Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ



4 σχόλια:

  1. Αγαπητοί συνάδελφοι,

    Διάβασα την ανακοίνωση και θέλω να γράψω κι εγώ κάποια πράγματα. Όχι τίποτα σπουδαίο χύμα σκέψεις. Λοιπόν:

    1. Χρειάζεται να μιλήσουμε κάποια στιγμή με ειλικρινή διάθεση σε όλους τους συναδέλφους για το ρόλο των Υπηρεσιακών Συμβουλίων. Αν και σωστά λέτε ότι είναι όργανα που στο ξεκίνημά τους είχαν μια δημοκρατική χροιά κυρίως ως προς τη συμμετοχή των εργαζομένων, σήμερα πια υλοποιούν την κυβερνητική πολιτική: μνημόνια και φτώχεια. Άρα μην έχουμε όπως λέτε κι εσείς ψευδαισθήσεις. Επίσης, ας βγάλουμε προς τα έξω και το απαράδεκτο θέμα της επιστολικής ψήφου (ξέρετε τι γίνεται στην επαρχία φαντάζομαι).

    2. Σήμερα – αύριο τα Υπηρεσιακά Συμβούλια προβλέπεται να λειτουργήσουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο για να αξιολογήσουν τους υπαλλήλους. Θα κόβουν και θα ράβουν τοποθετήσεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις στο νέο κουτσουρεμένο οργανισμό. Μπορούμε να περιμένουμε κάτι θετικό από τη διαδικασία αυτή; ΟΧΙ! Οι όποιες καλές προθέσεις μεμονωμένων τίμιων αγωνιστών δεν επαρκούν. Δεν τις αμφισβητώ αλλά δεν επαρκούν. Πρέπει να τους στηρίζουμε όλοι απέξω. Αλλιώς, το λέτε κι εσείς ότι στην ιδεατή περίπτωση το αποτέλεσμα είναι 3 – 2 υπέρ της πολιτικής ηγεσίας.

    3. Επίσης, τα ΥΣ έχουν καταλήξει να ειναι φωλιά της συνδικαλιστικής αριστοκρατίας. Η συνδικαλιστική αριστοκρατία όταν δεν τα κάνει πλακάκια με τους αποπάνω και δεν φροντίζει για προσωπικές φιλοδοξίες, καταλήγει να πουλά ως εξυπηρέτηση και ρουσφέτι τα αυτονόητα δικαιώματα των εργαζομένων. Άντε μετά αυτός ο εργαζόμενος να πιστέψει στο σωματείο. Στον εκπρόσωπο του θα πιστεύει, όπως πίστευε παλιά και στο βουλευτή του.

    4. Είναι σωστή η θέση σας για το ρόλο και τη σημασία των Σωματείων. Και είναι θετικό ότι δεσμεύεστε για το τι στάση θα ακολουθήσετε αν εκλεγεί εκπρόσωπος της Παρέμβασης. Δύσκολα το βλέπω για να πω την αλήθεια. Στην ουσία αυτό που πρέπει να επιβάλλουμε είτε υπάρχει αριστερός εκπρόσωπος είτε όχι είναι οι 2 εκπρόσωποι να δεσμεύονται από τις αποφάσεις και τις κεντρικές γραμμές των γενικών συνελεύσεων. Να μην κάνουν ότι θέλουν και να μην δίνουν λογαριασμό.

    5. Σας τιμά η αναφορά σας που καλεί τους εργαζόμενους να στηρίξουν άλλα αριστερά ψηφοδέλτια. Δείχνει έστω και με αυτό τον τρόπο ότι σας ενδιαφέρει ειλικρινά η ενότητα στην αριστερά. Όμως γιατί δεν βγήκατε να το ζητήσετε εγκαίρως; Να είχατε πει ελάτε εδώ να συμφωνήσουμε σε 5 πράγματα και να κατεβούμε όλοι μαζί. Και να πείτε στους συναδέλφους κοιτάχτε εμείς συμφωνούμε σ’ αυτά και λέμε ψηφίστε αυτούς κι αυτούς. Όχι ψηφοδέλτια με 100 υποψήφιους που δεν λένε τίποτα τελικά απλά για μπούγιο. Στο Υπουργείο μας, αν η αριστερά δεν κινηθεί ενωτικά και συντονισμένα είναι πολύ δύσκολο να σπάσει η κυριαρχία και συμμαχία του ΠΑΣΟΚ με τους Νεοδημοκράτες και τη ΔΗΜΑΡ. Αυτό είναι μια απλή αλήθεια. Εμένα με ενδιαφέρει μια τέτοια αριστερά. Είναι σημαντικότερο από το αν η μια ή η άλλη παράταξη της αριστεράς πάρει περισσότερες ψήφους.

    Τώρα κάτι τελευταίο, μια φιλική παρατήρηση από κάποιον που έχει δει πολλά. Είναι άσχετο με τα ΥΣ αλλά μιας και σας τα γράφω ας πω κι αυτό. Στο blog της παρέμβασης μη βάζετε τα κομματικά του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν λέω για μια διαδήλωση ή κάτι πολύ σοβαρό και κεντρικό αλλά για άλλα μικρότερης σημασίας. Κρατείστε μια ας το πω ανεξαρτησία γιατί είναι και σωστό και αυτή είναι η πραγματικότητα δηλαδή. Οι εργαζόμενοι πρέπει να μάθουμε να εκτιμάμε τη στάση και των προσώπων μέσα στη δουλειά τους. Οχι μόνο να τα ταυτίζουμε με το κόμμα που επιλέγουμε. Και το λέω γιατί έχετε καλό πρόσωπο στο Υπουργείο. Αντίθετα πολλοί χαμαιλέοντες είναι έτοιμοι να πηδήξουν στο καράβι της Παρέμβασης ή του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτούς να τους πετάξετε στη θάλασσα. Να φάνε πόρτα και να είστε βέβαιοι ότι όλοι θα χειροκροτήσουμε.

    Και φυσικά το Σάββατο είναι σημαντικό να μην μείνουμε μόνο στις κάλπες. Είναι σημαντικό να πάμε στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο. Είναι πιο σημαντικό από το να κερδηθεί ή να χαθεί 1 ψήφος για την παρέμβαση ή για όποιον τελικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο περισσότερος κόσμος αδιαφορεί για τις εκλογές των Υπηρεσιακών. Νομιζω οτι θα υπάρχει μεγάλη αποχή. Κανένας δεν έχει ενημερωθεί για το θέμα στην πραγματική του διάσταση ειδικά για το νέο πειθαρχικό δίκαιο. Αυτο για κάποιους κλάδους οπως οι Αρχαιολόγοι και οι Μηχανικοί μπορεί να σημάνει μαζικές διαθεσιμότητες για ψύλλου πήδημα. Ο κάθε "βαρεμένος" πολίτης που θα νομίζει οτι αδικειται ή δεν του αρέσει η απόφαση της Υπηρεσίας θα κάνει μια καταγγελία και θα "τρέχει" τον υπάλληλο.
    Αυτό πρέπει να το αναδείξουν και τα επαγγελματικά σωματεία (ΣΕΑ, ΕΜΔΥΔΑΣ).

    Επίσης στα Υπηρεσιακά Συμβούλια πρέπει να υπάρχει διαφάνεια όχι μόνο για τη θεματολογία αλλά και για τη στάση που τηρούν οι εκπροσωποι. Πρέπει να πηγαινουν με βαση τις απόψεις και τις αποφάσεις των Συλλόγων και όχι οπως εκείνοι νομίζουν. Ολα τα προηγούμενα χρόνια οι εκπρόσωποι λειτουργούν χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Οποιος έχει κάποιο θέμα "τρεχει" να βρει το "γνωστό" στο Υπηρεσιακό για να καθαρίσει. Προφανώς πρόκειται για κατάντια ατομισμού και προσωπικης υποταγής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάποιες σύντομες απαντήσεις στα σχόλια
    --------------------------------------

    Είναι προφανές ότι τα Υπηρεσιακά Συμβούλια αποτελούν τμήμα των μηχανισμών που υπάρχουν στη Δημόσια Διοίκηση. Είναι, επίσης, προφανές ότι η συμμετοχή των εργαζομένων, μέσω των δύο αιρετών εκπροσώπων τους, στα Υπηρεσιακά Συμβούλια σχετίζεται άμεσα με το ζήτημα της συνδιοίκησης. Γύρω από το ζήτημα αυτό, όπως έχει γραφτεί και σε κάποια προηγούμενη ανάρτηση, υπάρχει ένα μεγάλο και ανοικτό θέμα για τις αριστερές δυνάμεις. Σχετίζεται αφενός με το αν συμμετέχουμε ή όχι στα συνδιοικητικά όργανα στο βαθμό κατανοούμε και συμφωνούμε ότι αυτά δεν είναι ουδέτερα κι αφετέρου στην ανάγκη αποκάλυψης του ρόλου τους. Ο "έλεγχος" και η "συμμετοχή" των εργαζομένων πρέπει να ασκείται και να υπάρχει υπό την προϋπόθεση ότι ασκείται από τα Σωματεία τους. Αυτό το αναφέρουμε στην Ανακοίνωση της ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ.

    Τα Υπηρεσιακά Συμβούλια αποτελούν έναν νομιμοποιητικό μηχανισμό της κυβερνητικής πολιτικής σε ιδεολογικό επίπεδο κατ' αρχήν και στην υλική του έκφραση-απόληξη στη συνέχεια. Δεν νομίζουμε ότι υπάρχει ιδιαίτερη διαφωνία στη διαπίστωση αυτή, ανάμεσα στις παρατάξεις της αριστεράς.

    Τα Υπηρεσιακά Συμβούλια στις περισσότερες περιπτώσεις επιδιώκουν να λειτουργήσουν και ως ένας ιδιότυπος μηχανισμός εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ διοίκησης (πολιτική ιεραρχία, υψηλόβαθμα στελέχη) και διοικουμένων (χαμηλόβαθμο προσωπικό), επιτρέποντας παράλληλα να αναπτυχθούν και προσωπικές στρατηγικές (προσδοκίες ενσωμάτωσης στο μηχανισμό, προσδοκίες ανέλιξης κλπ). Τα φαινόμενα αυτά συνδέονται άμεσα (στην ουσία αποτελούν μια ακόμη έκφραση) του κυβερνητικού συνδικαλισμού.

    Σε πολλές ανακοινώσεις μας έχουμε επισημάνει ότι στη σημερινή περίοδο τα όρια των λογικών και των πρακτικών της συνδιοίκησης και του κυβερνητικού συνδικαλισμού της προηγούμενης περιόδου έχουν συνολικά αναιρεθεί. Για να το πούμε με ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, αν μια προηγούμενη περίοδο αρκούσε μια "παράσταση διαμαρτυρίας" των συνδικαλιστικών "στελεχών" στον "φίλο Υπουργό" για να "κερδηθεί" ένα "επίδομα", σήμερα αυτό εχει συνολικά αναιρεθεί. Οπως λέμε σε κάθε ευκαιρία δεν υπάρχει κανένα ρεαλιστικό περιθώριο να υπάρξουν διεκδικήσεις σε επίπεδο μεμονωμένων κλάδων ή υπουργείων. Αυτές ακόμη κι αν συγκυριακά μπορούν να αποφέρουν ένα όφελος σε επίπεδο "συντεχνίας", αυτό είναι βέβαιο ότι σε επόμενη φάση θα αναιρεθεί ολοκληρωτικά. Επιπλέον η "σαλαμοποίηση" είναι μια διαδικασία που βοηθά την Κυβέρνηση να υλοποιήσει τις πολιτικές της επιλογές.

    Ως προς το θέμα που έθεσε ο συνάδελφος για την ενότητα της αριστεράς εμείς εκτιμούμε ότι αποτελεί εκτός από ιστορική ανάγκη και αίτημα των καιρών ΚΑΙ απαίτηση των αριστερών και προοδευτικών ανθρώπων. Προφανώς υπάρχουν "κρατήματα", δυσκολίες (υποκειμενικές και αντικειμενικές), διαφορετικές προσεγγίσεις και εκτιμήσεις σε κάποια ζητήματα. Ωστόσο εκτιμούμε ότι όσο η επίθεση της συγκυβέρνησης του ΔΝΤ και της ΕΕ θα εξελίσσεται και θα κορυφώνεται, τόσο περισσότερο θα καθίσταται επίκαιρο και κρίσιμο το ζήτημα της ενότητας. Σε ότι μας αφορά ως ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ το έχουμε διατυπώσει με κάθε ευκαιρία.

    Τέλος, σε καμια περίπτωση δεν επιδιώκουμε και δεν επιθυμούμε την ταύτιση της ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ με το ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Αν κάπου δημιουργήθηκε κάποια τέτοια αίσθηση αφενός δεν ήταν στις προθέσεις μας κι αφετέρου δεν ανταποκρίνεται και στην ίδια την πραγματικότητα. Παραμένουμε σταθεροί στην αντίληψη ότι οι συνδικαλιστικές πατατάξεις οφείλουν να είναι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ από το Κράτος και τα Κόμματα. Προφανώς δεν συγχέουμε την πολιτική μας ένταξη με την συνδικαλιστική μας δράση. Αυτό δεν σημαίνει ότι σε προσωπικό επίπεδο κρύβουμε την πολιτική μας ένταξη. Σε κάθε περίπτωση η επισήμανση του συναδέλφου είναι για μας θετική και θα ληφθεί υπ' όψιν ωστε στο μέλλον να μην υπάρξει κανένα τέτοιο ζήτημα.

    Γ. Στεφ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εντάξει σε διαβάζουμε αλλά γράφε πιο απλά σε χάνουμε.
      Δεν γνωρίζουμε όλοι τις λέξεις κλειδιά που γράφεις.
      Γράφε πιο απλά και πιο συντομα.
      Χωρίς παρεξήγηση ε;

      Δ.

      Διαγραφή