Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

ΚΟΥΒΑ, 17/4/1961

«Υπερασπιζόμαστε την πατρίδα και την επανάσταση ενάντια στους μισθοφόρους των ΗΠΑ. Οι δυνάμεις μας ήδη απαντάνε στον αντίπαλο, σίγουρες για τη νίκη. Μπροστά Κουβανοί! Με φωτιά και σίδερο απαντάμε στους βάρβαρους. Αυτοί έρχονται να μας πάρουν τη γη και τους συνεταιρισμούς που έδωσε η επανάσταση στους αγρότες. Εμείς τα υπερασπιζόμαστε. Αυτοί έρχονται να μας ξαναπάρουν τα εργοστάσια, τα ορυχεία του λαού. Εμείς παλεύουμε να τα υπερασπιστούμε. Αυτοί έρχονται να πάρουν από τα παιδιά μας τα σχολεία. Εμείς υπερασπιζόμαστε τα σχολεία για όλα τα παιδιά, στην πόλη και στην ύπαιθρο. Αυτοί έρχονται να πάρουν την αξιοπρέπεια που έδωσε στους μαύρους η επανάσταση. Εμείς παλεύουμε να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπου. Έρχονται να κλέψουν τις δουλειές από τους εργάτες. Εμείς υπερασπιζόμαστε μια Κούβα χωρίς πείνα, με δουλειά για όλους». 

Μ' αυτό το μήνυμα ο Φιντέλ Κάστρο ανακοίνωσε από το ραδιοφωνικό σταθμό της Αβάνας την μεγάλη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης ενάντια στους μισθοφόρους που με τη χρηματοδότηση, την οργάνωση, την εκπαίδευση, τη συμμετοχή της CIA και την ανοικτή στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ επιχείρησαν να  αποβιβαστούν στον κόλπο των Χοίρων στις 17/4/1961. Ο λαός της Κούβας τσάκισε παραδειγματικά τον ιμπεριαλισμό, υποχρεώνοντάς τον σε μια ταπεινωτική ήττα. 

Μέσα σε 72 ώρες, οι αντεπαναστάτες μισθοφόροι των ΗΠΑ είχαν εξοντωθεί ή παραδοθεί στις δυνάμεις της Επανάστασης. Οι εισβολείς με την κωδική ονομασία "Brigada 2506", αποτελούνταν από 1500 κουβανούς, αξιωματικούς της CIA με επικεφαλής τον Γκρέϊστον Λιντς και εκτελεστικό υπεύθυνο τον πράκτορα Γουϊλιαμ (Ριπ) Ρόμπερτσον, συντρίφτηκαν: 200 νεκροί και 1300 παραδόθηκαν στις δυνάμεις της Κουβανικής Επανάστασης.



Αν σήμερα κάτι μένει και επιμένει να ειναι διαβολικά επίκαιρο είναι το μήνυμα του Fidel. Ένα μήνυμα που σε "πέντε γραμμές" είπε "τα πάντα". Αν αλλάξουμε δυο τρεις λέξεις θα μπορούσε να είναι το μήνυμα που σήμερα η αριστερά έπρεπε να διαδίδει απ' ακρη σ' άκρη στην Ελλάδα. Το μήνυμα της αντίστασης απέναντι στο ΔΝΤ και την ΕΕ που λεηλατούν τις ζωές μας και τη χώρα. Ένα μήνυμα αντίστασης μέχρι την τελική νίκη: την καταγγελία - ακύρωση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων, της ανατροπής της συγκυβέρνησης, της υπεράσπισης του πλούτου και των υποδομών της χώρας από τις ιδιωτικοποιήσεις, υπεράσπισης του κοινωνικού κράτους. Ένα μήνυμα αντίστασης απέναντι στο τσαλάκωμα της περηφάνειας και της αξιοπρέπειας του λαού μας. Ένα μήνυμα ανεξαρτησίας, λαϊκής κυριαρχίας, δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης. 

(Γ. Στεφ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου