Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

Να παρθούν μέτρα για την υγιεινή και την ασφάλεια εργαζομένων και κοινού στο ΥΠΠΟΑ

ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΠ.ΠΟ.
ΑΤΤΙΚΗΣ – ΣΤΕΡΕΑΣ & ΝΗΣΩΝ
ΣΤΟΥΡΝΑΡΗ 25, 101.86, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ.: 210-38.32.080, FAX: 210-38.32.656
16.3.2020 

Να παρθούν μέτρα για την υγιεινή και την ασφάλεια εργαζομένων και κοινού στο ΥΠΠΟΑ

 Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία την εξέλιξη της νόσου COVID 19 στη χώρα μας, καθώς και τις επιλογές της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ, που δεν εννοεί να κατανοήσει εγκαίρως, ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη και αφορά την δημόσια υγεία.


Υπενθυμίζουμε ότι η επείγουσα εγκύκλιος που εκδόθηκε στις 12/3/2020 για την ασφάλεια των εργαζομένων και του κοινού όριζε αυξημένα μέτρα υγιεινής για τους χώρους εργασίας, όπως ενδεικτικά:

«Να παρέχονται τα απαραίτητα υλικά για το πλύσιμο των χεριών, όπως σαπούνι και χειροπετσέτες μιας χρήσης, ή αλκοολούχο αντισηπτικό σε κοινόχρηστους χώρους, όπως είναι οι αίθουσες αναμονής και οι διάδρομοι. Να λαμβάνεται μέριμνα για την τακτική απολύμανση με αντισηπτικό διάλυμα των επιφανειών στο χώρο εργασίας (π.χ. γραφεία ή τραπέζια) ή αντικειμένων (π.χ. πόμολα, τηλέφωνα, πληκτρολόγια, επιφάνειες στα ασανσέρ, κλπ), με τα οποία έρχονται σε συχνή επαφή οι εργαζόμενοι ή το κοινό. Να λαμβάνεται μέριμνα για την εξασφάλιση και διατήρηση επαρκούς αερισμού των χώρων εργασίας με φυσική ή τεχνητή κυκλοφορία καθαρού αέρα.»

Δυστυχώς σε ελάχιστες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ τα μέτρα αυτά έχουν εφαρμοστεί σωστά. Οι κεντρικές Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, και ιδίως το κεντρικό κτίριο της οδού Μπουμπουλίνας, δεν παρέχουν κανένα από τα παραπάνω μέτρα ασφάλειας για τους εργαζόμενους και το κοινό. Κανένα έκτακτο κονδύλι δεν έχει διατεθεί στους προϊστάμενους για τις ανάγκες της υγιεινής και της ασφάλειας. Οι περιφερειακές υπηρεσίες δεν έχουν καν την δυνατότητα να κάνουν ανάθεση, λόγω της μη έκδοσης της νέας εξουσιοδοτικής απόφασης. 

Αντί να ασχολείται με αυτά η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ ασχολείται με το πώς θα ανακοινώνει την διεξαγωγή των Κεντρικών Συμβουλίων μέσω τηλεδιάσκεψης, χωρίς να ενδιαφέρεται, ότι για να πραγματοποιηθούν οι συνεδριάσεις των Συμβουλίων θα αναγκαστούν να προσέλθουν στις υπηρεσίες συνάδελφοι και συναδέλφισσες που είτε ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, είτε έχουν πάρει την άδεια ειδικού σκοπού, είτε έχουν στο στενό τους περιβάλλον άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και πρέπει να παραμείνουν στην οικία τους. 

Η κατάσταση έχει καταστεί πλέον επικίνδυνη. Η υγεία όλων μας είναι το πιο σημαντικό και δεν μπορεί να τίθεται εν αμφιβόλω.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία:
  1. Να φροντίσει άμεσα για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που προβλέπονται ή να δώσει τα κονδύλια στις Υπηρεσίες να το κάνουν.
  2. Να εκδώσει εγκύκλιο προς τους πολίτες για συναλλαγές με το ΥΠΠΟΑ μόνο εξ αποστάσεως (μέιλ, φαξ, τηλεφωνικά).
  3. Να πάρει μέτρα (πχ άνοιγμα του ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου) για εργασία από το σπίτι σε όσους συναδέλφους επιθυμούν και μπορούν να το κάνουν.
  4. Να διευκολύνει όσους και όσες υπαλλήλους έχουν συμπτώματα, ή έχουν στο στενό τους περιβάλλον κρούσματα ή άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή έχουν προβλήματα υγείας οι ίδιοι/ίδιες, να μην προσέρχονται στην εργασία τους για όσο διάστημα χρειαστεί.
  5. Να παρατείνει όλες τις προθεσμίες έργων ή προγραμμάτων ή αιτήσεων που λήγουν μέσα στους επόμενους τουλάχιστον 2 μήνες.
  6. Να περιορίσει τις συνεδριάσεις των συλλογικών γνωμοδοτικών οργάνων του ΥΠΠΟΑ, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν οι συνάδελφοι στο έκτακτο πλαίσιο λειτουργίας τους μέχρι να παρέλθει η επικινδυνότητα της πανδημίας.
  7. Ζητάμε σε όλες τις υπηρεσίες να ληφθούν μέτρα, ώστε να εξασφαλιστεί η απαραίτητη απόσταση ασφαλείας για λόγους προστασίας της υγείας των εργαζομένων, για παράδειγμα με την προσωρινή εκ περιτροπής εργασία, χωρίς περιορισμό μισθού η ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να διεκδικήσουν όλα τα παραπάνω, να δείξουν αλληλεγγύη στους συναδέλφους-ισες, να βάλουν την υγεία όλων μας πάνω από οτιδήποτε άλλο.

Ο Ενιαίος Σύλλογος Αττικής, Στερεάς και Νήσων θα σταθεί δίπλα σε κάθε υπάλληλο,που για λόγους υγείας δικούς του ή κοντινού του προσώπου δεν μπορεί να προσέλθει στην εργασία του. Επίσης, θα σταθεί στο πλάι των συναδέλφων για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε κτίρια που εξασφαλίζουν τις απαραίτητες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας σύμφωνα με τις προδιαγραφές, που έχουν τεθεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Καλούμε τα μέλη μας σε κάθε πρόβλημα που τους παρουσιάζεται, να καλούν τον Ενιαίο Σύλλογο μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην διεύθυνση eniaiosyppo@culture.gr, στην σελίδα του συλλόγου στο https://www.facebook.com/eniaios/?ref=bookmarks, και στα τηλέφωνα επικοινωνίας 2103832080/6937128748.

Καλούμε την κυβέρνηση να στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας και πρόνοιας τώρα και διαχρονικά, με μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών στα δημόσια νοσοκομεία, κλίνες ΜΕΘ και στελέχωση του ΕΚΑΒ.

 18.3.2020: Ενιαίος Σύλλογος για ΥΠΠΟΑ & Κοροναϊό