Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Aut viam inveniam aut faciam (*)Μην καρτεράτε να λυγίσουμε μήτε για μια στιγμή
μητ’ όσο στην κακοκαιριά λυγάει το κυπαρίσσι
έχουμε τη ζωή πολύ, πάρα πολύ αγαπήσει.

(στίχοι: Φ. Αγγουλές, τραγούδι Θωμάς Μπακαλάκος, 

από το δίσκο: Πορεία στη νύχτα, 1981)Η σημερινή μεγάλη συγκέντρωση στο ΥΠΠΟ και η πορεία στο ΥΔΜΗΔ αποτελεί μια πρώτη απάντηση των εργαζομένων στο ΥΠΠΟΑ, απέναντι στα σχέδια της μνημονιακής συγκυβέρνησης της Τρόϊκα. Παρά τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς που επιστράτευσε η δεξιά, η γενική εικόνα επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι στη δύσκολη μάχη στην οποία βαδίζουμε, μπορεί και πρέπει να είναι νικηφόρα.


 Από νωρίς στο ΥΠΠΟ ήταν μαζική η παρουσία των συναδέλφων. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι   από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, οι βουλευτές  Αλέξης Μητρόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ), Μαρία Κανελλοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ) και Θανάσης Παφίλη (ΚΚΕ), συνάδελφοι από την ΕΑΧΑ,  από το συντονιστικό διαθεσίμων, τους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία που δίνουν τη δική τους παρατεταμένη μάχη ενάντια στη διάλυση της δημόσιας υγείας (νοσοκομεία, ΕΟΠΥΥ) κ.ά.


 Όπως συνηθίζει ο Υπουργός ΔΜΗΔ δεν δέχτηκε να συναντηθεί με αντιπροσωπεία μας και παρά την παρέμβαση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Στρατούλη που βρισκόταν στη συγκέντρωσή μας στη Βασ. Σοφίας, το μόνο που επετεύχθηκε ήταν να γίνει δεκτή μια αντιπροσωπείας μας από τον Δ/ντη του γραφείου του Κ. Μητσοτάκη, προκειμένου να κλειστεί ραντεβού.


 Στη συνάντηση δεν υπήρξαν απαντήσεις που να επιτρέπουν κάποια αισιοδοξία. Αντίθετα επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις ότι η συγκυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην ψήφιση του νομοσχεδίου (αξιολόγηση - άρθρο 43 - κατάργηση ΕΑΧΑ & ΕΚΕΒΙ). Οι "παράγοντες" του ΥΔΜΗΔ δεν δεσμεύτηκαν για θετική εξέλιξη στο ζήτημα της "διαθεσιμότητας - κινητικότητας" παραπέμποντας το όλο θέμα στο προσεχές μέλλον. Εξαιρετικά αρνητική ήταν η στάση τους και για το θέμα του "άρθρου 43", με επιχειρήματα που παρέπεμπαν στη γνωστή ανακοίνωση της ΔΑΚΕ ΥΠΠΟ (...).


 Πειθαρχικές διώξεις στο Α Υπηρεσιακό


Αργά το μεσημέρι, πληροφορηθήκαμε ότι οι συνάδελφοι Μαράντος, Φωτόπουλος και Μακρυγιάννη που είχαν παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό ως μέλη του Α΄ Υπηρεσιακού ΙΔΑΧ "κρίθηκαν ένοχοι" και τιμωρήθηκαν με την ποινή μείωσης ενός βαθμού. (π.χ. από τον Β στον Γ). Η εξέλιξη αυτή αποτελεί εξαιρετικά αρνητικό προηγούμενο και ασφαλώς δεν είναι προσωπικό ζήτημα των συναδέλφων. Η "καταδίκη" θα χρησιμοποιηθεί ως "απόδειξη" ότι στα Υπηρεσιακά Συμβούλια που εξέταζαν τις υποθέσεις μετατροπής της σύμβασης "κάτι έγινε" και ας μην έχουμε καμιά αμφιβολία η εξέλιξη αυτή, όπως και η περίπτωση της περίφημης βεβαίωσης "της Ρόδου", θα χρησιμοποιηθούν για να αποδομήσουν το Π.Δ. 164/2004, για να νομιμοποιήσουν την πολιτική απόφαση της συγκυβέρνησης να το καταργήσει στην πράξη. Θεωρούμε αυτονόητη τη έκφραση της συμπαράστασής μας στους συναδέλφους, που σήμερα βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους μηχανισμούς του νέου πειθαρχικού δικαίου που έχει εισάγει η κυβέρνηση των μνημονίων.


Παράλληλα, η εξέλιξη αυτή αποτελεί αρνητικό προηγούμενο και θα λειτουργήσει επιβαρυντικά και στα επόμενα Πειθαρχικά που ετοιμάζονται (εκκρεμεί  η υπογραφή της παραπομπής από τον ΥΠΠΟΑ) με βάση το Πόρισμα Ι (47 υποθέσεις).

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ δεν είναι άμοιρη ευθυνών


Την ίδια στιγμή θεωρούμε ότι η παρατεταμένη (δημόσια) σιωπή και αφωνία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ, αποδεικνύει την ανοικτή, απροσχημάτιστη πολιτική συμπόρευση και απόλυτη στήριξη στα σχέδια της συγκυβέρνησης της Τρόϊκα. Με την Κυβέρνηση των Μνημονίων σε αποδρομή, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) θα καταγραφεί στη συνείδηση όλων των εργαζομένων ως υπεύθυνη για τη συνολική διάλυση του ΥΠΠΟΑ (σε δομές, προσωπικό, αρμοδιότητες, ενδοϋπηρεσιακές σχέσεις κλπ). Δυστυχώς στην ίδια κατηγορία πρέπει να περιλάβουμε και τα ανώτατα - διορισμένα στελέχη της Ιεραρχίας, η στάση των οποίων είναι ορατή σε κάθε συνάδελφο: είτε παριστάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν για να αποφύγουν να πάρουν θέση, είτε συντάσσονται με την πολιτική της συγκυβέρνησης. 


Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται ΔΕΝ αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού. 

Η συγκυβέρνηση θέλει να ανοίξει το θέμα του ΠΔ συνολικά, να προχωρήσει σε γενικό επανέλεγχο, έχοντας προηγουμένως (επανα)καθορίσει τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις υπαγωγής σ' αυτό, με σκοπό να κατασκευάσει δεξαμενές εργαζομένων προς απόλυση. Το Πόρισμα Ι, αλλά και η γενικότερη στάση και συμπεριφορά των Ιαβέρηδων του ΥΔΜΗΔ δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας στόχων και προθέσεων.

Τα επόμενα βήματα


 Την Τετάρτη 19/2 θα γίνει η 2η συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής για το Νομοσχέδιο. Ο χρόνος μέχρι την ψήφιση είναι συμπυκνωμένος και όλα δείχνουν ότι μέσα στο Μάρτη θα κριθούν πολλά. Ως Αυτόνομη Παρέμβαση θεωρούμε ότι πρέπει τα Σωματεία και η Ομοσπονδία να προχωρήσουν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Η συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (ΠΟΕ ΥΠΠΟ) την Πέμπτη 20/2 πρέπει να αποτελέσει αφετηρία ενός παρατεταμένου πολιτικού και συνδικαλιστικού αγώνα.

Στα νομικά... μονοπάτια


Κλείνοντας και θέλοντας πάντα να είμαστε ειλικρινείς απέναντι στους συναδέλφους θεωρούμε υποχρέωσή μας να καταθέσουμε την άποψή μας για κάποιες νομικές απόψεις και ερμηνείες που διατυπώθηκαν, οι οποίες σε ένα θεωρητικό επίπεδο συζήτησης θα μπορούσαν να είναι (και το εννοούμε) αυτονόητα αποδεκτές και προφανείς.


 1) Οι απόψεις περί "αντισυνταγματικότητας" του άρθρου 43 δεν μπορεί να είναι το επιχείρημα των εργαζομένων. Αφενός γιατί για δεκάδες μνημονιακά νομοσχέδια και νόμους έχει διατυπωθεί ανάλογη άποψη και αυτό δεν απέτρεψε την ψήφισή τους κι αφετέρου γιατί η "συνταγματικότητα" ακόμη κι αν τεθεί στη Βουλή κρίνεται από την πλειοψηφία των βουλευτών. Επιπλέον η όποια δικαστική προσφυγή για αντισυνταγματικότητα της διάταξης θα κριθεί στο μακρινό μέλλον στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με ότι αυτό σημαίνει (και καταλαβαίνουμε όλοι...), έχοντας στο μεταξύ παραγάγει αποτελέσματα (απολύσεις).


2) Η άποψη ότι υπάρχουν χρονικοί περιορισμοί για επανέλεγχο των υποθέσεων από το ΑΣΕΠ είναι σωστή, ωστόσο διαβάζοντας το άρθρο 43 είναι σαφές ότι η συγκυβέρνηση προσπαθεί να παρακάμψει  το όριο των 3 ετών, αναθέτοντας τον έλεγχο όχι ακριβώς στο ΑΣΕΠ αλλά σε μια "μεικτή επιτροπή" (ΑΣΕΠ, Επιθεωρητές και ημετέρους συμβούλους), δηλαδή ένα διαφορετικό όργανο.


Είναι ΛΑΘΟΣ (πολιτικό και συνδικαλιστικό) να πιστεύουμε ότι μια πολιτική επιλογή μπορεί να καταπολεμηθεί με "σωστά νομικά". Η πολιτική επιλογή της συγκυβέρνηση των μνημονίων για διάλυση του Δημόσιου Τομέα και μαζικές απολύσεις αορίστου χρόνου εργαζομένων (σε Δημόσιο και ΟΤΑ μετά τις εκλογές) μπορεί να απαντηθεί, από την πλευρά των εργαζομένων, μόνο με πολιτικούς - συνδικαλιστικούς όρους, μόνο αν κατορθώσουν να αμφισβητήσουν στα όριά της την πολιτική αυτή. Για να το πούμε διαφορετικά τα νομικά επιχειρήματα που μπορεί να επικαλούνται οι εργαζόμενοι αποκτούν ισχύ, βάρος, κύρος και επικρατούν, όταν οι εργαζόμενοι μπορούν με πολιτικούς/συνδικαλιστικούς όρους να επιβάλουν το δίκιο τους (οι "παλιοί" το είχαν κωδικοποιήσει αυτό με το γνωστό σύνθημα "Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη").


Τα επόμενα βήματα


Οι πρωτοβάθμιοι Σύλλογοι και η Ομοσπονδία πρέπει να προετοιμάσουν μεθοδικά την επόμενη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση, εξετάζοντας τη δυνατότητα να πραγματοποιηθεί, σε συντονισμό και με άλλα εκτός ΥΠΠΟΑ Σωματεία που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα με τον επανέλεγχο του ΠΔ 164/2004 (π.χ. ΟΤΑ, Πανεπιστήμια), μια μεγάλη πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα. Η απεργία – συγκέντρωση πρέπει να προηγηθεί εκείνων που έχουν ήδη εξαγγελθεί από την ΑΔΕΔΥ κατά την ψήφιση του Νομοσχεδίου


Ο Ενιαίος Σύλλογος Αττικής – Στερεάς και Νήσων, ως ο Σύλλογος που εκφράζει όλους τους κλάδους και τις ειδικότητες, πρέπει να προκαλέσει και να οργανώσει μια συζήτηση στο Αμφιθέατρο του ΥΠΠΟΑ, στην οποία να προσκαλέσει όλους τους πολιτικούς φορείς να τοποθετηθούν για τα τεκταινόμενα στο ΥΠΠΟΑ. Η κίνηση αυτή θα δημιουργήσει πίεση στην Κυβέρνηση και θα βοηθήσει στην πολιτική απονομιμοποίηση και απομόνωσή της.


Τα πρωτοβάθμια Σωματεία και η Ομοσπονδία να καλέσουν με κοινό υπόμνημα προς τα κόμματα της Βουλής να επιλέξουν εκείνη τη μορφή κοινοβουλευτικής διαδικασίας που θα μεταφέρει τη μεγαλύτερη δυνατή πίεση στα κόμματα της συγκυβέρνησης, προκειμένου να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο ή άρθρα του.


_____ 

(*)  Ή θα τον βρούμε το δρόμο ή θα τον φτιάξουμε 

(φράση του Αννίβα κατά την προσπάθειά του να διαβεί τις Άλπεις).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου