Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Συνέδριο Ριζοσπαστικής Αριστεράς (2ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ)
(το κείμενο εκφράζει τις απόψεις του υπογράφοντα)
Ο σκοπός του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να μην είναι απλά η εκλογή προσώπων σε κομματικές θέσεις και η χάραξη νέων γραμμών πλεύσης του κόμματος, αλλά  η συνέχιση του αγώνα ενάντια σε αδιέξοδα, σε κοινωνικές αδικίες και ανισότητες, έτσι ώστε το κόμμα να μπορεί να αντιμάχεται την λαϊκίστικη  νεοφιλελεύθερη πολιτική.
Μια νεοφιλελεύθερη πολιτική που χαρακτηριστικά της έχει την εξουσιαστική δύναμη, την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, τη ρατσιστική νοοτροπία σε όλο το φάσμα της, την απάνθρωπη συμπεριφορά, την εξαθλίωση των μαζών, και εκφράζεται μέσα από τη λανθάνουσα δημοκρατία, την καταστολή, την τραπεζική καταπίεση, τον θρησκευτικό φασισμό και την υπέρμετρη ατομικότητα.
Ένα κόμμα ριζοσπαστικής αριστεράς που ήδη έχει πλεύσει στον κυβερνητικό ιστό μιας χώρας, θα πρέπει να μάθει και να συμβιβάζεται, και να κάνει συμμαχίες, και να αφήνει πίσω του παλαιοκομματικές και μη εφαρμόσιμες νοοτροπίες, σίγουρα όμως να παραμείνει πηγή έμπνευσης για τα εκατομμύρια καταπιεσμένων έχοντας πάντα κατά νου τον τελικό σκοπό, που είναι η ευημερία των ανθρώπων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ -και κάθε αριστερό ριζοσπαστικό κόμμα- δεν θα πρέπει να ξεχνάει ότι ο άνθρωπος είναι η πηγή του οράματος του για έναν καλύτερο κόσμο, αντίθετα από τα νεοφιλελεύθερα κόμματα, που ως πηγή  έχουν το χρήμα και τους αριθμούς. 
Σαν κόμμα θα πρέπει να μην αλλάξει την ιδεολογική του κατεύθυνση, αλλά να συνεχίσει τον αγώνα έχοντας  υπόψη ότι όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίσοι, ανεξαρτήτως εθνικότητας, χρώματος, θρησκείας, κοινωνικής τάξης ...... όλοι οι άνθρωποι έχουμε δικαίωμα στην μόρφωση, στην εργασία, στην ιατρική περίθαλψη και σε όλα τα αγαθά που προσφέρει ένα κράτος πρόνοιας. Όλα αυτά θα πρέπει να είναι η μη παρεκκλίνουσα γραμμή για ένα αριστερό ριζοσπαστικό κόμμα.


Σταύρος Τσάβαλος 

Μέλος του Συντονιστικού της Οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ του Υπουργείου Πολιτισμού