Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Καλώς ήρθατε στην ΥΕΝΕΔ

Όσοι έχουμε δει τη γνωστή ταινία "ΛΟΥΦΑ και ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ" (κι όχι το σήριαλ...) σίγουρα έχουμε γελάσει με το ύφος και το περιεχόμενο των εκπομπών της ΥΕΝΕΔ (Υπηρεσίας Ενημερώσεων Ενόπλων Δυνάμεων).
Φαίνεται όμως ότι η λογοκρισία και ο έλεγχος, η φίμωση κάθε άποψης ή σχολίου που δεν εναρμονίζεται με τη μνημονιακή συγκυβέρνηση θα γνωρίσει νέες μεγάλες δόξες, καταγράφοντας μια ακόμη μαύρη σελίδα για τη δημοκρατία και την ελευθεροτυπία.

Κάποια γεγονότα τις τελευταίες μέρες όχι μόνο δεν είναι τυχαία...

Μια εκδοχή της περίφημης λίστας "Λαγκάρντ" (αυτή που έχασε το ΠΑΣΟΚ και ψάχνει ακόμη η συγκυβέρνηση...) που όλοι την αναζητούν και δεν βρίσκουν, δημοσιεύτηκε σε ένα περιοδικό που εκδίδει ο δημοσιογράφος Κ. Μπαξεβάνης. Αμέσως το άγρυπνο μάτι, αυτί και χέρι της εξουσίας κίνησε τις διαδικασίες για τη δίωξή του.

Δυο μέρες μετά η πρωϊνή εκπομπή της ΝΕΤ  "Πρωϊνή Ενημέρωση" με τους δημοσιογράφους Κ. Αρβανίτη και Μ. Κατσίμη καταργήθηκε με απόφαση της διορισμένης διοίκησης της ΕΡΤ γιατί τόλμησε να σχολιάσει τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και τις δηλώσεις του σχετικά με την κακοποίηση και το βασανισμό συλληφθέντων από την Αστυνομία.
Ας σημειωθεί ότι το θέμα το ανέδειξε μια ξένη εφημερίδα, η αγγλική Guardian και έχει παρει διαστάσεις στο εξωτερικό. Αλλά στη χώρα που ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα αυτά είναι λεπτομέρειες.

Πρόκειται για μια πράξη ωμής λογοκρισίας και πολιτικής δίωξης, πρόκειται για ένα μήνυμα που στέλνουν στα ΜΜΕ, στον τύπο (έντυπο ή ηλεκτρονικό) σε κάθε φωνή και σκέψη που μπορεί να διανοηθεί να διαφοροποιηθεί από τη γραμμή των μνημονίων.

Καταγγέλουμε τις συστηματικές προσπάθειες περιορισμού της ελευθεροτυπίας και ζητάμε την άμεση ανάκληση της απόφασης της διοικησης της ΔΗΜΟΣΙΑΣ (ακόμη...) τηλεόρασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου