Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020

Ανακοίνωση ΑΡΜΕ ΑΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΩΝ 6.12.2020

 


 Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Όλη η Ελληνική κοινωνία βιώνει μια πρωτόγνωρη, Οργουελική πραγματικότητα, με πολυεπίπεδες δυσμενείς συνέπειες. Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις ολέθριες επιπτώσεις ενός τεράστιου υγιειονομικού, οικονομικού και κοινωνικού τυφώνα.

Δυστυχώς η κυβέρνηση της ΝΔ δεν προσπαθεί με σοβαρότητα να ενσκύψει στα προβλήματα που η ίδια δημιούργησε με την ανεύθυνη συμπεριφορά της, αναζητώντας αποτελεσματικές λύσεις. Αντίθετα έχει επενδύσει σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι και συνεπικουρούμενη από την πλειοψηφία των ΜΜΕ δημιουργεί μια παράλληλη, εικονική πραγματικότητα. Κάθε φορά δίνει κι αλλού τον Μουντζούρη, ενώ είναι η ίδια που διοικεί και κυβερνά.   
 
Η ΝΔ εκμεταλλευόμενη προσχηματικά την πανδημία, αναβιώνει τη λογική των μνημονίων και επανέρχεται δριμύτερη για να αποτελειώσει όσες κατακτήσεις των εργαζομένων δεν καταστράφηκαν την προηγούμενη 10ετία. Άλλαξαν το νόμο για τις απεργίες σχετικά με τη λήψη αποφάσεων των συνδικαλιστικών σωματείων, καταργώντας επί της της ουσίας την απεργία, επίσης κατάργησαν το νόμο των υπερωριών και το 8ωρο εκατό χρόνια μετά την θεσμοθέτησή του!
 
Η πρόσφατη Έκθεση Πισσαρίδη, αν την κάνουν αποδεκτή, αποτελεί ένα νέο μνημόνιο στο οποίο μεταξύ άλλων επιχειρείται προκλητική και απαράδεκτη μείωση της συνταξιοδοτικής και μισθολογικής δαπάνης που όμοιά της δεν υπήρξε ποτέ σε ανάλογους Ευρωπαϊκούς σχεδιασμούς Εθνικού Ασφαλιστικού Συστήματος. Αν περάσει θα σημάνει ότι οι συντάξεις θα μειωθούν έως και 35%, ενώ οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων έως και 20%! Οι μισοί συνταξιούχοι (1.104.663 ή 44,5%) θα λαμβάνουν έως 700 ευρώ μεικτά!! Αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, βάζει στόχο τα πλασματικά χρόνια. Επίσης συνενώνει σε ένα όλα τα επιδόματα, και τα αποδεσμεύει από τον κατώτατο μισθό, απελευθερώνει πλήρως τις απολύσεις, ιδιωτικοποιεί την περίθαλψη και την Παιδεία. (βλ. αναλυτικά την Έκθεση)
 
Στο ΥΠΠΟΑ η πολιτική ηγεσία, συνεπικουρούμενη από τις συνδικαλιστικές παρατάξεις της ΔΥΣΗΠ & της ΔΑΚΕ, αναβιώνουν ένα στυγνό, πελατειακό και αυταρχικό καθεστώς, επιδιδόμενες σε πογκρόμ διώξεων υπαλλήλων που θυμίζει άλλες, σκοτεινές εποχές του παρελθόντος. Στόχος τους να εξυπηρετήσουν πολύ συγκεκριμένα συμφέροντα εις βάρος των εργαζομένων και του δημόσιου χαρακτήρα της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ειδικότερα στο χώρο των Αρχαιοφυλάκων δεχόμαστε μια ασύμμετρη και χωρίς προηγουμένο επίθεση προκειμένου να φοβηθούμε και να πάψουμε να αντιστεκόμαστε στα σχέδια τους για ιδιωτικοποίηση των Αρχαιολογικών Χώρων και Μουσείων. Συγκεκριμένα:
  1. Εξαγγελία μετατροπής των μεγάλων Μουσείων σε ΝΠΔΔ, η οποία μεταξύ άλλων θα σημάνει, αλλαγή στις εργασιακές μας σχέσεις, απώλειες δευτερευουσών απολαβών, κυλιόμενο 5νθήμερο, δυνατότητα συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα ή ανάθεσης τομέων (όπως η φύλαξη, συντήρηση, καθαριότητα)
  2. Η ρύθμιση του θέματος για την 6η μέρα εργασίας παραμέμπεται ξανά στις καλένδες, παρόλο που ο τωρινός Διευθυντής της Υπουργού πολιτισμού, υπήρξε κατά το παρελθόν και νομικός σύμβουλος της ΠΕΥΦΑ και στον ίδιο είχε ανατεθεί εδώ και χρόνια η διεκπεραίωση της υπόθεσης
  3. Εφαρμόζονται αλλοπρόσαλα χειμερινά ωράρια πολλών ταχυτήτων, ποδοπατώντας αποφάσεις-κόκκινες γραμμές που είχαμε πάρει σε Γενικά συμβούλια & Συνελεύσεις
  4. Οι νέες προσλήψεις τακτικού προσωπικού έχουν καταντήσει το πιο σύντομο ανέκδοτο, αφού η Υπουργός με την ανάληψη των καθηκόντων της πάγωσε τις διαδικασίες 500 μόνιμων προσλήψεων που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, εκτιμώντας ασφαλώς ότι δεν υπάρχει πρόβλημα υποστελέχωσης του κλάδου!
  5. Η καθιέρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων του κλάδου παραμένει αόριστη υπόσχεση
  6. Εν κρυπτώ το Μάιο έγινε νέα κατανομή των οργανικών θέσεων του κλάδου, μονίμων και ΙΔΑΧ, συμπεριλαμβανομένων των συναδέλφων της 8Κ & με ένδκα μέσα που ακυρώνει το Νο 5 παραπάνω, και μας κάνει κλάδο γενικών καθηκόντων, αφού κατανέμει για πρώτη φορά θέσεις Φύλαξης σε Διευθύνσεις και κτήρια. (βλ. Υπουργική Απόφαση ΥΠΠΟΑ/ΥΓ/ΓΔΔΥΗΔ/ΔΔΑΔ/ΤΔΜΠ/406046/10813/31822/31033/10450/20/05/2020)
  7. Δεν έγινε τίποτα απολύτως για την εφαρμογή του Νόμου 46ο8/2019  που είχε εκδόσει η προηγούμενη πολιτική ηγεσία στον οποίο προβλεπόταν για πρώτη φορά στον κλάδο προκήρυξη, αξιοκρατικά κριτήρια και αντικειμενική διαδικασία για τους Επικεφαλής Γραφείων Φύλαξης αλλά και για τους αρχιφύλακες των Εφορειών στις οποίες συστήνονταν Γραφεία Φύλαξης, όπως και για τους αρχιφύλακες των μεγάλων Μουσείων. Αντίθετα  αναβιώνει το παλιό καθεστώς ορισμού «αρεστών» από την Υπουργό, βάζοντας για άλλη μια φορά στον πάγο την όποια προσπάθεια για αξιοκρατία. Όπως έχουμε γράψει  σε προηγούμενη ανακοίνωση, προβαίνει σε εσκεμμένες, αποσπασματικές εφαρμογές του παραπάνω Νόμου, και εφαρμόζει μόνο την μεταβατική διάταξη για δυνατότητα πρόσκλησης και επιλογής από τον Υπουργό (άρθρο 46 παρ. 5), που προβλέπεται από το νόμο για την ολιγόμηνη κάλυψη των θέσεων που είναι κενές μέχρι την ολοκλήρωση της κανονικής διαδικασίας, χωρίς όμως να έχει καν ξεκινήσει την κανονική διαδικασία!  Έχει γίνει πλέον σαφές, πως εννοεί η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ την αριστεία και πως εφαρμόζει τις διατάξεις περί επιτελικού κράτους: όταν η νομοθεσία δεν συμφωνεί με τις ανάγκες των πρόθυμων και των αρεστών τόσο το χειρότερο για την νομοθεσία! Νομοθετούν κι επιλέγουν προϊσταμένους  δημιουργώντας το νέο κράτος του «τζουμπέ»!
  8. Στο Νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση του ΤΑΠΑ (αρ.5 παρ 1.), που ψηφίζεται αυτές τις μέρες στη Βουλή, επιχειρείται η ιδιωτικοποίηση του ΤΑΠΑ από το παράθυρο, καθώς προβλέπεται ΝΠΙΔ ειδικού σκοπού, με αποκλειστικό αντικείμενο τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του
  9.  Στο ίδιο Νομοσχέδιο, όταν εισήχθη στη διαβούλευση, η καταβολή της δαπάνης για Εξαιρέσιμα & Πέραν του πενθημέρου, προβλεπόταν ότι θα συνεχιστεί κανονικά από το ΤΑΠΑ, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα (περ. ιζ της παρ. 1 του άρθρου 16). Μετά την διαβούλευση και εκ του πονηρού, προστέθηκε στις μεταβατικές διατάξεις το άρθρο 43 παρ 10, όπου η «δαπάνη θα βαρύνει τον Ο.Δ.Α.Π. (έτσι μετονομάζεται το ΤΑΠΑ) για χρονικό διάστημα δύο (2) ετών, οπότε και αναλαμβάνεται από το ΥΠΠΟΑ». Δεν αναφέρεται πουθενά και άρα δεν διασφαλίζεται, από πού θα προέλθουν και αν θα υπάρχουν τα χρήματα για την καταβολή τους, ούτε αν η τελευταία θα είναι άμεση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι διαταράσσεται η κανονικότητα των πληρωμών μας ανά δίμηνο, και θα επανέρθουμε σε ένα καθεστώς, το οποίο είχαμε ζήσει οι Αρχαιοφύλακες στο παρελθόν, με πολύ μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών, για πάνω από 6 μήνες μέχρι και ένα χρόνο. Δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε τι συνεπάγεται αυτό για τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα μετά τις πολύχρονες συνθήκες κρίσης που ζήσαμε και εξακολουθούμε να ζούμε με την πανδημία. Το ΑΡΜΕ ζητά άμεσα την απόσυρση του άρθρου 43 παρ 10, πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου.
Όλα αυτά δεν έγιναν ερήμην αλλά σε γνώση & με συμμετοχή των ηγεσιών των συνδικαλιστικών παρατάξεων ΔΗΣΥΠ (ΠΑΣΚ) & ΔΑΚΕ της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ. Κατάντησαν την ΠΟΕ-ΥΠΠΟ και τα συνδικαλιστικά σωματεία που ελέγχουν, απολογητές της Υπουργού και δεκανίκια της. Έφτασαν μέχρι το σημείο να λειτουργούν ως γραφείο Τύπου της Υπουργού.

Επειδή πολλοί εξ αυτών εμπλέκονται με το αμαρτωλό Ταμείο  Αλληλοβοήθειας του ΥΠΠΟ (ΤΑΥΠΥΠΠΟ), επιδίδονται σε απαράμιλλες κυβιστήσεις και ολισθαίνουν σε άσχημες ατραπούς, δυναμιτίζοντας πολύχρονες και κοπιώδεις κατακτήσεις των εργαζομένων, ενώ παράλληλα σπέρνουν το σπόρο της διάσπασης στα θεμέλια του συνδικαλιστικού κινήματος και των συνδικαλιστικών σωματείων του ΥΠΠΟΑ.

Όσο για την ηγεσία της ΠΕΥΦΑ φέρει ακέραια την ευθύνη για όλη αυτή την κατάσταση. Φώναζε σαν τον ψεύτη βοσκό, με την προηγούμενη κυβέρνηση, ότι κινδυνεύουν τα Εξαιρέσιμα & τα Πέραν, ότι θα ιδιωτικοποιηθεί ο κλάδος, ότι θα ξεπουληθεί η Πολιτιστική κληρονομιά κ.α. πολλά, και τώρα που υλοποιούνται όλα αυτά η δράση της είναι ανύπαρκτη …. Νιαουρίζει ότι δεν κράτησε τις υποσχέσεις της η Υπουργός. Ε και;
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, Παρά δύσκολη συγκυρία που διανύουμε ΤΟ ΑΡΜΕ ΑΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΩΝ προτείνει άμεσα:
  • Να συγκληθεί Γενικό συμβούλιο της ΠΕΥΦΑ με τηλεδιάσκεψη
  • Να κανονιστεί συνάντηση με την Πολιτική ηγεσία, με παράσταση όλων των παρατάξεων
  • Να ενημερωθούν οι συνάδελφοι σε όλη την Ελλάδα
  • Αμέσως μετά το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων και των Μουσείων να εφαμοστεί πλάνο αγώνα με κινητοποιήσεις, με κλιμάκωση το Πάσχα και το καλοκαίρι, έως την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας και την διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα της εργασίας μας, χωρίς περικοπή των αποδοχών μας
Το Ανεξάρτητο Ριζοσπαστικό Μέτωπο Αρχαιοφυλάκων (ΑΡΜΕ) όλα αυτά τα χρόνια έχει αποδείξει ότι είναι δύναμη ευθύνης, με την δημόσια παρουσία μας μέσω ανακοινώσεων, τοποθετήσεων στα Γενικά συμβούλια και τις συνελεύσεις των σωματείων, παρεμβάσεων στις συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία, όποτε έχουμε κληθεί να συμμετέχουμε. Σε προηγούμενες κυβερνητικές θητείες η πλειοψηφία της ΠΕΥΦΑ μας καλούσε σε συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία, ενώ τώρα επιλέγει να παρίσταται μόνη ή συνοδευόμενη από την έτερη φιλοκυβερνητική παράταξη.

Με μοναδικό γνώμονα την προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του κλάδου μας, την προστασία της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς, δεν αποφύγαμε ποτέ να συγκρουστούμε με πολιτικές ηγεσίες, όπως δυστυχώς βλέπουμε να συμβαίνει σήμερα από τις φιλοκυβερνητικές παρατάξεις ΔΗΣΥΠ (ΠΑΣΚ) & ΔΑΚΕ, οι οποίες επιχειρούν οτιδήποτε θετικό να το προσποριστούν για μικροπαραταξιακό όφελος (πχ η πρόσφατη δικαίωση των συναδέλφων μας με ένδικα μέσα στο ΣτΕ), ενώ για οτιδήποτε αρνητικό ή τηρούν αιδήμονα σιωπή ή τους φταίει κάποιος άλλος.

Για εμάς δεν ίσχυσε ποτέ ότι η νίκη έχει πολλούς πατεράδες, ενώ η ήττα είναι ορφανή. Βρισκόμασταν και συνεχίζουμε μαζί με τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους να διεκδικούμε, να κερδίζουμε αγώνες έχοντας πάντα κατά νου το συλλογικό αγαθό και όχι την ατομική και μικροσυνδικαλιστική «καταξίωση». Αντιπαλεύουμε φαινόμενα πολιτικού αριβισμού και συνδικαλιστικής ασυδοσίας! Είμασταν μπροστά και δώσαμε όλες τις μάχες, υποστηρίζοντας την Ενότητα του κλάδου!
 
Συναδέλφισες, συνάδελφοι  το ΑΡΜΕ σας καλεί να συσπειρωθείτε γύρω από υγιείς συνδικαλιστικές δυνάμεις και όλοι μαζί να αντιδράσουμε. Εδώ και τόσα χρόνια αντιπαλέψαμε τέτοιες απόπειρες πισωγυρίσματος, διάλυσης, συρρίκνωσης  και ιδιωτικοποίησης του κλάδου μας και τις αποτρέψαμε όλοι μαζί. Δεν θα το επιτρέψουμε ούτε τώρα!
 
 
                                             ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ 
 
                                                 ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ
 
                                                     ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΛΟΥΜΕ;
 
                                             ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ & ΜΠΟΡΕΙ
 
 
Σχετικά με το ΑΡΜΕ ΑΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΩΝ μπορείτε να ενημερώνεστε στην ιστοσελίδα www.neapnyka.gr και στην σελίδα μας στο Facebook Νέα Πνύκα- Ανεξάρτητο Ριζοσπαστικό Μέτωπο-ΑΡΜΕ Αρχαιoφυλάκων
 
 
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: