Σάββατο 10 Αυγούστου 2019

Ανακοίνωση Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής Στερεάς & Νήσων 9.8.2019 ΓΙΑ ΤΗΝ "ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ"



ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΠ.ΠΟ.
ΑΤΤΙΚΗΣ – ΣΤΕΡΕΑΣ & ΝΗΣΩΝ
ΣΤΟΥΡΝΑΡΗ 25, 101.86, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ.: 210-38.32.080, FAX: 210-38.32.656
                                                                                                                      
Αθήνα, 24/07/2019
                                                                                                                     
 Αρ..Πρωτ. 17


Για τα πρόσφατα έγγραφα του Γενικού Γραμματέα σχετικά με δημόσιες αναρτήσεις για θέματα του ΥΠΠΟΑ

Με έκπληξη οι εργαζόμενοι στο ΥΠΠΟΑ στις 8 Αυγούστου με δύο αλλεπάλληλαέγγραφα από τον Γ. Γ. του ΥΠΠΟΑ πληροφορηθήκαμε, ότι για τις δημόσιες αναρτήσεις μας θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να έχουμε την έγκριση του γραφείου τύπου του υπουργείου. 

Πιο συγκεκριμέναμε πρόσχημα την βέλτιστη προστασία και προβολή του έργου των υπηρεσιών, ζητήθηκε, πριν από οποιαδήποτε δημόσια ανακοίνωση εξαιρουμένων αυτών που δεν απαιτείται από την κείμενη νομοθεσία προηγούμενη έγκριση, αυτές να περνούν ουσιαστικά από το γραφείο τύπου του υπουργείου κι αν αυτό τις εγκρίνει τότε να δημοσιοποιούνται. Όπως είναι φυσικό μετά τον σάλο που ξέσπασε, η πολιτική ηγεσία στο υπουργείο επανήλθε με νέο διευκρινιστικόέγγραφο, το οποίο δυστυχώς δεν ανατρέπει το πνεύμα και την ουσία του προηγούμενου, καθώς πάλι στο τέλος της διαδικασίας θα πρέπει για οποιαδήποτε δράση των υπηρεσιών (π.χ. εκπαιδευτικά προγράμματα) ή επιστημονικές ανακοινώσεις), να υπάρχει  πρότερη έγκριση. 

Πρόκειται για ένα μοντέλο επικοινωνίας του κοινού με τις υπηρεσίες, απόλυτα συγκεντρωτικό, που αν εφαρμοστεί θα οδηγήσει στον ασφυκτικό έλεγχο της ενημέρωσης ακόμα και για αμιγώς επιστημονικά θέματα.
Το παράδειγμα της Αμφίπολης είναι πολύ πρόσφατο.

Όμως το ζήτημα της χειραγώγησης της ενημέρωσης από την πολιτική ηγεσία στο ΥΠΠΟΑ, έχει κι άλλες διαστάσεις. Ζητήματα που αφορούν το έργο του ΥΠΠΟΑ αλλά κι ευρύτερα την κοινωνία, όπως για παράδειγμα η μετατροπή του ΤΑΠ σε αμιγώς εμπορικό φορέα, ο ακρωτηριασμός του ΥΠΠΟΑ με την μετατροπή των μεγάλων μουσείων της χώρας σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, απασχολούν τους εργαζόμενους, αναφέρονται στο έργο του ΥΠΠΟΑ και είναι προφανές, ότι ένέτει 2019 δεν μπορεί να γίνεται στα σοβαρά συζήτηση για την έγκριση από το γραφείο τύπου του υπουργείου της διατύπωσης της άποψης κάθε συναδέλφου και συναδέλφισσας. 

Η ελευθερία της διακίνησης των ιδεών και η ελευθερία του λόγου αποτελούν αδιαπραγμάτευτη συνθήκη για την απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών πολιτισμού και την λειτουργία του υπουργείου προς όφελος των μνημείων και του κοινωνικού συνόλου. 

Τα δύο συγκεκριμένα έγγραφα παραβιάζουν αυτές τις αρχές, εισάγουν πρωτοφανώς συνθήκες λογοκρισίας κι ως εκ τούτου ο Ενιαίος Σύλλογος ζητά την άμεση ανάκλησή τους και την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου για την ανάδειξη του πολυσχιδούς έργου που συντελέστηκε και συνεχίζει να συντελείται στο υπουργείο πολιτισμού. 

Είναι συνθήκη δημοκρατίας.


Για το Διοικητικό Συμβούλιο


                   Ο Πρόεδρος                                                    Ο Γεν. Γραμματέας

ΔέδεςΛιώνης                                                        Στάθης Γκότσης