και τις ανάγκες όλων των συναδέλφων με απόλυτη διαφάνεια και να ανατρέψουμε τις αλόγιστες σπατάλες που γίνονταν  μέχρι το 2017. Επομένως, η απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ του Ταμείου είναι παράνομη, προκλητική  και ηθικά και συνδικαλιστικά απαράδεκτη.
Δηλώνουμε ότι με κανένα τρόπο δεν θα συναινέσουμε στο να ξαναγυρίσει το Ταμείο στην προγενέστερη κατάσταση και θα το περιφρουρήσουμε ούτως ώστε αυτό να μη χαρακτηριστεί ξανά και ως αμαρτωλό Ταμείο .

Στεργίου Θανάσης                             Πρόεδρος

Γιατρουδάκη Εύα                        Γενική Γραμματέας

Λίτσος Λευτέρης                            Αντιπροέδρος

 
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ: