Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Αλ. Τσίπρας: Κόμμα εκτός κράτους ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτόνομο και ανοικτό στην κοινωνία




Στο τέλος Φεβρουαρίου η πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα για το συνέδριο του κόμματος στη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθηναϊδα.


Η αντιστοίχιση του ΣΥΡΙΖΑ με τη λαϊκή του βάση είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για το μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας για το σκοπό αυτό ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία και στην ανάγκη μαζικοποίησης των οργανώσεων. Απαραίτητη έκρινε την ανασυγκρότηση της Νεολαίας του κόμματος καθώς οι νέοι άνθρωποι έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, ακόμα και μέσα από "την τσαντίλα τους" όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Σημείωσε ότι δεν χρειαζόμαστε ένα κόμμα, κλειστό γραφειοκρατικό οργανισμό αναπαραγωγής των στελεχών του. "Αυτό σημαίνει ν' ανοίξουν, οι οργανώσεις μελών σε όσους θέλουν να συμμετάσχουν στο εγχείρημά μας και συμφωνούν προγραμματικά και πολιτικά με τις θέσεις μας"

"με προσυνεδριακές διαδικασίες ανοιχτές στους πολίτες που πιστεύουν σ' εμάς και θέλουν να συμμετάσχουν, ανεξάρτητα αν για δεκαετίες ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ, ή ακόμα και Νέα Δημοκρατία".

Τόνισε επίσης ότι "η πολιτική της καχυποψίας και των κλειστών θυρών, είτε για να διατηρηθούν με τεχνητό τρόπο κάποιοι εσωκομματικοί συσχετισμοί, ξεριζώνοντας το κόμμα από την κοινωνία, είτε, ενδεχομένως, με το σκεπτικό του «λίγοι και καλοί», έληξε οριστικά στις 20 Σεπτέμβρη".

Αναφέρθηκε σε ένα κόμμα, όχι γραφειοκρατικό και κλειστό, αλλά ανοιχτό στο περιβάλλον του, στις νέες τους νέους, στα κινήματα. Το κόμμα πρέπει να λειτουργήσει ως οργανωτής των λαϊκών στρωμάτων. Στόχος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι ένα κόμμα εκτός κράτους. Να μην λειτουργεί το κόμμα ως μηχανισμός νομιμοποίησης των κυβερνητικών επιλογών.

Ο Αλ. Τσίπρας μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι ήρθε η ώρα να μπει ένα τέλος στο κράτος των ημετέρων και στο παλαιοκομματικό καθεστώς διαφθοράς και διαπλοκής.

Σημείωσε μάλιστα ότι η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να αποφασίσουμε τους στόχους για το επόμενα διάστημα και τις πολιτικές πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν για την άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών της συμφωνίας με τους δανειστές, συνέπειες που έχουν άμεση συσχέτιση με τα λαϊκά στρώματα.

Ο λαός μας δικαίωσε για τη μάχη που δώσαμε την περίοδο της διαπραγμάτευσης και τις δύσκολες επιλογές μας. Πρόσθεσε επίσης ότι περιέβαλλε με εμπιστοσύνη το ΣΥΡΙΖΑ κάτι που επιβεβαιώθηκε στις εκλογές από την ταξική ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ όπως καταγράφηκε στα μεγάλα πλειοψηφικά ποσοστά στις λαϊκές γειτονιές. Ο Αλ. Τσίπρας συνεχάρη τα μέλη και τα όργανα του κόμματος για την εκλογική μάχη που κερδήθηκε όπως είπε, μέρα με τη μέρα καθώς η δυναμική ήταν ακόμα μεγαλύτερη στις συγκεντρώσεις και από το Γενάρη.

Μίλησε τέλος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για το ρόλο της χώρας στην Ε.Ε. την αλλαγή των συσχετισμών που σταδιακά γίνεται εφικτή και το διπλασιασμό των ποσοστών της Αριστεράς στην Πορτογαλία που έχει άμεση σχέση με την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα.

Εξήγησε επίσης τις δυσκολίες που έχει μπροστά της η χώρα καθώς πρέπει άμεσα να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η αξιολόγηση, η διευθέτηση των κόκκινων δανείων. Θα δοθεί μάχη για την προστασία της α' κατοικίας και θα την προστατεύσουμε. Το πρόβλημα του χρέους έχει τεθεί και κατανοούν όλοι ότι επηρεάζει όλη την Ευρώπη και όχι μόνο την Ελλάδα. Ενίσχυση της οικονομίας, προστασία του περιβάλλοντος, ο σεβασμός στην εργασία.

Ενιαίο μισθολόγιο από τις αρχές του 2016 χωρίς απώλεια εισοδήματος ενώ θα προχωρήσουμε σε άμεση διοικητική μεταρρύθμιση του κράτους σε ένα πλαίσιο συνεννόησης και συναίνεσης για αλλαγή νοοτροπίας στο Δημόσιο Τομέα που υπερασπιζόμαστε. Άμεσα θα τεθούν σε εφαρμογή κάρτες υγείας ανασφάλιστων, σχολικά γεύματα, ενίσχυση αγορών χωρίς μεσάζοντες, κάρτες μετακίνησης για πολύτεκνους.
Ο πρωθυπουργός έθεσε ως βασικές προτεραιότητες το χτύπημα της γραφειοκρατίας, την αναδιοργάνωση του τομέα της Υγείας και της Παιδείας. Οι μεταρρυθμίσεις έχουν πρόσημο άλλο πράγμα να πιστεύεις στην αναβάθμιση της δημόσιας Παιδείας και άλλο να θεωρείς ότι πρέπει να υπάρχουν "καλά και κακά" σχολεία, άλλα για άριστους και άλλα για την πλέμπα.
Επόμενος και ίσως ο πιο δύσκολος στόχος είναι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, ένα ζήτημα κοινωνικής ευθύνης να αντιμετωπιστεί με ενισχυμένο αναδιανεμητικό χαρακτήρα που θα εγγυάται αξιοπρεπείς συντάξεις. Άμεση προτεραιότητα είναι το χτύπημα της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.
Όσοι χρωστούν θα εμφανιστούν στο γκισέ του δημοσίου και των εφοριών να πληρώσουν. "Το πάρτυ τελείωσε".
Πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού, πετρελαιοειδών κ.α. άμεσα και ολοκληρώνουμε την αδειοδότηση των Ραδιοτηλεοπτικών Συχνοτήτων.
 Εξυγίανση του χώρου του ποδοσφαίρου, ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και άνοιγμα του διαλόγου για την αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε ή επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική και να προχωρήσουμε στην αλλαγή του εκλογικού νόμου.
"Ήρθαμε για να αλλάξουμε το μέλλον" λασπώνοντας τα χέρια μας γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος και για το σκοπό χρειάζεται ένας ΣΥΡΙΖΑ ανοικτός και ανασυγκροτημένος.

Η Κεντρική Επιτροπή συνεδριάζει σήμερα και αύριο και τα θέματα που θα την απασχολήσουν είναι η εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος και προγραμματισμός δράσης και η εκλογή Γραμματέα Κ.Ε. και Πολιτικής Γραμματείας.

 Κατ. Μπρ.

Πηγή: Η Αυγή

Ολόκληρη η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου