Κυριακή 10 Ιουνίου 2018

Ανακοίνωση ΑΡΚΙ

   
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η πλειοψηφία της ΠΕΥΦΑ που διαχειρίστηκε όλα αυτά τα χρόνια μια σειρά ζητημάτων κομβικής σημασίας για την κατοχύρωση του κλάδου μας, δεν κατάφερε να λύσει κανένα από αυτά, ενώ οι οικονομικές συνθήκες ήταν ευνοϊκές και οι κυβερνήσεις ιδεολογικά φιλικές και υποστηρικτικές προς αυτούς. Ωστόσο οι ίδιοι ήταν δέσμιοι των «παραταξιακών» και «προσωπικών» τους επιλογών, φορείς μιας άλλης παλαιοκομματικής συνδικαλιστικής αντίληψης και γι’ αυτό στήριξαν άκριτα τις κυβερνητικές επιλογές και αποφάσεις  τόσο στο γενικότερο κυβερνητικό επίπεδο, όσο και στο ειδικότερο του Υπουργείου Πολιτισμού. 

Να θυμίσουμε ότι σε δύσκολες εποχές που ο κλάδος δεχόταν επίθεση αντί για απεργιακές κινητοποιήσεις η ΠΟΕ_ΥΠΠΟ σε συνεργασία με τα Πρωτοβάθμια Σωματεία αποφάσιζε ευέλικτες μορφές κινητοποιήσεων δηλ. μουσικές συναυλίες. Την ώρα που συντελούνταν η πρωτόγνωρη επίθεση σε όλες τις κατακτήσεις των εργαζομένων και όλος ο κόσμος ήταν στους δρόμους, συμμετέχοντας  μαζικά  στις γενικές απεργίες της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, οι Αρχαιολογικοί Χώροι και τα Μουσεία ήταν ανοικτά και λειτουργούσαν κανονικά σε πλήρη εργασιακή ειρήνη, με εξαίρεση ελάχιστους Χώρους και Μουσεία, όπου οι συνάδελφοι με δική τους πρωτοβουλία τα κρατούσαν κλειστά και ακόμη και σε αυτά γίνονταν παρεμβάσεις για να ανοίξουν.

Όσο κι αν προσπαθούν απεγνωσμένα να μας πείσουν πως έκαναν ότι καλύτερο μπορούσαν για τους αρχαιοφύλακες, η αλήθεια είναι ότι οι ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ,  με τη δράση τους και τις προσωπικές πολιτικές επιλογές τους, τα τελευταία χρόνια μας έφερναν αντιμέτωπους με την ιδιωτικοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, την απώλεια της εργασίας μας και τον αφανισμό του κλάδου.

Γι’ αυτό και τώρα όλα τα προβλήματα επανέρχονται και πάλι μπροστά μας, ως παλιές αμαρτίες. Μάλιστα η τωρινή συγκυρία τα καθιστά πιο επιτακτικά από ποτέ, αφού εκτός από την οικονομική κρίση-λόγω των μνημονίων που μας επέβαλαν φορτώνοντας τα βάρη στους εργαζόμενους και όχι σε αυτούς που τα δημιούργησαν-έχει προστεθεί και η συρρίκνωση του κλάδου λόγω εθελουσίας εξόδου, συνταξιοδοτήσεων, μετατάξεων, έχει διαταραχτεί η αναλογία μόνιμου-έκτακτου προσωπικού και αναμένεται περαιτέρω αριθμητική μείωση μετά την υπογραφή της τροπολογίας για την επιστροφή των μεταταχθέντων συναδέλφων μας στους προηγούμενους φορείς εργασίας τους.

Βέβαια τώρα απαιτούν από την πολιτική ηγεσία λύσεις σε όλα - εδώ και τώρα - με αγωνιστικό πλαίσιο. Παρ’ όλο που μας λοιδορούσαν και «μας κουνούσαν το δάκτυλο», τώρα έχουν υιοθετήσει τις θέσεις της παράταξής μας (ΑΡΚΙ)τις οποίες υποστηρίζουμε διαχρονικά και τις παρουσιάζουν ως δικές τους προτάσεις – λύσεις.
Ωστόσο δεν μπορούν να αναπτύξουν μια ανεξάρτητη συνδικαλιστική δράση όπως η δική μας, που χαρακτηρίζεται από την σταθερή διεκδίκηση, τη ρήξη με τα εκφυλιστικά φαινόμενα της καθεστωτικής συνδιοίκησης, την στράτευση σε έναν τίμιο αγώνα υπέρ των εργαζομένων, χωρίς κομματικές παρωπίδες. Με αυτούς τους όρους συνεχίζουμε να παρεμβαίνουμε, είτε μας καλούν στις διαπαραταξιακές αντιπροσωπίες της ΠΕΥΦΑ είτε όχι, επειδή το οφείλουμε στους συναδέλφους μας και επειδή δεν χαριζόμαστε σε καμία κυβέρνηση και αυτό το έχουμε αποδείξει διαχρονικά με τη στάση μας. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την αναβάθμιση του κλάδου των αρχαιοφυλάκων, θα είμαστε απέναντι και θα σταματάμε κάθε επικίνδυνη  κομματική, πολιτική, προσωπική σκοπιμότητα. 

Στις 13.4.2018 πραγματοποιήθηκε συνάντηση διαπαραταξιακής αντιπροσωπείας της Π.Ε.Υ.Φ.Α. με τον Υφυπουργό Πολιτισμού κ. Κώστα Στρατή και στις 26.4.2018 με την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου, τον διευθυντή του γραφείου της κ. Βαγγέλη Πολίτη κ στελέχη του ΥΠΠΟΑ.Η ΑΡΚΙ έδωσε το παρόν και στις δυο κ συνέβαλε τα μέγιστα στην διευθέτηση διαφόρων θεμάτων προς θετική κατεύθυνση. Πιο συγκεκριμένα: 

ΕΜΣΤ: το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης είχε εκδόσει  προκήρυξη για πρόσληψη προσωπικού φύλαξης μέσω ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης. Η δριμύτατη παρέμβαση της παράταξής μας προς την πολιτική ηγεσία έπαιξε καθοριστικό ρόλο και είχε ως αποτέλεσμα την άμεση απόσυρσή της. Δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές απόπειρες ιδιωτικοποίησης του κλάδου από όπου κι αν προέρχονται. Ζητήσαμε την άμεση απόσυρση σχετικής διάταξης από τον Οργανισμό του ΕΜΣΤ.

ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ: μετά από στοχευμένες παρεμβάσεις της παράταξής μας προς την πολιτική ηγεσία, συναρμόδιους υπουργούς και γραφείο πρωθυπουργού, υπογράφηκαν στις 9/5/2018 οι Υπουργικές αποφάσεις, που κάποιοι εσκεμμένα τις καθυστερούσαν και που ανοίγουν το δρόμο για να αναλάβουν υπηρεσία, ως εργαζόμενοι αορίστου χρόνου, περίπου 300 συνάδελφοι όλων των ειδικοτήτων που εργάζονταν με δικαστικές αποφάσεις. Συνεχίζουμε δυναμικά έως την ταχύτατη και άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας.

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ: η προκήρυξη των 200 μονίμων αρχαιοφυλάκων, σύμφωνη με τον νέο Οργανισμό του ΥΠΠΟΑ,  υπογράφηκε από την πολιτική ηγεσία, βρίσκεται στο τυπογραφείο και αναμένεται η δημοσίευση του ΦΕΚ το αμέσως προσεχές διάστημα. Η καθυστέρηση της έκδοσή της οφείλεται σε απόπειρες προσθήκης φωτογραφικών διατάξεων από κάποιους οποίοι προσπαθώντας να παραπλανήσουν την πολιτική ηγεσία με το επιχείρημα ότι αυτές θα είναι προς το συμφέρον του κλάδου - ήθελαν να ελέγξουν προς ίδιον όφελος τους όρους της προκήρυξης.

Επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά ότι ο κλάδος χρειάζεται επιτακτικά αριθμητική ενίσχυση με όλους τους δυνατούς τρόπους, πρώτον για να επιβιώσει και δεύτερον για να μπορεί να διεκδικεί. Τα Μουσεία στενάζουν από τη δραματική έλλειψη προσωπικού, με ότι κινδύνους εγκυμονεί αυτό για την ασφάλεια τους. Δεν περισσεύει κανείς, δεν αποκλείουμε καμία λύση. Δεν θα επιτρέψουμε ούτε τώρα ούτε στο μέλλον, σε τυφλές πολιτικές ή προσωπικές επιδιώξεις, να δυναμιτίσουν και να υπονομεύσουν το μέλλον των αρχαιοφυλάκων. Πρόταση της παράταξής μας (ΑΡΚΙ), την οποία αποδέχθηκε η πολιτική ηγεσία,  είναι αμέσως μετά την προκήρυξη 8Κ/2018 να κατατεθεί αίτημα από το ΥΠΠΟΑ για 500 νέες προσλήψεις αρχαιοφυλάκων μέσα στο 2019.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ: όλα τα προηγούμενα χρόνια,  η πλειοψηφία της ΠΕΥΦΑ, αλλά και η ΔΑΚΕ, τηρώντας άλλοτε σιγή ιχθύος και άλλοτε προτρέποντας τους συναδέλφους να εργάζονται για φιλανθρωπικούς σκοπούς σε εκδηλώσεις μετά το πέρας λειτουργίας του μουσείου ή του αρχαιολογικού χώρου, κατάφερε να γενικευθεί, η πρακτική να μην πληρώνονται οι αρχαιοφύλακες και να θεωρείται αυτό φυσιολογικό. Όταν λέγαμε κατά το παρελθόν να σταματήσουμε να εργαζόμαστε, αντέλεγαν ότι αν δεν γίνουν οι εκδηλώσεις θα πέσει το ανάθεμα στους αρχαιοφύλακες και θα μας γράψουν οι εφημερίδες.  Αφού τόσα χρόνια άφησαν τους συναδέλφους μόνους τους, να δέχονται αφόρητες πιέσεις από τους προϊσταμένους τους  και η κατάσταση γενικεύθηκε και παγιώθηκε, έρχονται τώρα και τους λένε κακώς δουλεύατε – σταματήστε, γιατί τώρα το πήρε απόφαση η πλειοψηφία της ΠΕΥΦΑ να συγκρουστεί και να περάσει επιτέλους σε ουσιαστική διεκδίκηση. Και τότε λέγαμε και τώρα λέμε όχι στην απλήρωτη εργασία των αρχαιοφυλάκων. Αυστηρή εφαρμογή του νομικού πλαισίου της παραχώρησης χρήσης αρχαιολογικών χώρων για εκδηλώσεις, ώστε να μην γίνεται κατάχρηση. Αυστηρή είσπραξη των τελών χρήσης ως αποτροπή για όσους θέλουν δωρεάν εκδηλώσεις. Έλεγχος των Περιφερειακών υπηρεσιών από την κεντρική σχετικά με τις αδειοδοτήσεις. Η πολιτική ηγεσία είναι θετική στην υπογραφή ΚΥΑ με βάσει το δημόσιο λογιστικό και ευελιξία στις ώρες που θα απαιτούνται να συμμετάσχει το προσωπικό.

ΤΑΠΑ:Ο Υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι είναι υπέρ του Δημόσιου χαρακτήρα του ΤΑΠΑ. Είπε ότι θα γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις που θα αφορούν στην ομαλοποίηση της λειτουργίας του για την τρέχουσα τουριστική περίοδο (αναψυκτήρια, προσλήψεις, ΦΠΑ, ηλεκτρονικές πωλήσεις κ.α.) και σε ότι αφορά στο  νέο οργανισμό, είπε πως δεν θα περάσει μέσα στο καλοκαίρι αλλά θα γίνει κανονική διαβούλευση, χωρίς όμως να μπορεί να δώσει χρονοδιάγραμμα. Ενημερωθήκαμε ακόμη ότι γίνεται προσπάθεια να βρεθεί ένας άλλος τρόπος πληρωμής, όλων των ομοειδών κλάδων του δημοσίου που εισπράττουν εξαιρέσιμα και πέραν του Πενθημέρου. Για την  έρευνα αυτή θα έχουμε ενημέρωση αφότου ολοκληρωθεί, αλλά θα προχωρήσει σε εφαρμογή μόνο αν είναι πιο έγκαιρη η καταβολή από τον τωρινή και σε καμία άλλη περίπτωση. Ήμασταν κάθετα αντίθετοι στην οποιαδήποτε καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων αμοιβών μας και αυτό έγινε απόλυτα σαφές και αποδεκτό.
 
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΩΣ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΜΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΗΣ 6ΗΣΜΕΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: πριν από 15 χρόνια ήμασταν οι πρώτοι που βάλαμε το θέμα να ψηφιστεί τροπολογία, στην οποία να μας αναγνωρίζονται ως συντάξιμα, έως  5 χρόνια επιπρόσθετης υπηρεσίας, λόγω της εργασίας μας κατά τις Κυριακές και Εξαιρέσιμες ημέρες. Δεν έχει οικονομικό κόστος, προσφέρει χρήματα στα ασφαλιστικά ταμεία και οι εκάστοτε υπουργοί το αντιμετώπιζαν θετικά. Η πλειοψηφία όμως της ΠΕΥΦΑ ξύπνησε τώρα και το βάζει ως άμεση αγωνιστική προτεραιότητα. Κάλλιο αργά παρά ποτέ, που λέει κι ο σοφός λαός μας.

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΦΥΛΑΚΩΝ ΤΑΠΑ ΣΤΟ ΥΠΠΟΑ : είναι θετική η πολιτική ηγεσία και θα ετοιμαστεί η σχετική ρύθμιση
ΤΑΥΠΥΠΠΟ: θα συνεχιστεί ο ρόλος του ταμείου σχετικά με τις κατασκηνώσεις. Ο παιδικός σταθμός θα περάσει στις δομές του ΥΠΠΟΑ κατά το νέο Οργανισμό. Θα εξασφαλιστούν οι θέσεις όλων των εργαζομένων. Θα θεσπιστεί  κοινωνικό επίδομα για όσους εργαζόμενους του ΥΠΠΟΑ σε όλη την Ελλάδα έχουν παιδιά αλλά δεν μπορούν να εγγραφούν στον παιδικό σταθμό της Αθήνας.

ΠΩΛΗΤΕΑ - ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: για τα πωλητέα ο Υφυπουργός είπε ότι στο εξής το ΓΛΚ δεν θα δεχθεί να υπάρχει ποσοστό επί των πωλήσεων. Εκφράσαμε την πάγια και διαχρονική θέση της παράταξής μας εισιτήρια και πωλητέα να τα διαχειρίζονται οι αρχαιοφύλακες - οι οποίοι άλλωστε το κάνουν πολύ καλά και αποδοτικά ως τώρα – ότι θέλουμε να είμαστε μέρος της λύσης και όχι να επιλέξουν άλλες διεξόδους (ιδιώτες-προσλήψεις    πωλητών/διαχειριστών), αλλά να θεσπιστεί ένα οικονομικό κίνητρο (επίδομα διαχειριστικού λάθους ή όπως αλλιώς θα λέγεται). Ο ίδιος αποδέχθηκε την πρότασή μας όμως η πλειοψηφία της ΠΕΥΦΑ αρνήθηκε κατηγορηματικά και ρητά οποιαδήποτε λύση προς αυτή την κατεύθυνση κ ξέκοψε κάθε συζήτηση!!!

Σχετικά με το ηλεκτρονικό εισιτήριο ανέφερε ότι θα εφαρμοστεί από τους μεγάλους χώρους προς τους μικρούς ώστε να προβλεφθεί κ να επιλυθεί ο μεγαλύτερος όγκος λαθών του συστήματος, διότι το αντίστροφο δεν θα κάλυπτε όλες τις περιπτώσεις λαθών.  Θα εκπαιδευτούν οι αρχαιοφύλακες σε ένα εύκολο, εύχρηστο κ αξιόπιστο ψηφιακό περιβάλλον που στόχο έχει την αποσυμφόρηση των ταμείων από μεγάλο αριθμητικά όγκο εισιτηρίων και γραφειοκρατική δουλειά, που τώρα βάσει του καθηκοντολογίου γίνεται εξολοκλήρου χειρόγραφα.

Δηλώνουμε απερίφραστα ότι σε περίπτωση που έχουν άλλες σκέψεις στο μυαλό τους, η Υπουργός και ο νέος Υφυπουργός κ. Στρατής, να είναι σίγουροι ότι θα μας βρούν απέναντι όπως και όλους τους εργαζόμενους.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ (ΑΡΚΙ)θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για τα δίκαια αιτήματα των αρχαιοφυλάκων με αγωνιστικότητα, σοβαρότητα, υπευθυνότητα και απόλυτη συνέπεια. Πιστοί στις αρχές και τις θέσεις μας, με όραμα, μακριά από την πελατειακή λογική, τον παραγοντισμό και την πολιτική της προσωπικής εξυπηρέτησης ή την πρακτική της συνδιαλλαγής με την πολιτική ηγεσία. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μετετρέψει τον κλάδο σε αρένα προσωπικών συγκρούσεων και διεκδικήσεων, οι οποίες τορπιλίζουν το μέλλον μας και μας ευτελίζουν δημόσια. Πρέπει να συνεχίσουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι μέσα από ένα ενιαίο μέτωπο αγώνα, να παλέψουμε για τις κατακτήσεις μας, αναλαμβάνοντας ο καθένας τις ευθύνες που του αναλογούν και απομονώνοντας διχαστικά φαινόμενα.

Συνεχίζουμε δυναμικά με όραμα για τον κλάδο γνωρίζοντας ότι
«αν δεν κοιτάς εκεί που θες να πας,  θα πας εκεί που κοιτάς»