Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Ανακοίνωση, 12 Απριλίου 2016


Συναδέλφισσες – συνάδελφοι, 

Στη σημερινή συγκυρία, αποτελεί κοινή πεποίθηση η αναγκαιότητα για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος στο χώρο του Δημοσίου. Οι δυναμικοί αγώνες της προηγούμενης περιόδου αποτελούν βαριά παρακαταθήκη, αλλά ταυτόχρονα ορίζουν και τους άμεσους στόχους μας για την επόμενη περίοδο.
Μέσα από μεγάλες και μικρές μάχες που δώσαμε και συνεχίζουμε να δίνουμε συλλογικά και ενωμένοι, μπορούμε να κρατήσουμε ανοιχτό το στοίχημα για την ανατροπή της βαριάς νεοφιλελεύθερης κληρονομιάς των προηγούμενων πέντε χρόνων. Μπορούμε να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα για την ανατροπή των εκβιαστικών διλημμάτων που ξένα και ντόπια κέντρα βάζουν με τρόπο εκβιαστικό σε μια κοινωνία που εμφατικά έχει απορρίψει αυτούς τους σχεδιασμούς.
Μέσα στον χώρο του Δημοσίου, και ιδιαίτερα του Υπουργείου Πολιτισμού, με την αγωνιστικότητα όλων των συναδέλφων κερδίσαμε την μάχη της κατάπτυστης αξιολόγησης του Μητσοτάκη. Αγωνιστήκαμε πλάι στους συναδέλφους μας που βρέθηκαν μέσα σε μία νύχτα εκτός εργασίας λόγω της διαθεσιμότητας. Αποκρούσαμε κάθε διαδικασία που στόχευε στην ιδιωτικοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και του ξεπουλήματος δημόσιων αγαθών. Μαζικά και μαχητικά αντισταθήκαμε σε κάθε προσπάθεια απολύσεων μέσα από τον επανέλεγχο της μετατροπής συμβάσεων με κριτήρια που καταπατούν το πνεύμα και το γράμμα του ΠΔ 164/2004. Δώσαμε μάχες για την επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση του Υπουργείου. Καταγγείλαμε κάθε προσπάθεια συγχώνευσης διοικητικών δομών, που αναπόδραστα οδηγούν σε συρρίκνωση του αντικειμένου του Υπουργείου.
Σήμερα, στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται με την εμπέδωση της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και της αποκομματικοποίησης του Δημοσίου, εκτιμούμε, ότι το συνδικαλιστικό κίνημα στο χώρο μας αλλά και ευρύτερα πρέπει να επανακαθορίσει την στάση του.
Στο χώρο του Υπουργείου Πολιτισμού εξώφθαλμες αδικίες του παρελθόντος έχουν θεραπευτεί.
Οι «διαθέσιμοι» συνάδελφοι μας έχουν επιστρέψει στην εργασία τους με τον χρόνο παραμονής τους σε καθεστώς διαθεσιμότητας να λογίζεται ως πραγματικός χρόνος προϋπηρεσίας. Παράλληλα, σταμάτησε κάθε κουβέντα για απολύσεις στο χώρο του Δημοσίου και εμπεδώθηκε κλίμα εργασιακής ασφάλειας.
Επιτέλους έληξε το ζήτημα της τοποθέτησης των «187» σε θέσεις δουλειάς, μια πρωτοφανής μεροληπτική και άδικη μεταχείριση εργαζομένων για πέντε χρόνια από τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες.
Με Νόμο ξεπάγωσαν οι μισθολογικές μας ωριμάνσεις και η αποσύνδεση του βαθμολογίου από το μισθολόγιο, δίνοντας μικρές αλλά πραγματικές αυξήσεις - τις πρώτες απ’ όταν η χώρα μπήκε στη μέγγενη των μνημονιακών δεσμεύσεων.
Αναγνωρίστηκε επιτέλους το σύνολο της προϋπηρεσίας σε έργα του Υπουργείου Πολιτισμού ως πραγματική προϋπηρεσία Δημοσίου. Έτσι, εκατοντάδες αποκλεισμένοι από το προηγούμενο καθεστώς συνάδελφοι μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για θέσεις ευθύνης, δίνοντας τέρμα σ’ ένα ιδιότυπο, αλλά πολύ γνωστό σε όλους μας αυτοματισμό.
Επιτέλους δόθηκε η δυνατότητα κατανομής ειδικότητας σε αρχαιολόγους ΙΔΑΧ, κάτι που δεν προβλεπόταν στον προηγούμενο Οργανισμό του ΥΠΠΟΑ (ΠΔ 104/2014).
Μπήκε οριστικό τέλος στους προσχηματικούς ελέγχους των υπηρεσιακών φακέλων από τους Ιαβέρηδες του Σ.Ε.Ε.Δ.
Το πειθαρχικό δίκαιο στο χώρο του Δημοσίου εκδημοκρατίστηκε, ανατρέποντας εκ βάθρων τις προηγούμενες αντιμεταρρυθμίσεις που ποινικοποιούσαν τους αγώνες και την συνδικαλιστική δράση.
Φτάνουν αυτά; Προφανώς και όχι.

Μπροστά μας ανοίγονται νέοι αγώνες για:

-          Να θωρακίσουμε θεσμικά την πολιτιστική κληρονομιά ανατρέποντας καθολικά κάθε σχέδιο άμεσης ή έμμεσης ιδιωτικοποίησης.
-          Να αναδείξουμε τις παραγωγικές δυνατότητες του πολιτισμού και την πραγματική συμβολή που μπορεί να έχει στον παραγωγικό μετασχηματισμό της χώρας.
-          Να εξασφαλίσουμε τους αναγκαίους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους για την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών.
-          Να επιτύχουμε την εξωστρέφεια και την σύνδεση του πολιτιστικού αγαθού με τις τοπικές κοινωνίες, αναδεικνύοντας εκτός των άλλων το παιδευτικό περιεχόμενο του πολιτισμού.
-          Την αναδιοργάνωση των δομών του Υπουργείου μέσα από τη σύνταξη νέου Οργανογράμματος που θα ακυρώνει όλες τις νεοφιλελεύθερες εφαρμογές του ισχύοντος. Ο νέος Οργανισμός πρέπει να προκύψει μέσα από  ένα ευρύτατο διάλογο με τους εργαζόμενους στο Υπουργείο, αλλά και με άλλους φορείς που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με το έργο του υπουργείου.
-          Την εξασφάλιση της δημοκρατικής λειτουργίας και ουσιαστικής ανεξαρτησίας των συλλογικών οργάνων με ταυτόχρονη αναβάθμιση του ρόλου τους.
-          Την εξάλειψη όλων των δαπανών που εξυπηρετούν κομματικές και πελατειακές ανάγκες και την ορθολογική κατανομή των πόρων σε πραγματικά έργα πολιτισμού κι όχι έργα βιτρίνας.
-          Την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας για την ευχερέστερη εξυπηρέτηση των πολιτών από τις υπηρεσίες του υπουργείου.

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι, 

Γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι τα μέτωπα της πάλης θα είναι πολλά και προβλέπονται συγκρούσεις με ισχυρά συμφέροντα που επιδιώκουν τη διάλυση του Δημοσίου, την ιδιωτικοποίηση του πολιτισμού, το ανελέητο κυνήγι κάθε εργαζόμενου στο δικό μας τομέα, την αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων, την διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος, την επιβολή του σκληρού νεοφιλελευθερισμού.
Αυτή τη μάχη δεν μπορούμε να την δώσουμε αποσπασματικά και ο καθένας από τη δική του θέση. Η προάσπιση των συμφερόντων του κόσμου της εργασίας αποτελεί το βασικό πεδίο, όπου όλοι μας θα κριθούμε. Τα πρώτα δείγματα ήδη τα έχουμε δώσει. Αυτό που μένει είναι να συνεχίσουμε αταλάντευτα με ταξική συνείδηση τον αγώνα για να μην νικήσει η καταστρεπτική πολιτική των προηγούμενων ετών.
Η Ελπίδα είναι ακόμα ζωντανή.

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΥΠΠΟΑ  -  http://apyppo.blogspot.gr/