Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021

Ανακοίνωση ΑΡΜΕ για τον εμβολιασμό 7.9.21

 

7.9.21

Οι εργαζόμενοι στον Δημόσιο τομέα για ακόμα μία φορά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις κυβερνητικές παλινωδίες. Η κυβέρνηση της ΝΔ με πρόσχημα την αντιμετώπιση του covid-19 προσπαθεί να μετακυλήσει το κόστος της ευθύνης στην κοινωνία και έτσι παίζοντας ξανά το «χαρτί» του κοινωνικού αυτοματισμού, με επικοινωνιακό τρόπο διαχωρίζει τους πολίτες σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Στο ΑΡΜΕ έχουμε ξεκάθαρη θέση την οποία οι εκπρόσωποί μας σε όργανα διοίκησης συλλόγων και σωματείων έχουν διατυπώσει: λέμε ναι στον εμβολιασμό ως προϊόν της ελεύθερης βούλησης και επιστημονικής ενημέρωσης και όχι κυβερνητικής υποχρεωτικότητας.

Καλούμε όλες/ους με αίσθημα συλλογικής και κοινωνικής ευθύνης να ενημερώνονται για θέματα προστασίας από έγκυρους επιστημονικούς φορείς, αφήνοντας κατά μέρος τις βαριές κυβερνητικές ευθύνες με τις παλινωδίες και τα αντιφατικά μηνύματα του πρόσφατου παρελθόντος. Αυτή η μάχη της κοινωνίας απέναντι στον επικίνδυνο ιό δεν μπορεί να κερδηθεί ούτε με επικοινωνιακούς όρους ούτε με τα αντίμετρα που προωθεί η κυβέρνηση.

Είμαστε ενάντιοι στην εφαρμογή του μέτρου της αναστολής εργασίας ή την επιβολή «προστίμου» για την εφαρμογή εργαστηριακών ελέγχων καθώς έτσι μεταφέρεται το οικονομικό βάρος στους εργαζόμενους προσθέτοντας μέσα στο κύμα των γενικευμένων αυξήσεων ακόμα μια επιβάρυνση. 

Παράλληλα ζητάμε επιτέλους να υπάρξουν γενναίες παρεμβάσεις και σε όλα τα υπόλοιπα πεδία που συνδέονται με την προφύλαξή μας από τις συνέπειες της πανδημίας, π.χ.  στην έκθεση των συναδέλφων στον ιό σε χώρους εργασίας αλλά και στα ΜΜΜ κ.α.

Είναι ανάγκη να προχωρήσουμε οι εργαζόμενοι στο ΥΠΠΟΑ συλλογικά χωρίς διχασμούς ώστε:

§  να υπερασπιστούμε την ανάγκη να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προφύλαξη της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς

§  να διεκδικήσουμε την παροχή δωρεάν διαγνωστικών τεστ σε όσους και όσες ακόμα δεν έχουν προχωρήσει στην διαδικασία του εμβολιασμού

§  να μην περάσουν τα κυβερνητικά σχέδια για αναστολές εργασίας πρακτικά δηλαδή την ολική απώλεια μισθού ή ακόμα και την απόλυση

Πρόκειται για μια διπλή μάχη την οποία είμαστε βέβαιοι ότι θα κερδίσουμε,  τόσο απέναντι στον φονικό ιό,  όσο και απέναντι στην αποτυχημένη πολιτική της κυβέρνησης,  που βλέπει την πανδημία ως ευκαιρία για να εφαρμόσει πολιτικές  απαξίωσης της εργασίας και ιδιωτικοποίησης βασικών δημόσιων αγαθών και κρίσιμων τομέων του κοινωνικού κράτους.