Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Ερχονται απολύσεις

Στο νέο Μνημόνιο περιγράφεται αναλυτικά το σχέδιο της συγκυβέρνησης για απολύσεις στο στενό δημόσιο τομέα. Στο ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΙΙΙ υπάρχει ειδική διάταξη για την διαθεσιμότητα (έτσι βαφτίζουν τις απολύσεις) και την έξοδο υπαλλήλων από το Δημόσιο Τομέα. Επιγραμματικά οι ρυθμίσεις που προβλέπονται περιλαμβάνουν:

1. Εισαγώγή στη μεγαλύτερη δυνατή έκτασή των υποχρεωτικών μετατάξεων ή της μεταφοράς προσωπικού. Εισάγεται επίσης η διαθεσιμότητα (κάτι σαν τη γνωστή "εφεδρεία").
Η κατάργηση των θέσεων (που θα έρθει μέσα από τους νέους οργανισμούς) προβλέπεται να έχει ως άμεση συνέπεια την αυτοδίκαιη θέση σε διαθεσιμότητα των υπαλλήλων, για την οποία εκδίδονται διαπιστωτικές πράξεις. Η διαθεσιμότητα (δηλ. εφεδρεία) διαρκεί ένα έτος, μετά την πάροδο του οποίου ο υπάλληλος θα απολύεται (ή θα μετατάσσεται αν και εφόσον υπάρχουν προϋποθέσεις).

2. Η διαθεσιμότητα λόγω κατάργησης οργανικών θέσεων, διευρύνεται όσον αφορά τις παρεχόμενες δυνατότητες, δεδομένου ότι το προσωπικό που έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, εκτός από τις προβλεπόμενες ήδη από το ισχύον δίκαιο περιπτώσεις εκούσιας μετάταξης, μπορεί επιπλέον να μετατάσσεται υποχρεωτικά ή να μεταφέρεται με ταυτόχρονη μεταβολή της υπηρεσιακής σχέσης του σε σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου ή να μετακινείται πρόσκαιρα ή να υπάγεται σε προγράμματα επανεκπαίδευσης ή επανακατάρτισης (κάτι σαν ΟΑΕΔ πριν απολυθεί).

3. Προβλέπεται ότι  τυχόν μη συμμόρφωση του υπαλλήλου με την πράξη υποχρεωτικής μετάταξης ή υποχρεωτικής τοποθέτησής του για ορισμένο χρόνο ή υπαγωγής του σε πρόγραμμα επανεκπαίδευσης ή επανακατάρτισης, οδηγεί σε άμεση απόλυσή του (δηλ. αν δεν πας εθελοντικά στην πινέζα... απολύεσαι)

4. Καταργούνται οι οργανικές θέσεις σε ορισμένες κατηγορίες, κλάδους και ειδικότητες, για τις οποίες κρίνεται ότι δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των φορέων στους οποίους ανήκουν οργανικά. Ειδικότερα, η περίπτωση αφορά θέσεις των κατηγοριών ΔΕ και ΥΕ των ειδικοτήτων Διοικητικού, Διοικητικού- Λογιστικού, Διοικητικού- Οικονομικού και Διοικητικών Γραμματέων υπαλλήλων, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι οποίοι δεν έχουν προσληφθεί με διαγωνισμό ή με διαδικασία επιλογής.
Η διάταξη αυτή ευθέως ανοίγει παράθυρο για απολύσεις προσωπικού ΙΔΑΧ κατηγορίας ΥΕ και ΔΕ (για αρχή...) και αφήνει ανοικτό παράθυρο σε νομικές ερμηνείες αν περιλαμβάνονται όσοι έγιναν αορίστου χρόνου με το Π.Δ. 164/2004 ("Παυλόπουλος"). Στη διάταξη αυτή περιέχεται εξαίρεση για τη Γεν. Γραμματεία Πολιτισμού, ωστόσο η διάρρηξη των εργασιακών σχέσεων θα αποτελέσει αρνητικό προηγούμενο και αργά ή γρήγορα θα αφορά και στο ΥΠΠΟ

Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται «με την εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων, αναμένεται τουλάχιστον 2.000 υπάλληλοι να ενταχθούν στο πρόγραμμα εφέτος, σύμφωνα με το οποίο είτε θα μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες, είτε θα αποχωρήσουν. Έτσι, η χώρα ανταποκρίνεται και στη δέσμευσή της, η οποία προβλέφθηκε σε αντικατάσταση τής ήδη νομοθετημένης υποχρέωσης αποχώρησης 15.000 υπαλλήλων το 2012».

Αναλυτικά τις διατάξεις μπορείτε τις διαβάσετε στη σελίδα της Βουλής (σελ. 96-109 του αρχειου pdf)

3 σχόλια:

  1. To μνημονιο ειναι ένα τεράστιο κειμενο που δυσκολα μπορει καποιος που δεν ειναι ειδικος να διαβάσει και να καταλάβει. Εδω δεν προλαβαινουν να το διαβάσουν αυτοί που θα το ψηφίσουν. Να προτεινετε στη Γ.Σ. της Παρασκευής να γινει μια εκδηλωση με καποιους ειδικους που να μας πουν και να μας εξηγησουν τα μετρα και ειδικα αυτά που αφορούν εμας με τη στενή εννοια. Γιατί ολα μας αφορούν ακομη και τα πιο γενικα, ισως μαλιστα πιο πολυ μας αφορούν τα γενικα παρά τα πολυ ειδικα και η περιπτωσιολογία.
    Επισης, πρέπει να ευχαριστήσουμε την Παρέμβαση που κανει την προσπάθεια να μας ενημερώνει. Εγω διαβασα το κειμενο που πηγε στη Βουλή και θελω να παρατηρήσω οτι σε πολλά σημεια ειναι ακατανοητο ή αντιφατικο.
    Δικαιώνεται η Παρέμβαση που λεει για τους Οργανισμούς, διότι απο εκει θα βγουν οι περισσευούμενοι και οι προς απολυση και οι προς μετάταξη. Στο θεμα αυτό οι Σύλλογοι σφυρίζουν αδιάφορα και παρασκηνιακά κάνουν τη βλακεια να παζαρεύουν δηθεν αναβαθμιση του Υπουργείου (του τέως Υπουργείου). Να ανεβάσει η Παρέμβαση τις προτάσεις του Συλλογου Αρχαιολόγων για να καταλάβει ο κοσμος τι απόψεις κυκλοφορούν και μέσα στην αριστερά (μην τα φορτώσουμε ολα στο ΠΑΣΟΚ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. O σημερινός οργανισμός φιλε ειναι αχταρμάς. Ο αλλος που θέλουν ειναι δυο φορές αχταρμάς και βάζει και χέρι στους εργαζομενους. Πάντα οι συντεχνιες εκοβαν και εραβαν και παντα τα προσωπικά κονε εκαναν τις ειδικές θεσεις και φωτογραφικές ρυθμίσεις. Ο σημερινός οργανισμός, έργο του Βενιζέλου δεν έχει ποτέ λειτουργήσει. Αναλογα τι ήθελαν να κανουν καθε φορά ενεργοποιούσαν υπηρεσίες ενώ καλα καλα δεν ειχαν ουτε κτίριο να στεγαστουν. Τωρα λένε οτι θα τις βαλουν ολες σε μια. Οκ. Ας πουμε οτι γινεται. Αρα απο εκει που υπήρχαν δυο γραμματείες θα υπάρχει μια. Αρα καποιο προσωπικο θα περισσέψει. Απο εκει που υπήρχαν δυο τμηματα συντήρησης θα υπάρχει ένα. Αντε κάποιοι θα περισσέψουν και απο εκει. Και πάει λέγοντας. Οποτε οποιος έχει το μαχαιρι θα κοβει και θα ράβει. Αυτο πρεπει να καταλαβουμε. Εγώ ξέρω από πρώτο χέρι οτι η Παρέμβαση έχει λυσσάξει για το θεμα αλλά οι άλλοι δεν θελουν να ακουνε. Η Ενωτική δεν έχω καταλάβει τι λέει. Το ΠΑΜΕ παλι θα λυσει τα μικροζητήματα αυτά στο σοσιαλισμο, δηλ. τώρα κοντά!
    Η ΔΑΚΕ δεν εχει ιδέα για το θεμα διότι δηλαδη τι στελέχη να έχει για να έχουν και αποψη. Οι ΠΑΣΟΚΟΔΗΜΑΡΙΤΕΣ ειναι φουλ μέσα για να κάνουν και τιποτα ρουσφέτια στις νεες υπηρεσίες. Παλιά τους τεχνη κοσκινο.
    Μερικές φορές σκέφτομαι οτι αυτη η εφεδρεία μπορει τελικά να ειναι και για καλο να σηκωθούν να φυγουν οι δεκάδες προεδροι και παράγοντες. Ετσι το λεω για αστειο δεν ευχομαι να απολυθεί ουτε ο χειροτερος απο αυτούς γιατι καθε απόλυση ειναι ηττα χοντρή για ολους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Diladi ti epanakatartisi 8a kanei o fylakas i o ergatis
    Lalakies lene. o arxaiologos 8a kanei ma8imata kai 8a ginei ti pirinikos fisikos sto xarbant me to giorgaki?? i ka8aristria 8a kanei seminario gia to klinex. Mas koroideuoun oi alites

    ΑπάντησηΔιαγραφή