Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Αποτελέσματα Εργατοτεχνιτών

Τα αποτελέσματα των εκλογών στο Σωματείο των Εργατοτεχνιτών έχουν ως ακολούθως:

Εγγεγραμμένοι: 1612
Ψήφισαν: 1334

Διοικητικό Συμβούλιο
Άκυρα: 7
Λευκά: 2
"ΕΝΙΑΙΟ" (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΔΗΜΑΡ): 1239 (93,5%) 20 έδρες
ΔΑΣ (ΠΑΜΕ): 45 (3,4%) 1 έδρα
ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ: 24 (1,8%)
ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ  - ΕΑΚ: 17 (1,3%)

Ομοσπονδία
Άκυρα: 8
Λευκά: 10
"ΕΝΙΑΙΟ": 1250 (65 αντιπρ.)
ΔΑΣ (ΠΑΜΕ): 36 (2 αντιπρ.)
ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ: 14 
ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ  - ΕΑΚ: 16

Ένα πρώτο σχόλιο για το εκλογικό αποτέλεσμα

Η ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ευχαριστεί τους συναδέλφους που παρά τις "ευγενικές πιέσεις" και τις "νουθεσίες" που δέχτηκαν, κράτησαν μια δημόσια & διακριτή πολιτική στάση και συμμετείχαν ως υποψήφιοι με το συνδυασμό μας. Ευχαριστούμε, επίσης, τους συναδέλφους που μας ψήφισαν αντιστεκόμενοι και αυτοί στο γενικό κλίμα των εκλογών του Σωματείου. Ευχαριστούμε και όλους εκείνους τους συναδέλφους που για διάφορους λόγους αποφάσισαν να συμμετέχουν στα άλλα ψηφοδέλτια της αριστεράς, εκφράζοντας και αυτοί μια διαφορετική πολιτική και συνδικαλιστική αντίληψη και πρόταση για το Σωματείο και το συνδικαλισμό γενικότερα.

Είναι προφανές ότι το αποτέλεσμα δεν μας ικανοποιεί και για να είμαστε ειλικρινείς είναι κατώτερο των προσδοκιών μας (παρά το γεγονός ότι η ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ κατεβαίνει για 1η φορά στο συγκεκριμένο Σωματείο και αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες και αδυναμίες). Μας προκαλεί εντύπωση η διαφορά που υπήρξε στο αποτέλεσμα μεταξύ ΔΣ και Ομοσπονδίας (...). Γνωρίζαμε το δύσκολο πεδίο και τις ιδιαίτερες συνθήκες στο Σωματείο, ωστόσο θεωρήσαμε ότι το γενικό πολιτικό κλίμα δεν θα επέτρεπε οι εκλογές να εξελιχθούν και αυτή τη φορά ως δημοψήφισμα με ποσοστά τύπου Τσαουσέσκου. Κάναμε λάθος και υποτιμήσαμε πολλούς παράγοντες. Εκτιμάμε ότι ανάλογες διαπιστώσεις θα κάνουν και οι συναγωνιστές των άλλων αριστερών συνδυασμών.

Είναι εξαιρετικά πιθανόν, ότι αν υπήρχε ένα ενιαίο ("μετωπικό") αριστερό ψηφοδέλτιο, αν δηλ. αθροίζονταν οι δυνάμεις της αριστεράς (διατηρώντας προφανώς τις όποιες διαφορές ή διαφωνίες και την οργανωτική αυτέλειά τους) το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό και αριθμητικά και ποιοτικά. Ένα τέτοιο ψηφοδέλτιο θα είχε άλλη δυναμική, θα επέτρεπε την καλύτερη και μαζικότερη διακίνηση και προβολή του, θα έδινε καλύτερη δυνατότητα για πανελλαδική εποπτεία στις εκλογές κ.λπ. και θα επέτρεπε την εκλογή και άλλων αντιπροσώπων στο Δ.Σ. (γεγονός που κατά τη γνώμη μας θα ήταν εξαιρετικά σημαντικό) αλλά και στην Ομοσπονδία. Ως ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ το είχαμε προτείνει αλλά δυστυχώς δεν υπήρξε ανταπόκριση.

* Πανελλαδική δικτύωση, ένα δύσκολο πρόβλημα. Οι διάσπαρτες ανά την επικράτεια υπηρεσίες αποτελούν έναν ανασταλτικό παράγοντα για την παρουσία, την παρέμβαση και τη δράση μας. Το fax, το email δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την πραγματική επαφή και τις περισσότερες φορές αμφότερα καταλήγουν στα αζήτητα των Υπηρεσιών. Η πλειοψηφία του Δ.Σ. είχε την άνεση (χρόνο, χρήμα, δικτύωση) να διεξάγει μια παρατεταμένη προεκλογική καμπάνια σε όλη την Ελλάδα. Αυτό καμια άλλη παράταξη δεν μπορούσε να το πετύχει.

* Παρά τις προσπάθειές μας φαίνεται να υπήρξε μια σύγχυση σε πολλούς συναδέλφους ως προς τα χαρακτηριστικά του ψηφοδελτίου. Εντέχνως και σκοπίμως το "ΕΝΙΑΙΟ" ψηφοδέλτιο παρουσιαζόταν ως κάτι διαφορετικό απο αυτό που πραγματικά ήταν: ένα ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΚΕ γαρνιρισμένο με ΔΑΚΕ και ΔΗΜΑΡ. Προφανώς, και ο τρόπος συγκρότησης των συνδυασμών αποτελεί ένα ζήτημα στο βαθμό που πολλοί υποψήφιοι μάθαιναν τηλεφωνικά και εκ των υστέρων ότι ήταν υποψήφιοι, ή πληροφορούνταν εσκεμμένα ότι στο "ΕΝΙΑΙΟ" συμμετέχουν όλες οι παρατάξεις.

* Είναι σαφές ότι η γενική πολιτική και κοινωνική απαξίωση του ΠΑΣΟΚ (και των υπολοίπων) δεν προβάλλεται ευθέως στα Σωματεία (ακόμη). Η εξήγηση γι' αυτό βρίσκεται στη δυνατότητα των μηχανισμών αυτών, που έχουν στηθεί χρόνια τώρα, να αναπαράγονται και μέσα από δίκτυα εξυπηρετήσεων, προσωπικών γνωριμιών, συντεχνιακών αντιλήψεων κ.λπ. Προφανώς αυτή η κατάσταση δύσκολα ανατρέπεται και ενδεχομένως μέσα σε ένα κλίμα γενικευμένης εργασιακής ανασφάλειας και υποβάθμισης της εργασίας να ισχυροποιείται. Πιο απλά, πολλοί συνάδελφοι αναζητούν την "ασφάλεια" που αυτοί οι μηχανισμοί μπορούσαν να παρέχουν μια προηγούμενη περίοδο (ανεξάρτητα από το γεγονός ότι αυτό πλέον δεν ισχύει πλέον ή τουλάχιστον στην ίδια έκταση).

Είναι προφανές ότι τέτοια ή ανάλογα αποτελέσματα σε μεγάλους-μαζικούς συλλόγους και σωματεία περιορίζουν σε σημαντικό βαθμό τη δυνατότητα να υπάρξει ένας διαφορετικός συσχετισμός σε επίπεδο Ομοσπονδίας. Την ίδια στιγμή -κι αυτό δεν πρέπει να υποτιμηθεί από καμιά πλευρά- η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας φαίνεται να ικανοποιείται από μια διαδικασία "κλειστής" αναπαραγωγής με πυλώνες κυρίως δύο σωματεία (Εργατοτεχνίτες και Φύλακες), αγνοώντας (ή μη κατανοώντας) ότι το επόμενο διάστημα αυτό θα αποτελέσει και το μεγάλο σημείο αδυναμίας της απέναντι στις αναδιαρθρώσεις που ετοιμάζει και προωθεί η συγκυβέρνηση του ΔΝΤ και της ΕΕ στο δημόσιο τομέα και συνολικά απέναντι στην εργασία (προφανώς δεν θα χαρούμε να επιβεβαιωθούμε πάνω σε στάχτες και φαινόμενα ρευστοποίησης στο συνδικαλιστικό κίνημα).

Αυτά ως μια πρώτη εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και ως  μια προσπάθεια - συμβολή να ανοίξει ένας ευρύτερος διάλογος ανάμεσα στις δυνάμεις της αριστεράς.

(Γ.Σ.)

9 σχόλια:

  1. Τα αποτελέσματα ειναι Πανελλαδικά; Δεν έχει σημασία κακα ειναι ετσι κι αλλιως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Diladi ti perimenate sto somateio afto? kainourioi eiste kai sas peirakse? Afta einai feouda pou pate eseis. Siga min bgalei o syriza . Den problepetai! Eiste to kokkino pani gia aftous. Mia zoi ta idia tora tha tous peirate xampari?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΣΑΝ ΟΙ ΨΗΦΙΣΑΝΤΕΣ ΜΕ ΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑΝ; ΕΓΙΝΕ ΕΝΣΤΑΣΗ; ΠΩΣ ΛΥΘΗΚΕ ΤΟ ΘΕΜΑ; ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ;

      Διαγραφή
  3. Δεν εχει νοημα αυτο που γράφεις Γ.Σ. για κοινή κάθοδο. Ουτε έτσι θα εβγαινε εδρα 41 κανει το άθροισμα με την ΕΑΚ μαζι. Ή δηλαδη θα ελεγε ναι το ΠΑΜΕ (δεν ξερεις την άποψη που έχει;). Εντάξει εγώ λέω αντε και να εβγαινε μια έδρα. Μαϊντανός θα ήταν αφού το Σωματείο ειναι μπετόν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ. Και δηλαδή και η ΔΗΜΑΡ μαϊντανός είναι αλλά τη σωζουν για αλλους λογους προσωπικούς δικαιωμα τους βεβαια. Νομιζεις οτι ο κοσμος δεν ξερει; αλλά βολεύεται Μην χαιδευεις τα αυτιά του φταιει και ο κοσμος που ψηφιζει ακομη λες και δεν τους ξερει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνάδελφε,
      τυπικά έχεις δίκιο, δηλ. οι ψήφοι της ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ και της ΕΑΚ αν αθροιστούν δεν δίνουν έδρα στο Δ.Σ. Ωστόσο σε μια υποθετική κοινή/μετωπική (ή οπως θες την ονομάζεις) κάθοδο είναι δεδομένο ότι αναπτύσσεται άλλη δυναμική. Αν αυτή η δυναμική θα επαρκούσε για μια έδρα στο Δ.Σ. ή έναν/δυο αντιπροσώπους για το συνέδριο της ΠΟΕ ΥΠΠΟ είναι άγνωστο. Εκ των υστέρων ο καθένας μπορεί να απαντήσει "όχι" ή "ναι".

      Ως προς τη δυνατότητα συνεργασίας με το ΠΑΜΕ προφανώς γνωρίζουμε τις δυσκολίες και τα προβλήματα. Θεωρούμε όμως ότι παρά τις δυσκολίες το ζήτημα δεν έχει κλείσει οριστικά για καμια πλευρά.

      Προφανώς το ζήτημα των συνεργασιών είναι περίπλοκο και υπερβαίνει το στενό πλαίσιο των εκλογών ενός σωματείου. Προφανώς υπάρχουν διαφορετικές απόψεις (ας τις πούμε και διαφωνίες μην μας τρομάζει η λέξη) για μια σειρά από ζητήματα είτε στο κεντρικό πολιτικό, είτε στα "επιμέρους", είτε σε επίπεδο συνδικαλιστικής παρέμβασης. Να δεχθώ, επίσης, ότι όλα τα παραπάνω χρωματίζονται και από την προσωπικότητα των ανθρώπων που δρουν και παρεμβαίνουν. Ωστόσο, δεν πρέπει όλα αυτά να ακυρώνουν a priori κάθε προσπάθεια κοινών δράσεων, παρεμβάσεων ακόμη και τοποθετήσεων σε κρίσιμα ζητήματα (π.χ. Οργανισμος, Αξιολόγηση, Συγχώνευση ΥΠΠΟ).
      Κλείνω λέγοντας ότι το ζήτημα της "ενότητας" δεν θα απαντηθεί με εκκλήσεις ή επικλήσεις, ούτε θα προκύψει από τα "πάνω" (τα "επιτελεία"). Το ζήτημα της ενότητας θα προκύψει από την ιστορική ανάγκη και επειδή εν τέλει θα το επιβάλλει η "βάση".

      Μια σημείωση: Επειδή τελικά κάποιοι συνάδελφοι μας διαβάζουν και συμμετέχουν με εναν τρόπο (π.χ. σχόλια) θα ήταν καλό να μας στείλουν ενα email με τις οποιες απόψεις τους ή σχόλια ή παρατηρήσεις. Θα το δημοσιεύσουμε (αν επιθυμούν "ανώνυμα"). Το ίδιο ισχύει και για κείμενα συλλογικοτήτων ή παρατάξεων.

      Διαγραφή
  4. ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΔΕΝ ΧΑΘΗΚΕ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΟΧΙ ΗΤΤΟΠΑΘΕΙΕΣ
    ΤΙ ΕΙΧΑΜΕ ΤΙ ΧΑΣΑΜΕ ΠΟΥ ΛΕΝΕ
    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΟΣΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
    ΑΠΛΑ ΘΕΛΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΛΕΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΤΟ ΦΑΞ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΑΙΛ ΑΛΛΑ ΘΕΛΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.

    ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ. ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΦΤΙΑΧΤΕΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΟΣΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ. ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΕΔΩ. ΤΑ ΑΛΛΑ ΟΛΑ ΔΙΟΡΘΩΝΟΝΤΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΔΕΝ ειναι θεμα ηττοπάθειας. Μετά από κάθε "μάχη" (και οι εκλογές είναι έστω και συμβολικά μια "μάχη") πρέπει να υπάρχει δημόσια μια αποτιμηση του αποτελέσματος είτε αυτό μας αρέσει (δηλ. είναι "καλό"), είτε δεν μας αρέσει (δηλ. είναι "κακό"). Αυτό πρέπει να γίνεται οργανωμένα και μετά από συζήτηση μέσα στην παράταξη. Το κείμενο είναι "υπογεγραμμένο" με τα αρχικά μου και επομένως πρέπει να θεωρηθεί ως μια πρώτη προσωπική τοποθέτηση - εκτίμηση. Επιπλέον κάποια σημεία του υπερβαίνουν ως εκτίμηση το στενό πλαίσιο του Σωματείου Εργατοτεχνιτών. Αποτελούν γενικότερες διαπιστώσεις. Οι διαπιστώσεις αυτές ΔΕΝ είναι νέες. Παλαιότερα είχαν καταγραφεί και ως κατά πλειοψηφία απόψεις της "αγ. συσπείρωσης" (Θα βρω τη σχετική ανακοίνωση και θα την αναρτήσουμε, ήταν με αφορμή το προηγούμενο συνέδριο της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ), άσχετα αν σήμερα η ΔΗΜΑΡ θέλει να διαγράψει και να μην θυμάται τίποτα από όσα ως "αγ. συσπείρωση" είχαμε ως κεκτημένα.
      Ενδεχομένως ο διάλογος αυτός αιτιολογεί και απαντά και στους συναδέλφους που ενδεχομένως αναζητούν απαντήσεις "γιατί φτιάχτηκε η ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ".

      Διαγραφή
  5. ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΕΙ Ο ΑΛΛΟΣ
    ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΠΑΓΩΣΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΥΠΠΟ;
    ΕΓΙΝΕ ΜΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΤΕΡΜΑ;
    ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ
    ΑΥΤΟΙ ΜΕ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΘΑ ΜΑΣ ΔΙΑΛΥΣΟΥΝ
    ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΘΑ ΒΡΕΙ ΚΑΜΕΝΗ ΓΗ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ
    ΤΑ ΣΥΣΣΙΤΙΑ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ; ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΛΥΣΕΙ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΠΩΣ ΤΟ ΛΕΝΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΟΛΟΙ ΣΑΣ
    ΜΗΝ ΤΟ ΠΑΡΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΓΙΑΝΝΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ ΤΑ ΛΕΩ ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΝΑ ΔΗΛΑΔΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή