Σάββατο 8 Ιουνίου 2019

Ανακοίνωση Αυτόνομης Παρέμβασης




Με έκπληξη διαβάσαμε την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019 το Δελτίο Τύπου του ΥΠΠΟΑ στο οποίο αναφέρεται ότι η πολιτική ηγεσία του, μετά και το μείζον θέμα του αναβατορίου ΑΜΕΑ της Ακρόπολης, ενημερώνει ότι έχει ζητηθεί η παραίτηση της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών και του προϊσταμένου του Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών. 

Αναμφίβολα το ζήτημα της πρόσβασης των ΑΜΕΑ στους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας πρέπει να αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ μιας και υπαγορεύεται από τους στοιχειώδεις όρους κοινωνικής ευαισθησίας και ισότιμης συμμετοχής των ανθρώπων σε κάθε δραστηριότητα.

Το συγκεκριμένο περιστατικό προφανώς προσβάλει τον πολιτισμό μας και μας εκθέτει ως χώρα στην διεθνή κοινή γνώμη. Εμείς οι εργαζόμενοι στο ΥΠΠΟΑ αισθανόμαστε άβολα μετά την γνωστοποίηση του περιστατικού και είμαστε οι πρώτοι που ζητούμε την αναζήτηση των αιτιών και την απόδοση των ευθυνών.

Εκτιμούμε όμως ότι δεν μπορεί αυτό το περιστατικό να λειτουργήσει διδακτικά για το μέλλον εφόσον δεν γίνει ουσιαστική αναζήτηση των ευθυνών. Γι αυτό το λόγο θεωρούμε πρωθύστερη και αναίτια την σπουδή της πολιτικής ηγεσίας να ζητήσει τις παραιτήσεις της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών και του προϊσταμένου του Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών. Και όχι μόνο αυτό, τέτοιες ενέργειες είναι πιθανόν να αποκρύψουν τις πραγματικές αιτίες που οδήγησαν στο ατυχές περιστατικό, αφού η λογική του «δεν σηκώνω μύγα στο σπαθί μου» είναι βέβαιο ότι, εκτός των άλλων, υπαγορεύεται και από το άγχος της προεκλογικής περιόδου. Σε ένα μήνα που θα έχουν τελειώσει οι εκλογές θα θυμάται κανείς ότι η πρόσβαση των ΑΜΕΑ σε κάθε χώρο πολιτισμού είναι ύψιστη προτεραιότητα;

Καλούμε την πολιτική ηγεσία να λειτουργήσει με ωριμότητα και διδακτικά. Να αναιρέσει το αίτημά της για τις παραιτήσεις, να συνεργαστεί με τους υπηρεσιακούς φορείς ώστε αμεσότατα να εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα της πρόσβασης των ΑΜΕΑ έστω και προσωρινή, να ερευνήσει με επιμονή τις αιτίες που δημιούργησαν το πρόβλημα, να αποδώσει ευθύνες αν υπάρχουν, να δρομολογήσει μόνιμη και πρόσφορη λύση και τέλος να ελέγξει και να αποκαταστήσει τυχόν προβλήματα πρόσβασης σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, μουσεία και υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ σε όλη τη χώρα. Θεωρούμε ότι έτσι παράγεται έργο πολιτισμού που μπορεί να αποτελέσει αναπόδραστη παρακαταθήκη για κάθε πολιτική ηγεσία στο μέλλον.

Εκτιμούμε ότι το κύρος, η επιστημονική επάρκεια και η αγάπη για τα μνημεία, που έχουν επιδείξει  οι συνάδελφοι μας δεν μπορεί να τεθεί σε αμφιβολία και η επίθεση που δέχτηκαν τα στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών μας βρίσκει αντίθετους συνολικά.

Χθές έγινε ανάκληση των δυο παραιτήσεων και είναι πλέον φανερό ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ αναγνώρισε ότι προέβη σε βεβιασμένη και λαθεμένη εκτίμηση αναφορικά με το θέμα του αναβατορίου των ΑΜΕΑ της Ακρόπολης.  Και μόνο αυτό αποκαθιστά στην κοινή γνώμη τόσο την προϊσταμένη της ΕΦΑΠΑ κ. Μπάνου, όσο και τον προϊσταμένο του Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών κ. Σπυρίδωνα Προύσαλη,  που με επιστημονική, επαγγελματική επάρκεια και υψηλό αίσθημα ευθύνης υπηρετούν χρόνια τώρα την πολιτιστική μας κληρονομιά. 

Η Αυτόνομη Παρέμβαση θα συνεχίσει  όπως το γνωρίζουν όλοι οι συνάδελφοί μας να υποστηρίζει με ανιδιοτέλεια, ό,τι θεωρεί, πως προάγει τον ειλικρινή διάλογο και την βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων και την προαγωγή του πολιτισμού προς όφελος της κοινωνίας .