Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Προβοκατόρικη, μαφιόζικη δολοφονία



Προβοκατόρικη εκτέλεση 


Η δολοφονική επίθεση εναντίον των Γραφείων της νεοναζιστικής οργάνωσης «ΧΑ» στο Νέο Ηράκλειο εγείρει τεράστια ερωτηματικά για τους πραγματικούς στόχους και επιδιώξεις, όσων την αποφάσισαν, τη σχεδίασαν και την εκτέλεσαν. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια ενέργεια που αντικειμενικά λειτουργεί προβοκατόρικα και αποπροσανατολιστικά για τους λαϊκούς αγώνες αλλά και για το αντιφασιστικό κίνημα. Τη στιγμή που νέα μνημονιακά μέτρα βρίσκονται προ των πυλών, την παραμονή μιας μεγάλης απεργιακής κινητοποίησης (απεργία 6/11), η δολοφονική επίθεση επισκιάζει τις εξελίξεις και ταυτόχρονα θυματοποιεί (και «αθωώνει») τους νεοναζιστές.


Όπως γράφαμε στην Ανακοίνωσή μας (20/9)  με αφορμή τη δολοφονία του Π. Φύσσα «… θέλουν διακαώς να σπρώξουν την αριστερά στη λογική ενός πολέμου συμμοριών, με την κοινωνία φοβισμένη στο ρόλο του θεατή που θα καλεί το Κράτος να “επιβάλλει την τάξη”…». Τονίζαμε ότι «… η απάντηση στο φασισμό είναι οι ταξικοί αγώνες, η ανάπτυξη της ταξικής πάλης… η απάντηση στο φασισμό δίνεται κάθε μέρα στη δουλειά, στις παρέες, σε κάθε έκφραση της ζωής μας».


Η δολοφονία των δύο μελών της «ΧΑ» και ο βαρύς τραυματισμός ενός τρίτου δεν μπορεί να μπει στην ίδια ζυγαριά με τη δολοφονία του Π. Φύσσα, ούτε μπορεί να αναζητά οποιαδήποτε νομιμοποίηση σε κάποια αρρωστημένη εκδοχή «συμψηφισμών» και «πατσίσματος». Αντίθετα, υπηρετεί την καλοστημένη προπαγάνδα «των άκρων», της στρατηγικής της έντασης, της «καταδίκης της βίας απ’ όπου κι αν προέρχεται» και παρά τους πρόσκαιρους κλυδωνισμούς που μπορεί να επιφέρει στη μνημονιακή συγκυβέρνηση συμβάλει στην σταθεροποίησή της.  Απ’ την άποψη αυτή τέτοιες ενέργειες επιχειρούν να ακυρώσουν ή έστω να ανακόψουν προοδευτικές – αριστερές εξελίξεις και τελικά βάλλουν ενάντια στη δημοκρατία «αιτιολογώντας» το ιδιότυπο κράτος εκτάκτου ανάγκης που η συγκυβέρνηση έχει επιβάλλει.


Πρέπει να είμαστε όλοι εξαιρετικά καχύποπτοι για κάθε τέτοια ενέργεια. Στην πρόσφατη ιστορία έχει αποδειχθεί ότι ανάλογες ενέργειες πολύ συχνά προέρχονται από σκοτεινούς παρακρατικούς μηχανισμούς, αυτονομημένους ή μη, που παρεμβαίνουν τις κρίσιμες στιγμές για να ανακόψουν εξελίξεις. Τα παραδείγματα είναι πολλά: από τις βόμβες στη Μπολόνια της Ιταλίας (από τη νεοφασιστική οργάνωση Ordine Nuovo το 1980) που εντάχθηκαν στο γνωστό σχέδιο της «στρατηγικής της έντασης», έως στις καθ’ ημάς περιπτώσεις του τύπου Ντάνου Κρυστάλλη (πράκτορα της ΚΥΠ), τα φαινόμενα διάβρωσης από μυστικές υπηρεσίες διαφόρων οργανώσεων  και την ανοικτή δράση «κουκουλοφόρων» - ασφαλιτών στις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις των προηγούμενων ετών.


Για όλους αυτούς τους λόγους στεκόμαστε με τον πλέον απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο απέναντι από τέτοιες δολοφονικές επιθέσεις. Η μόνη απάντηση είναι το δυνάμωμα των ταξικών & λαϊκών αγώνων για την ανατροπή της συγκυβέρνησης και την απαλλαγή του λαού μας από τα μνημόνια της εξαθλίωσης και της υποταγής. 

(γ.σ.) 

Διαβάστε επίσης:
Άρθρο στην Εφημερίδα "ΑΥΓΗ" 
- Δήλωση του Π. Σκουρλέτη, εκπρ. τύπου του ΣΥΡΙΖΑ


1 σχόλιο: