Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021

Ανακοίνωση ΑΡΜΕ ΑΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΩΝ για την εκλογοαπολογιστική συνέλευση: "τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι?"

 27.9.21

Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι;

Για άλλη μια φορά παρακολουθούμε με ενδιαφέρον την απελπισμένη προσπάθεια της απερχόμενης διοίκησης της ΠΕΥΦΑ να κάνει την νύχτα μέρα στην προσπάθειά της να εξηγήσει τα ανεξήγητα.

Όλοι μας πληροφορηθήκαμε από πρόσφατη ανακοίνωση, ότι στο τελευταίο Γενικό Συμβούλιο στις 20.9.21 αποφασίστηκε μόνο από την παράταξη που διοικεί την ΠΕΥΦΑ η προκήρυξη εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης και στη συνέχεια εκλογών.

Θυμίζουμε στους αμνήμονες της απερχόμενης διοίκησης, ότι η θητεία τους έχει λήξει εδώ κι ένα χρόνο περίπου. Σε όλο αυτό το διάστημα η ΠΕΥΦΑ όπως και άλλα σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είχαν διοικήσεις των οποίων τα όργανα διοίκησης νόμιμα λειτουργούσαν με παρατάσεις θητείας όπως ζητούσε εξάλλου και η ΑΔΕΔΥ. Δεν θυμόμαστε μέσα σ’ αυτό τον επιπλέον χρόνο της θητείας της, η απερχόμενη διοίκηση να σκέφτηκε το ενδεχόμενο συνελεύσεων και εκλογών.

Πανδημία είχαμε τότε, πανδημία έχουμε και τώρα!

Σήμερα υπάρχει παράταση θητείας για όσα Δ.Σ. έχει λήξει η θητεία τους μέχρι 30.10.2021, αλλά η ΔΗΣΥΠ του κλάδου μας τώρα θυμήθηκε, ότι οι εκλογές αποτελούν την κορυφαία στιγμή του κλάδου και τρέχουν να την υλοποιήσουν.

Μάλιστα ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι η χώρα έχει μπει για τα καλά στο τέταρτο κύμα της πανδημίας, οι ίδιοι γράφουν ότι η υγειονομική κατάσταση της χώρας είναι βελτιωμένη!!!

Προφανώς γνωρίζουν περισσότερα από τους ειδικούς επιστήμονες και ξεπερνάνε σε αισιοδοξία ακόμα και τον πολιτικό τους πάτρωνα την κυβέρνηση της ΝΔ!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, τούτη την κρίσιμη ώρα που διακυβεύονται τόσα κρίσιμα ζητήματα για τον κλάδο (όπως η μετατροπή των Μουσείων σε ΝΠΔΔ, οι Κυριακές-πέραν του πενθημέρου που θα περάσουν στο ΥΠΠΟΑ, προσλήψεις κ.α.), ακόμα μία φορά η απερχόμενη διοίκηση στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει άλλη μια θητεία δεν διστάζει να καταστεί συνδικαλιστικά αναξιόπιστη, κυβερνητικό εξαπτέρυγο και να «σπάσει» ακόμα και την γραμμή της ΑΔΕΔΥ.

Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις: έχει ήδη ζητηθεί επίσημα από την ΑΔΕΔΥ παράταση θητείας ως την 31.3.2022, ώστε να εξομαλυνθεί η υγειονομική κατάσταση και οι συνελεύσεις και οι εκλογές σε πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις να διεξαχθούν όπως καλά γνωρίζουμε οι εργαζόμενοι να πραγματοποιούμε: με μαζική συμμετοχή, με δημοκρατία χωρίς τεχνητούς αποκλεισμούς, χωρίς υγειονομικούς φραγμούς που από τα πράγματα έχουν μπει σήμερα.

Η απερχόμενη διοίκηση της ΠΕΥΦΑ παίζει το παιχνίδι τόσο της διάσωσής της από μια ήττα που φοβάται (γι’ αυτό θέλει εκλογές στην ΠΕΥΦΑ πριν την ψήφιση της μετατροπής των Μουσείων σε ΝΠΔΔ) όσο και το παιχνίδι της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης που με πρόσχημα την πανδημία θέλει να ξεμπερδεύει μια και καλή με τον συνδικαλισμό.

Δεν θα τους κάνουμε το χατίρι!

Για να έχουμε καθαρή εικόνα. Η κυβέρνηση με ΚΥΑ απαγορεύει σε συλλόγους που έχουν πάνω από 150 εγγεγραμμένα μέλη να προχωρήσουνε σε δια ζώσης διαδικασίες και οι συνελεύσεις και οι εκλογές να πραγματοποιούνται μόνο με την χρήση ψηφιακών μέσων. Επίσης ακόμα και εκεί που τα εγγεγραμμένα μέλη είναι κάτω από 150 στις δια ζώσης διαδικασίες μπορεί να συμμετέχουν μόνο πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες του τελευταίου εξαμήνου.

Ουσιαστικά με πρόσχημα την πανδημία υλοποιείται νωρίτερα ο κυβερνητικός σχεδιασμός για ψηφιακές συνελεύσεις και ψηφιακές εκλογές, που έχει ήδη νομοθετηθεί με τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη.

Σύσσωμο το συνδικαλιστικό κίνημα έχει δηλώσει ότι διαφωνεί με αυτή την ρύθμιση και δεν προτίθεται να την εφαρμόσει, καθώς η κυβέρνηση νομοθέτησε με σκοπό να καταργήσει την αυτονομία του συνδικαλιστικού κινήματος, έτσι ώστε να συνεχίσει χωρίς σοβαρές αντιδράσεις την υλοποίηση της αντεργατικής πολιτικής της.

Το ΑΡΜΕ ΑΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΩΝ πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν έχουμε δηλώσει την κάθετη αντίθεσή μας σε σχέδια που οδηγούν στην αποδυνάμωση του συνδικαλιστικού κινήματος. Δεν θα συμφωνήσουμε να διεξαχθούν συνελεύσεις και εκλογές με χρήση ψηφιακών μέσων. Αλλά δεν θα ανεμίζουμε αυτή την αντισυνδικαλιστική ρύθμιση σαν παντιέρα ευκαιρίας για να αποκομίσουμε μικροπαραταξιακά οφέλη, όπως κάνει η απερχόμενη διοίκηση της ΠΕΥΦΑ.

Κοιτάμε όλες τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους κατάματα και ξεκάθαρα δηλώνουμε ότι:

  • Η εκλογοαπολογιστική συνέλευση της ΠΕΥΦΑ και οι εκλογές πρέπει να πραγματοποιηθούν με την φυσική παρουσία των συναδελφισσών και των συναδέλφων σε ασφαλές υγειονομικό περιβάλλον
  • Δεν θα δεχτούμε στις διαδικασίες, όπως είναι σήμερα τα πράγματα, να συμμετέχουν μόνο όσοι καλύπτουν τα υγειονομικά κριτήρια που έχει θέσει η αποτυχημένη κυβέρνηση της ΝΔ. Είναι ζήτημα δημοκρατίας. Ανεξάρτητα με την επιλογή που κάνει ο καθένας και η καθεμιά είναι αναφαίρετο δικαίωμα του να συμμετέχει σε συλλογικές διαδικασίες, χωρίς βέβαια να διακυβεύεται το αγαθό της δημόσιας υγείας.
  • Συντασσόμαστε με το αίτημα της ΑΔΕΔΥ για παράταση θητείας όσων οργάνων διοίκησης έχει λήξει η θητεία τους μέχρι την 31.3.2022, απόφαση που υπερψηφίστηκε και από την παράταξη της ΔΗΣΥΠ στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, σε αντίθεση με τα καμώματά της στην ΠΕΥΦΑ.
  • Δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξουν εξελίξεις που θα βάλουν την ΠΕΥΦΑ στον πάγο με την διενέργεια αμφίβολης εγκυρότητας διαδικασιών

Καλούμε όλες τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους που αντιλαμβάνονται καλύτερα την κρισιμότητα των στιγμών από την απερχόμενη διοίκηση να προστατεύσουν το κύρος της ΠΕΥΦΑ, καθώς μπροστά μας έχουμε πολλούς αγώνες να δώσουμε που απαιτούν ενότητα, συλλογικότητα, σεβασμό στην δημοκρατία και τις παραδόσεις του συνδικαλιστικού κινήματος.