Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Δ.Σ. Ενιαίου Συλλόγου και "μετακομίσεις"

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17/10 Δ.Σ. στον Ενιαίο Σύλλογο.

Αποφασίστηκε η πραγματοποίηση
Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης την 1η Νοεμβρίου στο Θέατρο ΒΕΑΚΗ (Στουρνάρη 32, μεταξύ Πατησίων και Γ΄ Σεπτεμβρίου).

Συμπληρώθηκε η θέση του Ταμία (Γιάννης Φωτόπουλος - ΔΑΚΕ), ενώ η θέση του Γραμματέα παρέμεινε κενή (μεγάλη δυστοκία χαρακτηρίζει τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΔΗΜΑΡ για μια θέση!).

Δεν έγινε δεκτή, από την πλειοψηφία του Δ.Σ., πρόταση της ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ (που υποστηρίχθηκε και από την Ε.Α.Κ.) για προκήρυξη στάσης εργασίας με συγκέντρωση στην Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΠΟ την εβδομάδα 22-26 Οκτωβρίου.

Συζητήθηκε το θέμα της μεταστέγασης των Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών στο πλαίσιο της συγχώνευσης (απορρόφησης) του ΥΠΠΟ από το Υπ. Παιδείας. Όπως είναι γνωστό, ως ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ έχουμε κατ' επανάληψη τοποθετηθεί για τα θέματα αυτά. Ειδικότερα:

* Έχουμε εκφράσει την αντίθεσή μας στη συγχώνευση του ΥΠΠΟ είτε με το Υπ. Τουρισμού, είτε με το Υπ. Παιδείας. Το θέμα δεν σχετίζεται με το μέγεθος του κυβερνητικού σχήματος. Άλλωστε ακόμη και μετά τις συγχωνεύσεις ο αριθμός των Υπουργών, των Αναπληρωτών, των Υφυπουργών πλησιάζει τους πενήντα (50), χωρίς να υπολογίσουμε Γ.Γ., συμβούλους κλπ. Η συγχώνευση του ΥΠΠΟ δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται απλά σαν μια "υποβάθμιση" αλλά κάθε φορά πρέπει να ερμηνεύεται πολιτικά και ιδεολογικά.

* Οι συγχωνεύσεις - καταργήσεις των υπουργείων υλοποιούνται στο πλαίσιο των μνημονίων, στην κατεύθυνση διάλυσης του δημόσιου τομέα και της εκχώρησης των αρμοδιοτήτων του στους ιδιώτες. Είναι μέρος του συνολικού σχεδίου το οποίο περιλαμβάνει νέους (συρρικνωμένους) οργανισμούς, διπλή αξιολόγηση (Υπηρεσιών & Υπαλλήλων), απολύσεις ("εφεδρεία", "προσυνταξιοδοτικό στάδιο", "διαθεσιμότητα" κλπ).


* Οι διάφορες "μετακομίσεις" Υπηρεσιών, πέραν όλων των παραπάνω, σχετίζονται και με σχέδια πώλησης διαφόρων δημοσίων κτιρίων (με τη γνωστή πατέντα: πώληση και ενοικίαση από τον ιδιώτη, sale & lease back). Τόσο το κτίριο της οδού Μπουμπουλίνας, όσο και άλλα κτίρια του ΥΠΠΟ (ειδικά εκείνα στην περιοχή - φιλέτο της Πλάκας) έχουν μπει στο στόχαστρο της "αξιοποίησης". Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε ότι και τα ακίνητα του ΥΠΠΟ στη Ρόδο (μεσαιωνικό τμήμα της πόλης) έχουν μπει στο στόχαστρο της "αξιοποίησης" (1)

Ως ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ θεωρούμε ότι υπάρχει μια γενικότερη κίνηση "αποστείρωσης" του ιστορικού κέντρου της πόλης από κοινωνικές πρακτικές και συμβολισμούς, μια προσπάθεια διαγραφής της ιστορικής μνήμης. Τα δημόσια κτίρια (και τέτοια είναι τα Υπουργεία) απομακρύνονται από το ιστορικό κέντρο, μεταφέρονται σε απομακρυσμένες περιοχές και ουσιαστικά αποκόπτονται από την κοινωνία, αφού σταματούν να λειτουργούν ως σημεία αναφοράς και τοπόσημα στην πόλη. Την ίδια στιγμή στο "άδειο" ιστορικό κέντρο στήνεται ένα πρωτοφανές κερδοσκοπικό παιχνίδι πάνω στις αξίες και στις χρήσεις γης. Οι κάτοικοι εξωθούνται να εγκαταλείψουν τις εντέχνως υποβαθμισμένες γειτονιές τους (πρέζα, πορνεία, εγκληματικότητα, δράση φασιστικών συμμοριών, υποβάθμιση ποιότητας ζωής), να πωλήσουν (φτηνά) τα σπίτια και τα καταστήματά τους. Σε επόμενη φάση θα έρθει η "αναβάθμιση" της περιοχής και η εγκατάσταση νέων χρήσεων. Το έργο το έχουμε δει πολλές φορές (π.χ. Ψυρρή, Κεραμεικός κλπ).

Το ΥΠΠΟ αντιμετωπίζει  στεγαστικό πρόβλημα
. Ωστόσο αυτό το θυμούνται κάθε φορά που θέλουν να διώξουν το ΥΠΠΟ από το κέντρο της Αθήνας (βλ. Κεράνης).
Ενδιάμεσα δεν γίνεται τίποτα για να αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία του.
Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση του Ξενοδοχείου Ακροπόλ (Βενιζέλος - Μπατατούδης) που στοιχειώνει για δεκαετίες. Αποτελεί εκφρασμένη θέση μας ότι η αποκατάσταση και επανάχρηση του διατηρητέου Ακροπόλ μαζί με το κτίριο της οδού Μπουμπουλίνας, αφενός επιλύει σε μεγάλο βαθμό το στεγαστικό πρόβλημα του ΥΠΠΟ κι αφετέρου μαζί με το κτίριο του Μουσείου (ΕΑΜ) και του Συγκροτήματος του ΕΜΠ συγκροτούν έναν πυρήνα πολιτισμού και εκπαίδευσης στο ιστορικό κέντρο της πόλης, με υπερτοπική σημασία 

Το ΥΠΠΟ σταθερά απέχει από κάθε προσπάθεια αποκατάστασης των εκατοντάδων κτιρίων ιδιοκτησίας του στην περιοχή της Πλάκας και των χιλιάδων(;) σε πανελλαδικό επίπεδο.
  Τα κτίρια αυτά (απαλλοτριωμένα στην πλειοψηφία τους), θα μπορούσαν εύκολα (και σχετικά φτηνά) να αποκατασταθούν και να στεγάσουν Υπηρεσίες του Υπουργείου. Αντίθετα, ακόμη και κτίρια που είχαν αποκατασταθεί στο παρελθόν σήμερα έχουν εγκαταληφθεί. Άλλα πάλι έχουν παραχωρηθεί σε διάφορους φορείς με διαδικασίες που σε πολλές περιπτώσεις προκαλούν εύλογα ερωτηματικά τουλάχιστον ως προς τη σκοπιμότητα. Το ΥΠΠΟ φέρεται να είναι ο ιδιοκτήτης 360 ακινήτων στην περιοχή της Αθήνας εκ των οποίων τα 144 βρίσκονται στην Πλάκα, τα 60 στα Αναφιώτικα, τα 55 στον Κεραμεικό, τα 84 στην Ακαδημία Πλάτωνος. Από στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα "Καθημερινή" (17/8/2010) προκύπτει ότι από τα ακίνητα ιδιοκτησίας ΥΠΠΟ, το 47,10 % είναι το αξιοποιήσιμο ποσοστό στην περιοχή της Αθήνας και του Πειραιά, το 31,55% έχει παραχωρηθεί σε ιδρύματα, ιδιωτικούς φορείς και συλλόγους, το 16,30% είναι κενά οικόπεδα και το υπόλοιπο 5,05% κενά κτίσματα.

Καλλιεργείται συστηματικά ένας "μύθος" για το ετήσιο κόστος ενοικίων του ΥΠΠΟ που το υπολογίζουν (ποιοί;) στα 3.500.000 € / έτος. Προκείται για μια ακόμη εκδοχή του "σπάταλου δημοσίου" που χρησιμοποιείται για να νομιμοποιηθούν αντιλήψεις μαζικής και άνευ όρων εκποίησης της περιουσίας του δημοσίου.
Η αναφορά σε εκατομμύρια γίνεται μόνο για λόγους πρόκλησης εντυπωσιασμού και εντυπώσεων. Υπενθυμίζουμε ότι με νομοθετική ρύθμιση (άρθρο 21 του Ν. 4002/2011) μειώθηκαν όλα τα ενοίκια που καταβάλλει το Δημόσιο κατά 20%  

Ακόμη κι αν το ποσό αυτό είναι πραγματικό περιλαμβάνει τα μίσθια για κτίρια περιφερειακών υπηρεσιών (ΕΠΚΑ, ΕΒΑ, Νεωτέρων, Αποθήκες και άλλων συναφών χώρων, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ που εποπτεύονται από το ΥΠΠΟ) σε όλη την Ελλάδα και πάντως είναι άμεσα συγκρίσιμο με το ενοίκιο που καταβάλλεται κάθε μήνα σε επώνυμους ιδιώτες που μπόρεσαν να εξασφαλίζουν ενοίκια της τάξεως των 250.000 €/μήνα (στοιχεία 11ος και 12ος 2010) για τμήματα κτιρίων στην οδό Κηφισίας (ΑΔΑ: 41Φ2Γ-2Λ, 41ΟΡΓ-Ψ6 κ.ά.).

Τέλος, πρέπει να υπάρξει μια πρώτη τοποθέτηση για την πρόταση που φαίνεται να έπεσε στο τραπέζι κατά τις συζητήσεις του Αναπληρωτή Υπουργού (Κ. Τζαβάρα) με την ΠΟΕ-ΥΠΠΟ και αφορά το ενδεχόμενο μεταστέγασης του ΥΠΠΟ, στο Συγκρότημα (πρώην εργοστάσιο) του Τσαούσογλου στην οδό Πειραιώς 260. Η πρόταση μόνο νέα δεν είναι. Ξεκίνησε ως συζήτηση επί υπουργείας Θ. Πάγκαλου, για να ξεχαστεί και να επανέλθει πρόσφατα με δηλώσεις του Αναπλ. Υπουργού στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής (και στις προγραμματικές δηλώσεις της συγκυβέρνησης). Στην υπόθεση εμπλέκεται  η Εθνική Τράπεζα στην οποία ανήκει το Συγκρότημα και η οποία φέρεται να συζητά την πώλησή του (;) στο ΥΠΠΟ σε μία τιμή μεταξύ 20 και 29 εκατ. € (δεν είναι και λίγα ε;). Για το θέμα "Τσαούσογλου" θα επανέλθουμε με νεώτερη ανακοίνωσή μας.



1 σχόλιο:

  1. Nα σημειωθει οτι συνελευση εχουν ζητησει και οι εργαζομενοι στο ΒΧΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή