Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Μας δουλεύουν;

Εδώ το Ακροπόλ, εκεί ο Τσαούσογλου, που πάει το Διοικητικό;
Τις τελευταίες μέρες ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την οδό Μπουμπουλίνας.
Είναι το φάντασμα της μεταστέγασης των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών του τέως ΥΠΠΟ στις εγκαταστάσεις του Υπ. Παιδείας στο πλαίσιο της ενοποίησης - συγχώνευσης των υπηρεσιών στο ενιαίο ΥΠΑΙΘΠΑ
Σταχυολογώντας όσα λέγονται και διαδίδονται καταλήγουμε στα εξής σχιζοφρενικά (διάλεξτε ένα ή και περισσότερα...):

(1). Η απόφαση είναι του Υπουργού κ. Αρβανιτόπουλου, αλλά δεν την γνωρίζει ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Τζαβάρας (σε άλλη κυβέρνηση είναι; δεν μιλάνε μεταξύ τους; χάλασε το τηλέφωνο; έχουν "ψυχρανθεί";). Παραλλαγή σ' αυτό το σενάριο είναι ότι ο Αναπληρωτής Υπουργός την πληροφορήθηκε "τελευταίος", διαφωνεί, αλλά κάτι "συμβαίνει" και δεν μπορεί να λύσει το θέμα (ας βγάλει ένα δελτίο τύπου για να εξηγήσει τουλάχιστον τι συμβαίνει αντί να επιλέγει τις διαρροές μέσω φιλικά προσκείμενων συνδικαλιστών...)
Να ανοίξουν επιτέλους τα κλειστά επαγγέλματα
(2). Η απόφαση δεν υπάρχει (να και τα φαντάσματα), αλλά κάποιος (μυστικός πράκτωρ;) πέρασε από το κτίριο της οδού Μπουμπουλίνας και την άφησε σε μερικά γραφεία Διευθυντών (να πούμε και ορόφους;). Αυτοί πάλι τη διάβασαν αλλά μετά τι να κάνουν κι αυτοί "υπάλληλοι είναι... εντολές εκτελούν" (η γνωστή αντίληψη, ουδεμία πρωτοτυπία). Άλλοι "μυστικοί πράκτορες" πριν λιγες μέρες περνούσαν από την Μπουμπουλίνας ρωτώντας τετραγωνικά και αριθμό εργαζομένων (και μετά μας φταίνε οι Νεφελίμ;). Αυτοί ήρθαν χωρίς εντολή από την πολιτική ηγεσία επειδή εκείνο το πρωϊνό δεν είχαν τι να κάνουν και ειπαν να κάνουν μια "πλάκα".
(3). Η απόφαση υπάρχει μεν αλλά δεν θα υλοποιηθεί λόγω "διαφορετικών προσεγγίσεων" (ποιος το εγγυάται; κι αν αυριο ο "καλός" αναπληρωτής υπουργός "αναδομηθεί" και έρθει κανένας "κακός"; και ποιες είναι αυτές οι διαφορετικές προσεγγίσεις δεν κάνει να μάθουμε κι εμεις;)
(4). Η απόφαση υπάρχει μεν αλλά ο Αναπλ. Υπουργός  κ. Τζαβάρας έχει άλλη άποψη και αναζητά να αγοράσει κτίριο (Τσαούσογλου) για να στεγάσει τη Γραμματεία Πολιτισμού (ουπς το παιχνίδι "ανοίγει"... σε άλλα χωράφια)
(5). Η απόφαση υπάρχει αλλά και να υλοποιηθεί δεν χάθηκε ο κόσμος αν διατηρηθούν ξεχωριστοί κωδικοί για τον προϋπολογισμό της Γραμματείας Πολιτισμού (χαιρετίσματα).
(6). Η απόφαση θα υλοποιηθεί αλλά όχι "εδώ και τώρα" αλλά σε λίγο καιρό στο πλαίσιο του νέου οργανισμού με τις "Ενιαίες Εφορείες" (ξανά ουπς...)
(7). Η "παρεξήγηση" είχε λυθεί στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, οπότε και είχε συναντηθεί η ΠΟΕ-ΥΠΠΟ με τον Αναπληρωτή Υπουργό, αλλά για ένα μυστήριο λόγο τη Δευτέρα (22/10) το μεσημέρι "ξαναπροέκυψε" (να φταίει το κακό το μάτι; δεν κάνουν ενα ευχέλαιο; και πως θα πάει το θέμα τις μονές μέρες θα συγχωνευόμαστε και τις ζυγές θα είναι παρεξήγηση;)
(8). Δόθηκαν διαβεβαιώσεις τη Δευτέρα το βράδυ, αλλά θα ξαναγίνει συνάντηση αύριο (Τρίτη 23/10) προκειμένου να...  αποσαφηνιστούν τα όποια ζητήμα παρέμειναν ανοικτά ή σε αμφιβολία. (Ποια δηλαδή;).

Το σκηνικό θυμίζει το γνωστό παιχνίδι "εδώ ο παπάς εκει ο παπάς...". 

Αν τα πράγματα δεν ήταν τόσο σοβαρά θα μπορούσαμε να γελάμε με τη συγκυβέρνηση. Τα πράγματα όμως είναι σοβαρά και κρίσιμα για όλους τους εργαζόμενους και όχι μόνο για τους Διοικητικούς - Οικονομικούς

Το πρώτο συμπέρασμα που πρέπει να βγάλουμε ως εργαζόμενοι είναι οτι οι συγχωνεύσεις προχωρούν κανονικά.  Ήδη κάποιες Γενικές Διευθύνσεις έσπευσαν να απαντήσουν στα ερωτηματολόγια περί της αξιολόγησης των Υπηρεσιών και τα "νέα" δεν ειναι καλά, ειδικά για το προσωπικό με χαμηλά τυπικά προσόντα.

Η συγχώνευση των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών του ΥΠΠΟ με εκείνες του Υπ. Παιδείας θα σηματοδοτήσουν τη πλήρη, οριστική διάλυση του μηχανισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και τη διάχυσή του στο ΥΠΑΙΘΠΑ. Θα ακυρώσουν ή θα κάνουν εξαιρετικά δύσκολη κάθε προσπάθεια ανασύστασής του στο μέλλον. 

Η συγχώνευση των Διοικητικών & Οικονομικών Υπηρεσιών δεν θα σηματοδοτήσει μόνο μετακινήσεις προσωπικού αλλά θα γίνει το επιχείρημα για να βρεθεί το "πλεονάζον" προσωπικό που η Τρόϊκα θέλει να απολυθεί. Αν αυτό θα γίνει μετά από "αξιολόγηση" μικρή σημασία θα έχει. Άλλωστε οι αξιολογήσεις (Υπηρεσιών και Εργαζομένων) είναι ο φερετζές των απολύσεων και της διάλυσης των Υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα.

Όσοι κλάδοι ή ειδικότητες προς στιγμήν γλυτώσουν (αν πετύχουν τα "παζάρια") θα μείνουν σε ένα "σκελετωμένο" και "αφυδατωμένο" μηχανισμό και θα μαραζώνουν. Ο νέος οργανισμός θα αποτελειώσει τις ειδικότητες αυτές ευκολότερα και με μικρότερες αντιστάσεις.

Ως ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ είχαμε προτείνει στο Δ.Σ. του Ενιαίου Συλλόγου να προκηρυχθεί στάση εργασίας και συγκέντρωση στην Κεντρική Υπηρεσία αυτή την εβδομάδα προκειμένου να εκφραστεί με ενα συνολικό τρόπο η διαμαρτυρία των εργαζομένων απέναντι στα σχέδια νέων οργανισμών, συγχωνεύσεων, μετακινήσεων κλπ. Η πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΔΗΜΑΡ απέρριψαν την πρότασή μας αυτή, έχοντας λάβει διαβεβαιώσεις ότι το θέμα της μεταστέγασης και συγχώνευσης ήταν "παρεξήγηση" και τελείωσε... Τώρα; Θα ισχυριστούν και πάλι ότι πρόκειται για παρεξήγηση; (ματιασμένοι είναι;)

Ας είμαστε σοβαροί κι ας καταλάβουμε ότι στη συγκυρία αυτή οι παλιές τακτικές των διαδρόμων και των υψηλών επαφών δεν μπορούν πλέον να εγγυηθούν και να αποδώσουν στο παραμικρό. Η περίοδος της συνδιοίκησης, του παζαριού "ζητάω 10 παίρνω 5 ζήτω..." τελείωσε. Όποιες παρατάξεις ή Σωματεία ή Σύλλογοι  πιστεύουν σήμερα ότι μπορούν να μπουν σε ένα παιχνίδι παζαριών και "θετικών προτάσεων" για τους νέους οργανισμούς και για τις αξιολογήσεις, είτε αδυνατούν να αντιληφθούν τη συγκυρία, είτε κάνουν πλάτη στη συγκυβέρνηση των Μνημονίων. Και στις δύο εκδοχές ο κίνδυνος για τους εργαζόμενους ειναι προφανής.

Ζητήσαμε και σήμερα την έκτακτη (έστω δια τηλεφωνικής επαφής) σύγκλισης των Δ.Σ. του Ενιαίου Συλλόγου και των Συλλόγων ΠΕ και ΔΕ Διοικητικών (που "καίγονται" για το θέμα έστω και με όρους "συντεχνίας").  

Θεωρούμε ότι στις εποχές αυτές τα Δ.Σ. πρέπει να έχουν αυξημένα αντανακλαστικά απέναντι στα σχέδια της συγκυβέρνησης και της Τρόϊκας. Θα όφειλαν να βγάλουν έστω μια μονοσέλιδη ανακοίνωση και να ενημερώσουν όλους τους συναδέλφους για όσα συμβαίνουν (δοξα τω θεω fax και email υπάρχουν, λεφτά δεν υπάρχουν αλλά αυτό είναι από άλλη ιστορία). Να τοποθετηθούν με σαφήνεια και να θέσουν τις "κοκκινες γραμμές" (που είναι και της μόδας και ξέρουν...), για να γνωρίζουμε ΟΛΟΙ. 

Θα όφειλαν, έστω μόνο για πίεση προς την πολιτική ηγεσία, να προκηρύξουν μια στάση εργασίας να καλέσουν τους συναδέλφους της Κεντρικής Υπηρεσίας να κατέβουν την ώρα που θα συζητούν το θέμα στον 5ο όροφο της οδού Μπουμπουλίνας. 

Θα όφειλαν να τοποθετηθούν ξε-κά-θα-ρα πάνω στα ζητήματα των νέων οργανισμών και της αξιολόγησης. Ναι ή Όχι; Τόσο απλά και ξεκάθαρα! 

4 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Σιγα σιγα για να το συνηθισουμε
      Ετσι το πανε

      Διαγραφή
  2. Τωρα τα θυμηθηκατε εσεις της Παρέμβασης; Τόσα χρόνια με τη ΔΗΜΑΡ μαζι δεν τρέχει τιποτα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ο καθενας με την ιστορια του.οταν καποιοι δεν υπηρχαν καν εμεις εστω και με τη δημαρ,παντα προσπαθουσαμε για το καλυτερο.

      Διαγραφή