Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Περί του Ξενοδοχείου ΑΚΡΟΠΟΛ ΠΑΛΑΣ




Το ξενοδοχείο «Ακροπόλ Παλάς» οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1926-1928, σε σχέδια του  αρχιτέκτονα Σωτήρη Μαγιάση. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα δείγματα της ελληνικής εκδοχής του γαλλικού Art Nouveau, με διεθνή αναγνώριση. Το «Ακροπόλ Παλάς» ήταν επιχείρηση της οικογένειας Καραδόντη. Είχε δυναμικότητα 107 δωματίων και 173 κλινών (στοιχεία 1928). 
Στην πολυετή ιστορία του, εχει δεχθεί τρείς (3) τουλάχιστον ανακαινίσεις η πρώτη εκ των οποίων από τον αρχιτέκτονα Σόλωνα Κυδωνιάτη την περίοδο 1958-1959. 
Η τελευταία "ανακαίνιση" σηματοδότησε τη "λεηλασία" του Ξενοδοχείου (πωλήθηκαν έπιπλα κλπ). Το ξενοδοχείο συνέχισε να λειτουργεί μέχρι τη δεκαετία του 1980. Ο σεισμός του 1981 δημιούργησε σοβαρά προβλήματα (ζημιές) στο κτίριο.   

Από εξώστες του ξενοδοχείου έχουν κινηματογραφηθεί το 1973 τα πασίγνωστα στιγμιότυπα από την εξέγερση του Πολυτεχνείου Λειτουργούσε μέχρι τη δεκαετία του 1980. Το 1991, χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο  μνημείο

Το Φεβρουάριο του 1999, ο Υπουργός Πολιτισμού Ε. Βενιζέλος αγοράζει το Ξενοδοχείο ΑΚΡΟΠΟΛ από τον Θεσσαλονικιό Μπατατούδη, ιδιοκτήτη της ΠΑΕ-ΠΑΟΚ και της κατασκευαστικής εταιρείας ΕΡΓΑΣ, έναντι 4,58 δις δραχμών (13.400.000 €), δίνοντας προκαταβολή 1,8 δις δραχμές (5.200.000 €). Ήταν η περίοδος κατά την οποία, πολλοί πιστεύουν ότι η ΕΡΓΑΣ αντιμετώπιζε προβλήματα ρευστότητας. Το υπόλοιπο τίμημα θα καταβαλλόταν με την παραλαβή του επισκευασμένου / ανακαινισμένου κτιρίου από το ΥΠΠΟ. Μετά από μακροχρόνια δικαστική διαμάχη το 2003 το ΑΚΡΟΠΟΛ περιέρχεται οριστικά στο Ελληνικό Δημόσιο.




Πρόκειται για επταώροφο κτίριο, 6599,26 τ.μ., ύψους 34 μέτρα και περιλαμβάνει υπόγειο, δύο στάθμες ισογείου, ημιώροφο, πέντε ορόφους και δύο δώματα. Σύμφωνα με τη μελέτη αποκατάστασης (αν και όταν υλοποιηθεί) 4.000 τ.μ. θα έχουν χρήσεις γραφείων, στο υπόγειο θα λειτουργήσει αίθουσα μονίμων εκθέσεων, στο ισόγειο πωλητήριο του ΤΑΠΑ και αναψυκτήριο. Στο «δεύτερο ισόγειο» (στάθμη που αντιστοιχεί στην κύρια είσοδο του κτιρίου) θα βρίσκονται  οι χώροι υποδοχής. Στο ίδιο επίπεδο οι δύο μεγάλες αίθουσες δεξιώσεων θα αποκτήσουν, η μία χρήση πολιτιστικών εκδηλώσεων και η άλλη (η κυκλική) θα λειτουργήσει ως χώρος για συνεντεύξεις τύπου. (Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης το κτίριο της οδού Μπουμπουλίνας  έχει συνολική (όχι ωφέλιμη) επιφάνεια 5.000 τμ και σήμερα στεγάζει πάνω από 400 εργαζόμενους χωρίς να υπολογίζουμε τα γραφεία της πολιτικής ηγεσίας, των συμβούλων κλπ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου