Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Περί της εισφοράς αλληλεγγύης

Τις τελευταίες μέρες κυκλοφορούν διάφορες πληροφορίες ότι η εισφορά αλληλεγγύης (άρθρο 29 του Ν.3896/2011) κρίθηκε αντισυνταγματική. Μάλιστα κυκλοφορούν διάφορα υποδείγματα αιτήσεων (προς τις Εφορείες ή τη Διεύθυνση Οικονομικών του ΥΠΠΟΑ) που πολλοί συνάδελφοι συμπληρώνουν και υποβάλουν για να τους επιστραφεί το ποσό που έχει παρακρατηθεί από το 2011 έως σήμερα.

Καθώς "επίσημη" ενημέρωση δεν υπάρχει, αυτή έχει αντικατασταθεί από φήμες και τα γνωστά κάπου κάποιος κάτι μου είπε... (Το θέμα φαίνεται να ξεκίνησε από ένα sms...) Επειδή πιστεύουμε ότι στις εποχές που ζούμε το ράδιο αρβύλα δεν εξυπηρετεί τους εργαζόμενους ψάξαμε λίγο το θέμα.

Όσο έχουμε ψάξει το θέμα δεν βρήκαμε καμιά συγκεκριμένη απόφαση (αριθμός και έτος έκδοσης) του ΣτΕ, το οποίο είναι και το αρμόδιο δικαστήριο.  Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει κάποια πρωτόδικη απόφαση (κάποιο Πρωτοδικείο κάπου στην Ελλάδα...), ωστόσο είναι προφανές ότι ακόμη κι αν υπάρχει δεν έχει καταστεί αμετάκλητη (αμετάκλητες είναι οι αποφάσεις του ΣτΕ). Βρήκαμε επιστολή της Νομικής Συμβούλου της ΔΟΕ (Μ. Τσίπρα) με ημερομηνία 31-12-2013, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται: 
"Από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, μέχρι σήμερα, δεν έχει δημοσιευτεί κάποια δικαστική απόφαση, με την οποία να κρίνεται αμετάκλητα, η συνταγματικότητα ή μη των ως άνω εισφορών. Είναι γνωστό βεβαίως, ότι έχουν υποβληθεί προσφυγές αναφορικά με το θέμα αυτό, οι οποίες ωστόσο, δεν έχουν κριθεί αμετακλήτως".

Στα διάφορα υποδείγματα αιτήσεων που κυκλοφορούν αναφέρεται ως ημερομηνία η 31-12-2013 κι αυτό έχει θορυβήσει τους συναδέλφους. Η ημερομηνία αυτή (31-12-2013) μπαίνει απλά για να διακοπεί η παραγραφή της αξίωσης επιστροφής των χρημάτων, η οποία είναι διετής. Η εισφορά θεσπίστηκε το 2011 και επομένως η παραγραφή για τα χρήματα που παρακρατήθηκαν το  2011 λήγει στις 31-12-2013, για τα χρήματα του 2012 στις 31-12-2014 κοκ. (Το διετές της παραγραφής προκύπτει(;) από τον Κώδικα περί Δικών Δημοσίου).

Από τη στιγμή που καταθέτει κάποιος μια αίτηση στη ΔΟΥ (Εφορεία), η Εφορεία, ως δημόσια υπηρεσία, είναι υποχρεωμένη να απαντήσει γραπτώς στον αιτούντα. Με δεδομένο ότι ως σήμερα δεν υπάρχει καμιά αμετάκλητη απόφαση η Εφορεία θα απαντήσει αρνητικά. Επί της αρνητικής απαντήσεως ο κάθε ενδιαφερόμενος (ατομικά) μπορεί να προσφύγει στο Πρωτοδικείο. Είναι προφανές ότι θα ανοίξει ένας νέος κύκλος δικαστικών προσφυγών - διεκδικήσεων με ότι αυτό συνεπάγεται...
Μερικές διευκρινήσεις:
* Για τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους αρμόδια είναι τα ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ, ενώ για τους συνταξιούχους, εξ όσων γνωρίζουμε, το Ελεγκτικό Συνέδριο.
* Η εισφορά αλληλεγγύης το έτος 2011 αποδόθηκε με το Εκκαθαριστικό του Φόρου Εισοδήματος και τα επόμενα έτη παρακρατείται από τη Μισθοδοσία και αποδίδεται στην Εφορία. 
* Το διετές ή πενταετές της παραγραφής είναι μια "πονεμένη ιστορία" (την είχαμε ξανασυναντήσει στην περίπτωση των "176 €"). Για το θέμα υπάρχει η υπ. αριθμ. 1/2012 απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου.

Πιστεύουμε ότι με το κείμενο αυτό αποκαθίσταται στις πραγματικές διαστάσεις το θέμα που έχει προκύψει όλες τις προηγούμενες μέρες. 

Είναι προφανές ότι αποτελεί δικαίωμα του κάθε υπαλλήλου να προσφύγει και να διεκδικήσει δικαστικά την επιστροφή της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, σταθμίζοντας  όχι μόνο το οικονομικό κόστος και μακρό χρόνο μέχρι την έκδοση αμετάκλητης απόφασης, αλλά και τη γνωστή σε όλους μας στάση των δικαστηρίων, τα οποία συστηματικά κρίνουν ως συνταγματικές διάφορες μνημονιακές δεσμεύσεις.

(Γ. Στεφ.)

2 σχόλια:

  1. Το είπε η τηλεόραση...
    Το διάβασα στο ιντερνετ...
    Μου το ειπε ένας γνωστός που ξέρει...
    Ο ορισμός της υπεύθυνης και αντικειμενικής πληροφόρησης. Αλλά από την άλλη δειχνει και την έλλειψη του παραμικρού κριτηρίου από τους δεκάδες συναδέλφους.
    Δεν ειναι τυχαίο που φτάσαμε ως εδώ... Αυτός ειναι ο μέσος όρος γνώσης και κρισης... Ειναι κάτι παραπάνω απο ορατό το παιχνιδάκι που πάει να στηθεί. Κάντε αίτηση, θα παρετε αρνητική απάντηση και ελάτε από τα δικηγορικά γραφεία (πρέπει να συντηρηθούν κι αυτά).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μουφα το θεμα... και τίποτα σοβαρό. Oλα τα σαϊτ αναπαράγουν μια βλακεία και διάφοροι ανιδεοι πουλάνε τη μεγαλη είδηση. Ευκαιρία να φάμε κουτόχορτο και ελπίδα... Καλά κάνατε και το βγάλατε το θεμα. Τωρα ολοι ξέρουν και ας αποφασίσουν αν θα κάνουν "αίτηση" να παρουν πίσω τα φραγκάκια τους. Καλύτερα να στειλουν και μια αίτηση στην Άγγελα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή