Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Eκλογές ΕΝΙΑΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ



Στη συνεδρίαστη του Δ.Σ. του Ενιαίου Συλλόγου τη Δευτέρα 8/4 συζητήθηκε το θέμα της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης και της διεξαγωγής των εκλογών. 

Η Αυτόνομη Παρέμβαση και η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση υποστήριξαν ότι πρέπει να υλοποιηθεί η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης σύμφωνα με την οποία η επόμενη συνέλευση θα ήταν εκλογοαπολογιστική και θα όφειλε να έχει πραγματοποιηθεί το 1ο δεκαήμερο του Απριλίου.

Η πρόταση της πλειοψηφίας (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ) ήταν οι διαδικασίες να μετατεθούν και οι εκλογές να γίνουν μετά το Πάσχα. Μάλιστα, τέθηκε από την πλευρά τους το ζήτημα να διεξαχθούν οι εκλογές δυο μέρες (!), γεγονός που ασφαλώς εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τις προθέσεις.

Η Αυτόνομη Παρέμβαση και η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση, λαμβάνοντας υπ' όψιν τις προβλέψεις του Καταστατικού, την Απόφαση της Γ.Σ. και το γεγονός ότι η θητεία του Δ.Σ. λήγει στις 29/4, πρότειναν οι εκλογές να γίνουν το αργότερο στις 29 Απριλίου. Η πρόταση δεν έγινε δεκτή από την πλειοψηφία, η οποία μετά απο πολύωρη συζήτηση επιφυλάχθηκε να απαντήσει οριστικά σήμερα (Τετάρτη 10/4).

Πράγματι σήμερα (10/4), μετά από τηλεφωνική επικοινωνία (διά περιφοράς) η πλειοψηφία (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ) επιβεβαίωσε - οριστικοποίησε την απόφαση για:
ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ τη Μ. Δευτέρα 29 Απριλίου και 
ΕΚΛΟΓΕΣ την Τρίτη 14 Μαίου 

Από την πλευρά μας επαναλάβαμε τη διαφωνία μας για τις ημερομηνίες αυτές, εμμένοντας στην αρχική μας πρόταση (Εκλογές 29/4). Θεωρούμε, επίσης, απαραίτητο το απερχόμενο Δ.Σ. να υποβάλλει προς τη Γενική Συνέλευση γραπτό απολογισμό των πεπραγμένων (Διοικητικός - Οικονομικός Απολογισμός).

Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι πρόκειται για μια απόφαση που απλά επιχειρεί να μεταθέσει το θέμα των εκλογών, χωρίς να υπάρχει κανένας προφανής λόγος εκτός κι αν υπάρχουν υπολογισμοί ή προσδοκίες ότι ως τότε θα έχουν υπάρξει εξελίξεις ευνοϊκές για τις παρατάξεις της πλειοψηφίας. 

Ως Αυτόνομη Παρέμβαση θεωρούμε ως ελάχιστα κρίσιμα ζητήματα:  
α) Να τηρείται το Καταστατικό (και η συνδικαλιστική νομοθεσία Ν. 1264). Σε καμιά περίπτωση δεν συναινούμε σε επιλεκτικές "αναγνώσεις" ή "δικολαβικές ερμηνείες" του και προφανώς δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι το Καταστατικό μπορεί να εφαρμόζεται "κατά περίπτωση" ή "ελαστικά" κ.λπ.
β) Οι εκλογές να διεξαχθούν με εκκαθαρισμένους καταλόγους - μητρώα δηλ. να έχουν διαγραφεί όλοι οι συνταξιούχοι, οι συνάδελφοι που έχουν ζητήσει να διαγραφούν από το Σύλλογο. Επίσης, προκειμένου για την εκλογή αντιπροσώπων για το Συνέδριο της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ είναι σημαντικό να έχουν αποκλειστεί οι περιπτώσεις διπλοψηφιών. Για να γίνει αυτό πρέπει τα κλαδικά σωματεία που έχουν πραγματοποιήσει εκλογές να αποστείλουν καταστάσεις ψηφισάντων για ΠΟΕ ΥΠΠΟ, ώστε οι συνάδελφοι αυτοί να ψηφίσουν μόνο για Δ.Σ. Ενιαίου κι όχι (ξανά) και για Ομοσπονδία. Ελπίζουμε ότι σ' αυτό θα συμφωνήσουν οι παρατάξεις της πλειοψηφίας και δεν θα χρειαστεί να επανέλθουμε στο θέμα αυτό.
γ) Να δοθεί σε όλες τις παρατάξεις πρόσβαση στο Μητρώο των εκλογών, δηλ. στο Μητρώο των μελών του Συλλόγου. Υπενθυμίζουμε ότι στις προηγούμενες εκλογές είχαμε (με πολύ κόπο και μετά απο πολύωρες συζητήσεις) κατορθώσει να καταγραφούν όσοι συνάδελφοι είχαν ψηφίσει σε κλαδικούς συλλόγους για Ομοσπονδία. Τότε με δεδομένη την "ευγενή άρνηση" των κλαδικών σωματείων να χορηγήσουν αντίγραφα των καταλόγων ψηφισάντων είχαμε ζητήσει και πάρει επικυρωμένα αντίγραφα από το Πρωτοδικείο τα οποία και είχαμε προσκομίσει ενώπιον του Δ.Σ.
δ)  Οι κάλπες στις εκλογές να είναι έξι (6) αντί για (4) που ήταν στις προηγούμενες εκλογές προκειμένου να μην υπάρχει ιδιαίτερα μεγάλη αναμονή των συναδέλφων. Επιπλέον να επιλεγεί ως χώρος διεξαγωγής της ψηφοφορίας κατάλληλο γεωγραφικά αλλά και σε έκταση χώρος που θα επιτρέψει την άνετη διεξαγωγή της ψηφοφορίας. Προκειμένου να αποφύγουμε τα έξοδα ενοικίασης αίθουσας ξενοδοχείου, πιστεύουμε ότι μπορούμε να ζητήσουμε από τη Σύγκλητο του ΕΜΠ να παραχωρήσει τις απαραίτητες Αίθουσες στο Πολυτεχνείο (Πατησίων).
ε)  Να ζητηθεί άδεια δύο ή τριών ημερών για τους συναδέλφους που ανήκουν στη δύναμη του Σωματείου μας αλλά υπηρετούν σε απομακρυσμένες περιοχές και ειδικά στην περιοχή του Β. Αιγαίου (Λέσβος, Χίος κλπ). 
στ)  Να υπάρχει αντιπροσωπευτικότητα όλων των παρατάξεων στις Εφορευτικές Επιτροπές (4 μέλη & 1 δικαστικός = 5 μέλη). Για τα μέλη των Εφορευτικών Επιτροπών, το έργο των οποίων συνεχίζεται και τις επόμενες μέρες (καταμέτρηση σταυρών κλπ) να ζητηθεί άδεια  από την Υπηρεσία τους.

2 σχόλια:

  1. Τα αποτελέσματα των εκλογών στον ΕΝΙΑΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟ για ΔΣ τα προηγούμενα χρόνια έχουν ως εξής:
    ΕΤΟΣ ΕΚΛΟΓΩΝ: 2010
    ΨΗΦΙΣΑΝ 1634
    ΛΕΥΚΑ 49
    ΑΚΥΡΑ 58
    ΨΗΦΟΙ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΔΡΕΣ
    ΠΑΣΚΕ 542 35,49% 3
    ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ 403 26,39% 3
    ΕΑΚ 273 17,88% 2
    ΔΑΚΕ 199 13,03% 1
    ΠΑΜΕ 110 7,20% 0
    ΕΓΚΥΡΑ 1527


    ΕΤΟΣ ΕΚΛΟΓΩΝ 2007


    ΨΗΦΟΙ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΔΡΕΣ
    ΠΑΣΚΕ 547 33,83% 3
    ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ 396 24,49% 2
    ΕΑΚ 190 11,75% 1
    ΔΑΚΕ 375 23,19% 2
    ΠΑΜΕ 109 6,74% 1
    ΣΥΝΟΛΟ ΕΓΚΥΡΩΝ 1617
    (ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΑΚΥΡΑ / ΛΕΥΚΑ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι προφανές ότι η "αναβολή" της Συνέλευσης και κατά προέκταση των εκλογών εξυπηρετεί το σχεδιασμό των ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ-ΔΗΜΑΡ
    Τι σχεδιασμό όμως έχουν;

    Α) Ελπίζουν (κακώς) σε καλύτερο πολιτικό κλίμα. Περιμένουν έναν ανασχηματισμό που θα "ξανακάνει" το "ΥΠΠΟ" Υπουργείο, κάποια θετική εξέλιξη στο θέμα των απολύσεων κλπ.

    Β)Προετοιμάζουν τους συνδυασμούς και κυρίως θέλουν χρόνο για να προβάρουν την επόμενη "κινητοποίηση" με το γνωστό σύστημα της μεταφοράς συναδέλφων απο την Περιφέρεια (με κάποιο δέλεαρ βεβαιως).

    Γ) Γνωρίζουν ότι από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των επιμέρους εκλογών ο Ενιαίος Σύλλογος δεν ειναι τόσο "δεδομένος". Σ' αυτές τις εκλογές θα λάβουν μέρος τουλάχιστον 6 παρατάξεις (3 συγκυβερνητικές και 3 αριστερές) και η διασπορά των ψήφων θα ειναι μεγάλη. Έτσι δεν φαίνεται εύκολη η εκτίμηση του αποτελέσματος. Είναι πιθανόν να υπάρξει μια οριακή αριστερή πλειοψηφία (ΕΑΚ-Παρέμβαση-ΠΑΜΕ) γεγονός που τους ακυρώνει πολλά σχέδια.

    Δ) Αναμένουν (και προσπαθούν γι' αυτό) κάποια καλύτερη συγκυρία σε καθαρά ψυχολογικό επίπεδο. Πάσχα - διακοπές - χαλαρά πράγματα - χαλαρή ψήφος, άρα μικρότερο κίνδυνο να εισπράξουν τη φθορά και την οργή των συναδέλφων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή