Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018

Βροντούν όλα τα σίδερα βροντάει κι η σακοράφα




Βροντούν όλα τα σίδερα βροντάει κι η σακοράφα

Από παλιά ο ελληνικός λαός μέσα σε λίγες λέξεις κατάφερε να συμπυκνώνει πολλά νοήματα. Τις τελευταίες ημέρες ζούμε μια φρενίτιδα παραταξιακών ανακοινώσεων επί παντός του επιστητού με προφανή σκοπό: τον επηρεασμό των συναδέλφων εκλογέων λίγο πριν την επιλογή τους στην κάλπη για την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων μας στα υπηρεσιακά συμβούλια.

Προσπαθήσαμε σαν παράταξη να εκφράσουμε την αντίληψή μας για τον ρόλο των αιρετών και την ανάγκη για την περαιτέρω δημοκρατικοποίηση της λειτουργίας των υπηρεσιακών συμβουλίων (http://apyppo.blogspot.com/2018/11/4-2018.html), αλλά παράλληλα δεν φοβηθήκαμε θαρρετά, όπως έχει μάθει πάντα να κάνει αυτή η παράταξη, να διατυπώσουμε για άλλη μια φορά την θέση μας για ζητήματα ης επικαιρότητας του υπουργείου, όπως η γνωστή υπόθεση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας.

Ελπίζαμε, ότι οι υπόλοιπες συνδικαλιστικές παρατάξεις δεν θα υποκύψουν στην προεκλογική ανάγκη και θα θελήσουν να τοποθετηθούν για τα πραγματικά προβλήματα του κόσμου της εργασίας στο ΥΠΠΟΑ. Δυστυχώς διαψευστήκαμε και τα fake news έκαναν ακόμα μια φορά την εμφάνισή τους. Ήδη από τις 21/11/2018 μάθαμε από την ΔΑΣ σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ότι έχουμε συμμαχήσει με «υπόγειους σχεδιασμούς» μαζί με ΔΗΣΥΠ και ΔΑΚΕ,  για την υποβολή μηνύσεων κατά παντός υπευθύνου για το θέμα του Ταμείου Αλληλοβοήθειας στην συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ ΥΠΠΟ της 19//11/2918.

Σήμερα σε ανακοίνωση άλλης παράταξης, της ΕΑΚ, μάθαμε ότι κρατούμε μεσοβέζικη στάση, ότι ο εκπρόσωπός μας στην Ε.Ε στην ίδια συνεδρίαση υπερψήφισε!!! την πρόταση των ΔΗΣΥΠ ΔΑΚΕ για την υποβολή μήνυσης κατά παντός υπευθύνου και άκουσον άκουσον εγκαλούμαστε από την πλευρά της ΕΑΚ, για το αν θα στηρίξουμε την απόφαση του Ενιαίου Συλλόγου, όταν οι συνάδελφοι αιρετοί της ΕΑΚ γνωρίζουν πολύ καλά, ότι η τελευταία ανακοίνωση του Ενιαίου, αποτελεί πρόταση της Αυτόνομης Παρέμβασης που υπερψηφίστηκε από ΕΑΚ και ΔΑΣ. Το γαρ πολύ της θλίψεως φέρει παραφροσύνη: μας ρωτούν αν θα στηρίξουμε την πρόταση που διατυπώσαμε;!

Σ’ αυτή την περίπτωση το άγχος της ψηφοθηρίας και η απεγνωσμένη προσπάθεια να διατηρηθούν θέσεις και προνόμια, οδήγησε όσους έγραψαν, ότι έγραψαν, στην χρήση ενός τερατώδους ψέματος και συνειδητής παραχάραξης της πραγματικότητας.

Δεν μπορεί να μην γνωρίζουν τα έμπειρα συνδικαλιστικά στελέχη των «μοναδικών» όπως θέλουν να βαυκαλίζονται αριστερών παρατάξεων στο ΥΠΠΟΑ το εξής απλό γεγονός. Η Αυτόνομη Παρέμβαση εκπροσωπείται με δύο μέλη της στην εντεκαμελή  Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ ΥΠΠΟ. Οι δύο εκπρόσωποί μας είχαν ειδοποιήσει έγκαιρα, ότι για προσωπικούς λόγους δεν θα ήταν παρόντες στην συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ ΥΠΠΟ.

Τι σημαίνει αυτό σε απλά ελληνικά; Η Αυτόνομη Παρέμβαση δεν υπερψήφισε ούτε καταψήφισε κάποια πρόταση, γιατί πολύ απλά υπήρχε η φυσική απουσία των μελών της από την συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής. Θα μας πουν οι υπόλοιποι ΔΗΣΥΠ ΔΑΚΕ και ΔΑΣ που εκπροσωπήθηκαν στην Ε.Ε. γιατί συμφώνησαν  να γίνει την «μοιραία» Δευτέρα κι όχι κάποια άλλη μέρα, που θα μπορούσαν να συμμετέχουν τα εκλεγμένα μέλη της Αυτόνομης Παρέμβασης στην Ε.Ε.; Τι ήταν το τόσο επείγον, που δεν μπορούσε να μετατεθεί η Ε.Ε. για την επόμενη ημέρα Τρίτη; Μήπως κάποιους βόλεψε η απουσία μας, για να μπορούν ανερυθρίαστα να πουν το μακρύ τους και το κοντό τους συκοφαντώντας μια ολόκληρη παράταξη, όπως νόμιζαν –τρομάρα τους– εύκολα και χωρίς αντίλογο. Αλήθεια οι έμπειροι συνδικαλιστές της ΕΑΚ που αναπαράγουν χοντροκομμένα ψέματα, δεν γνωρίζουν την σύνθεση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ ΥΠΠΟ; Δεν γνωρίζουν, ότι όταν κάποιο μέλος απουσιάζει από ένα όργανο, τότε δεν ψηφίζει, πολύ απλά γιατί είναι απόν; Καμώνονται για μερικά ψηφαλάκια, που νομίζουν, πως θα πάρουν παραπάνω, ότι δεν ξέρουν την αλφαβήτα της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης;

Από την άλλη πλευρά τα συνεταιράκια του δικομματισμού ΔΗΣΥΠ και ΔΑΚΕ συνεχίζουν να σφυρίζουν αδιάφορα, να σύρουν συναδέλφους με μηνύσεις και αγωγές, να μην απαντούν στις καταγγελίες για την ταμπακέρα των ψεύτικων δανείων, παρά μόνο με χλιαρές διατυπώσεις του στυλ «όλα στο φως» λες και η συγκεκριμένη υπόθεση μπορεί να μείνει στο σκοτάδι, να μην απαντούν στην δημόσια πρόσκληση που έχουμε απευθύνει σε πρόσφατη ανακοίνωσή μας προς όλες τις παρατάξεις, να τοποθετηθούν υπεύθυνα με προτάσεις για το μέλλον του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, να περιμένουν μεσσιανικά την αλλαγή του πολιτικού συσχετισμού, για να αναλάβουν ξανά την διακυβέρνηση της χώρας οι «νόμιμοι ιδιοκτήτες» της και να επανέλθουν τα πάντα στην παλιά πρασινομπλέ κανονικότητα. Κουραστήκαμε να ακούμε από εκπροσώπους ΔΗΣΥΠ και ΔΑΚΕ πόσο προβληματική είναι η θέση της Αυτόνομης Παρέμβασης για το Ταμείο Αλληλοβοήθειας, κουραστήκαμε να ακούμε σε συνεδριάσεις του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής, της ΠΟΕ ΥΠΠΟ απόπειρες συμψηφισμού και υποσχέσεις ρεβανσισμού.

Γράφτηκε ότι η Αυτόνομη Παρέμβαση δεν μπορεί να είναι και με τον αστυφύλακα και με τον χωροφύλακα. Μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους αυτή η θέση. Μόνο που ισχύει για όλους. Δεν συνηθίζουμε να βάζουμε διλήμματα, ούτε να χρησιμοποιούμε χοντροκομμένα ψέματα για να αποκτήσουμε την εύνοια του κοινού.

 Άλλοι φαίνεται να είναι μάστορες στα επικοινωνιακά τερτίπια. Αλλά για μια φορά θα υποκύψουμε κι εμείς στον πειρασμό. Ρωτάμε με την σειρά μας, όσους νομίζουν, ότι βρήκαν την ευκαιρία της ζωής τους για να σπιλώσουν και να αμαυρώσουν την εικόνα μας: πως ονομάζεται αυτός, που κατηγορεί κάποιον, ότι ψήφισε μια απόφαση, όταν ο «κατηγορούμενος» έλειπε και είχε ειδοποιήσει έγκαιρα ότι θα λείπει από την ψηφοφορία; Για εμάς και όσους δεν θεωρούν, ότι ο κόσμος στέκεται με το κεφάλι κάτω και τα πόδια επάνω, ένας χαρακτηρισμός και μόνο ένας υπάρχει.

Για όσους δε ακόμα και σήμερα και μετά τα προηγούμενα έχουν τάχα απορίες, τους καλούμε να διαβάσουν με προσοχή των απολογισμό των πεπραγμένων της νέας διοίκησης του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, την οποία στηρίζουμε ανεπιφύλακτα σε όλες τις προσπάθειες για την ορθολογική διαχείριση του Ταμείου και την διαλεύκανση όλων των σκοτεινών πτυχών και να μας ενημερώσουν για την δική τους θέση. Τους θυμίζουμε, ότι αλά καρτ στήριξη δεν υπάρχει, σε περίπτωση, που το έχουν ξεχάσει. Επίσης είμαστε υποχρεωμένοι να υπενθυμίσουμε σε όλους, ότι η εύκολη κατηγορία, που κατά καιρούς εκτοξεύεται είναι ότι τα μέλη της πλειοψηφίας του ΔΣ του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, είχαν συνδικαλιστική δράση με την Αυτόνομη Παρέμβαση. Τι υποστηρίζει λοιπόν η μονταζιέρα της εύκολης συκοφαντίας; Το εξής παρανοϊκό: μέλος της Αυτόνομης Παρέμβασης και μέλος του Γενικού Συμβουλίου κι όχι της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ ΥΠΠΟ συμφώνησε σε υποβολή μήνυσης κατά άλλων μελών της παράταξης; Πόσα θέλουν για να μας τρελάνουν;

Ο σκοπός μας δεν είναι να αναλωθούμε σε μια ατελεύτητη διαμάχη για αυτό που ήδη αποδείχθηκε. Δεν αντιμετωπίζουμε για πρώτη φορά το φαινόμενο ΔΗΣΥΠ, ΔΑΚΕ, ΕΑΚ και ΔΑΣ, η καθεμιά για τους δικούς της λόγους, να επιτίθεται στην Αυτόνομη Παρέμβαση. Κατανοούμε τα αδιέξοδα της καθεμιάς παράταξης ξεχωριστά αλλά δεν τα συμμεριζόμαστε.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους/σες και όλες τις υγιείς συνδικαλιστικές δυνάμεις, να συστρατευτούν μαζί μας, για να δημιουργήσουμε με όρους συλλογικότητας και δημοκρατίας το νέο υπόδειγμα συνδικαλιστικής δράσης που θα αντιμετωπίσει την διαφθορά, την διαπλοκή και θα αποκαταστήσει την χαμένη τιμή του συνδικαλισμού.

Εξακολουθούμε να θεωρούμε την δημόσια δράση ως μια διαδικασία δυναμική, παλεύουμε για ένα συνδικαλιστικό κίνημα, ανοιχτό, δημοκρατικό, συμμετοχικό, χωρίς αποκλεισμούς, με σκοπό όχι την επιβίωση παρατάξεων και προσώπων αλλά την υπεράσπιση των συμφερόντων του κόσμου της εργασίας.

Αυτό το κάλεσμα απευθύνουμε, αυτόν τον δρόμο έχουμε πορευτεί και θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε.

Σ΄ αυτόν τον δρόμο, όσοι χρησιμοποιούν το παλιό, όσοι κοιτάζουν το μικροπαραταξιακό τους συμφέρον, όσοι αναπαράγουν τα πρότυπα της απαξίωσης των ανοιχτών διαδικασιών, όσοι μετέρχονται ανήθικων μέσων και επικοινωνιακών τεχνασμάτων δεν μπορούν να είναι συνοδοιπόροι μας.

Συνεχίζουμε μαζί με όλους τους συναδέλφους που έχουν αγκαλιάσει το εγχείρημα της Αυτόνομης Παρέμβασης.

Αυτή την προσπάθεια δεν την χαρίζουμε σε κανέναν.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ: