Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Αρωμα λογοκρισίας

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι το ΚΑΣ, κατά πλειοψηφία, τάχθηκε "...κατά της προβολής στην τηλεόραση τηλεοπτικού σποτ που γύρισε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων στο πλαίσιο της διεθνούς καμπάνιας του για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από τις περικοπές σε κονδύλια και προσωπικό" (Για το πλήρες δημοσίευμα εδώ. To επίμαχο video ακολουθεί).

Πρόκειται για μια γνωμοδότηση με πολιτικό περιεχόμενο, ανεξάρτητα από την τυπική διατύπωσή της, στα όρια των τυπικών αρμοδιοτήτων του Οργάνου, που εγείρει σοβαρά ερωτήματα και επαναφέρει στη  μνήμη μας τις εποχές της λογοκρισίας. 
Η πλειοψηφία του Κ.Α.Σ. παίρνει σαφή πολιτική θέση και (συν)τάσσεται με την πλευρά εκείνη που συνομολόγησε και εφαρμόζει τα μνημόνια της υποταγής της χώρας στα δεσμά του ΔΝΤ και της ΕΕ.

Η πλειοψηφία του Κ.Α.Σ. θεωρεί, προφανώς, ότι η πολιτική της εξαθλίωσης της κοινωνίας, της διάλυσης κάθε εκδοχής κοινωνικού κράτους, των συνεχών περικοπών, των απολύσεων, του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και των υποδομών, της σταδιακής μετατροπής της χώρας μας σε ένα μεταμοντέρνο προτεκτοράτο δεν εγείρει κανένα κίνδυνο για την προστασία, προβολή, ανάδειξη και διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Γιατί αυτό είναι το μήνυμα που επιχειρεί να επικοινωνήσει προς το λαό το video του Σ.Ε.Α. Άλλωστε η γενική κατάσταση στο (τέως) ΥΠΠΟ, την οποία ολοι γνωρίζουμε (εντός και εκτός ΥΠΠΟ) δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για τις συνέπεις της Μνημονιακής πολιτικής. Εκτός κι αν για τις ληστείες στην Ολυμπία στην Εθν. Πινακοθήκη, για τις λαθρανασκαφές και πλείστα άλλα δεν ευθύνεται η πολιτική των περικοπών (σε προσωπικό, μέσα, πόρους) αλλά η "κακιά η ώρα".

Για το ίδιο το Όργανο (ΚΑΣ) τέτοιες αποφάσεις υποσκάπτουν το κύρος και την ανεξαρτησία του και επαναφέρουν στην επικαιρότητα το ζήτημα της συγκρότησής (διορισμού των μελών) από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία. 

Κλείνοντας, πρέπει να σημειώσουμε ότι τέτοιες αποφάσεις τραυματίζουν την ελεύθερη έκφραση και δημιουργία, φιμώνουν κάθε διαφορετική άποψη και εν τέλει επαναφέρουν στην επικαιρότητα το ζήτημα της δημοκρατίας. Η δημόσια τηλεόραση, όπως και τα ιδιωτικά ΜΜΕ, έχοντας διαστρέψει συστηματικά και εξαφανίσει κάθε αντίθετη - αντιμνημονιακή άποψη, έχουν μεταβληθεί σε φαιούς προπαγανδιστές της Τρόϊκας, των Μνημονίων και της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, σε μέσα τρομοκράτησης, αποπροσανατολισμού και αποβλάκωσης του "εχθρού λαού".

Αντί επιλόγου

Μια γενική παρατήρηση: Ιστορικά έχει πολλάκις επιβεβαιωθεί, ότι ο κενός αλλά βαρύγδουπος καθωσπρεπισμός, ο συντηρητισμός και η εθνικοφροσύνη, η παντελής έλλειψη αισθητικής και καλλιτεχνικής παιδείας, η άγνοια και "...το συντηρητικό βλέμμα «χαμηλοβλεπούσας» κόρης που ξέρει γαλλικά και πιάνο και θέλει να αγνοεί εξ ολοκλήρου τι πραγματικά συμβαίνει..." στην κοινωνία, χαρακτηρίζει και περιγράφει τις "Επιτροπές Λογοκρισίας". (Ένα κείμενο της Εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ" για τη λογοκρισία και τα χαρακτηριστικά της την περίοδο της Χούντας).


Κι ένα Υστερόγραφο

Το Κ.Α.Σ. και η πολιτική ηγεσία του τέως ΥΠΠΟ, έχουν να πουν κάτι για την κατά συρροήν χρησιμοποίηση φωτογραφιών από μνημεία και χώρους από τους τηλεαστέρες - τηλεπωλητές βιβλίων που θησαυρίζουν  πουλώντας "ελληνοπρέπεια", χυδαίο εθνικισμό, "χιλιασμό" και αποχαύνωση στον Ελληνικό λαό; Έχουν εισπράξει έστω και ένα (1) € τέλη υπέρ ΤΑΠΑ (δηλ. υπερ του Δημοσίου), όπως προβλέπει η νομοθεσία, από τη χρήση του υλικού αυτού (φωτογραφίες, video κλπ); 

Τέλος, τα πλήρη - αναλυτικά πρακτικά της επίμαχης συνεδρίασης θα δωθούν στη δημοσιότητα για να μπορούμε όλοι μας να πληροφορηθούμε όσα ειπώθηκαν κατά τη συνεδρίαση του Οργάνου;

Μια ακόμη τοποθέτηση μπορείτε να διαβάσετε εδώ